Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόβαση Κοζάκων στη Λήμνο

Της Κατερίνας Ροββά

Τον Μάρτιο του 1920 η Ευρώπη «βράζει». Η Οκτωβριανή Επανάσταση έχει συμπληρώσει περισσότερα από δύο χρόνια ζωής και οι φλόγες του εμφυλίου καίνε ακόμη στη Ρωσία. Η Αγγλία και η Γαλλία συμμετέχουν στα γεγονότα συνδράμοντας τους Κοζάκους, όταν μια ομάδα ξένων στρατιωτών φτάνει κυνηγημένη στις ακτές της Λήμνου. Είναι ηττημένοι πολεμιστές του αυτοκρατορικού ρωσικού στρατού που υπέστησαν συντριβή από τους μπολσεβίκους στην Κριμαία. Εχοντας διαπλεύσει εκατοντάδες ναυτικά μίλια, ταλαίπωροι και τρομαγμένοι, αφήνουν πίσω τους τα γεγονότα που άλλαξαν τη ροή της Ιστορίας.

Οι περίπου 5.000 Κοζάκοι που φτάνουν στη Λήμνο στρατοπεδεύουν σε μια ερημική παραλία, κοντά στο χωριό Πορταρού. Στα μάτια τους το νησί μοιάζει άγριο και τρομακτικό. Φοβούνται τη θάλασσα και δεν την πλησιάζουν, επειδή έχει – ανθρωποφάγα όπως πιστεύουν – χταπόδια. Μετά τους πρώτους Ρώσους που αποβιβάζονται εκεί, θα ακολουθήσουν κι άλλοι μαζί με τις οικογένειές τους. Και θα παραμείνουν ώς τον Δεκέμβριο του 1921. Στρατηγοί, αξιωματικοί, απλοί στρατιώτες, γυναίκες, ηλικιωμένοι, παιδιά, ιερείς, μοναχοί, γιατροί, ζωγράφοι, καλόγριες, μουσικοί, υπουργοί, έμποροι, καλλιτέχνες… Θα ζήσουν σε ένα υπαίθριο στρατόπεδο που διοικούν οι πρώην σύμμαχοί τους Αγγλογάλλοι και θα υποφέρουν. Οι κακές συνθήκες διαβίωσης και οι ασθένειες θα έχουν ως αποτέλεσμα περίπου 350 άτομα να αφήσουν εκεί την τελευταία τους πνοή.

Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ. Στη διάρκεια του αιώνα που ακολούθησε τα γεγονότα ξεχάστηκαν. Οι σύγχρονοι κάτοικοι της Λήμνου αγνοούσαν ακόμη και την ύπαρξη ρωσικού νεκροταφείου στον τόπο τους, μέχρι που πριν από λίγα χρόνια μια ομάδα νεαρών Ρώσων, αποφασισμένη να περπατήσει στα χνάρια της Ιστορίας, αναζήτησε τα μέρη όπου ετάφησαν οι πρόγονοί της. Και έφτασε στη Λήμνο. Τη μακρινή γη που φιλοξένησε τους ηττημένους στρατιώτες της αυτοκρατορίας από τους επαναστατημένους εργάτες.

Από τότε κάθε χρόνο, όπως και φέτος, αντιπροσωπεία περίπου 100 ρώσων πολιτών αποβιβάζεται στο νησί πραγματοποιώντας ένα ταξίδι – προσκύνημα στους τάφους των προγόνων της, ενώ για λίγες ημέρες λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις ενίσχυσης της ελληνορωσικής φιλίας. «Οι πεθαμένοι είναι πάντα ιεροί» λένε οι ντόπιοι. Και χωρίς να μπαίνουν στην ουσία των γεγονότων, αισθάνονται συγκίνηση για το ότι οι νεκροί του 1920 συνδέουν τους ζωντανούς του 2017.

