ΚΑΒΑΛΑ

Αύξηση στην κατανάλωση ρεύματος λόγω μεγάλης τουριστικής κίνησης

Δύο ώρες διήρκεσε η νέα κυριακάτικη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στην πόλη της Καβάλας, στο Παληό, τη Νέα Ηρακλείτσα και περιοχές μέσα κι έξω από την Ελευθερούπολη. Οφείλονταν σε βλάβη στον υποσταθμό του Περιγιαλίου. Εκεί σημειώθηκε έκρηξη ενώ στο σημείο έσπευσαν οχήματα της Πυροσβεστικής. Δύο ακόμη φορές στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν παρόμοιες βλάβες και συντομότερες διακοπές στον υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στο Περιγιάλι.

Περισσότερες λεπτομέρειες αναζητήσαμε από τον προϊστάμενο του ΔΕΔΔΗΕ Καβάλας Σάββα Τακίδη, ο οποίος από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ μας είπε για τη διακοπή ηλεκτροδότησης το βράδυ της Κυριακής:

«Το πρόβλημα δεν αφορούσε στα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης αλλά στα εθνικά δίκτυα υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ. Η βλάβη αποκαταστάθηκε μερικώς έπειτα από δύο ώρες. Διακοπή καταγράφηκε στην πόλη της Καβάλας και στους περιαστικούς οικισμούς, σε μία ακτίνα περίπου είκοσι χιλιομέτρων. Να διευκρινίσω ότι άλλες αρμοδιότητες έχει ο ΔΕΔΔΗΕ στα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης και άλλες αρμοδιότητες έχει ο ΑΔΜΗΕ στα δίκτυα υψηλής τάσης.

Τα συνεργία του ΑΔΜΗΕ δούλευαν συνεχώς στην περιοχή Περιγιαλίου για την ολική αποκατάσταση της βλάβης. Ο υποσταθμός του Περιγιαλίου όπου σημειώθηκε το πρόβλημα ανήκει κατά το μεγαλύτερος μέρος του στο ΔΕΔΔΗΕ και κατά το υπόλοιπο στο ΔΕΔΔΗΕ. Λειτουργικά, οι εγκαταστάσεις μας είναι χωριστές. Βεβαίως, περαιτέρω λεπτομέρειες θα πρέπει να αναζητηθούν από την υπηρεσία του ΑΔΜΗΕ που είναι ξεχωριστή από τη δική μας».

Ο Σάββας Τακίδης μας εξήγησε και το φαινόμενο των συχνών διακοπών ηλεκτροδότησης σε αρκετές περιοχές της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, αποδίδοντας τες σε αυξημένη κατανάλωση αφενός λόγω καύσωνα και αφετέρου λόγω τουριστικής έκρηξης. Ειδικότερα, ο κ. Τακίδης σημείωσε:

«Πέραν της μεγάλης αυτής δίωρης βλάβης, γνωρίζω επίσης ότι αρκετές μικρότερες σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε τουριστικές περιοχές, όπως η Θάσος, η Κεραμωτή και η Νέα Ηρακλείτσα. Λόγω της υπερφόρτωσης των τοπικών δικτύων εμφανίστηκαν προβλήματα στους μετασχηματιστές με αποτέλεσμα να καούν. Συνιστάται επομένως αυτοσυγκράτηση στο καταναλωτικό κοινό αφού δεν είναι απαραίτητο να λειτουργούν διαρκώς όλα τα κλιματιστικά των κατοικιών.

Αυτό το διάστημα, η περιφερειακή ενότητα Καβάλας έχει διπλάσιο, ή ακόμη και τριπλάσιο πληθυσμό από το κανονικό επίπεδο. Έτσι, η ροή φορτίων είναι μεγάλη. Ομοίως αυξημένος είναι και ο πληθυσμός στο νησί της Θάσου, κυρίως σε περιοχές όπως η Σκάλα Παναγίας, τα Κοίνυρα και ο Λιμένας, όπου παρατηρείται τουριστική έκρηξη. Αυτοσυγκράτηση συστήνεται και στις ξενοδοχειακές μονάδες διότι το ρεύμα δεν είναι άπειρο και η υποδομή δεν αντέχει υπερβολικές αυξήσεις στη ζήτηση. Βεβαίως, οι καταναλώσεις πέραν της αύξησης του πληθυσμού οφείλονται και στις συνθήκες καύσωνα που επικρατούν».

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version