Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Αυτή η εικόνα μπορεί να σας αποκαλύψει αν κινδυνεύετε από Αλτσχάιμερ!

image_print

Μία και μόνο εικόνα μπορεί να σας «προειδοποιήσει» ότι κινδυνεύετε από Αλτσχάιμερ, τη συνηθέστερη αιτία της άνοιας.

Η εικόνα δημιουργήθηκε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ των ΗΠΑ με στόχο να εντοπίζονται τα άτομα που έχουν γενετική (κληρονομική) προδιάθεση να εκδηλώσουν τη νευροεκφυλιστική νόσο και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο νωρίς, όταν οι φαρμακευτικές και άλλες παρεμβάσεις είναι πιθανότερο να αναχαιτίσουν αποτελεσματικά την εξέλιξή της.

Η εικόνα περιλαμβάνει τέσσερις φιγούρες τοποθετημένες σε διαφορετική κατεύθυνση. Μία από αυτές είναι ελαφρώς διαφορετική από τις άλλες. Μπορείτε να διακρίνετε ποια είναι αυτή;

3F28F78300000578 0 image a 22 1491923011078

(Δείτε τη σωστή απάντηση παρακάτω)

Τα άτομα που αδυνατούν να ξεχωρίσουν τη φιγούρα που διαφέρει έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Alzheimer’s Disease, τα άτομα που έχουν προδιάθεση για Αλτσχάιμερ παρουσιάζουν δυσκολίες στον εντοπισμό ανεπαίσθητων διαφορών σε αφηρημένα σχήματα, όπως αυτά της εικόνας. Οι επιστήμονες επισημαίνουν μάλιστα ότι τα άτομα αυτά δεν το γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν από τη νευροεκφυλιστική πάθηση, αφού αντιλαμβάνονται αντίστοιχες αλλαγές σε πρόσωπα, αντικείμενα στο περιβάλλον τους ή εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Όπως αναφέρει ο Δρ Μπράντον Άλαϊ από το Τμήμα Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου του Λούισβιλ, το παραπάνω σύντομο τεστ μπορεί να αποτελέσει οικονομικά αποδοτικό και εύχρηστο μέσο για τον εντοπισμό των ασθενών που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο Αλτσχάιμερ αλλά και μέσο παρακολούθησης των ασθενών αυτών σε βάθος χρόνου για την αξιολόγηση τυχόν αλλαγών στις γνωστικές τους δεξιότητες. Σε συνδυασμό με τα πρότυπα μέσα διαγνωστικής αξιολόγησης, όπως η μέτρηση βασικών βιοδεικτών και η λήψη κλινικού ιστορικού, το τεστ μπορεί να διευκολύνει σημαντικά τη διάγνωση του Αλτσχάιμερ.

Σωστή απάντηση

Η φιγούρα νούμερο 4 είναι διαφορετική από τις άλλες 3.

Με μια πιο προσεκτική ματιά θα παρατηρήσετε ότι η φιγούρα νούμερο 4 έχει πιο μυτερά «κέρατα» και μεγαλύτερο σε μέγεθος «χέρι».

Πηγή: onmed.gr

Click to comment

Απάντηση

ΘΑΣΟΣ

Καβάλα: Συνάντηση Πασχαλίδη με τον Διοικητή του ΕΚΑΒ για την ενίσχυση των υπηρεσιών

Συνάντηση Γιάννη Πασχαλίδη με τον Διοικητή του ΕΚΑΒ Γεώργιο Χαραλάμπους
image_print

Συνάντηση με τον Διοικητή του ΕΚΑΒ, Γεώργιο Χαραλάμπους, είχε ο βουλευτής Π.Ε. Καβάλας και Θάσου, Γιάννης Πασχαλίδης, με αντικείμενο την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης και αναβάθμισης των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ στην περιοχή.

Ο κ. Πασχαλίδης τόνισε ότι οι επιχειρησιακές ανάγκες είναι ήδη αυξημένες και πολλαπλασιάζονται κατά τους θερινούς μήνες, λόγω της σημαντικής τουριστικής κίνησης σε Καβάλα και Θάσο.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο βουλευτής ζήτησε την περαιτέρω ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του Παραρτήματος ΕΚΑΒ Καβάλας. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε, θα ενισχυθούν όλες οι μονάδες, ενώ σύντομα αναμένεται να εκδοθεί Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για πολλές ειδικότητες.

