Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Α. Τζιτζικώστας για ‘NO BORDER CAMP’ | ‘Αδυνατώ να καταλάβω πώς αυτή η Κυβέρνηση επιτρέπει να εξελίσσονται τέτοια φαινόμενα και να μην παρεμβαίνει

Επικριτικός προς την Κυβέρνηση για τη στάση της στην υπόθεση της κατάληψης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από τα μέλη του «No Borders Camp» ήταν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, σε σημερινές δηλώσεις του στο ραδιόφωνο «Πρακτορείο FM» και στην εκπομπή «Απέριττα» με τους Θανάση Τσίγγανα και Κωστή Παπαδάκη.

«Αδυνατώ να καταλάβω πώς αυτή η κυβέρνηση επιτρέπει να εξελίσσονται τέτοια φαινόμενα στην πόλη και να μην παρεμβαίνει όταν καταλαμβάνεται από… χίλια άτομα ένας δημόσιος χώρος – θεσμός, όπως το ΑΠΘ, που το πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος και ανήκει στους φοιτητές του, στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στην ίδια την κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Παρακολουθήσαμε όλη την προηγούμενη εβδομάδα μια κατάσταση, η οποία κατά την άποψή μου, βρισκόταν πέρα από τα όρια της νομιμότητας, διότι η κατάληψη ενός δημόσιου κτιρίου ή της δημόσιας περιουσίας είναι αξιόποινη πράξη. Η Ελληνική Αστυνομία δεν έλαβε καμιά απολύτως εντολή από την ελληνική Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο για να παρέμβει. Αυτά δεν μπορεί να συμβαίνουν σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, η οποία προφυλάσσει τους πολίτες της. Η ΕΛΑΣ από τη στιγμή που ορθώς δεν υπάρχει και θέμα ασύλου, οφείλει να παρεμβαίνει. Δεν είναι δυνατό να επιτρέπεται σε μια ομάδα ατόμων να προκαλεί καταστροφές στη δημόσια περιουσία, είτε στο Πανεπιστήμιο, είτε στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης. Θα έπρεπε η Ελληνική Κυβέρνηση να αντιμετωπίζει τέτοια φαινόμενα με αποφασιστικότητα, σεβόμενη την ειρήνη στην περιοχή μας και τα χρήματα των φορολογουμένων από τα οποία συντηρούνται αυτοί οι χώροι. Η Ελληνική Κυβέρνηση όμως απουσιάζει επιδεικτικά. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης η εντολή προς την ΕΛΑΣ για να παρέμβει η οποία έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ειδομένης, όπου και πάλι η Κυβέρνηση επί μήνες παρακολουθούσε την κατάσταση απαθής. Είναι απαράδεκτο να μη δίνεται η εντολή για παρέμβαση της ΕΛΑΣ σε τέτοιες καταστάσεις ανομίας», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε ότι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα διατεθούν περίπου 100 εκ. ευρώ και κάλεσε τους Δήμους που συμμετέχουν να καταθέσουν το ταχύτερο ώριμες μελέτες, προκειμένου να ενταχθούν τα έργα στο πρόγραμμα και να υλοποιηθούν με διασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Μάλιστα ανακοίνωσε ότι ήδη ένα από τα σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν είναι η ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, με προϋπολογισμό 10 εκ. ευρώ. «Η ένταξη του έργου θα γίνει αμέσως μόλις παραχωρηθεί το πρώην στρατόπεδο στο Δήμο Παύλου Μελά, σύμφωνα με την προεκλογική μας δέσμευση την οποία και υλοποιούμε, για τη δημιουργία ενός μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου στην καρδιά του πολεοδομικού συγκροτήματος, που θα αποδοθεί σε χρήση στους πολίτες. Μόλις ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διαδικασίες παραχώρησης του στρατοπέδου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει με 10 εκ. ευρώ ένα μεγαλόπνοο σχέδιο αστικής ανάπλασης που θα δώσει ανάσα σε όλη τη Θεσσαλονίκη», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε και στις συντηρήσεις στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι σε εξέλιξη από την Περιφέρεια και τόνισε: «Έπειτα από δέκα χρόνια και ύστερα από έντονες διεκδικήσεις από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών διαθέτουμε 15 εκ. ευρώ για σημαντικές συντηρήσεις στο οδικό μας δίκτυο, εθνικό και επαρχιακό, που παρουσιάζει πολύ μεγάλα προβλήματα φθορών, καθώς ορισμένοι δρόμοι δεν είχαν συντηρηθεί ποτέ από την ημέρα που κατασκευάστηκαν. Σήμερα συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εκτελούν έργα στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, στις εθνικές οδούς Θεσσαλονίκης – Χαλκηδόνας – Έδεσσας, Θεσσαλονίκης – Κιλκίς και Θεσσαλονίκης – Σερρών και τις επόμενες μέρες, μόλις πάρουμε την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα αρχίσουμε τις εργασίες και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών».

