Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ασφυκτική η κατάσταση στον ΧΥΤΑ Ξάνθης | Δεν μπορεί να δεχθεί τα απορρίμματα άλλων Δήμων

Βρέθηκαν σε σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ ο Δήμαρχος Τοπείρου και ο πρόεδρος του ΣΔΑΝΞ
Στις 13 Νοεμβρίου 2014 ο Δήμαρχος Τοπείρου κ. Θωμάς Μίχογλου παρευρέθηκε σε κοινή σύσκεψη με τους Γ. Γραμματείς των Υπουργείων Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και Υπηρεσιακούς παράγοντες για το θέμα του ΧΥΤΑ Ν. Ξάνθης που βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Τοπείρου. Επίσης στην σύσκεψη ήταν παρόντες Ο Δήμαρχος Ξάνθης και πρόεδρος του ΣΔΑΝ Ξάνθης κ. Χ Δημαρχόπουλος μαζί με υπηρεσιακό παράγοντα από τον ΣΔΑΝ Ξάνθης .
Ο Δήμαρχος Τοπείρου εξέφρασε τις ανησυχίες του όσον αφόρα την περιβαλλοντική προστασία, υγιεινή και θωράκιση από μολύνσεις των κάτοικων που πιθανόν προκαλείται από την κακή διαχείριση του ΧΥΤΑ Ν. Ξάνθης εδώ και δεκαετίες.
Πιο αναλυτικά περιέγραψε την Υφιστάμενη Κατάσταση λέγοντας ότι:
Ο Δήμος Τοπείρου τις τελευταίες δεκαετίες έχει υποστεί ιδιαίτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση λόγο των ότι  ο χώρος «υγειονομικής ταφής» όλου του Νομού Ξάνθης βρίσκεται στα διοικητικά του όρια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία και αρχεία που υπάρχουν στον Δήμο δεν έχει καταβληθεί τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία το αντισταθμιστικό όφελος προς τον Δήμο μας λόγο της φιλοξενίας του ΧΥΤΑ αλλά και λόγο της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που δεχόμαστε.
Σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς Όρους που έχουν εγκριθεί από Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας Θράκης στις 14 Σεπτεμβρίου 2011 προβλέπεται η κατασκευή νέου κυττάρου απόθεσης απορριμμάτων (Λεκάνη 4) εκτάσεως περίπου 30 στρεμμάτων με προϋπολογιζόμενο όγκο απορριμμάτων 500 000 κυβικά μέτρα κατά την διάρκεια της λειτουργίας του.
Σύμφωνα επίσης με την ίδια μελέτη περιβαλλοντικών όρων δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί πλήρης η πρώτη (1) και δεύτερη (2) λεκάνη σύμφωνα πάντα με τις προδιαγραφές της υφιστάμενης νομοθεσίας . Όσον αφορά την υφιστάμενη και εν λειτουργία τρίτη (3) λεκάνη ήδη είναι επιβαρημένη και βρίσκεται στο σημείο κορεσμού της λόγο της εναπόθεσης σε αυτήν επιπλέον απορριμμάτων και τα οποία θα πρέπει να μεταφερθούν στο νέο κύτταρο (Λεκάνη 4) μετά την κατασκευή του .
Επίσης σύμφωνα με την παραπάνω έγκριση περιβαλλοντικών όρων θα πρέπει να κατασκευαστούν γεωτρήσεις βάθους 25 έως 30 μέτρων οι οποίες μαζί με τις υπάρχουσες θα λειτουργήσουν ως υδραυλικός φραγμός της διαρροής στραγγισμάτων.
Αναφέρθηκε στην Σημερινή Κατάσταση που έχει δημιουργηθεί  λέγοντας τα έξης: 
Η τρίτη (3) λεκάνη ήδη είναι επιβαρυμένη και βρίσκεται στο σημείο κορεσμού της λόγο της εναπόθεσης σε αυτήν επιπλέον απορριμμάτων.
Ο Δήμος Τοπείρου δεν εισπράττει κανένα αντισταθμιστικό όφελος λόγο της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που δέχεται και είναι μάλιστα ιδιαίτερα επιβαρυμένη.
Τα υφιστάμενα κύτταρα (Λεκάνη 1&2) δεν είναι σε πλήρη αποκατάσταση με αποτέλεσμα κάνεις να μην μπορεί σήμερα να μας εφησυχάσει για την πιθανή επιπλέον περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Σχολίασε την ΚΥΑ του Οκτωβρίου 2014:
Σύμφωνα με την ΚΥΑ των Υπουργών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Αργύρη Ντινόπουλου και κ. Ιωάννη Μανιάτη αντίστοιχα,  προβλέπεται από την έναρξη της ισχύος της τα αστικά στερεά απόβλητα του Δήμου Νέστου να διατίθενται στον ΧΥΤΑ Ξάνθης που βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Τοπείρου.
Γίνεται σαφές στον εν λόγο ΧΥΤΑ θα γίνονται αποδεκτά μόνο τα απόβλητα που κατατάσσονται στο κεφάλαιο 20 του Ευρωπαϊκού Καταλόγου Αποβλήτων .
Θα πρέπει να καταβάλλεται το τέλος χρήσης για την διάθεση των αποβλήτων τους στον ΧΥΤΑ Ξάνθης- Τοπείρου.
