Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Από τη μάχη στις Βρυξέλλες στα καυτά εσωτερικά μέτωπα

Από τη Σκύλλα του προσφυγικού στη Χάρυβδη της αξιολόγησης, του Ασφαλιστικού και των αγροτών.

Από τη Σκύλλα του προσφυγικού στη Χάρυβδη του Ασφαλιστικού και της αξιολόγησης είναι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός επιστρέφει το απόγευμα της Παρασκευής από τις Βρυξέλλες μετά από μια σειρά κρίσιμων επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες και την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό και βρίσκεται αντιμέτωπος με καυτά ζητήματα που εκκρεμούν, όπως είναι η αξιολόγηση, οι αγρότες και το Ασφαλιστικό, αλλά και με εσωτερικά μέτωπα όπως η παραίτηση του Παναγιώτη Σγουρίδη και η υπόθεση του Μανώλη Σφακιανάκημ, που έχει εξελιχθεί σε σήριαλ. Οι ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό περιβάλλον διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να το διαχειριστεί ανεβάζοντας τους τόνους, ενώ την ίδια ώρα το Μαξίμου βγάζει από τη φαρέτρα τα όπλα του, όπως είναι το παράλληλο πρόγραμμα. Η αποπομπή του υφυπουργού Υποδομών, Παναγιώτη Σγουρίδη τροφοδότησε εκ νέου τα σενάρια για ανασχηματισμό, ωστόσο το Μαξίμου διαψεύδει κατηγορηματικά αυτές τις πληροφορίες, τονίζοντας πως δεν υπάρχει τίθεται τέτοιο ζήτημα, από τη στιγμή μάλιστα που παραμένει σε εκκρεμότητα το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Τα εσωτερικά μέτωπα 

Τα μέτωπα στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι πολλά και ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να τα κλείσει και να επιχειρήσει να συσπειρώσει τους βουλευτές της κυβέρνησης τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και έως ότου εκταμιευτεί η δόση για την Ελλάδα. Οι φωνές των βουλευτών που αντιδρούν ολοένα και πληθαίνουν. Μετά τον Παναγιώτη Σγουρίδη, ήρθε η δήλωση του βουλευτή του κόμματος, Θοδωρή Παραστατίδη αλλά και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργου Τσίπρα, ο οποίος είναι και ξάδερφος του πρωθυπουργού, που παραδέχθηκε ότι άλλα έλεγαν στην αντιπολίτευση και άλλα έκαναν ως κυβέρνηση στον ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά στην παραίτηση του υφυπουργού Μεταφορών και βουλευτή των ΑΝΕΛ Παναγιώτη Σγουρίδη για τις δηλώσεις του ως προς το Αγροτικό, ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να μην λάβει περαιτέρω διαστάσεις το θέμα. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα κάνει αποδεκτή την παραίτηση Σγουρίδη, χωρίς ωστόσο να δώσει προεκτάσεις στην απομάκρυνσή του, ούτως ώστε ο υφυπουργός Μεταφορών να αξιοποιηθεί, χωρίς να έχει «καεί», από τον Πάνο Καμμένο σε άλλο ρόλο.

Ωστόσο, το ζήτημα που ταλανίζει περισσότερο την κυβέρνηση είναι ο Μανώλης Σκαφιανάκης, υπόθεση για την οποία η κυβέρνηση δέχτηκε σκληρή κριτική και πυρά από την αντιπολίτευση, ενώ δεν έλειψαν και οι κοινωνικές αντιδράσεις, καθώς ο κ. Σφακιανάκης είναι γνωστός και ιδιαίτερα αγαπητός στους πολίτες και είχε αναγνωριστεί η προσφορά του. Η υπόθεση Σφακιανάκη, με την αιφνιδιαστική μετάθεσή του, πήρε απρόβλεπτη τροπή, καθώς ενώ το πρωί της Πέμπτης διεφάνη ότι τελικώς η σχετική απόφαση ανακαλείται, η κυβέρνηση άλλαξε στάση κι επέμεινε στην απομάκρυνσή του και στην τοποθέτησή του ως βοηθού επιτελάρχη στο Αρχηγείο της Αστυνομίας με απλή εποπτεία της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. 
 
