ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Απότομη πτώση στον τζίρο των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων το Μάιο

Έρευνα δείχνει θετικές προοπτικές για τη διατήρηση θέσεων εργασίας…

Σε αρνητικό έδαφος γύρισε ξανά τον Μάιο ο δείκτης Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500), καθώς δεν κατόρθωσε να διατηρήσει την θετική δυναμική, την οποία είχε αναπτύξει τον περασμένο Απρίλιο.

Ειδικότερα, ο NGBI 500 – δείκτης των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων- τον φετινό Μάιο έφτασε στο -9, έναντι +1 τον Απρίλιο, -3 τον Μάρτιο και -15 τον Μάιο του 2013.

Η επίδοση του προηγούμενου μήνα, όπως καιη κατάσταση της βορειοελλαδικής αγοράςκαι των επιχειρήσεων είναι πολύ πιθανό να επηρεάστηκε από τις πρόσφατες εκλογές και το κλίμα, που επικράτησε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Πέραν αυτού, οι μετρήσεις του Απριλίου εκτιμάται ότι επηρεάσθηκαν θετικά από την αυξημένη κίνηση της αγοράς, λόγω Πάσχα.

Σημαντικό είναι το γεγονός πως παρατηρείται σταθερότητα στην αγορά εργασίας, με αυξημένη την τάση για διατήρηση του απασχολούμενου προσωπικού των επιχειρήσεων και με νέο ιστορικό χαμηλό στην πρόθεση απολύσεων.

Πιο συγκεκριμένα, τον προηγούμενο μήνα οι επιχειρήσεις έκριναν σε ποσοστό 24% ότι η κατάσταση τους είναι καλή, έναντι αντιστοίχου ποσοστού 22% τον Απρίλιο του 2014.

Την ίδια στιγμή στο 40% διαμορφώνεται το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική, ενώ αυξάνεται στο 36%, έναντι 35% τον Απρίλιο το ποσοστό όσων λένε ότι είναι κακή.

Για το επόμενο εξάμηνο, παραμένουν στο 20% οι επιχειρήσεις, που εκτιμούν ότι θα είναι καλύτερη η κατάσταση τους, έναντι αντίστοιχου ποσοστού τον Απρίλιο.
Στασιμότητα προβλέπει το 44% (51% τον Απρίλιο) και επιδείνωση το 26%, έναντι 29% τον προηγούμενο μήνα.

Στο πεδίο της απασχόλησης, στο 6% διαμορφώνεται πλέον η τάση για προσλήψεις, έναντι 8% τον Απρίλιο του 2013.

Η πρόθεση απολύσεων προσεγγίζει νέο ιστορικό χαμηλό, δηλαδή 6%, έναντι 8% τον Απρίλιο, ενώ το 88% των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων, έναντι 84% τον προηγούμενο μήνα, επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του.

Όσον αφορά στο ερώτημα για τον τζίρο της επιχείρησης, οι απαντήσεις τον φετινό Μάιο καταδεικνύουν μείωση του αριθμού των επιχειρήσεων, που δηλώνουν πως παρουσίασε ανοδική πορεία (14%, έναντι 31% τον Απρίλιο).
Συρρίκνωση πωλήσεων αποτυπώνεται από το 40% (37% ήταν το αντίστοιχο ποσοστό του Απριλίου του 2014) των επιχειρήσεων, ενώ στασιμότητα αναφέρει το 46%, έναντι 32% τον προηγούμενο μήνα.

Οι μηνιαίες στατιστικές μετρήσεις του δείκτη NGBI 500 διεξάγονται από την εταιρία δημοσκοπήσεων-ερευνών INTERVIEW σε δείγμα 500 επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version