Για την αποδοχή των παραπάνω αποβλήτων θα πρέπει να ελέγχεται η σύνθεση τους , η ποσότητα και το είδος των αποβλήτων που μεταφέρονται και διατίθενται στον ΧΥΤΑ Ξάνθης – Τοπείρου σύμφωνα πάντα με τις σχετικές διατάξεις και την κείμενη νομοθεσία. Να τεθούν άμεσα σε λειτουργία οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης. Να τεθούν σε λειτουργία όλα τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών . Να εξασφαλίζεται για την διάθεση των αποβλήτων η ιχνηλασιμότητα των αποβλήτων (παραγωγός – συλλογέας – μεταφορέας – παραλήπτης ) θα πρέπει να συμπληρώνεται το «έντυπο παρακολούθησης αποβλήτου» σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο 12 του ΥΠΕΚΑ και ότι προβλέπεται σε αυτήν .
Τεκμηρίωσε την αρνητική του στάση στην χορήγηση μακροχρόνιας παράτασης αναφέροντας τα έξης: 
Υφιστάμενα κύτταρα (Λεκάνη 1&2) δεν είναι σε πλήρη αποκατάσταση με αποτέλεσμα κανείς να μην μπορεί σήμερα να μας εφησυχάσει για την πιθανή επιπλέον περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Για τις υπάρχουσες γεωτρήσεις κανείς δεν μπορεί να μας επιβεβαιώσει εάν λειτουργούν ως υδραυλικοί φραγμοί στις διαρροές στραγγισμάτων, εάν υπάρχουν και σε τι μέγεθος είναι αυτές οι διαρροές.
Ο Δήμος Τοπείρου δεν εισπράττει κανένα αντισταθμιστικό όφελος λόγο της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που δέχεται και είναι μάλιστα ιδιαίτερα επιβαρυμένη.
Η τρίτη (3) λεκάνη ήδη είναι επιβαρυμένη και βρίσκεται στο σημείο κορεσμού της λόγο της εναπόθεσης σε αυτήν επιπλέον απορριμμάτων.
Ζητούμε την αιτιολόγηση και οπού απαιτείται την αποκατάσταση των παραπάνω όρων μας προκειμένου να δοθεί η επιπλέον παράταση.
Όσον αφορά την ΚΥΑ:
Δεν αποδεχόμαστε την διάθεση αποβλήτων από άλλους Δήμους, επιπλέον από αυτούς που ήδη εναποθέτουν απόβλητα στον ΧΥΤΑ Ξάνθης – Τοπείρου για τους εξής λόγους:
1. Η τρίτη (3) λεκάνη ήδη είναι επιβαρυμένη και βρίσκεται στο σημείο κορεσμού της λόγο της εναπόθεσης σε αυτήν επιπλέον απορριμμάτων από τους Δήμους του Νομού Ξάνθης
2. Η κατασκευή νέου κυττάρου απόθεσης απορριμμάτων (Λεκάνη 4) εκτάσεως περίπου 30 στρεμμάτων με προϋπολογιζόμενο όγκο απορριμμάτων 500 000 κυβικά μέτρα κατά την διάρκεια της λειτουργίας του σαφώς και θα μειωθεί ο χρόνος κορεσμού του λόγο των επιπλέον αποβλήτων από άλλους Δήμους που θα διατίθενται σε αυτόν. Ως εκ τούτου είναι βέβαιο ότι θα ζητηθεί πολύ πιο γρήγορα η διάνοιξη νέου κυττάρου(Λεκάνη 5) από ότι εάν δεν διατίθενται απόβλητα από άλλους επιπλέον Δήμους. Άρα για τον Δήμο Τοπείρου η περιβαλλοντική επιβάρυνση θα είναι σαφώς και πολύ μεγαλύτερη και για τον λόγο αυτό το αντισταθμιστικό όφελος που θα πρέπει να μας χορηγηθεί από τους επιπλέον Δήμους θα πρέπει να είναι και πολλαπλάσιο από αυτό που προβλέπεται για τους Δήμους που ήδη διαθέτουν τα απόβλητα τους .
3. Για όλους τους Όρους και υποχρεώσεις που τίθενται στην ΚΥΑ για την διάθεση των αποβλήτων θα πρέπει να δημιουργηθεί κλιμάκιο ελέγχου  εφαρμογής αυτών πάντα με την συμμέτοχη στο κλιμάκιο αυτό υπαλλήλων του Δήμου Τοπείρου και με το δικαίωμα άσκησης ΒΕΤΟ σε πιθανή μη εφαρμογής των όρων και υποχρεώσεων.
Η τελική του παρατήρηση ήταν ότι σύμφωνα με τις μελέτες του ΣΔΑΝ Ξάνθης ο ΧΥΤΑ που βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Τοπείρου υποδέχεται ετησίως περίπου 45 000,00 τόνους από τους Δήμους του Νομού Ξάνθης και ως εκ τούτου το αντισταθμιστικό όφελος θα πρέπει να είναι για το σύνολο των τόνων που αφορούν μόνο τον Ν. Ξάνθης και όχι τους υπόλοιπους Δήμους εκτός Νομού Ξάνθης.
Με όλα τα παραπάνω οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων, οι υπηρεσιακοί παράγοντες και όλοι οι παριστάμενοι συμφώνησαν και μάλιστα οι Γενικοί Γραμματείς εξέφρασαν και την έκπληξη τους για την μη εφαρμογή των συμφωνηθέντων που προβλέπονται από σχετική νομοθεσία μέχρι σήμερα.
thrakitoday.com

