Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Βάσοβα VS ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ | Οκτώ χρόνια για την δικαίωση !

Από τις 13/09/2006 στις 10/11/2014!!!

Οκτώ χρόνια για μια υπόθεση !!!!! στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τελικά δικαίωση μέσω κατάργησης της δίκης.

Σήμερα, 10/11/2014, καθαρογράφτηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (αριθμός απόφασης 1502/2013 του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ) που καταργεί τη δίκη που αφορά την έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για την εγκατάσταση της  εταιρείας Πετρελαιοειδών ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ στην περιοχή της λιμνοθάλασσας Βάσοβα.

Στις 13/09/2006 με ευθύνη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) είχε κατατεθεί αίτηση ακύρωσης κατά πράξης του ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΧΩΔΕ και κατά αντίστοιχης απόφασης του ΓΓ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ που ενέκριναν τους Περιβαλλοντικούς όρους της ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ. Την αίτηση ακύρωσης κατέθεσαν , ο Αγροτικός Αλιευτικός Σύλλογος Επαγγελματιών Παράκτιων Αλιέων Δήμου Καβάλας, ο Αγροτικός Αλιευτικός Συνεταιρισμός Λιμνοθαλασσών Κεραμωτής , Ο Συνεταιρισμός Παράκτιων Αλιέων Καβάλας, η Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και Οικοανάπτυξης και (5) φυσικά πρόσωπα της περιοχής.

Παραθέτουμε το ιστορικό της μαραθώνιας υπόθεσης που αναδεικνύει και το «μεγαλείο» του Ελληνικού Κράτους, την ευκολία με την οποία ανανεώνονται Περιβαλλοντικοί Όροι και τη δυσκολία με την οποία ακυρώνονται μη σύννομες πράξεις της Διοίκησης.

Από τις 13/09/2006 στις 10/11/2014!!! Οκτώ χρόνια για μια υπόθεση!!!!! και τελικά δικαίωση μέσω κατάργησης της δίκης !!!!.

Στις 13/09/2006 καταθέσαμε αίτηση ακύρωσης της από 05.02.2006 απόφασης του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και της από 07.03.2005 απόφασης του ΓΓ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ που αφορούσε την έγκριση περιβαλλοντικών όρων της εταιρείας πετρελαιοειδών ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ στην περιοχή της λιμνοθάλασσας Βάσοβα.

15.12.1999 με απόφαση του ΓΓ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ εγκρίνονται οι Περιβαλλοντικοί Όροι για την ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ.

Η παραπάνω απόφαση ακυρώνεται το 2002 με απόφαση δικαστηρίου, ως αναρμοδίως υπογραφείσα .

14.02.2002 νέα απόφαση έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων από την Διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ

Και αυτή η απόφαση ακυρώνεται εκ νέου το 2004 με απόφαση δικαστηρίου, λόγω μη νόμιμης εκπόνησης της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από μελετητή που δε διέθετε τα απαιτούμενα προσόντα.

07.03.2005 εκ νέου έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων από την Διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

02.08.2005 απόφαση του ΓΓ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ που ανακαλεί την προηγούμενη έγκριση που εξέδωσε η Δ/νση ΠΕΧΩ (μετά από την κορύφωση των αντιδράσεων της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και της τοπικής κοινωνίας).

30.09.2005 η ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ καταθέτει προσφυγή ενώπιον του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, κατά της προηγούμενης απόφασης του ΓΓ της Περιφέρειας  ΑΜ-Θ .

05.12.2005 γίνεται δεκτή η προσφυγή της εταιρείας ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.

13/09/2006 με ευθύνη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) κατατίθεται αίτηση ακύρωσης κατά της πράξης του ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΧΩΔΕ και της αντίστοιχης απόφασης του ΓΓ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, η εταιρεία MELCO OIL στην οποία μεταβιβάστηκε η κυριότητα του οικοπέδου της ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ υποβάλλει αίτημα παράτασης της από 14.06.1999 προέγκρισης χωροθέτησης, το οποίο απορρίπτεται από τη Δ/νση ΠΕΧΩ διότι εκκρεμούσε  δικαστική απόφαση.

Όμως, στις 15.01.2007 έχει λήξει οριστικά η έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων της ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ (είχαν εγκριθεί στις 14.01.2002 και ίσχυαν για μια πενταετία, έκτοτε δεν ανανεώθηκαν ποτέ).

Συνέπεια των παραπάνω, το ΣτΕ μετά από οκτώ χρόνια καταργεί τη δίκη (αριθμός απόφασης 1502/2013) διότι η προσβαλλόμενη πράξη έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων έχει παύσει να ισχύει.

Το συμπέρασμα: Τελικά σ’ αυτές τις υποθέσεις που έχουν σχέση με Περιβαλλοντικά ζητήματα και με οικονομίες κλίμακας, κερδίζει όποιος αντέξει στο χρόνο, όπως πολύ εύστοχα συνήθιζε να λέει ο αείμνηστος Μιχάλης Παπαγιαννάκης.

Όσοι μεμψιμοιρούν για τις εξελίξεις στο θέμα του TAP ή είναι έτοιμοι να «λιποτακτήσουν» αν δεν το έχουν κάνει ακόμη, καλό θα είναι να έχουν υπ’ όψιν τους τα παραπάνω.

Για τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα

Λάζαρος Βασιλειάδης

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Η ώρα του οβελία σε όλη την Ελλάδα – Αρκετές σούβλες στην Καβάλα

«Φωτιά» παίρνουν σήμερα Κυριακή του Πάσχα οι σούβλες σε όλη την Ελλάδα!

Από άκρη σε άκρη οι Έλληνες τηρούν το έθιμο για το ψήσιμο του οβελία και ετοιμάζουν το πασχαλινό τραπέζι για να γιορτάσουν με τις οικογένειες και τους φίλους τους.

Το υπαίθριο σούβλισμα του αρνιού το Πάσχα είναι ένα από τα παλαιότερα ελληνικά έθιμα και μάλιστα έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι ο οβελίας είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του πασχαλινού τραπεζιού αλλά και ολόκληρης της ημέρας.

Στην Καβάλα αρκετοί φαίνεται πως είναι εκείνοι οι πολίτες που λόγω και του πολύ καλού καιρού ξεκίνησαν να σουβλίζουν τον παραδοσιακό οβελία από νωρίς το πρωί της Κυριακής του Πάσχα!

Δείτε φωτογραφίες από οβελίες σε Καβάλα και Δράμα :

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Χριστός Ανέστη! – Με κατάνυξη η Ανάσταση στην Καβάλα

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε και στην Καβάλα η ακολουθία της Αναστάσεως, με πλήθος πιστών να συρρέει στους ναούς για το «Χριστός Ανέστη».

Ο περισσότερος κόσμος συγκεντρώθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου χοροστάτησε της ακολουθίας του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος.

 

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ανάσταση με πυροτεχνήματα | Eικόνες από drone στην Καβάλα

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en