«Η φετινή επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου και οι εκδηλώσεις θα κρατήσουν τέσσερις μέρες» λέει στα «ΝΕΑ» ο Βλαντίμιρ Ποτάποφ, υποπρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη. «Κατά τη διάρκειά τους θα γίνει κατάθεση στεφάνων στα μνημεία των ηρώων αγωνιστών για την απελευθέρωση της Ελλάδας που είναι στημένο στον Ρωμαίικο Γιαλό, στη Μύρινα, και των ρώσων ναυτών Ορλόφ και Σενιάβιν». Το μνημείο για τους ναύτες του κόμη Ορλόφ οικοδομήθηκε πριν από λίγα χρόνια, όταν ύστερα από αίτημα του γενικού προξενείου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη προς το Κρατικό Αρχείο του Ρωσικού Στρατιωτικού Ναυτικού εντοπίστηκαν τα ονόματα των αξιωματικών και των ναυτών του στόλου Ορλόφ οι οποίοι είχαν σκοτωθεί στη Λήμνο το 1770, στις επιχειρήσεις κατά των Οθωμανών. «Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και φέτος στο νεκροταφείο της Πούντας, όπου θα παρατεθούν ομιλίες μελών της αντιπροσωπείας, των τοπικών Αρχών και απογόνων των ρώσων προσφύγων στη Λήμνο, ενώ θα τελεστεί και επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς. Τέλος, θα γίνει κατάθεση λουλουδιών στο συμμαχικό νεκροταφείο στον Μούδρο και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα» προσθέτει ο Ποτάποφ.  

Από τους 350 Ρώσους που πέθαναν στη Λήμνο τα χρόνια εκείνα, οι 82 ήταν παιδιά. Οι περισσότεροι ενταφιάστηκαν στην θέση Πούντα, ενώ λίγοι ετάφησαν στο νεκροταφείο του Μούδρου. Υστερα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα σκονισμένα αρχεία του ρωσικού κράτους ανακαλύφθηκαν τα ονόματά τους, τα οποία πλέον αναγράφονται σε μεταλλικές πλάκες που έχουν αναρτηθεί στο κοιμητήριο όπου αναπαύονται. Ηταν σαν να λύθηκε ένα μυστήριο για την τοπική κοινωνία.

ΛΙΓΟΙ ΤΟ ΗΞΕΡΑΝ. «Η αλήθεια είναι ότι μέχρι την επίσκεψη των πρώτων Ρώσων στο νησί ελάχιστοι γνώριζαν αυτήν την ιστορία» λέει η Κατερίνα Φίκαρη, εργαζόμενη στον Δήμο Λήμνου. «Μόνο κάποιοι παππούδες σε ορισμένα χωριά έλεγαν στα παιδιά και τα εγγόνια τους ιστορίες για ρωσίδες πριγκίπισσες και αυτό φάνταζε πολύ παράξενο… Το νεκροταφείο των Ρώσων είχε εγκαταλειφθεί και ήταν χορταριασμένο. Οταν το εντόπισαν οι πρώτοι που έφτασαν εδώ πριν από μερικά χρόνια, το καθάρισαν, περιέφραξαν τον χώρο και κάθε χρόνο τον επισκέπτονται. Στο σημείο στήθηκε στη συνέχεια ένας μεγάλος μαρμάρινος σταυρός και μια εικόνα αντίγραφο της Παναγίας της Οδηγήτριας του Σμολένσκ, που θεωρείται θαυματουργή από τους Ρώσους» εξηγεί.  

Ηταν λογικό να εντυπωσιαστούν οι αγνοί Λημνιώτες των αρχών του περασμένου αιώνα από τους νεοφερμένους Κοζάκους. Οι ηττημένοι Λευκοί, που στη Λήμνο ξεπουλούσαν ό,τι είχε απομείνει από τα πλούτη τους για να επιζήσουν, ήταν άλλοτε μέλη της ρωσικής ελίτ και έφταναν εκεί μαθημένοι στα θρυλικά παλάτια της Αγίας Πετρούπολης και στα δυτικής φιλοσοφίας σαλόνια, όπου ανέλυαν πολιτική, τέχνη και απολάμβαναν την καλή ζωή.

ΟΙ ΚΟΖΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ιδιαίτερη εντύπωση είχαν προκαλέσει στους ντόπιους οι κοζάκοι γιατροί, οι οποίοι αποδείχθηκαν άκρως απαραίτητοι καθώς η ανέχεια και οι ασθένειες είχαν λάβει τέτοιες διαστάσεις στον ρωσικό καταυλισμό, ώστε λέγεται ότι καθημερινά κηδευόταν ένα παιδί. Στο υπαίθριο νοσοκομείο που είχαν δημιουργήσει οι φημισμένοι γιατροί περιέθαλπαν όχι μόνο τους Ρώσους, αλλά και τους γάλλους στρατιώτες καθώς και αρκετούς ντόπιους, αναπτύσσοντας σχέσεις με την τοπική κοινωνία. Οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι η κοινωνική δραστηριότητα των ξενιτεμένων ήταν έντονη, γεγονός που άφησε μνήμες σε αρκετούς: Διοργάνωναν γιορτές στην πλατεία του Πορτιανού, όπου τραγουδούσαν και χόρευαν, ενώ τελούσαν θρησκευτικά μυστήρια, γάμους και βαπτίσεις.

