Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο: Φονική χιονοθύελλα σαρώνει τον αμερικανικό νότο

Χάος προκάλεσαν οι χιονοπτώσεις και ο παγετός που έπληξαν τον αμερικανικό νότο σήμερα, μια σπάνια χειμερινή καταιγίδα η οποία προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 6 ανθρώπων, ανάγκασε πολλούς μαθητές να περάσουν τη νύχτα στις τάξεις των σχολείων τους και προκάλεσε προβλήματα στις μετακινήσεις σε διάφορες πολιτείες, περιλαμβανομένων εκατοντάδων ακυρώσεων πτήσεων στο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο του κόσμου.

Η καταιγίδα σάρωσε μια περιοχή, η οποία κάθε άλλο παρά είναι συνηθισμένη στον παγετό και το χιόνι, κι εκτείνεται από το Τέξας ως τη Τζόρτζια και τη Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα χθες και σήμερα.

Στην Ατλάντα, πολλοί οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους στους παγωμένους διαπολιτειακούς αυτοκινητοδρόμους και μερικοί εξ αυτών αναγκάστηκαν να περάσουν ακόμη και 18 ώρες στο δρόμο.

Επτακόσια ενενήντα ένα τροχαία ατυχήματα αναφέρθηκαν στην πόλη, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν σοβαροί τραυματισμοί, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος της Ατλάντα Κέισιμ Ριντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Προσέθεσε ότι στόχος αυτή τη στιγμή των αρχών είναι ο απεγκλωβισμός και η διάσωση των παγιδευμένων οδηγών.

“Θα απεγκλωβίσουμε αυτούς τους ανθρώπους από τα αυτοκίνητά τους» είπε ο ίδιος.

Τουλάχιστον 5 άνθρωποι στην Αλαμπάμα και ένας στην Τζόρτζια έχασαν τη ζωή τους σε επεισόδια που αποδόθηκαν στην κακοκαιρία.
Αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν χιλιάδες πτήσεις σε αεροδρόμια από το Χιούστον έως την Ατλάντα, ενώ μόνο σήμερα το πρωί στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Ατλάντα Χάρτσφιλντ-Τζάκσον, το πιο πολυσύχναστο στον κόσμο, ματαιώθηκαν 500 πτήσεις.

“Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό και όλοι μαζί θα το ξεπεράσουμε» αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας στο Άνιστον της Αλαμπάμα. “Αυτό που έμοιαζε να είναι μια απλή χιονόπτωση τώρα έχει μετατραπεί σε κάτι μεγαλύτερο. Κανείς μας δεν ήταν προετοιμασμένος»

Οι μετεωρολόγοι προέβλεψαν μια ελαφριά βελτίωση του καιρού για σήμερα, με τις θερμοκρασίες να μην κυμαίνονται πολύ πάνω από το μηδέν και τη βελτίωση του καιρού να μη διαρκεί τόσο ώστε να λιώσουν τα χιόνια που έχουν καλύψει οδοστρώματα και γέφυρες, πριν ο υδράργυρος βουτήξει και πάλι κάτω από το μηδέν νωρίς αύριο κατά μήκος των νοτιοανατολικών περιοχών.

Το χιονόνερο αναμένεται να κοπάσει αργότερα σήμερα και ο χειμερινός συνδυασμός χιονιού, χιονόνερου και παγετού έχει μετατοπιστεί και πλήττει περιοχές ως και τις ανατολικές ακτές, από τη Τζόρτζια έως το Μέριλαντ, όπου οι αρχές προειδοποίησαν τους οδηγούς να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και τα σχολεία έκλεισαν ή καθυστέρησαν να ξεκινήσουν τα μαθήματα.

Εφιάλτης η κυκλοφορία τη νύχτα
Ένας λογαριασμός που έχει ανοίξει στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook με το όνομα “Βοήθεια προς τους Παγιδευμένους Οδηγούς στις 28 Ιανουαρίου 2014», με 9.600 μέλη, ήδη έχει δεχθεί σωρεία καταχωρήσεων από εγκλωβισμένους στους δρόμους οδηγούς και εθελοντές που προσπαθούσαν να τους βοηθήσουν: η κυκλοφορία στην Ατλάντα να έχει παραλύσει για τουλάχιστον 18 ώρες.

Η Έκο Γκάρετ από την Ατλάντα ανέφερε ότι μια καλή της φίλη έχει αφεθεί στη μοίρα της, χωρίς κανείς να έχει πάει να τη βοηθήσει στον αυτοκινητόδρομο Ι- 285.

