Quantcast
Connect with us

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Απόπειρα πραξικοπήματος στην Αρμενία;

Αναφορές για έναν νεκρό και πολλούς τραυματίες με τις πληροφορίες να είναι συγκεχυμένες μέχρι τώρα…

Για προσπάθεια ανατροπής του προέδρου της Αρμενίας, Serzh Sargsyan, κάνουν λόγο την τελευταία ώρα αντικρουόμενες πληροφορίες από το Ερεβάν. Σύμφωνα με αναφορές – κυρίως του ρωσικού Τύπου – την τελευταία ώρα ένοπλοι φέρονται να επιχείρησαν να εισβάλλουν σε κρατικά κτίρια.

Πριν από λίγο το πρακτορείο Ria Novosti ανέφερε ότι ομάδα ενόπλων ανδρών έχει καταλάβει το κτίριο του αστυνομικού τμήματος στην περιοχή Erebuni στις παρυφές του Ερεβάν, απαιτώντας την απελευθέρωση του κρατουμένου ηγέτη του κόμματος της αντιπολίτευσης στην Αρμενία, Zhirayr Sefilyan, ο οποίος κατηγορείται για παράνομη διακίνηση και οπλοκατοχή κατά τη διάρκεια των τελευταίων συγκρούσεων στο Καραμπάχ. Οι ένοπλοι ζητούν επίσης την παραίτηση της κυβέρνησης.

Το κτίριο αυτή την στιγμή βρίσκεται υπό κατάληψη. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου της αστυνομίας, Ashot Aharonyan, ανέφερε ότι σύντομα η αστυνομία θα εκδώσει επίσημη δήλωση.

Επί του παρόντος, η αστυνομία έχει κλείσει όλους τους δρόμους που οδηγούν στην περιοχή Erebuni ενώ έχουν αναπτυχθεί μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας αλλά και του στρατού

Το ρωσικό πρακτορείο “Russia Today” μεταδίδει  ότι, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Αρμενίας,  αυτή την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αρχών και των δραστών.

«Σήμερα το πρωί, μία ομάδα ενόπλων εισέβαλε στα γραφεία αστυνομικού τμήματος και κρατά ομήρους υπό την απειλή όπλου». Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με τους δράστες και τους συμβουλεύουμε να παραδοθούν ειρηνικά στις αρχές», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

«Οι υποστηρικτές της ένοπλης αυτής ομάδας διέδωσε λανθασμένα πληροφορίες ότι πρόκειται για μία “ένοπλη επανάσταση”  μέσω των social media», προσθέτει.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ της Αρμενίας, τα κτίρια που βρίσκονται δίπλα στο αστυνομικό τμήμα έχουν εκκενωθεί για λόγους ασφαλείας.


Το δικαστήριο γενικής δικαιοδοσίας των διοικητικών περιφερειών του Ερεβάν στις 22 Ιουνίου εξέδωσε απόφαση για τη σύλληψη του Sefilyan και την κράτησή του για δύο μήνες, ο οποίος κατηγορείται με βάση το νόμο για «παράνομη απόκτηση, πώληση, αποθήκευση, μεταφορά, οπλοφορία, πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών ή εκρηκτικών συσκευών, που διαπράττονται από μια ομάδα ατόμων». Ο Sefilyan αρνήθηκε να καταθέσει.

Σύμφωνα με την ερευνητική επιτροπή της Αρμενίας, στο πλαίσιο της ποινικής υπόθεσης έγιναν μια σειρά ερευνών και άλλες διαδικαστικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων αναζητήσεων στο διαμέρισμα και στο γραφείο του Sefilyan, όπου κατασχέθηκαν υπολογιστές, έγγραφα και άλλα. Στην ποινική υπόθεση ως κατηγορούμενοι είναι εννέα άτομα, ένας εκ των οποίων αγνοείται.

Ο Sefilian συνελήφθη στις 10 Δεκεμβρίου του 2006 με την κατηγορία της δημόσιας έκκλησης για βίαιη αλλαγή της συνταγματικής τάξης και καταδικάστηκε για παράνομη κατοχή όπλου για ενάμιση χρόνο. Τον Ιούνιο του 2008, αφού εξέτισε την ποινή του, αφέθηκε ελεύθερος. Στις 7 Απριλίου του 2015 ο Sefilyan μαζί με τέσσερις άλλους ηγέτες της οργάνωσης του «Ιδρυτικό Κοινοβούλιο», συνελήφθη με την υποψία υποκίνησης αναταραχών αλλά μετά από ένα μήνα, αφέθηκε ελεύθερος.

 

Click to comment

Απάντηση

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Διώρυγα του Σουέζ: Το νέο μέτωπο του πολέμου, που αλλάζει τον χάρτη του εμπορίου

Όταν οι Χούθι επιτέθηκαν στο εμπορικό σκάφος Galaxy Leader που συνδέεται με το Ισραήλ στις 19 Νοεμβρίου, ήταν σαφές ότι η ναυτιλία είχε εισέλθει σε μια νέα και επικίνδυνη φάση. Δεν κατέλαβαν απλώς ένα μεγάλο δεξαμενόπλοιο που έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά κατέγραψαν σε βίντεο την επίθεσή τους, προσελκύοντας παγόσμια προσοχή. Έκτοτε, οι επιθέσεις έχουν επιταχυνθεί με τόσο εκπληκτικό ρυθμό που οι μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου δήλωσαν ότι δεν θα διασχίζουν πλέον την Ερυθρά Θάλασσα.