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Σέρρες | Αναβιώνουν το Πάσχα οι «αβγομαχίες» στην Καστανούσα Σιντικής

Ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στα βάθη του Πόντου αναβιώνει κάθε 2η μέρα του Πάσχα στην Καστανούσσα της Σιντικής Σερρών.

Πρόκειται για τις διαδομένες «αβγομαχίες» που έφεραν μαζί τους οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες του Πόντου, όταν εγκαταστάθηκαν στους νότιους πρόποδες του όρους Μπέλλες, στο σημερινό χωριό Καστανούσσα, που μέχρι το 1926 ονομαζόταν Πάλμες.

«Ο σύλλογος το ανέλαβε και το ανέδειξε, όχι μόνο στην περιοχή αλλά ευρύτερα στην Κεντρική Μακεδονία», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστανούσσας, Λευτέρης Παπαδόπουλος. Όπως εξηγεί, οι συμμετέχοντες έρχονται από Δράμα μέχρι και Φλώρινα, ενώ πέρυσι ήρθε και ένας Έλληνας που διαμένει μόνιμα στην Ελβετία. «Ήρθε μόνο για το έθιμο, διαγωνίστηκε και έφυγε. Τον περιμένουμε και φέτος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, ο κάθε διαγωνιζόμενος φέρνει μαζί του 30 λευκά βρασμένα αβγά. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου στήνονται δύο μεγάλες εξέδρες, όπου θα καθίσουν οι αβγομάχοι. Ο αγώνας ξεκινά και τυχερός θα είναι αυτός που θα καταφέρει να σπάσει όλα τα αυγά, μέχρι τελικής πτώσεως, όπου θα επικρατήσει μόνο ένα γερό αβγό.