“Η μπαταρία του κινητού της τηλεφώνου έχει σχεδόν τελειώσει, δεν έχει μαζί της νερό ούτε φαγητό. Δεν υπάρχει κανένα όχημα διάσωσης» ανέφερε η Γκάρετ σε μήνυμα προς το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις και οι δημόσιες υπηρεσίες στην Ατλάντα, όπου εργάζονται 1 εκατομμύριο Αμερικανοί, έδιωξαν με τη μία όλους τους υπαλλήλους τους νωρίς χθες το απόγευμα, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, με αποτέλεσμα να προκληθεί κομφούζιο στους δρόμους.
“Το γεγονός αυτό υπονόμευσε την ικανότητά μας να αναπτύξουμε στους δρόμους τον εξοπλισμό μας» τόνισε ο Ριντ. “Εάν υπάρχει κάποιο μάθημα που πήραμε μεσούσης αυτής της πρόκλησης, αυτό είναι ότι πρέπει να προχωρούμε σε σταδιακό κλείσιμο επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, δημόσιων υπηρεσιών και σχολείων».

Εκπαιδευτικοί στην Ατλάντα δήλωσαν στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι οι προβλέψεις για τον καιρό “άλλαξαν δραστικά» αφού οι μαθητές είχαν ήδη ειδοποιηθεί να πάνε στο σχολείο για μάθημα.

Στο Μπέρμιγχαμ στην Αλαμπάμα οι αρχές δήλωσαν ότι έλλειψη προειδοποιήσεων εκ μέρους των αρχών για τη σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων οδήγησε στο να παγιδευτούν χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους, σε καταφύγια και σχολεία, καθώς τα εκχιονιστικά μηχανήματα αρχικά είχαν κατευθυνθεί στα νότια της πόλης, όπου αναμενόταν να φθάσει πρώτα η χιονοθύελλα.
“Αποφασίσαμε να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά και (να πούμε) στους πολίτες να πάνε στις δουλειές τους» υποστήριξε ο δήμαρχος Ουίλιαμ Μπελ. “Όταν ήρθε (η προειδοποίηση για τα ακραία καιρικά φαινόμενα), ήταν πια αργά».
Η κυκλοφορία άρχισε να αποκαθίσταται αργότερα σήμερα στο Μπέρμιγχαμ, χωρίς να υπάρχουν αναφορές για τραυματίες από τροχαία ή επιπλέον παγιδευμένους οδηγούς, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Τμήματα του οδικού δικτύου παρέμειναν κλειστά στη Λουϊζιάνα κοντά στη Νέα Ορλεάνη, περιλαμβανομένης της Γέφυρας Κοσγουέι που διασχίζει τη λίμνη Ποντσαρτρέιν.
Καθώς ο παγετός άρχισε να υποχωρεί στη Λουιζιάνα, κάποιες αεροπορικές εταιρείες ξεκίνησαν ξανά ορισμένα δρομολόγια από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Λούι Άρμστρονγκ, έπειτα από σχεδόν 24 ώρες που οι πτήσεις ακυρώνονταν.

Οι αρχές διέσωσαν 50 μαθητές στην Ατλάντα, που επέβαιναν σε λεωφορεία τα οποία ακινητοποιήθηκαν το βράδυ στον παγωμένο δρόμο, ανέφεραν αξιωματούχοι της περιφέρειας. Εκατοντάδες άλλοι μαθητές βρήκαν καταφύγιο σε τάξεις σχολείων και σε άλλες τοποθεσίες.

“Τους δίνουμε φαγητό, βλέπουν ταινίες, τρώνε πίτσα» τόνισε ο διευθυντής Ματ Ρότζερς στο Δημοτικό Σχολείο Ρίβερς ερωτηθείς για τους 95 μαθητές που πέρασαν τη νύχτα σε αυτό. “Είναι σαν να διανυκτέρευσαν σε σπίτι φίλου τους».

Στο Μπέρμιγχαμ, τουλάχιστον 800 μαθητές παρέμειναν στα σχολεία τους χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο και με τους υπεύθυνους να τους παρέχουν γεύματα, είπε ο Μπελ.

“Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό δεν αρκεί για τους γονείς, οι οποίοι θέλουν να κρατούν τα παιδιά τους στην αγκαλιά τους», παραδέχθηκε. “Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βρεθούν και πάλι τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους».