Η οριστική απόφαση ελήφθη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, έπειτα από επικοινωνία που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα. Ο Αλέξης Τσίπρας πείστηκε από τα επιχειρήματα του Νίκου Τόσκα, τα οποία εστιάστηκαν και στην αντίδραση των μέσων ενημέρωσης που -σύμφωνα με την κυβέρνηση- υποστήριζαν την παραμονή Σφακιανάκη, δημιουργώντας και ενδοκυβερνητικό ζήτημα για παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού. Ο πρωθυπουργός ζύγισε τα δεδομένα και έκρινε ότι εκείνο που προείχε στην παρούσα φάση ήταν η προστασία του Νίκου Τόσκα και η σταθεροποίηση του κυβερνητικού περιβάλλοντος. «Στηρίζουμε Τόσκα» έλεγαν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, ενώ ο ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε στα Νέα πως δεν τέθηκε ποτέ θέμα παραίτησής του, καθώς «θα παραιτηθώ μόνο εάν μου το ζητήσει ο Πρωθυπουργός ή εάν έχω συνειδησιακό πρόβλημα».
 
Εν τω μεταξύ, σήμερα κατατέθηκε στη Βουλή το παράλληλο πρόγραμμα, το οποίο είχε κατατεθεί στις 14 Δεκεμβρίου 2015. Δύο ημέρες αργότερα, εισήχθη προς επεξεργασία στις αρμόδιες Επιτροπές και έγιναν συνεδριάσεις αμέσως: Στις 16 και 17/12. Η συζήτηση διεκόπη εξαιτίας ενστάσεων και διαφωνιών των Θεσμών ως προς το περιεχόμενο πολλών διατάξεων. Αργότερα τον Δεκέμβρη, εκδόθηκαν δύο ΠΝΠ με αρκετές εξ αυτών των διατάξεων (η κύρωση των δύο ΠΝΠ προωθείται επίσης τώρα στην Ολομέλεια) και η συζήτηση στις Επιτροπές άρχισε ξανά στις 10 Φεβρουαρίου. Ολοκληρώθηκε δε με συνοπτικές διαδικασίες την περασμένη Παρασκευή, με στόχο όπως είχε λεχθεί να ψηφισθεί την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου. Το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί σήμερα και αύριο στην Ολομέλεια και αναμένεται να ξεκινήσει νέος γύρος πολιτικής αντιπαράθεσης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών το Σάββατο. Η συζήτηση αναμένεται να διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους και δεδομένου του πολιτικού και διεθνούς περιβάλλοντος, αναμένεται η συγκεκριμένη διαδικασία να εξελιχθεί σε μια νέα μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. 
 

Αγώνας δρόμου για να κλείσει η αξιολόγηση 

 
Εκτός από τα εσωτερικά μέτωπα, ο πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με τις κοινωνικές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το Ασφαλιστικό -και κυρίως τα μπλόκα των αγροτών- αλλά και τη μετέωρη ακόμη αξιολόγηση. Το ραντεβού του κ. Τσίπρα με τους αγρότες οριστικοποιήθηκε για τη Δευτέρα στις 12:00 το μεσημέρι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Εργασίας εξετάζει βελτιωτικές προτάσεις, την ώρα που οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα και δεν κάνουν ούτε βήμα πίσω. Ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει αντιπρόταση στους αγρότες για να σπάσουν τα μπλόκα. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, το πακέτο βελτιώσεων θα περιλαμβάνει:
 
– Συντελεστή εισφοράς 10% στο εισόδημά τους για το 2017-2018
– Συντελεστή 15% για την περίοδο 2019-2020
– Συντελεστή 20% το 2021
 
Το κυβερνητικό προσχέδιο προέβλεπε αρχικά εισφορά 14% το 2017, 17% το 2018 και 20% το 2019.

Η αξιολόγηση είναι μετέωρη, ενώ η ημερομηνία που θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι Θεσμοί παραμένει άγνωστη. Κατά πάσα πιθανότητα οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου Όμως, το θέμα της αξιολόγησης βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων του Αλέξη Τσίπρα στη έκτακτη συνάντηση που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγεκλα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής. 

Σήμερα, επίσης, θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, με στόχο σύμφωνα με πληροφορίες να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποστολής στοιχείων από την ελληνική πλευρά στους δανειστές.
 
Η ανταλλαγή στοιχείων σε τεχνικό επίπεδο γίνεται σε καθημερινή βάση μεταξύ των δύο πλευρών και σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι να κλείσει σήμερα ο κύκλος της εξ’ αποστάσεως επικοινωνίας σε τεχνικό επίπεδο ώστε την ερχόμενη εβδομάδα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα και να συνεχιστεί από κοντά η συζήτηση.