Οπως επισημαίνουν οι κάτοικοι της Λήμνου, οι δεσμοί του νησιού με τη Ρωσία είναι ιστορικοί. Χάνονται στο βάθος των αιώνων, επανέρχονται σε διαφορετικές χρονικές φάσεις και υπό άλλες συγκυρίες κάθε φορά, όμως υποδεικνύουν ότι μπορεί μεταξύ των λαών να καλλιεργηθεί ισχυρό πνεύμα φιλίας. Και αυτό είναι το μόνο που μένει…

Πηγή : http://www.limnosfm100.gr/limnos/item/29425-apovasi-kozakon-sti-limno.html

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιάνης Βαρουφάκης | Κατέθεσε μήνυση κατά του γερμανικού κράτους

Μήνυση στο γερμανικό κράτος κατέθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Όπως αναφέρεται από το ΜέΡΑ25 «μόνη τροχοπέδη στον κατήφορο του γερμανικού κράτους προς τον ολοκληρωτισμό οι αγωγές κι οι αγώνες κατά της ανομίας και της καταπάτησης βασικών ελευθεριών».

Ολόκληρη η ανακοίνωση

« Η πρωτοφανής απόφαση των γερμανικών αρχών τον περασμένο Απρίλιο να απαγορεύσουν στον Γιάνη Βαρουφάκη την είσοδο αλλά και κάθε πολιτική δραστηριότητα ήταν μόνο η αρχή. Συνέχεια είχαν οι εξωφρενικές παραβιάσεις κάθε αρχή του κράτους Δικαίου, σε μια Ευρώπη που βουλιάζει όλο και περισσότερο στον ολοκληρωτισμό.

Αφού δεσμεύτηκαν στον δικηγόρο του γραμματέα του ΜέΡΑ25 ότι θα απαντούσαν εγγράφως σε τρία εύλογα ερωτήματα (Ποια αρχή εξέδωσε την απαγόρευση; Πότε; Με ποιο σκεπτικό;), οι γερμανικές αρχές τελικά απάντησαν πως… δεν θα απαντήσουν επικαλούμενες λόγους «εθνικής ασφάλειας» και επειδή οι τυχόν απαντήσεις θα υπονόμευαν την «ορθή εκτέλεση των καθηκόντων της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας και άλλων υπηρεσιών ασφάλειας που εμπλέκονται στην υπόθεση».

Με άλλα λόγια, ο Μητσοτακισμός έχει πλέον επεκταθεί σε δήθεν ευνομούμενες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά των οποίων οι αρχές πλέον όχι μόνο παραβιάζουν βασικές ελευθερίες αλλά, στο δρόμο που χάραξε ο Κ. Μητσοτάκης, γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το δικαίωμα του πολίτη να γνωρίζει γιατί κατηγορείται, γιατί παρακολουθείται, γιατί του απαγορεύεται η πολιτική δραστηριότητα και η ελεύθερη μετακίνηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μπροστά σε αυτή την ξεκάθαρη παραβίαση της γερμανικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, και ύστερα από διαβουλεύσεις με το ΜΕΡΑ25 Γερμανίας και τη νομική του ομάδα στη Γερμανία, ο Γιάνης Βαρουφάκης μηνύει τις γερμανικές αρχές στα γερμανικά δικαστήρια και επιφυλάσσεται να απευθυνθεί στα ευρωπαϊκά, για καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων και συκοφαντική δυσφήμιση.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει την 12η Απριλίου στο Συνέδριο για την Παλαιστίνη – εκδήλωση που διοργανώθηκε από το MEΡA25 Γερμανίας, την Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη και άλλες οργανώσεις με στόχο τον διάλογο για το τι πρέπει να γίνει ώστε να εξασφαλιστούν ίσα πολιτικά δικαιώματα για όλες και όλους μεταξύ του Ιορδάνη Ποταμού και της Μεσογείου. Μην αντέχοντας το γεγονός ότι το ΜΕΡΑ25 συνδιοργάνωσε το Συνέδριο για την Παλαιστίνη με Εβραίους συντρόφους, κάτι που καθιστά γελοία την κατηγορία περί αντισημιτισμού, οι γερμανικές αρχές προέβησαν σε βίαιη καταστολή του Συνεδρίου και στη γνωστή απαγόρευση εισόδου στον Γιάνη Βαρουφάκη.