Αυτό σημαίνει δραστική μείωση της κυκλοφορίας μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, ισχυρό πλήγμα στην οικονομία της Αιγύπτου, αλλά και σοβαρότατες επιπλοκές στη διεθνή ναυτιλία και το παγκόσμιο εμπόριο. Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα από την εποχή των lockdown της πανδημίας και θα μπορούσε να καταστρέψει τις γιορτές των Χριστουγέννων, τις οποίες περιμένουν οι έμποροι ανά τον κόσμο για να δουν την κατανάλωση και τον τζίρο τους να απογειώνεται.

Continue Reading

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Διπλωματικές πηγές: Γιατί η Ελλάδα επέλεξε την αποχή στο ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Γάζα -Αντιδρούν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Την στάση της Ελλάδας στη ψηφοφορία για την έγκριση σχεδίου ψηφίσματος αραβικών χωρών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξηγούν διπλωματικές πηγές.

«Η Ελλάδα παραμένει συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών. Από την πρώτη στιγμή της κρίσης στη Μέση Ανατολή τήρησε ισόρροπη στάση, σεβόμενη τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου, ως δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας την υποχρέωση προστασίας των αμάχων και της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρομών. Με το σκεπτικό αυτό απείχε από την ψηφοφορία για την έγκριση σχετικού σχεδίου ψηφίσματος αραβικών χωρών στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σχετικά με την ψηφοφορία στον ΟΗΕ επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Η αποχή στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με καταψήφιση. Αντιθέτως, είναι δημιουργική, υπό την έννοια ότι η χώρα δεν προσμετράται στους παρόντες και άρα διευκολύνεται η επίτευξη ειδικής πλειοψηφίας των δύο τρίτων.

Η Ελλάδα συντάχθηκε με την πλειονότητα των χωρών της

Ευρωπαϊκής Ένωσης: 15 χώρες απείχαν έναντι 8 που υπερψήφισαν και 4 που καταψήφισαν.

Η Ελλάδα υπήρξε δημιουργική προτείνοντας στο στάδιο των εσωτερικών διαδικασιών ορισμένες σημειακές παρεμβάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν διευκολύνει την ευρύτερη πλειοψηφία.

Η Ελλάδα υπερψήφισε τροπολογία του Καναδά για τη ρητή καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης εκ μέρους της της Χαμάς, με την υιοθέτηση της οποίας θα ήταν δυνατόν να περάσει το ψήφισμα από όλες τις χώρες. Τελικά αν και πλειοψήφισε δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (88 υπέρ 55 κατά).

Σημειώνεται ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την Παρασκευή ψήφισμα να κηρυχθεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία» στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο Ισραήλ και ΗΠΑ την καταψήφισαν επειδή στο κείμενο δεν αναφέρεται η Χαμάς. Υπήρχαν επίσης 45 αποχές, ανάμεσά τους και η Ελλάδα και η Κύπρος.

Η αποχή προκάλεσε αντιδράσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Κασσελάκη, όσο και του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ανδρουλάκη.

Continue Reading

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Ερντογάν: «Η Γάζα ήταν ότι και οι Σαράντα Εκκλησιές για τη Θεσσαλονίκη!»

«Η Γάζα ήταν ό,τι και οι Σαράντα Εκκλησιές για τη Θεσσαλονίκη»

Την έντονη αντίδραση του Ισραήλ προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη υπέρ των Παλαιστινίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ελί Κοέν, έδωσε άμεση εντολή στους διπλωματικούς εκπροσώπους της χώρας, να αποχωρήσουν αμέσως από την Τουρκία, προκειμένου να «επανεξεταστούν οι σχέσεις».

«Με φόντο τις σκληρές δηλώσεις από την Τουρκία, αποφάσισα να επιστρέψω τους εκπροσώπους διπλωμάτες από την Τουρκία για την επανεκτίμηση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X o Έλι Κοέν.

Υπενθυμίζεται πως μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε:

Εεεε Ισραήλ εσύ πως έφτασες στο σημειο αυτό. Είσαι ένας εισβολέας και κατακτητής. Εσύ είσαι μια οργάνωση.

Εεεε Δύση! Απευθύνομαι σε σας. Μήπως εσείς θέλετε να έρθει και πάλι ένας αγώνας Σταυροφορίας με την ημισέληνο; Aν έχετε τέτοιο σκοπό, να ξέρετε πως αυτός ο λαός δεν πέθανε. Αυτός ο λαός είναι όρθιος. Και να ξέρετε ό,τι είμαστε στη Λιβύη, ό,τι είμαστε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αυτό είμαστε και στη Μέση Ανατολή!

Με την αρχή μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα. Εδω είναι ο στρατός! Εδώ ο στρατηγός! Εδώ είναι ο στρατός, εδώ είναι ο στρατηγός

Κι έτσι θα συνεχίσουμε να συνεχίζουμε την πορεία μας στη δική μας γραμμή.

Επαναλαμβάνω πως η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση».

Παράλληλα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στην απώλεια των οθωμανικών εδαφών εξισώνοντας πόλεις της Ελλάδας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Συρίας, του Ιράκ και της Παλαιστίνης με τουρκικές πόλεις που ισχυρίστηκε ότι είχαν αφαιρεθεί «βίαια» από την Τουρκία.

«Πριν από έναν αιώνα, γι’ αυτό το έθνος και αυτή τη χώρα η Γάζα ήταν αυτό που είναι τα Αδανα. Ακριβώς όπως η Αδριανούπολη είναι για τα Σκόπια, οι Σαράντα Εκκλησιές για τη Θεσσαλονίκη, η Μαρντίν για τη Μοσούλη και το Γκαζιαντέπ για το Χαλέπι, η Γάζα ήταν αναπόσπαστο μέρος της επικράτειας της πατρίδας».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en