ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απώλειες στο χρηματιστήριο, σταθερά τα ομόλογα

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης συντηρούν την αβεβαιότητα στη χρηματιστηριακή αγορά, ενώ προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνουν συρρίκνωση του ΑΕΠ στο δ΄ τρίμηνο. Με  υποτονική συναλλακτική κίνηση και χαμηλό τζίρο οι βασικοί δείκτες του ΧΑ κινούνται πτωτικά. Αρνητικό κλίμα  και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την ανακοίνωση της Deutsche Bank ότι θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 8 δισ. ευρώ.

Σταθεροποιητικές τάσεις  στην  αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων, με οριακές μεταβολές αποδόσεων.  Στο 7,08% η απόδοση του 10ετούς (+2 μονάδες βάσης από την Παρασκευή), στο 8,03% του διετούς (+1 μ.β.).

Στο ΧΑ, η δήλωση του πρωθυπουργού ότι η ελληνική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη 1,2% και ότι «γυρίζει σελίδα» έχοντας μπει σε τροχιά ανάπτυξης     – στην οποία έδωσαν έμφαση τα διεθνή ΜΜΕ – προκάλεσε πρόσκαιρη ανοδική αντίδραση. Όμως οι δείκτες έχουν πάρει πάλι την κατιούσα και διολισθαίνουν με αργό ρυθμό.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι περιορισμένο και ο όγκος συναλλαγών χαμηλός, καθώς οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων προτιμούν να περιμένουν τις εξελίξεις, θεωρώντας ότι το βραχυχρόνιο ρίσκο είναι υψηλό.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 0,50% στις 646,5% μονάδες, παραμένοντας μέσα στη ζώνη συσσώρευσης. Τις ίδιες ποσοστιαίες απώλειες καταγράφει ο FT25  στις  1.727 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται στις τραπεζικές μετοχές και ο κλαδικός τους δείκτης υποχωρεί κατά 1,75%.  Πειραιώς και Eurobank -2,2%, Alpha -1,7%, Εθνική -1,2%. Αμετάβλητη η Attica.

Ελάχιστες μετοχές του FT25 κινούνται σε θετικό έδαφος. Κέρδη 0,5%-0,9% σημειώνουν  Motor Oil, Jumbo, ΕΛΠΕ και ΕΧΑΕ.
 Πέραν των τραπεζικών, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν Grivalia -1,4%, Ελλάκτωρ -0,9% ΔΕΗ και Aegean -0,7%.

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version