Συζητήθηκαν επίσης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το Κέντρο Υγείας Πρίνου και το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Παραλίας Οφρυνίου, με τον Διοικητή του ΕΚΑΒ να αναφέρει ότι έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια και ότι οι δομές πρόκειται να στελεχωθούν πολύ άμεσα.

Ο κ. Πασχαλίδης έθεσε ακόμη το αίτημα για σύσταση Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών στο Παράρτημα ΕΚΑΒ Καβάλας, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της περιοχής σε μαζικά συμβάντα και φυσικές καταστροφές.

Παράλληλα, πρότεινε την ίδρυση Τομέα ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης, που, όπως σημείωσε, θα μπορούσε να συμβάλει στην οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος της στελέχωσης των διακομιδών και στην απρόσκοπτη λειτουργία της δομής.

Για την ενίσχυση και ανανέωση του στόλου των ασθενοφόρων, ο Διοικητής του ΕΚΑΒ ανέφερε ότι περί τα τέλη της φετινής χρονιάς ή στις αρχές της επόμενης αναμένονται νέα ασθενοφόρα, τα οποία θα ανανεώσουν τον παλιό στόλο.

Επιπλέον, στο αίτημα για δημιουργία μηχανοκίνητης ομάδας μοτοσικλετών στο Παράρτημα Καβάλας, ο κ. Χαραλάμπους απάντησε ότι θα λειτουργήσει στην Καβάλα μηχανοκίνητη Ομάδα Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ.

Ο Γιάννης Πασχαλίδης, μετά τη συνάντηση, ευχαρίστησε τον Διοικητή του ΕΚΑΒ για την προσοχή και το ενδιαφέρον με το οποίο άκουσε τα ζητήματα της περιοχής, τονίζοντας ότι γνωρίζει τα προβλήματα και θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ.

DNews Widget
Continue Reading

ΞΑΝΘΗ

Ξάνθη: Παράταση αιτήσεων για οκτώ μόνιμες θέσεις ιατρών στο Γενικό Νοσοκομείο

Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης – Παράταση αιτήσεων για μόνιμες θέσεις ιατρών ΕΣΥ
image_print

Παράταση έως και τις 25 Ιουνίου 2026 δόθηκε στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την κάλυψη οκτώ μόνιμων θέσεων ιατρών Ε.Σ.Υ. στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης.

Η προκήρυξη αφορά ειδικότητες κρίσιμες για τη λειτουργία του νοσοκομείου, μεταξύ των οποίων Αναισθησιολογία, Νευρολογία, Χειρουργική, Εσωτερική Παθολογία και θέσεις ιατρών για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Αναλυτικά, προκηρύσσονται μία θέση Διευθυντή Αναισθησιολογίας, μία θέση Επιμελητή Β΄ Νευρολογίας, μία θέση Επιμελητή Α΄ Χειρουργικής, μία θέση Επιμελητή Β΄ Χειρουργικής και μία θέση Επιμελητή Α΄ Εσωτερικής Παθολογίας.

Παράλληλα, προβλέπονται τρεις θέσεις για τη ΜΕΘ, μία σε βαθμό Διευθυντή, μία σε βαθμό Επιμελητή Α΄ και μία σε βαθμό Επιμελητή Β΄. Οι θέσεις της ΜΕΘ μπορούν να καλυφθούν από ιατρούς προβλεπόμενων ειδικοτήτων, όπως Εσωτερικής Παθολογίας, Καρδιολογίας, Πνευμονολογίας, Αναισθησιολογίας, Χειρουργικής, Νεφρολογίας, Νευρολογίας, Νευροχειρουργικής και Χειρουργικής Θώρακος – Καρδιάς.

Σύμφωνα με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, η εξέλιξη αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η στήριξη της ΣΕΚΕ Α.Ε., η οποία ανακοίνωσε πρόσθετο οικονομικό κίνητρο ύψους 8.000 ευρώ ετησίως για δύο έτη για τους τρεις ιατρούς που θα στελεχώσουν τη ΜΕΘ, καθώς και αντίστοιχη ενίσχυση για τη θέση της Αναισθησιολογίας.