Με την επίκληση της «εθνικής ασφάλειας» για να δικαιολογήσουν της κατρακύλα τους προς τον ολοκληρωτισμό, και την πλήρη στήριξη του «δικαιώματος» του Ισραήλ να συνεχίζει ανενόχλητο την γενοκτονία των Παλαιστίνιων, οι γερμανικές κρατικές αρχές κατήργησαν, επί της ουσίας, τόσο το γερμανικό κράτος Δικαίου όσο και την πιο σημαντική αρχή της ΕΕ – την ελευθερία μετακίνησης και πολιτικής δραστηριότητας Ευρωπαίων πολιτών σε κάθε γωνιά της.

Το ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά καλεί κάθε πολίτη να συμπαραταχθεί κατά της αυθαίρετης, ολοκληρωτικής και βάναυσης επίκλησης της «εθνικής ασφάλειας» ώστε να καταργηθούν βασικά πολιτικά δικαιώματα που οι λαοί της Ευρώπης μάτωσαν για να κατακτήσουν. Εν τέλει, τίποτα δεν απειλεί την ασφάλεια των πολιτών, στη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όσο η απώλεια των βασικών μας δικαιωμάτων!»

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης από τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θ. Μαρκόπουλος

Την σκέψη για περιφερειακό σχεδιασμό τουριστικής ανάπτυξης από πλευράς της διοίκησης Τοψίδη, κατέθεσε -μιλώντας στην ΕΡΤ- ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Μαρώνεια.

Συγκεκριμένα ο κ. Μαρκόπουλος στάθηκε στην σκέψη της  σύνδεσης των τριών Αρχαίων Θεάτρων των Φιλίππων, της Θάσου και της Μαρώνειας. Μάλιστα, ο κ. Μαρκόπουλος τόνισε, πως θα τεθεί προς εξέταση και το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών αυτών, για τουριστικούς λόγους και για να μπορεί να διαχυθεί το μεγάλο κύμα των τουριστών της Θάσου και στις υπόλοιπες τουριστικές  περιοχές  της ΑΜ-Θ.

Ο στόχος για φέτος είναι να αγγίξει το νησί της Θάσου το 1,5 εκατ. τουρίστες.

Σύνταξη: Βασιλική Μαχαίρα

Πηγή: ertnews

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Eurovision 2024 | Απόψε ο β’ ημιτελικός με Μαρίνα Σάττι και Έλενα Παπαρίζου

Το βράδυ της Πέμπτης διεξάγεται ο β’ Ημιτελικός του 68ου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision. Πότε θα ανέβει η Μαρίνα Σάττι στη σκηνή για το “ZARI”.

Η μεγάλη στιγμή της Μαρίνας Σάττι  στον 68ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision έφτασε. Μετά με τη διεξαγωγή του Α’ Ημιτελικού την Τρίτη, σήμερα λαμβάνει χώρα το δεύτερο μέρος της ημιτελικής φάσης με την ελληνική συμμετοχή και το “ZARI”.

Στις 22:00, η Μαρίνα και οι χορευτές που την πλαισιώνουν, Huseyin Cetintas, Yasin Ametoglou, Βασίλης Καραγιάννης, Ειρήνη Δαμιανίδου, καθώς και η Ερασμία Μαρκίδη στα φωνητικά, θα ανέβουν στη σκηνή του Malmö Arena για τον Β’ Ημιτελικό, όπου η Ελλάδα θα εμφανιστεί στην 3η θέση.

Creative director της εμφάνισης της Μαρίνας Σάττι στη σκηνή της Eurovision είναι ο Φωκάς Ευαγγελινός, τη χορογραφία και το movement direction έχει αναλάβει ο Mecnun Giasar (Majnoon), ενώ το art direction οι NMR.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en