ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Ασφαλιστικό | Κατάργηση της 15ετίας ζητούν οι δανειστές

Κλειστά κρατά ακόμη τα χαρτιά του το Κουαρτέτο για το τι μέλλει γενέσθαι για το Ασφαλιστικό. Οι εκπροσωποι των δανειστών άκουσαν την πρόταση του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου, χωρίς να πουν εάν συμφωνούν ή όχι. Η ελληνική πλευρά διαβεβαιώνει ότι δεν θα γίνουν περικοπές στις κύριες συντάξεις.

Ωστόσο οι δανειστές επανέφεραν χθες ξαφνικά το θέμα της αύξησης της 15ετίας που απαιτείται κατ’ ελάχιστον για την καταβολή σύνταξης. Σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησαν σειρά ερωτήσεων για το θέμα και είπαν ότι η 15ετία είναι μικρό διάστημα και αποτελεί αντικίνητρο για την ασφάλιση, γι αυτό πρέπει να αυξηθεί στα 20 χρόνια. Αυτά σημαίνει ότι για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης από τις 4.500 (15 έτη) ασφάλισης θα χρειάζονται 6.000 ημέρες ασφάλισης (20έτη).

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος παρουσίασε το σχετικό σχέδιο της κυβέρνησης που περιλαμβάνει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και ταυτόχρονη περικοπή των επικουρικών συντάξεων, των εφάπαξ, του ΕΚΑΣ και των μερισμάτων του δημοσίου. Για τις επικουρικές συντάξεις πρότεινε την αύξηση των εισφορών κατά μια μονάδα επίσης (0,5 εργοδότες και 0,5 για εργαζόμενους) σε συνδυασμό με τη μείωση των συντάξεων και την αξιοποίηση της περιουσίας του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης για την κάλυψη ελλείμματος ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2% και έτσι ουσιαστικά μπλοκάρουν την κυβέρνηση στο θέμα των κύριων συντάξεων αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο για μειώσεις τουλάχιστον 10% από ένα ποσό και πάνω.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν απάντησαν στην πρόταση της κυβέρνησης, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίζονται αντίθετοι στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και στην μεταφορά κονδυλίων από τον ΕΟΠΠΥ και τον ΟΑΕΔ προς το ασφαλιστικό.

sofokleousin.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version