Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόφαση Συνεδρίου ΚΕΔΕ | Επιμένουν οι δήμοι, δεν δίνουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα

image_print
Το Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ εμμένει κατά πλειοψηφία, στις μέχρι τώρα αποφάσεις που έχουν ληφθεί για τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων, να μη μεταφερθούν δηλαδή στην Τράπεζα της Ελλάδας, έως ότου υπάρξουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις στα αιτήματα της ΚΕΔΕ.

Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία και ειδικότερα σε σύνολο 500 εγγεγραμμένων, 402 διαπιστευμένων και 253 παρόντων συνέδρων, οι 185 ψήφισαν υπέρ της παραπάνω απόφασης, 57 σύνεδροι κατά, 10 ψήφισαν την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ενώ υπήρξε και 1 λευκό.
Η απόφαση πάρθηκε μετά από την πρόταση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, η οποία στηρίχτηκε από τον Α.Κοιμήση (Αυτοδιοικητικό Κίνημα). Κατά της πρότασης τάχθηκε τόσο ο Γ. Ιωακειμίδης (Νέα Αυτοδιοίκηση) όσο και ο Δ. Μπίρμπας (Ριζοσπαστική Αριστερή Πρωτοβουλία) με το σκεπτικό ότι έπρεπε το ίδιο το συνέδριο να αποφασίσει για το αν θα μεταφερθούν ή όχι τα αποθεματικά των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τη θέση, οι δήμο να διαθέσουν τα ταμειακά διαθέσιμα, μετά την ψήφιση των σχετικών τροπολογιών.

Αναλυτικά η απόφαση του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ είναι η εξής:

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Τακτικού Συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. που διεξήχθη στη Χαλκιδική από 7-9 Μαΐου, τέθηκε προς συζήτηση το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με την ψήφιση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία η Κυβέρνηση υποχρεώνει τους Δήμους να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα, στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Μετά από ενδελεχή συζήτηση , κι αφού ελήφθησαν υπόψη:
• Το κλίμα ανασφάλειας για την πορεία και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της χώρας με τους δανειστές και η ανάγκη να εξυπηρετηθεί με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο το εθνικό συμφέρον.
• Η ικανοποίηση για την αποδοχή του αιτήματος της Κ.Ε.Δ.Ε. και τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να εξαιρέσει τα ανταποδοτικά τέλη κάθε μορφής από τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων, τα οποία πρέπει να κατατεθούν υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος και να επενδυθούν σε ρέπος .
• Η ανησυχία εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχουν γίνει ακόμη οι απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες, στη βάση των αιτημάτων της Κ.Ε.Δ.Ε., προκειμένου να εξαιρεθούν από την υποχρεωτική δέσμευση τα κονδύλια που αφορούν είτε ποσά που έχουν κατατεθεί σε συνεταιριστικές τράπεζες, είτε έχουν ήδη δεσμευτεί στους προϋπολογισμούς των Δήμων για να πληρωθούν έργα που έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί.
• Το γεγονός ότι η ψήφιση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αποτελεί μονομερή πράξη από πλευράς της Κυβέρνησης, που πλήττει ευθέως την συνταγματικά κατοχυρωμένη θεσμική ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού.
• Το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει ακόμη δώσει επίσημη απάντηση στο έγγραφο που της απέστειλε η Κ.Ε.Δ.Ε., με το οποίο ζητά διευκρινήσεις σχετικά με την ασφάλεια των χρημάτων που θα επενδύσουν υποχρεωτικά οι Δήμοι σε ρέπος του Δημοσίου.
• Η νομική δυνατότητα που έχει η Κυβέρνηση να δεσμεύσει τα χρήματα των Δήμων εφόσον κρίνει ότι είναι απαραίτητα, εκδίδοντας είτε διαπιστωτικές πράξεις , είτε νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου , χωρίς να απαιτείται απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων , αναλαμβάνοντας η ίδια εξολοκλήρου την ευθύνη για το αποτέλεσμα της απόφασης αυτής.
• Το γεγονός ότι δεν προσδιορίζεται χρονικά η ισχύς λήξης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με αποτέλεσμα όσο υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα να τίθεται σε αμφισβήτηση η οικονομική ανεξαρτησία και αυτοτέλεια των Δήμων

Αποφασίζουμε:
1. Να εμμείνουμε στις αποφάσεις που έχουν μέχρι σήμερα ληφθεί στο Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. και στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων.
2. Να εξουσιοδοτήσουμε το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. να αναλάβει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρωτοβουλίες για να προωθηθούν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις στα αιτήματα της Κ.Ε.Δ.Ε. τα οποία ακόμη εκκρεμούν , προκειμένου στη συνέχεια να λάβει νέα απόφαση συγκαλώντας έκτακτο Δ.Σ. και Γενική Συνέλευση των Δημάρχων.
3. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δηλώσει δημόσια ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα η χώρα , η επίλυσή του οποίου συνδέεται με τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων , δεσμευόμαστε ότι θα τα δώσουμε άμεσα κι επιπλέον θα διαθέσουμε για τη σωτηρία της χώρας και τους μισθούς των Δημάρχων . Και θα καλέσουμε να πράξει το ίδιο, το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της χώρας.