Click to comment

Απάντηση

ΞΑΝΘΗ

Ερώτηση Μ. Μπαράν | Να ενταχθούν όλες οι εκτάσεις καλλιέργειας καλαμποκιού του Δήμου Τοπείρου στη συνδεδεμένη ενίσχυση

Μεγάλη είναι η δυσαρέσκεια και η  αναστάτωση των αγροτών του Δήμου Τοπείρου του Νομού Ξάνθης καθώς πέρα από τη μείωση της παραγωγής τους, σε διάφορα αγροτικά προϊόντα,αντιμετωπίζουν και πλείστα όσα προβλήματα εξαιτίας του αποκλεισμού τους από τις συνδεδεμένες ενισχύσειςπου αφορούν την καλλιέργεια αραβοσίτου. Οι συνθήκες της οικονομικής  τους ασφυξίας ξεπερνά κάθε όριο και η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί προκαλεί τον φόβο και την ανασφάλεια για το μέλλον των καλλιεργειών τους πόσο δε μάλλον για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Σύμφωνα μάλιστα με προφορική ενημέρωσή τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η επιλογή χορήγησης των συνδεδεμένων ενισχύσεων στο Νομό Ξάνθης πραγματοποιήθηκε βάσει γεωγραφικών κριτηρίων ενώ αντίθετα ενημερώθηκαν ότι αποζημιώθηκε το σύνολο των καλλιεργητών στην γειτονική Χρυσούπολη Καβάλας.

Προς αποκατάσταση της εν λόγω αδικίας είναι επιτακτική η ένταξη των καλλιεργητών αραβοσίτου του Δήμου Τοπείρου Ξάνθης στη συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη, η οποία αναμφίβολα θα οδηγήσει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους και στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγροτικής περιοχής. 

Η μείωση της παραγωγής αραβόσιτου θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις ικανές να οδηγήσουν ακόμη και στην κατάρρευση του κτηνοτροφικού κλάδου.

Βάσει των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Ποια είναι η πολιτική του Υπουργείου σχετικά με την οικονομική ενίσχυση των καλλιεργειών αραβοσίτου και πώς σχεδιάζεται η επέκτασή της για να καλύψει περισσότερες εκτάσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών στο Δήμο Τοπείρου;
  2. Ποια είναι τα κριτήρια για την επιλογή των εκτάσεων που εντάσσονται στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και πώς μπορούν οι αγρότες να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους;
  3. Σκοπεύετε να προβείτε σε κάποια διορθωτική πράξη για να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος των καλλιεργητών αραβοσίτου στο Δήμο Τοπείρου;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μπουρχάν Μπαράν

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Περιοδεία Κόκκαλη σε Ορεστιάδα, Σουφλί και Αλεξανδρούπολη

Συνεχίστηκε σήμερα η περιοδεία του Πέτρου Κόκκαλη στη Βόρεια Ελλάδα. Ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και ευρωβουλευτής των Πρασίνων, συνοδευόμενος από κλιμάκιο υποψήφιων ευρωβουλευτών/τριών του κόμματος, επισκέφτηκε την Ορεστιάδα, το Σουφλί και την Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για περιοχές στις οποίες από τη μια μεριά συμπυκνώνονται οι τρομακτικές προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και από την άλλη αναδεικνύονται οι τεράστιες ευκαιρίες της Πράσινης Μετάβασης.

Μετά την περιήγησή του στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Σουφλίου-Λευκίμμης, την προστατευόμενη περιοχή εξαιρετικής σημασίας για όλη την Ευρώπη, η οποία επλήγη από την τρομακτική πυρκαγιά του Αυγούστου του 2023, ο Πέτρος Κόκκαλης επισήμανε: «Η ιστορικών διαστάσεων οικολογική καταστροφή του περασμένου Αυγούστου αποτελεί καμπανάκι κινδύνου για τις συνέπειες της οικολογικής κρίσης. Όταν κατακαίγονται 850.000 στρέμματα ενός εκπληκτικού δάσους, μοναδικού για όλη την Ευρώπη, τότε καταλαβαίνουμε ότι η οικολογική κρίση δεν συνιστά κάποιον αόριστο κίνδυνο για το μέλλον αλλά μια καταστροφική δύναμη για το παρόν. Καταλαβαίνουμε επίσης πόσο ανεπαρκές είναι το σχέδιο πυροπροστασίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Ο κ. Κόκκαλης προσέθεσε: «Είναι ώρα να αλλάξει προσανατολισμό η πυροπροστασία. Να δώσουμε επιτέλους έμφαση στην πρόληψη και όχι στην καταστολή, ακολουθώντας την έκθεση που υπέβαλε το 2019 ο διευθυντής του Global Fire Monitoring Center (GFMC) Dr. Johann Georg Goldammer. Πρέπει επίσης να ενισχυθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης των κατεστραμμένων περιοχών με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του νόμου για την Αποκατάσταση της Φύσης που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Νωρίτερα, είχαν προηγηθεί συναντήσεις με δημάρχους της Κεντρικής- Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την αντιδήμαρχο Ορεστιάδας, κ. Χριστίνα Γκιλιλούδη έγινε σαφές ότι οι κάτοικοι του νομού ζητούν διοικητικό διαχωρισμό μεταξύ βόρειου και νότιου Έβρου για να υπάρξει πιο δίκαιη κατανομή σε προγράμματα ενίσχυσης της υγείας, της παιδεία και της γενικότερης στήριξης του τοπικού πληθυσμού, που τον τελευταίο καιρό έχει μειωθεί κατά 30%.