Ερωτηθείς για το ανολοκλήρωτο οδικό τμήμα Ν. Μουδανιών – Ποτίδαιας, που είναι αρμοδιότητα της «Εγνατία Οδός ΑΕ», ο κ. Τζιτζικώστας απηύθυνε και πάλι έκκληση να ολοκληρωθούν επιτέλους οι εργασίες στα μόλις τέσσερα χιλιόμετρα του οδικού κυκλώματος της Κασσάνδρας, που ταλαιπωρούν εδώ και τρία χρόνια τους χιλιάδες πολίτες και επισκέπτες της Χαλκιδικής.
«Περιμένουμε και σε αυτό το ‘πονεμένο’ τμήμα να αρχίσουν οι εργασίες από το Σεπτέμβριο με νέο εργολάβο, ώστε τουλάχιστον να μην έχουμε την ίδια ταλαιπωρία το επόμενο καλοκαίρι. Είναι όμως απαράδεκτο σε κάθε περίπτωση να ταλαιπωρούνται χιλιάδες πολίτες για ένα οδικό τμήμα μόλις τεσσάρων χιλιομέτρων», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Παράλληλα, τόνισε ότι η ενημέρωση των φορέων της Κεντρικής Μακεδονίας για το νέο ΕΣΠΑ ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα, με νέες ενημερωτικές συσκέψεις των φορέων υλοποίησης σε Ημαθία, Πέλλα και Πιερία (στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες έγιναν ήδη οι ενημερωτικές εκδηλώσεις της ΠΚΜ). Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε και πάλι την επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να επιτύχει και πάλι τις πρωτιές που πέτυχε και στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007 – 2013.

serrespress

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Σκυλακάκης: Παράταση για δασικά ακίνητα και ακαθάριστα οικόπεδα

Την παράταση της προθεσμίας για την εφαρμογή των μέτρων πυροπροστασίας των δασικών ακινήτων μέχρι τις 21 Ιουνίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης στο  πλαίσιο του East Mediterranean Gas Forum (EMGF) που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

«Από το Μάιο του 2023 ισχύει ο κανονισμός για τα ακίνητα που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάση, να έχουν τεχνική έκθεση πυροπροστασίας και να υπάρχουν κάποιοι βασικοί καθαρισμοί φέτος γύρω από τα ακίνητα αυτά. Η σχετική ημερομηνία αποφασίσαμε να παραταθεί μέχρι τις 21 Ιουνίου για να διευκολυνθούν οι πολίτες αλλά και οι μηχανικοί δασολόγοι γεωπόνοι που κάνουν τις τεχνικές εκθέσεις, να ολοκληρώσουν το έργο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Καμπανάκι για τους καθαρισμούς

«Είναι πολύ σημαντικό, φέτος που ο χειμώνας ήταν παρά πολύ θερμός και έχουμε μειωμένη υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες, να υπάρξουν αυτοί οι καθαρισμοί και τα κλαδέματα γύρω από τα σπίτια και να απομακρυνθούν οι καύσιμες ύλες. Γιατί μέσα στα οικόπεδα είναι λογικό ότι δεν μπορεί να παρέμβει το κράτος, είναι δουλειά των ιδιοκτητών να φροντίσουν για την πυροπροστασία μέσα στο οικόπεδο τους και γύρω από το κτίριο τους. Ο στόχος αυτών των κανονισμών δεν είναι να μπουν πρόστιμα, είναι να έχουμε τη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση για ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι που έρχεται. Σε κάθε περίπτωση, να ξέρουν και οι μηχανικοί, οι δασολόγοι ή οι γεωπόνοι που κάνουν τις σχετικές εκθέσεις ότι ο κανονισμός προβλέπει ενδεικτικά δράσεις. Θα πρέπει οι ίδιοι να πάρουν την απόφαση για την πυροπροστασία των σχετικών κτιρίων. Η έμφαση η δική μας είναι στο να γίνει η προετοιμασία. Τα πρόστιμα δεν είναι σκοπός, ούτε αυτοσκοπός» συμπλήρωσε.

ethnos.gr

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Σταϊκούρας από Κομοτηνή : “Δημιουργούμε καλύτερες συνθήκες με έργα υποδομών στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ”

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη και τη Ροδόπη, όπου συναντήθηκε με τοπικούς φορείς και επιθεώρησε σημαντικά έργα υποδομών στην περιοχή. Η επίσκεψη αυτή είχε ως στόχο την ενημέρωση για την πρόοδο των έργων και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου και των τοπικών αρχών ενόψει και των Ευρωεκλογών.