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Φόβοι για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη

Φόβοι για σημαντικές διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα εκφράζονται μετά τη σύγκρουση πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με γέφυρα στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. Το πλοίο Dali προσέκρουσε σε κολόνα στήριξης της γέφυρας Francis Scott Key τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει. Η γέφυρα κάλυπτε την είσοδο στο λιμάνι της Βαλτιμόρης, το πιο πολυσύχναστο λιμάνι των ΗΠΑ για εξαγωγές αυτοκινήτων και το ένατο πιο πολυσύχναστο συνολικά.

Έξι άνθρωποι αγνοούνται και θεωρούνται νεκροί.

Η αμερικανική ακτοφυλακή ανέστειλε την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και ξεκίνησε αποστολή ανέλκυσης. Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στην έρευνα για το τι πήγε στραβά, με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για την ασφάλεια των μεταφορών να ελπίζει να επιβιβαστεί στο πλοίο και να ανακτήσει τον καταγραφέα δεδομένων του, σύμφωνα με το BBC.

Aξιωματούχοι δήλωσαν ότι η θαλάσσια κυκλοφορία μέσω του λιμανιού – η οποία πέρυσι ανήλθε σε περισσότερους από 47 εκατομμύρια τόνους ξένου φορτίου – θα ανασταλεί «μέχρι νεωτέρας».

Μιλώντας στο BBC, ο Marco Forgione, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εξαγωγών και Διεθνούς Εμπορίου, το οποίο εκπροσωπεί βρετανικές επιχειρήσεις που εμπλέκονται στο διεθνές εμπόριο, δήλωσε ότι η αναστολή θα έχει «σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα».

«Πάνω από 750.000 αυτοκίνητα και οχήματα μεταφέρθηκαν μέσω της Βαλτιμόρης τον περασμένο χρόνο», δήλωσε στην εκπομπή The World Tonight του Radio 4.

«Πρόκειται για μεγάλες αμερικανικές μάρκες και του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ, από τη General Motors και τη Ford έως την Jaguar Land Rover, τη Nissan, τη Fiat και την Audi.

«Επιπρόσθετα, η Βαλτιμόρη είναι σημαντικός εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και αυτό θα προκαλέσει επιπλοκές και στη Μεγάλη Βρετανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Περίπου 500.000 τόνοι LNG διακινούνται σε μηνιαία βάση από την Βαλτιμόρη οπότε οι επιπλοκές από αυτό που έχει συμβεί είναι σημαντικές και θα κλιμακωθούν πριν να επανέλθει η κανονική λειτουργία του λιμανιού».

Παράλληλα στο λιμάνι της Βαλτιμόρης εργάζονται 15.000 άτομα, ενώ όσοι επηρεάζονται από τη διακοπή της λειτουργίας του υπολογίζονται σε επιπλέον 140.000.

Μετά την κατάρρευση, η δανέζικη εταιρεία διακίνησης εμπορευμάτων Maersk, φορτίο της οποίας μετέφερε το Dali που έπεσε πάνω στη γέφυρα Francis Scott Key τα ξημερώματα της Τρίτης, ανακοίνωσε ότι «θα αφαιρέσουμε τη Βαλτιμόρη από όλες τις υπηρεσίες μας για το προσεχές διάστημα».

Παράλληλα, εταιρείες που ασχολούνται με το εμπόριο άνθρακα έχουν απευθύνει προειδοποιήσεις για διαταραχή στις εξαγωγές.

Πηγή: Newsbeast.gr

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αλλάζει η ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, πλησιάζει η θερινή | Μία ώρα μπροστά οι δείκτες

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την αλλαγή της ώρας και το πέρασμα στη θερινή ώρα. Αυτό θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, δηλαδή 31 του μηνός.

Πιο συγκεκριμένα, στις 03:00 τα ξημερώματα οι δείκτες θα γυρίσουν μία ώρα μπροστά, άρα θα χάσουμε μία ώρα… ύπνου. Ωστόσο, θα κερδίσουμε περισσότερες ώρες με το φως του ήλιου.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναφέρει: «Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα.

Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.».

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός 3,6 Ρίχτερ στην Κέρκυρα

Σεισμική δόνηση σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 26 Μαρτίου στην Κέρκυρα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ο σεισμός ήταν μεγέθους 3,6 Ρίχτερ με επίκεντρο 33 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά των Οθωνών. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 6 χιλιόμετρα.

Σημειώνεται ότι χθες και σήμερα έχουν προηγηθεί κι άλλοι σεισμοί μικρότερης έντασης.

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en