Ο  κ. Κόκκαλης συναντήθηκε επίσης, με το δήμαρχο Σουφλίου, κ. Παναγιώτη Καλακίκο, με τον οποίο συζήτησε για το θέμα της πράσινης ανάπτυξης, η οποία όμως θα πρέπει να είναι δίκαιη, με ίση πρόσβαση και συμμετοχή όλων σε προγράμματα τηλεθέρμανσης και ενεργειακές κοινότητες. Τονίστηκε επίσης η αναγκαιότητα ενίσχυσης της ύδρευσης και πυροπροστασίας στην περιοχή. Ο δήμαρχος με τον Π. Κόκκαλη και το κλιμάκιο υποψηφίων του ΚΟΣΜΟΥ συζήτησαν για τις προκλήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και την ανάγκη για πραγματική αποκέντρωση. Όπως τόνισε ο Π. Κόκκαλης, «Είναι αναγκαίο οι πόροι και οι αρμοδιότητες να ανήκουν στις τοπικές κοινωνίες, που γνωρίζουν τις ανάγκες τους αλλά και τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. Δεν μπορεί η κεντρική κυβέρνηση από την Αθήνα να αποφασίζει, τί θα συμβεί στο Σουφλί, τη Δαδιά και την Ορεστιάδα. Είναι ένα μοντέλο, ξεπερασμένο και αναποτελεσματικό».

Επίσης, ο Πέτρος Κόκκαλης συναντήθηκε και με τον Δήμαρχο του Εμμανουήλ Παππά Σερρών, κ. Δημήτριο Νότα, με τον οποίο μίλησαν για την κλιματική κρίση και τις γεωπολιτικές της διαστάσεις, ενώ συνάντηση είχε με το νυν κοινοτάρχη Αβάντα Έβρου, κ. Σίμο Χατζηπαύλου και τον πρ. κοινοτάρχη κ. Γιώργο Χατζηγεωργίου.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μητσοτάκης | «Προκλητική, παράνομη και ανεπίτρεπτη η στάση της προέδρου της Β.Μακεδονίας»

Σκληρή απάντηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη νέα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία παρέλειψε τη λέξη «Βόρεια» κατά τη χθεσινή ορκωμοσία της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια ανάρτηση το πρωί της Δευτέρας (13/5) για τη στάση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία αναφέρθηκε στη «Βόρεια Μακεδονία», χρησιμοποιώντας τον όρο «Μακεδονία», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Με ανάρτησή του στο Facebook ο πρωθυπουργός έγραψε: «Η προκλητική επιλογή της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να παραβεί το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα αποτελεί πρωτοβουλία παράνομη και ανεπίτρεπτη. Πράξη, η οποία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της. Ναρκοθετώντας, όμως, και το μέλλον του, όπως ήδη δήλωσαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Είναι γνωστό ότι, ως αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε τη Συμφωνία του 2019. Προειδοποιώντας, μάλιστα, τότε, για τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν οι αστοχίες της. Ως κυβέρνηση, ωστόσο, σεβαστήκαμε την ελληνική υπογραφή σε μία διεθνή συνθήκη, δεσμευτική για τη χώρα. Δυστυχώς, η πρόσφατη εξέλιξη δικαιώνει τη σταθερά επιφυλακτική θέση μας.

Η Ελλάδα απορρίπτει χειρισμούς όπως αυτούς με τους οποίους εγκαινιάζει τη θητεία της η κυρία Σιλιάνοφσκα. Την καλεί να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από τον ρόλο της. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα. Και επαναλαμβάνουμε ότι κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Από τη σωστή χρήση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. Και, ασφαλώς, από την αποφυγή προκλήσεων».

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en