– See more at: http://www.airetos.gr/default.aspx?pageid=15740#sthash.uvBNhlHt.dpuf

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαλκιδική: Ανάμεικτα τα μηνύματα για τον τουρισμό – Στόχος η επιμήκυνση της σεζόν

image_print

Με ανάμεικτα συναισθήματα εξελίσσεται η φετινή τουριστική περίοδος στη Χαλκιδική, καθώς, παρά τη σταθερή παρουσία επισκεπτών, οι επαγγελματίες του κλάδου καταγράφουν μειωμένη προσέλευση σε σχέση με τις προσδοκίες αλλά και με προηγούμενες χρονιές.

Η τουριστική κίνηση εμφανίζεται συγκρατημένη, με αρκετές επιχειρήσεις να κάνουν λόγο για χαμηλότερες πληρότητες και πιο περιορισμένη καταναλωτική δαπάνη από τους επισκέπτες. Όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου, η οικονομική αβεβαιότητα στην Ευρώπη, το αυξημένο κόστος των διακοπών και ο έντονος ανταγωνισμός από άλλους μεσογειακούς προορισμούς έχουν επηρεάσει τη φετινή εικόνα.

Παράλληλα, οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής συνεχίζουν να κυριαρχούν, γεγονός που δυσκολεύει τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων και δημιουργεί αβεβαιότητα για την πορεία της σεζόν.

Την ίδια ώρα, οι φορείς του τουρισμού εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η εικόνα μπορεί να βελτιωθεί τους επόμενους μήνες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον στρατηγικό στόχο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Στόχος είναι η προσέλκυση επισκεπτών και μετά τον Αύγουστο, με δράσεις που αναδεικνύουν τις φυσικές ομορφιές της Χαλκιδικής, τη γαστρονομία, τον πολιτισμό και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Οι επαγγελματίες εκτιμούν ότι η επιμήκυνση της σεζόν αποτελεί μονόδρομο για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, καθώς μπορεί να αυξήσει τα έσοδα των επιχειρήσεων, να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας και να περιορίσει την εξάρτηση του τουρισμού από τους δύο μήνες αιχμής του καλοκαιριού.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φουντώνουν οι υποψίες για κυκλώματα παράνομου εμπορίου ζώων στην Ελλάδα

image_print

Νέες διαστάσεις λαμβάνει το περιστατικό που αποκαλύφθηκε στην Πάτρα, καθώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις εντείνονται οι υποψίες για τη δράση οργανωμένων κυκλωμάτων παράνομου εμπορίου ζώων με διασυνδέσεις στο εξωτερικό.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στις αρμόδιες αρχές και στις φιλοζωικές οργανώσεις, οι οποίες επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί περιστατικά που εγείρουν ερωτήματα για τη διακίνηση ζώων από την Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να τηρούνται πάντα οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Οι έρευνες των αρμόδιων υπηρεσιών βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το συγκεκριμένο περιστατικό συνδέεται με ευρύτερο δίκτυο παράνομης διακίνησης ζώων ή αν πρόκειται για μεμονωμένη υπόθεση. Παράλληλα, εξετάζονται όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και οι πιθανές διασυνδέσεις με πρόσωπα ή οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο.

Οι αρχές τονίζουν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημα συμπεράσματα για την ύπαρξη οργανωμένου κυκλώματος στη συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται. Ωστόσο, η υπόθεση έχει αναζωπυρώσει τη δημόσια συζήτηση γύρω από την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων στις μετακινήσεις ζώων και την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία της ευζωίας τους.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο… «μετακομίζει» στα Κήπια Καβάλας – Νέο κέρινο ομοίωμα στο μουσείο

image_print

Μία ακόμη σπουδαία προσωπικότητα του παγκόσμιου αθλητισμού προστέθηκε στη συλλογή του Μουσείου Κέρινων Ομοιωμάτων στα Κήπια Καβάλας. Ο λόγος για τον Κριστιάνο Ρονάλντο, το κέρινο ομοίωμα του οποίου εκτίθεται πλέον στον χώρο, εμπλουτίζοντας τη μοναδική συλλογή του μουσείου.

Το νέο έκθεμα αποτυπώνει με εντυπωσιακή λεπτομέρεια τον Πορτογάλο σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να φωτογραφηθούν δίπλα σε έναν από τους κορυφαίους αθλητές όλων των εποχών.

Το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στα Κήπια συνεχίζει να εμπλουτίζει τη συλλογή του με μορφές διεθνούς εμβέλειας από τον χώρο του αθλητισμού, της τέχνης και της πολιτικής, αποτελώντας έναν ξεχωριστό προορισμό για επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en