ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αργεντινή | Η βαριά κληρονομία του Μάκρι και η διαμάχη με τους πιστωτές

Η Αργεντινή βρίσκεται επί σειρά ετών αντιμέτωπη με μερίδα πιστωτών της για την αποπληρωμή παλαιότερου χρέους. Η νέα κυβέρνηση της χώρας καλλιεργεί προσδοκίες για συμφωνία με τα hedge funds.

Η νομική διαμάχη της Αργεντινής με εκπροσώπους «επιθετικών» hedge funds μετράει χρόνια, χωρίς μέχρι σήμερα να καταστεί εφικτή μια συμφωνία ανάμεσα στις αντίδικες πλευρές. Ωστόσο, το ενδεχόμενο να βρεθεί λύση στο χρόνιο αδιέξοδο καθίσταται τώρα ορατό. Η νέα κυβέρνηση της χώρας επιδιώκει την εξεύρεση ενός συμβιβασμού.

Οι ελπίδες εναποτίθενται στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Μαουρίτσιο Μάκρι, η κυβέρνηση του οποίου αναλαμβάνει επίσημα τα ηνία στις 10 Δεκεμβρίου, βάζοντας τίτλους τέλους στην εποχή της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ. Η στάση της τελευταίας απέναντι στο hedge fund NML Capital του αμερικανού δισεκατομμυριούχου Πολ Σίνγκερ και των υπόλοιπων κερδοσκόπων ήταν πεισματικά ανένδοτη. Αποτέλεσμα της σφοδρής αντιπαράθεσης ήταν να φτάσει η χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας.

Ανυποχώρητη η Κίρχνερ αλλά και οι επενδυτές

Ο Σίνγκερ και οι λοιποί επενδυτές αρνούνται πεισματικά από τη στιγμή της χρεοκοπίας της Αργεντινής το 2001 να κάνουν δεκτά τα αιτήματα αναδιάρθρωσης που έχει υποβάλει το Μπουένος Άιρες. Ζητούν πλήρη αποζημίωση, συμπεριλαμβανομένων και των τοκοχρεολυσίων. Δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα ομόλογα της χώρας είχαν εκδοθεί στη βάση του αμερικανικού δικαίου προκειμένου να γίνουν ελκυστικότερα για τους διεθνείς επενδυτές, η δικαστική διαμάχη που ανέκυψε κατέληξε στα χέρια του αμερικανού δικαστή Τόμας Γκριέσα στη Νέα Υόρκη. Αυτός δικαίωσε τους προσφεύγοντες, με αποτέλεσμα η Αργεντινή να καλείται να καταβάλει 1,7 δις δολάρια στους εκπροσώπους των συγκεκριμένων κερδοσκοπικών ταμείων και μάλιστα κατά προτεραιότητα, πριν από την εξυπηρέτηση άλλων χρεών.

Η κυβέρνηση Κίρχνερ προέβαλε ωστόσο αντίσταση στη δικαστική απόφαση, αναγκαζόμενη έτσι σε στάση πληρωμών έναντι των υπόλοιπων δανειστών της. Σε αντίθεση με τους εκπροσώπους των hedge funds, το 93% των πιστωτών της Αργεντινής είχαν συμφωνήσει μετά τη χρεοκοπία της χώρας να ανταλλάξουν τα ομόλογα που κατείχαν με νέα, χαμηλότερης απόδοσης, δεχόμενοι έτσι δραστικό περιορισμό των αξιώσεών τους. Μετά τη δικαστική απόφαση στη Νέα Υόρκη η αποπληρωμή των δανείων τους με τους νέους όρους έχει διακοπεί.
Ενδεικτική για τον βαθμό του αδιεξόδου στο συγκεκριμένο ζήτημα ήταν η ατμόσφαιρα τη δικαστική αίθουσα του δικαστή Γκριέσα την προηγούμενη εβδομάδα. Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν ο τρόπος αντιμετώπισης ομαδικών προσφυγών από κερδοσκόπους που προσπαθούν να επωφεληθούν και αυτοί από τη δικαίωση των hegde funds. Οι πρόσθετες συνολικές διεκδικήσεις ανέρχονται σε έξι δις δολάρια. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε. Ένας από τους λόγους ήταν ότι επρόκειτο για την τελευταία διαπραγμάτευση επί προεδρίας Κίρχνερ.

Κληρονομεί δεινή οικονομική κατάσταση

Ως πρόεδρος, ο Μάκρι κληρονομεί μια δεινή οικονομική κατάσταση. Η οικονομία συρρικνώνεται. Ο πληθωρισμός κυμαίνεται πάνω από το 20% . Το πέσο είναι υπερτιμημένο. Τα συναλλαγματικά αποθέματα φθίνουν γρήγορα. Και το δημοσιονομικό έλλειμμα έφθασε στο 7% του ΑΕΠ. Ως ένα βαθμό η δημοσιονομική προσαρμογή είναι αναπόφευκτη.

Ευτυχώς, υπάρχουν και κάποια καλά νέα. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι σχεδόν ισοσκελισμένο, και έτσι δεν υπάρχει καμία ανάγκη για περαιτέρω περιορισμό των εισαγωγών. Και επειδή κανείς δεν θα δάνειζε στην Αργεντινή μετά την πτώχευση στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η κυβέρνηση έχει σχετικά μικρό χρέος. Επιτρέποντας την υποτίμηση του πέσο, ο Μάκρι θα μπορούσε να επιτύχει δύο στόχους ταυτόχρονα. Ένα ασθενέστερο νόμισμα θα τόνωνε τις εξαγωγές και θα επέτρεπε την αύξηση των εισαγωγών λόγω της άρσης των ελέγχων συναλλάγματος. Την ίδια ώρα και επειδή ένα σημαντικό μέρος των εσόδων της κυβέρνησης συνδέεται με το δολάριο ενώ οι δαπάνες της είναι κυρίως σε πέσος, η υποτίμηση θα μείωνε το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Ο μήνας του μέλιτος του Μάκρι μπορεί να είναι σύντομος. Η περονική αντιπολίτευση, έχοντας απαλλαγεί από τους Κίρχνερ, δεν θα διστάσει να επιτεθεί στη νέα κυβέρνηση. Αλλά, εάν χρησιμοποιεί το πολιτικό του κεφάλαιο με σύνεση, έχει μια καλή ευκαιρία για να σταθεροποιήσει την οικονομία, διατηρώντας παράλληλα σε λογική επίπεδα την πολιτική αποδοχή.

Αυτό θα άλλαζε τις πολιτικές προοπτικές, όχι μόνο στην Αργεντινή, αλλά και σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Στη γειτονική Βραζιλία, η κυβέρνηση της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ με δυσκολία έκρυψε την προτίμησή της στον αντίπαλο του Μάκρι. Καθώς η κυβέρνησή της συγκεντρώνει ιστορικά χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, η κεντρώα αντιπολίτευση έχει αρχίσει να κινείται προς την εξουσία. Η νίκη του Μάκρι θα μπορούσε να επιταχύνει αυτήν τη διαδικασία.

sofokleousin.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version