ΚΟΣΜΟΣ

Αρνείται συνάντηση με τον Ερντογάν ο Ομπάμα

Ο Πρόεδρος της Αμερικής Μπάρακ Ομπάμα δεν δέχεται να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Το 2013, όταν ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέφτηκε την Ουάσιγκτον σε συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, δέχτηκε επαίνους για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Κούρδους και τον προέτρεψε να οδηγήσει την Τουρκία σε μια νέα εποχή οικονομικής ευημερίας.

Αυτή τη φορά ο Ομπάμα απέρριψε το αίτημα για κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον τούρκο ομόλογο του, ο οποίος είναι σημαντικός σύμμαχος της Αμερικής για την καταπολέμηση της δράσης του ISIS, όπως ανέφεραν αμερικανοί αξιωματούχοι στη Wall Street Journal.

Στην πρόταση τους οι Αμερικάνοι , πρότειναν να συναντηθεί ο Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν , με τον Ερντογάν. Το επιτελείο του τούρκου προέδρου ανέφερε ωστόσο πως δεν έχει πληροφορίες περί ακύρωσης της συνάντησης. Αξίζει να σημειωθεί πως η Τουρκία προσπαθεί εδώ και μήνες να επιτύχει συνάντηση των Προέδρων στο Λευκό Οίκο.

Ανησυχίες για τις σχέσεις της Τουρκίας με την κουρδική μειονότητα της έχουν εξαπλωθεί στη Συρία, όπου ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα καλέσει τις ΗΠΑ να σταματήσουν να συνεργάζονται με κούρδους μαχητές, μια ομάδα που η Άγκυρα χαρακτηρίζει ως τρομοκρατική οργάνωση. Αλλά οι κούρδοι μαχητές είναι πιο σημαντικός σύμμαχος της Αμερικής στη Συρία, και η άρνηση των ΗΠΑ να διακόψει τους δεσμούς της με τους μαχητές, έχει ως αποτέλεσμα να προστεθούν νέα στελέχη.

«Ο Λευκός Οίκος δεν θέλει να κάνει τον Πρόεδρο Ερντογάν να φαίνεται ευπρόσδεκτος », ανέφερε ο Μαξ Χόφμαν, αναπληρωτής διευθυντής της εθνικής ασφάλειας και διεθνούς πολιτικής του Κέντρου ‘’Αμερικανική Πρόοδος’’, της Ουάσιγκτον.

Συνέχισε αναφέροντας ότι ο Ταγίπ Ερντογάν διαφθείρει τη δημοκρατία της Τουρκίας, έχει προσωπικές φιλοδοξίες και ακολουθεί μια ασφυκτική πολιτική.

 Από την άλλη, ξένοι ηγέτες, περιλαμβανομένου και του Ερντογάν, αναμένεται να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής για την Πυρηνική Ασφάλεια (NSS), που πρόκειται να διεξαχθεί στις ΗΠΑ από τις 31 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου.

«Βέβαια, στο πλαίσιο τέτοιων συνόδων κορυφής υπάρχει χώρος για διμερείς συναντήσεις. Θα υπάρξει μια συνάντηση την οποία ζητήσαμε, καθώς και οι συναντήσεις που μας έχουν ζητηθεί. Τώρα εργαζόμαστε για να βρούμε τρόπους να διεξαχθεί διμερής συνάντηση με τον πρόεδρο Ομπάμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν.

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version