Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται κατασχέσεις καταθέσεων για οφειλέτες στην εφορία

image_print

Το 2018 κλείνει με περισσότερες από 110.000 κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς 1,2 εκατομμυρίων φορολογούμενων που χρωστούν στην Εφορία. Το 2019 ανοίγει με στοχευμένες και αυτοματοποιημένες κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων και με έναν νέο γύρο πλειστηριασμών ακινήτων οφειλετών του Δημοσίου.

Την  ώρα που το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σενάρια  για μια νέα «πάγια» ρύθμιση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε πολλές μηνιαίες δόσεις, η  Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενεργοποιεί από τις αρχές του νέου έτους νέα μέτρα για την είσπραξη των φόρων που έχουν βεβαιωθεί και παραμένουν απλήρωτοι. Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και να έχουν εκτιναχθεί πάνω από τα 103 δις. ευρώ η ΑΑΔΕ θέτει σε εφαρμογή ένα νέο σχέδιο που κινείται σε δυο άξονες:

1. Στοχευμένες κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Το μέτρο αυτό άρχισε να εφαρμόζεται το τελευταίο διάστημα και έχει ήδη περιορίσει τα φαινόμενα των «άσφαιρων» κατασχετηρίων τα οποία έφευγαν για όλες τις τράπεζες ανεξάρτητα αν ο οφειλέτης είχε σε όλες λογαριασμό ή μόνο σε μια.  Τώρα τα  κατασχετήρια εκδίδονται αφότου οι αρμόδιες υπηρεσίες συμβουλευτούν το Μητρώο Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών,  ώστε να διαπιστωθεί εκ των προτέρων εάν ο φορολογούμενος στον οποίο σχεδιάζεται η ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης έχει τραπεζικό λογαριασμό.  Μετά ακολουθεί το κατασχετήριο. Ο επόμενος στόχος είναι να μην βρίσκουν τα κατασχετήρια σε τοίχο, δηλαδή να εκδίδονται εντολές κατάσχεσης σε άδειους τραπεζικούς λογαριασμούς. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η ΑΑΔΕ σκοπεύει να ζητήσει από τις τράπεζες να λάβει με τρόπο μαζικό και αυτοματοποιημένο, στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, λογαριασμούς πληρωμών, επενδυτικά προϊόντα, δανειακές συμβάσεις φορολογούμενων. Με το τρόπο αυτό θα γνωρίζει σε ποιους λογαριασμούς οφειλετών  θα χτυπήσει.

2. Ηλεκτρονικούς  πλειστηριασμούς, διαμερισμάτων, μονοκατοικιών, οικοπέδων, κτημάτων και βιομηχανικών εγκαταστάσεων,  που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της χώρας και ανήκουν σε μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου. Οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ακινήτων φιγουράρουν ήδη στις λίστες των μεγαλοοφειλετών της ΑΑΔΕ, όπου αναγράφονται τα στοιχεία όσων χρωστάνε στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία ποσά πάνω από 150.000 ευρώ. Ηδη έχουν αναρτηθεί πλειστηριασμοί για τις 13  Φεβρουαρίου 2019,  6 Μαρτίου 2019 και  19 Μαρτίου 2019.  Σταδιακά η λίστα θα εμπλουτιστεί με νέα ακίνητα οφειλετών ενώ  οι φορολογικές αρχές  αναζητούν σε κάθε αρμόδια υπηρεσία, όπως στο Κτηματολόγιο κ.λπ. περιουσιακά  στοιχεία των οφειλετών που αρνούνται να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Κάθε φορά που βρίσκουν ένα ακίνητο το δεσμεύσουν αρχικά και κατόπιν το βγάζουν σε πλειστηριασμό, προκειμένου να ασκήσουν πίεση, για την αποπληρωμή του οφειλόμενου ποσού.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινούν τη Δευτέρα οι θερινές εκπτώσεις στην αγορά της Καβάλας

image_print

Με αισιοδοξία υποδέχεται η τοπική αγορά της Καβάλας την έναρξη των θερινών εκπτώσεων, οι οποίες αρχίζουν την προσεχή Δευτέρα, δίνοντας το έναυσμα για μια περίοδο σημαντικών προσφορών και αγορών.

Οι επαγγελματίες της πόλης ευελπιστούν ότι η αυξημένη τουριστική κίνηση του Ιουλίου και του Αυγούστου, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες τιμές, θα ενισχύσουν την εμπορική δραστηριότητα και θα δώσουν νέα ώθηση στα καταστήματα.

Οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους σε προϊόντα ένδυσης, υπόδησης, ηλεκτρικών ειδών, ειδών σπιτιού και πολλών ακόμη κατηγοριών, επωφελούμενοι από σημαντικές εκπτώσεις.