Στην Αλεξανδρούπολη, ο Υπουργός επισκέφθηκε το λιμάνι, όπου επιθεώρησε τα έργα αναβάθμισης των υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι παρεμβάσεις αυτές αναμένεται να βελτιώσουν τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια του λιμανιού, καθιστώντας το έναν ακόμη πιο σημαντικό κόμβο μεταφορών και εμπορίου για την περιοχή.

Στην συνέχεια ο Υπουργός στην Ροδόπη είχε συνάντηση με ιδιωτικές επιχειρήσεις στη ΒΙ.ΠΕ Κομοτηνής.

Ο κ. Σταϊκούρας, σχολιάζοντας την επίσκεψη σε Αλεξανδρούπολη και Ροδόπη τόνισε: «Η βελτίωση των υποδομών στις περιφέρειες είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς και να ολοκληρώσουμε τα έργα που θα ενισχύσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Χ. Δαλκίτζης για την ημερίδα εξωστρέφειας στην Καβάλα : “Πέτυχε τον στόχο της, την εξειδικευμένη πληροφόρηση”

Σε συνέντευξη στον Αναλυτή προχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Διεθνών Σχέσεων Χάρης Δαλκίτζης για την Πρώτη Ημερίδα Εξωστρέφειας στην Καβάλα.

Δημοσιογράφος: Καλησπέρα κύριε Δαλκίτζη. Σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας σήμερα. Πώς θα περιγράφατε την πρώτη ημερίδα εξωστρέφειας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Μαΐου στην Καβάλα;

Χάρης Δαλκίτζης: Καλησπέρα και από μένα. Ήταν μια εξαιρετική εκδήλωση που συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από την τοπική κοινωνία όσο και από επαγγελματίες, φορείς και φοιτητές από την Καβάλα. Η ημερίδα είχε στόχο την προώθηση της εξωστρέφειας της περιοχής μας και την ενίσχυση των διεθνών σχέσεων.

Δημοσιογράφος: Ποιοι ήταν οι κύριοι ομιλητές της ημερίδας;

Χάρης Δαλκίτζης: Είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε σημαντικούς ομιλητές από διάφορους τομείς. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, εκπρόσωποι διεθνών επιχειρήσεων, πανεπιστημιακοί, καθώς και στελέχη οργανισμών που ασχολούνται με την εξωστρέφεια και την διεθνή συνεργασία. Όλοι τους μοιράστηκαν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες και κατευθύνσεις.

Δημοσιογράφος: Ποια θέματα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας;

Χάρης Δαλκίτζης: Καλύψαμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Από τη διεθνοποίηση των τοπικών επιχειρήσεων και τις ευκαιρίες εξαγωγών, μέχρι τις στρατηγικές συνεργασίες με ξένους επενδυτές και την ενίσχυση του τουριστικού προφίλ της περιοχής. Επίσης, συζητήσαμε για την καινοτομία και την τεχνολογία ως κινητήριες δυνάμεις για την εξωστρέφεια.

Δημοσιογράφος: Ποια ήταν η ανταπόκριση του κοινού στην ημερίδα;

Χάρης Δαλκίτζης: Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή. Οι παρευρισκόμενοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα θέματα που συζητήθηκαν και υπήρχε έντονος διάλογος και ανταλλαγή απόψεων κατά τη διάρκεια των συνεδριών.

Δημοσιογράφος: Ποια είναι τα επόμενα βήματα μετά την ημερίδα αυτή;

Χάρης Δαλκίτζης: Σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε τα συμπεράσματα και τις ιδέες που προέκυψαν από την ημερίδα για να σχεδιάσουμε συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε περαιτέρω την εξωστρέφεια της περιοχής μας, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για τις τοπικές επιχειρήσεις και προωθώντας την Καβάλα ως έναν σημαντικό κόμβο διεθνών σχέσεων και συνεργασιών.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en