Παράλληλα, συνεχίζεται η εφαρμογή του προγράμματος επιδότησης ενοικίου για νέους ιατρούς, με τη συνδρομή του Δήμου Ξάνθης και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ ισχύουν και τα θεσμοθετημένα οικονομικά κίνητρα για τις άγονες και προβληματικές περιοχές.

Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς τους ιατρούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων να υποβάλουν αίτηση και φάκελο ενδιαφέροντος για την ένταξή τους στο ιατρικό δυναμικό του Νοσοκομείου.

Όπως τονίζεται, η στελεχιακή ενίσχυση των κλινικών και ιδιαίτερα η επαναλειτουργία της ΜΕΘ αποτελούν ουσιαστική επένδυση στην ασφάλεια των πολιτών και στην αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου εκφράζει ευχαριστίες προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, την 4η Υγειονομική Περιφέρεια, τη ΣΕΚΕ, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τον Ιατρικό Σύλλογο Ξάνθης και όλους τους φορείς και ιδιώτες που συνέβαλαν στην επίτευξη του στόχου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΜΘ: Απάντηση στην Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία για το έργο Τηλεφροντίδας

ΑΜΘ-Τηλεφροντίδα-Ανεξάρτητη-Ενωτική-Πρωτοβουλία-ευάλωτοι-πολίτες-κοινωνική-πολιτική-ΕΚΤ-Περιφέρεια-ΑΜΘ
image_print

Απάντηση στην κριτική της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας για το έργο Τηλεφροντίδας δίνεται με ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται ότι η παροχή υπηρεσιών σε 1.500 ευάλωτους συμπολίτες αποτελεί αναγκαία και κοινωνικά επιβεβλημένη παρέμβαση.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι πρόκειται για μια νέα κοινωνική υπηρεσία, η οποία υλοποιείται πιλοτικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με στόχο την προστασία και την υποστήριξη πολιτών επί 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι σε μια υπηρεσία που αφορά ανθρώπινες ζωές απαιτούνται αξιοπιστία, συνεχής λειτουργία και άμεση τεχνική υποστήριξη, ενώ τονίζεται πως η κοινωνική πολιτική δεν αποτελεί πεδίο μικροπολιτικών ανταγωνισμών, αλλά ευθύνης απέναντι σε ανθρώπους που χρειάζονται άμεση στήριξη.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Σε μια υπηρεσία που καλείται να σώσει ανθρώπινες ζωές, κύριοι της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας, δεν πειραματιζόμαστε και δεν κάνουμε υποθέσεις

Χαιρόμαστε που, παρά τους υψηλούς τόνους της ανακοίνωσης της παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία», υπάρχει συμφωνία στο ουσιώδες: η παροχή υπηρεσιών Τηλεφροντίδας σε 1.500 ευάλωτους συμπολίτες μας είναι αναγκαία και κοινωνικά επιβεβλημένη.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση, όμως, είναι η βιασύνη ορισμένων να προδικάσουν την αποτυχία ενός έργου, πριν ακόμη αυτό ξεκινήσει να εφαρμόζεται. Πρόκειται για μια νέα, καινοτόμο κοινωνική υπηρεσία που υλοποιείται για πρώτη φορά, σε αυτήν την κλίμακα, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αντί να περιμένουμε τα αποτελέσματα της εφαρμογής της, βλέπουμε να ασκείται κριτική βασισμένη σε υποθέσεις και θεωρητικά σενάρια που αγνοούν, τόσο το θεσμικό πλαίσιο, όσο και τις πραγματικές απαιτήσεις μιας υπηρεσίας που αφορά ανθρώπινες ζωές.

Η βασική παρανόηση της κριτικής είναι ότι συγχέει την προμήθεια ενός παγίου εξοπλισμού με την παροχή μιας ολοκληρωμένης κοινωνικής υπηρεσίας.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ (ΕΚΤ+). Ο σκοπός του συγκεκριμένου Ταμείου δεν είναι η δημιουργία αποθηκών εξοπλισμού, αλλά η παροχή συγκεκριμένων κοινωνικών υπηρεσιών σε συγκεκριμένους ωφελούμενους για καθορισμένο χρονικό διάστημα. Το παραδοτέο του έργου δεν είναι οι συσκευές, αλλά η προστασία και η υποστήριξη 1.500 συμπολιτών μας επί 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.