«Τα αβγά πρέπει να είναι άβαφα προκειμένου να ελεγχθούν ότι είναι αποκλειστικά και μόνο αβγά κότας και κανενός άλλου πτηνού», επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, συμπληρώνοντας πως η προετοιμασία των αβγομάχων διαρκεί αρκετό καιρό. «Κάποιος καλείται να διαλέξει ακόμη και από 2.000 χιλιάδες αβγά, μόνο τα 50, για να έρθει εδώ τελικά με τα 30», θα επισημάνει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστανούσσας.

Όσο για τα μυστικά των γερών αβγών, όπως λέει, «κανείς δεν τα αποκαλύπτει, ενώ πολλοί το έχουν προάγει σε επιστήμη, καθώς δίνουν ακόμη και συγκεκριμένη τροφή στις κότες τους προκειμένου να κάνουν γερά αβγά».

Ο διαγωνισμός της αβγομαχίας χωρίζεται σε δύο τμήματα, ένα σε αυτό που συμμετέχουν τα παιδιά και διαγωνίζονται με 15 αβγά και ένα σε αυτό που συμμετέχουν οι ενήλικες και διαγωνίζονται με 30 αβγά. Οι όροι είναι κοινοί για όλους. Μικρούς και μεγάλους. Άνδρες και γυναίκες.

Όπως ορίζει η διαδικασία, ένας ένας αβγομάχος σηκώνεται και τσουγκρίζει με τη σειρά τα αβγά των υπολοίπων αβγομάχων, παίρνοντας το αβγό το ένα μετά το άλλο. Τα αβγά είναι όλα αριθμημένα. Όταν τελειώσει η σειρά του, επιστρέφει στη θέση του και σηκώνεται ο επόμενος. Σε περίπτωση που σπάσουν όλα τα αβγά ενός αβγομάχου, τότε αυτός αποχωρεί.
Ο νικητής της «αβγομαχίας» δεν θα μείνει φυσικά μόνο στα εύσημα, αλλά θα βραβευτεί και με πλούσια δώρα. Φέτος ο πρώτος νικητής θα πάρει μία τηλεόραση, ο δεύτερος θα πάρει ένα χορτοκοπτικό μηχάνημα και ο τρίτος θα λάβει ένα ηλεκτρικό δράπανο.

Οι «αβγομαχίες» πλαισιώνονται πάντα με παραδοσιακό γλέντι και εδέσματα πατροπαράδοτων ποντιακών εδεσμάτων.

Νικητές και ηττημένοι, αλλά και όσοι παραβρεθούν για το έθιμο στην Καστανούσα θα πάρουν όλοι την ευλογία, καθώς όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, «το έθιμο συμβολίζει τη νίκη του καλού έναντι του κακού, αλλά και την Ανάσταση του Κυρίου».

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Έβρος | Παράνομοι μετανάστες βρήκαν καταφύγιο στην εκκλησία του Διλόφου

Στην εκκλησία στο χωριό Δίλοφο Τριγώνου στον Έβρο βρήκαν καταφύγιο την Μεγάλη Παρασκευή 15 παράνομοι μετανάστες. 

Συγκεκριμένα την ώρα της ακολουθίας τού Επιταφίου στον οικισμό του Διλόφου περίπου 15 παράνομοι μετανάστες βρέθηκαν έξω απο την εκκλησία  της Αγίας Τριάδας προκειμένου να προφυλαχθούν από την έντονη καταιγίδα που είχε ξεσπάσει.

Οι παράνομοι μετανάστες οι οποίοι μόλις είχαν περάσει από την Τουρκία στην Ελλάδα βρήκαν καταφύγιο στην εκκλησία για λίγη ώρα. Αν και συνηθισμενοι οι κάτοικοι του Διλόφου ολα αυτα τα χρόνια ανησύχησαν μόλις τους αντιλήφθηκαν και ειδοποίησαν την Αστυνομία όπου ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία.

e-evros.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης στις Σέρρες στις 8 Μαΐου

Τις Σέρρες θα επισκεφτεί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση με θέμα «Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η σύγχρονη αγροτική διπλωματία και οι προκλήσεις στον αγροτικό τομέα».

Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ. και βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Αθανάσιος Μαλλιαράς, ο Πρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου Διαμαντής Διαμαντόπουλος και η Πρόεδρος του Πανσερραϊκού Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ελπίδα Σιδηροπούλου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Μαΐου στις 10.30, στην αίθουσα «Γ. Χρηστίδης» του Επιμελητηρίου Σερρών.

infonews24.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en