Οι έμποροι καλούν το καταναλωτικό κοινό να στηρίξει την τοπική αγορά, επισημαίνοντας ότι η επιλογή των καταστημάτων της Καβάλας συμβάλλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

Παράλληλα, υπενθυμίζουν στους καταναλωτές να συγκρίνουν τις τιμές και να δίνουν προσοχή στην αναγραφή τόσο της αρχικής όσο και της τελικής εκπτωτικής τιμής των προϊόντων.Η εκπτωτική περίοδος αναμένεται να αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες εμπορικές ευκαιρίες του καλοκαιριού, με την αγορά της Καβάλας να προσδοκά αυξημένη επισκεψιότητα και έντονη αγοραστική κίνηση τις επόμενες εβδομάδες.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα: Νέες μεγάλες αλυσίδες αλλάζουν τον εμπορικό χάρτη

Καβάλα - Νέες μεγάλες αλυσίδες στην τοπική αγορά - 2026
image_print

Καβάλα: Νέες μεγάλες αλυσίδες αλλάζουν τον εμπορικό χάρτη

Σημαντικές αλλαγές καταγράφονται στην αγορά της Καβάλας, καθώς μεγάλες εμπορικές αλυσίδες συνεχίζουν να επενδύουν στην πόλη, ενισχύοντας την παρουσία τους και διαμορφώνοντας νέα δεδομένα στον χώρο του λιανεμπορίου. Η είσοδος γνωστών ευρωπαϊκών brands αυξάνει τον ανταγωνισμό, την ώρα που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να ανταποκριθούν σε ένα ολοένα και πιο απαιτητικό περιβάλλον.

Η παρουσία της JD άνοιξε τον δρόμο

Καθοριστική θεωρείται η επένδυση της JD Sports στην Καβάλα, με το κατάστημά της να λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2024 και να προσελκύει έντονο καταναλωτικό ενδιαφέρον.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται πως ενίσχυσε τη δυναμική της τοπικής αγοράς, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον μεγάλων εμπορικών ομίλων για την περιοχή.

Cosmos Sport και Foot Locker στην Καβάλα

Την ίδια στιγμή, εγκαινιάστηκε νέο κατάστημα της Cosmos Sport στην οδό Ομονοίας. Η αλυσίδα ανήκει πλέον στον όμιλο της JD Sports, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την παρουσία του στην ελληνική αγορά.

Παράλληλα, το φθινόπωρο προγραμματίζεται να ανοίξει κατάστημα της Foot Locker στον πεζόδρομο της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, προσθέτοντας ακόμη ένα διεθνές εμπορικό σήμα στο κέντρο της Καβάλας.

Αναζητούνται νέοι εμπορικοί χώροι

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δύο ακόμη μεγάλες εταιρείες εξετάζουν την είσοδό τους στην αγορά της Καβάλας και αναζητούν κατάλληλους επαγγελματικούς χώρους.

Ωστόσο, η εύρεση καταστημάτων με μεγάλα τετραγωνικά μέτρα στο κέντρο της πόλης αποτελεί σημαντική πρόκληση, ενώ και τα αυξημένα ενοίκια δυσκολεύουν την ολοκλήρωση νέων συμφωνιών.

Κινητικότητα και στις μικρότερες επιχειρήσεις

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αλλαγές και στις μικρότερες επιχειρήσεις της πόλης.

Δύο καταστήματα εστίασης που λειτουργούσαν κοντά στα παλιά Δικαστήρια έκλεισαν, ενώ στον έναν από τους δύο χώρους θα εγκατασταθεί επιχείρηση ειδών κινητής τηλεφωνίας.

Επιπλέον, στον χώρο ζαχαροπλαστείου που είχε διακόψει τη λειτουργία του στην οδό Βενιζέλου πρόκειται να μεταφερθεί κατάστημα ΟΠΑΠ, ενώ νέα καφετέρια ετοιμάζεται να ανοίξει στην οδό 7ης Μεραρχίας.

Νέα δεδομένα για την τοπική αγορά

Η είσοδος διεθνών εμπορικών αλυσίδων δημιουργεί νέες προοπτικές για την αγορά της Καβάλας, αυξάνοντας τις επιλογές των καταναλωτών και ενισχύοντας την εμπορική κίνηση.

Την ίδια στιγμή, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες ανταγωνισμού, ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο, όταν η εμπορική δραστηριότητα παρουσιάζει αισθητή κάμψη.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Καβάλα: Αποζημιώσεις 1,7 εκατ. ευρώ σε 257 αμυγδαλοπαραγωγούς

Καβάλα-αποζημιώσεις ΕΛΓΑ σε αμυγδαλοπαραγωγούς για απώλεια παραγωγής 2023
image_print

Αποζημιώσεις συνολικού ύψους 1.700.823,41 ευρώ θα πιστωθούν σήμερα, 8 Ιουλίου 2026, στους τραπεζικούς λογαριασμούς 257 αμυγδαλοπαραγωγών της Π.Ε. Καβάλας, σύμφωνα με ενημέρωση του Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας και Θάσου, Γιάννη Πασχαλίδη.

Οι αποζημιώσεις αφορούν ΚΟΕ για απώλεια παραγωγής του 2023 και καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ σε παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές.

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο κ. Πασχαλίδης, χθες, 7 Ιουλίου 2026, πιστώθηκαν από τον ΕΛΓΑ στους λογαριασμούς Καβαλιωτών δικαιούχων επιπλέον αποζημιώσεις συνολικού ποσού 147.593,94 ευρώ.

Ο βουλευτής σημειώνει ότι κατέβαλε συνεχείς προσπάθειες για την εξασφάλιση αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς, επισημαίνοντας ότι οι παρεμβάσεις του για τις αποζημιώσεις ΚΟΕ αμυγδάλων ήταν καταλυτικές.

Ο Γιάννης Πασχαλίδης δήλωσε:

«Ευχαριστώ πολύ τον Διοικητή του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο για την άριστη συνεργασία καθώς και όλους τους αρμοδίους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το ενδιαφέρον που επέδειξαν. Είδα από κοντά, όπως κάνω πάντα, τις τεράστιες καταστροφές στην παραγωγή και κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποζημιωθούν οι πληγέντες.»

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en