Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αύξηση της απασχόλησης σε βασικούς κλάδους της οικονομίας

Αναλυτικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του 2016.

Θετικά κινήθηκαν στην πλειονότητα των τομέων σε βασικούς κλάδους της οικονομίας οι βραχυχρόνιοι δείκτες Απασχόλησης, Ωρών Εργασίας και Αμοιβών, το β΄ τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το β΄ τρίμηνο 2015, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Ειδικότερα:

–  Στα Ορυχεία και Λατομεία, ο δείκτης απασχόλησης αυξήθηκε 3,8%, ο δείκτης ωρών εργασίας μειώθηκε 3,9% και ο δείκτης αμοιβών μειώθηκε 3,5%.

–  Στη Μεταποίηση οι δείκτες αυξήθηκαν κατά 4,4%, 4,2% και 3,1% αντιστοίχως.

–  Στην Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού, οι δείκτες αυξήθηκαν κατά 8,5%, 13% και 4,4%.

–  Στην Παροχή Νερού, Επεξεργασία Λυμάτων, Διαχείριση Αποβλήτων και Δραστηριότητες Εξυγίανσης, ο δείκτης απασχόλησης μειώθηκε 5,1%, ο δείκτης ωρών εργασίας αυξήθηκε 3,5% και ο δείκτης αμοιβών μειώθηκε 21,5%.

–   Στις Κατασκευές, οι δείκτες αυξήθηκαν κατά 21,1%, 14,2% και 25,6%.

–  Στη Μεταφορά και Αποθήκευση, ο δείκτης απασχόλησης αυξήθηκε 1,9%, ο δείκτης ωρών εργασίας μειώθηκε 0,7% και ο δείκτης αμοιβών αυξήθηκε 5,3%.

–  Στις Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης, οι δείκτες απασχόλησης και ωρών εργασίας μειώθηκαν 3% και 9,3% αντιστοίχως, ενώ ο δείκτης αμοιβών αυξήθηκε 0,7%.

–  Στην Ενημέρωση και Επικοινωνία, οι δείκτες αυξήθηκαν κατά 3,8%, 4,4% και 1,8%.

–  Στις Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές Δραστηριότητες, οι δείκτες απασχόλησης και ωρών εργασίας αυξήθηκαν κατά 1,8% και 5,5% αντιστοίχως, ενώ ο δείκτης αμοιβών μειώθηκε 13,6%.

– Στις Διοικητικές και Υποστηρικτικές Δραστηριότητες, οι δείκτες αυξήθηκαν κατά 3,9%, 1,8% και 4,5%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ:

Ως Αριθμός Απασχολουμένων Ατόμων ορίζεται ο συνολικός αριθμός των ατόμων που εργάζονται στην επιχείρηση, ανεξάρτητα από την ιδιότητα (ιδιοκτήτες, συνεταίροι και μέλη των οικογενειών τους) και την ειδικότητά τους (διευθυντές, πωλητές, βοηθητικό προσωπικό) και ανεξάρτητα εάν εργάζονται προσωρινά ή εποχικά, με πλήρη ή μερική απασχόληση, με αμοιβή ή χωρίς αμοιβή.

Ως Ώρες Εργασίας ορίζεται ο συνολικός αριθμός των ωρών που πραγματοποιήθηκαν στην επιχείρηση κατά τη διάρκεια του τριμήνου αναφοράς. Περιλαμβάνονται οι ώρες εργασίας που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του κανονικού ωραρίου, οι επιπλέον ώρες εργασίας που πραγματοποιήθηκαν υπερωριακά, με αμοιβή ή χωρίς αμοιβή, η διάρκεια νυκτερινής εργασίας ή εργασίας τις Κυριακές ή τις αργίες. Δεν υπολογίζεται ως χρόνος εργασίας, ο χρόνος για αμοιβές που καταβλήθηκαν χωρίς να έχει παρασχεθεί εργασία όπως π.χ. ετήσια άδεια ή αναρρωτική άδεια.

Ως Μισθοί και Ημερομίσθια ορίζεται το σύνολο των μεικτών αμοιβών, σε χρήμα ή σε είδος, που καταβάλλονται σε όλα τα άτομα που περιλαμβάνονται στη μισθολογική κατάσταση σε αντάλλαγμα της εργασίας που προσέφεραν.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Η ώρα του οβελία σε όλη την Ελλάδα – Αρκετές σούβλες στην Καβάλα

«Φωτιά» παίρνουν σήμερα Κυριακή του Πάσχα οι σούβλες σε όλη την Ελλάδα!

Από άκρη σε άκρη οι Έλληνες τηρούν το έθιμο για το ψήσιμο του οβελία και ετοιμάζουν το πασχαλινό τραπέζι για να γιορτάσουν με τις οικογένειες και τους φίλους τους.

Το υπαίθριο σούβλισμα του αρνιού το Πάσχα είναι ένα από τα παλαιότερα ελληνικά έθιμα και μάλιστα έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι ο οβελίας είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του πασχαλινού τραπεζιού αλλά και ολόκληρης της ημέρας.

Στην Καβάλα αρκετοί φαίνεται πως είναι εκείνοι οι πολίτες που λόγω και του πολύ καλού καιρού ξεκίνησαν να σουβλίζουν τον παραδοσιακό οβελία από νωρίς το πρωί της Κυριακής του Πάσχα!

Δείτε φωτογραφίες από οβελίες σε Καβάλα και Δράμα :

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Χριστός Ανέστη! – Με κατάνυξη η Ανάσταση στην Καβάλα

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε και στην Καβάλα η ακολουθία της Αναστάσεως, με πλήθος πιστών να συρρέει στους ναούς για το «Χριστός Ανέστη».

Ο περισσότερος κόσμος συγκεντρώθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου χοροστάτησε της ακολουθίας του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος.

 

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ανάσταση με πυροτεχνήματα | Eικόνες από drone στην Καβάλα

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en