Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Βαρουφάκης | Τέλος το Μνημόνιο, βγήκαμε από την απομόνωση

Η κυβέρνηση δεν είναι δογματική στις ιδιωτικοποίησεις. Μεταρρυθμίσεις που πραγματικά έχει ανάγκη η χώρα…

Σε μια συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σε ελληνικά και αγγλικά (καθώς ο Υπουργός χαριτολογώντας είπε πως δεν εμπιστεύεται τους μεταφραστές), ο κ. Γιάννης Βαρουφάκης επεξήγησε την συμφωνία που επιτευχθη με τους εταίρους με την οποία μπαίνει ένα τέλος στην διεθνή απομόνωση της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, με ένα μείγμα πολιτικής όπου τα πρωτογενή πλεονάσματα θα συνάδουν με τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Μία συμφωνία που αφήνει πίσω το Μνημόνιο και δίνει τη δυνατότητα στις δυο πλευρές να γίνουν συγγραφείς των μεταρρυθμίσεων που έχει πραγματικά η χώρα και δεν θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα δημοσιονομικά ή την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Παράλληλα, η συμφωνία προβλέπει πως δεν θα υπάρξει μονομερής ενέργεια που θα πλήξει την δημοσιονομική σταθερότητα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για επιμέρους ζητήματα σε αυτή τη βάση όπως τα κόκκινα δάνεια, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές κλπ τα οποία θα δρομολογηθούν, όπως έχει προγραμματιστεί καθώς αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης, πάντα όμως με γνώμονα τη σταθερότητα και όχι τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό. “Στόχος μας δεν είναι για παράδειγμα να καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ και να δημιουργήσουμε μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξαπολύοντας επίθεση και στην προηγούμενη κυβέρνηση, ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η κυβέρνηση απέτρεψε τη δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3%, απετράπη επίσης η μείωση των συντάξεων και η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, ειδικά μάλιστα ενόψει καλοκαιριού.

Αναφορικά με την φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε πως είναι αποφασισμένη να πλήξει όλες αυτές τις “κακοήθειες” με σκοπό να ανακάμψει η οικονομία.

Εκτενής αναφορά έκανε επίσης και για το ρόλο του ΔΝΤ με το οποίο θα συνεχιστεί η συνεργασία, καθώς το πρόγραμμα του λήγει το 2016, και στη βάση της “έξυπνης απομείωσης” του χρέους κάτι στο οποίο θα συνεισφέρουν, και έχουν όφελος να συνεργαστούν και οι Ευρωπαϊοι εταίροι.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με τη ρευστότητα των τραπεζών, επικαλούμενος και το θέμα της διάθεσης των 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Με φόντο τις ιδιωτικοποιήσεις, ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως δεν είναι δογματικός αλλά κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και για τη σημερινή κυβέρνηση ο δημόσιος πλούτος είναι μεγάλης σημασίας.

Ο Γ. Βαρουφάκης επανέλαβε για το τέλος του Μνημονίου, κάνοντας λόγο για μια νέα εποχή, καλώντας ως Υπουργός Οικονομικών και από τα άλλα ελληνικά κόμματα να συνεισφέρουν στη διαμόρφωση της λίστας των μεταρρυθμίσεων, αλλαγές οι οποίες αφορούν όμως το επόμενο 4μηνο, με σκοπό να βγεί η χώρα από την κρίση και να εισέλθει σε άλλο επίπεδο.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η νέα συμφωνία βάζει τέλος στους φόβους και σήμερα η Ευρώπη ολόκληρη μπορεί να νιώθει ότι έχει ξεπεράσει τα τελεσίγραφα και τις διαρροές. Μεταξύ άλλων διαβεβαίωσε πως ότι οι πολίτες θα βρουν τα χρήματα τους στα ATM, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το κλίμα που είχε δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, ακόμα και προεκλογικά – φωνές που επένδυαν στην κινδυνολογία σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Την Καβάλα επισκέφθηκε η Υφυπουργός Μεταφορών & Υποδομών Χριστίνα Αλεξοπούλου

Την Καβάλα επισκέφθηκε η Υφυπουργός Μεταφορών & Υποδομών Χριστίνα Αλεξοπούλου το πρωί της Τρίτης 14 Μαϊου, η οποία περιόδευσε στην πόλη και συζήτησε με αρμόδιους για τα θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες στον κλάδο των μεταφορών

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης συνόδευσαν στον Δ. Νέστου Υποψήφιοι Ευρωβουλετές

Τελική ευθεία για την Κυριακή των Ευρωεκλογών με τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές να περιοδεύουν στην επικράτεια αποκτώντας εικόνα για τα θέματα κάθε τόπου.

Στο πλευρό του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη, βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας 13 Μαϊου στην Χρυσούπολη και υποψήφιοι Ευρωβουλευτές με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να συζητήσουν με τους αγρότες και τους αρμόδιους φορείς που παρευρέθησαν, για τα θέματα του πρωτογενούς τομέα.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Θέματα λειψυδρίας απασχολούν τους αγρότες στην Π.Ε Καβάλας

Δεν είναι μόνο οι χαλαζοπτώσεις και οι καταστροφές που έχουν υποστεί οι αγροτικές καλλιέργειες στον Νομό Καβάλας, αλλά οι αγρότες καλούνται συνεχώς να αντιμετωπίζουν ζημιοφόρα προβήματα.

Είτε στον Δήμο Παγγαίου με το φράγμα του Μαρμαρά, είτε στον Δήμο Νέστου με την χαμηλή στάθμη του ποταμού, οι αγρότες αναμένεται να αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα με το πότισμα των καλλιεργειών τους.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en