Η λογική της αγοράς εξοπλισμού ως μόνιμου παγίου ανήκει σε διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), και όχι στο ΕΚΤ+, όπου η χρηματοδότηση αφορά κυρίως την παροχή υπηρεσιών. Συνεπώς, το μοντέλο που ορισμένοι παρουσιάζουν ως «σπατάλη» είναι στην πραγματικότητα το μοντέλο που είναι συμβατό με τη φύση και τους κανόνες του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού ταμείου. 

Παράλληλα, η άποψη ότι «δεν μένει τίποτα» μετά το τέλος του έργου αποτυπώνει μια λανθασμένη αντίληψη για το τι ακριβώς αγοράζει η κοινωνία μέσω αυτής της παρέμβασης. Σε μια υπηρεσία ζωής, το περιουσιακό στοιχείο δεν είναι η συσκευή. Είναι η αδιάλειπτη λειτουργία 24/7, η συντήρηση, η άμεση αντικατάσταση κάθε βλάβης, η τεχνική υποστήριξη με εγγυημένο SLA. Όλα αυτά τα 786.000€ δεν είναι «αέρας», είναι ακριβώς αυτό που μια στοίβα αγορασμένων συσκευών δεν σου παρέχει. 

Αυτά είναι που σώζουν ζωές – όχι μια συσκευή κλεισμένη σε μια αποθήκη.

Επίσης, εξοπλισμός τηλεφροντίδας που θα αγοραζόταν σήμερα, σε τρία χρόνια θα ήταν τεχνολογικά παρωχημένος και χωρίς υποστήριξη — δηλαδή υποχρέωση, όχι περιουσία.

Με την ίδια άλλωστε λογική της απόλυτης «εξοικονόμησης», απορούμε πώς δεν προτείνατε κ.Ηλιόπουλε, και οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι χειριστές του κέντρου να αντικατασταθούν από πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης, θα ήταν αναμφίβολα «οικονομικότερο». 

Η απάντηση μας είναι προφανής: σε μια υπηρεσία που καλείται να σώσει ανθρώπινες ζωές, δεν πειραματιζόμαστε για να γλιτώσουμε κόστος.

Όσον αφορά τις εναλλακτικές που προτείνονται, η αυτο-προμήθεια συσκευών, η χρηματοδοτική μίσθωση με εξαγορά, ο διαχωρισμός εξοπλισμού και υπηρεσιών ή η μεταφορά κρίσιμων λειτουργιών σε σχήματα που δεν έχουν δοκιμαστεί στην πράξη για τέτοιου επιπέδου επιχειρησιακή ευθύνη, αποτελούν θεωρητικές προσεγγίσεις και όχι αποδεδειγμένες λύσεις για μια υπηρεσία που απαιτεί αδιάλειπτη λειτουργία και απόλυτη αξιοπιστία.

Και εδώ βρίσκεται η ουσία. Το έργο υλοποιείται πιλοτικά. Πιλοτικό, όμως, δεν σημαίνει προσωρινό ή καταδικασμένο να λήξει. Αντίθετα, στόχος είναι μέσα από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη συνέχιση, τη βελτίωση και την ενδεχόμενη επέκταση της υπηρεσίας σε ακόμη περισσότερους συμπολίτες μας. 

Η κοινωνική πολιτική, κύριοι της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας, δεν είναι πεδίο μικροπολιτικών ανταγωνισμών ούτε χώρος για ασκήσεις θεωρητικής οικονομίας. Είναι πεδίο ευθύνης απέναντι σε ανθρώπους που χρειάζονται πραγματική υποστήριξη εδώ και τώρα.

Συμφωνούμε απολύτως σε μία φράση της ανακοίνωσης: η ασφάλεια των πολιτών δεν είναι εμπόρευμα. 

Ακριβώς γι’ αυτό επιλέγουμε λύσεις που διασφαλίζουν αξιοπιστία, επιχειρησιακή ετοιμότητα και συνεχή υποστήριξη και όχι αδοκίμαστα πειράματα που μπορεί να αποδειχθούν φθηνότερα στα χαρτιά, αλλά ακριβότερα για την κοινωνία και τις ανθρώπινες ζωές όταν κριθούν στην πράξη.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en