ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Αργεί η καύση των νεκρών στην Ξάνθη | Εγκρίθηκε ο κανονισμός των δημοτικών κοιμητηρίων

Συζήτηση επί… νεκροταφείων πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στον Δήμο Ξάνθης κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και όταν τα μέλη κλήθηκαν να ψηφίσουν τον κανονισμό λειτουργίας των δημοτικών κοιμητηρίων.

Ο κανονισμός εγκρίθηκε ομόφωνα, ωστόσο κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν κάποιες παράμετροι σχετικά με διαδικαστικά θέματα, οι οποίες εν τέλει ελήφθησαν υπόψη.

Αρχικά ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ηλίας Βασιλούδης πρότεινε την αλλαγή του κανονισμού ώστε να επιτρέπεται ο ενταφιασμός ετεροδημοτών στα δημοτικά κοιμητήρια, κάτι που μέχρι στιγμής γίνεται μόνο με την έγκριση του αρμόδιου Αντιδημάρχου. Ο ίδιος πρότεινε να δίνεται τέτοια δυνατότητα σε συγγενείς πρώτου βαθμού του θανόντος με τον πρόεδρο της Επιτροπής και Δήμαρχο κ. Μιχάλη Στυλιανίδη να προσθέτει πως πέραν τον αρμόδιου Αντιδημάρχου αρμοδιότητα σχετικά μπορεί να έχουν και οι πρόεδροι των κοινοτήτων του Δήμου, όταν πρόκειται για νεκροταφείο εκτός της πόλης.

Ταυτόχρονα ο επικεφαλής της παράταξης Πολίτες για την Ξάνθη κ. Νίκος Ανταμπούφης έθεσε το ζήτημα της καύσης των νεκρών, ζητώντας πληροφορίες σχετικά με το εάν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών καύσης. Όπως ωστόσο εξήγησε ο Δήμαρχος Ξάνθης το κόστος τέτοιων υποδομών είναι ιδιαίτερα τσουχτερό γεγονός που δεν επιτρέπει στον Δήμο να θέσει σε λειτουργία αντίστοιχες εγκαταστάσεις προς το παρόν.

Συνολικά το σώμα της Επιτροπής απασχόλησαν έντεκα εντός ημερησίας διάταξης θέματα καθώς και ένα εκτός με το πιο σημαντικό, πέραν του κανονισμού των κοιμητηρίων, να είναι η επιστροφή της κεφαλής γλυπτού ηρώου του 1940 στην αρχική του θέση, πίσω από το Δικαστικό Μέγαρο Ξάνθης.
Πρόκειται για δημιούργημα του γλύπτη Γεωργαντά το οποίο απεικόνιζε ήρωα σε μάχη, και το οποίο κατέστρεψαν οι Βούλγαροι. Η κεφαλή του αγάλματος φυλασσόταν στο υπόγειο του Δημαρχιακού Μεγάρου με τα μέλη της Επιτροπής να εγκρίνουν ομόφωνα την επιστροφή του σε κοινή θέα στην πόλη.

πηγη thrakitoday.com

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version