Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Αποτελεσματική η δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες

image_print

Χάνονται ευκολότερα τα κιλά σε σχέση με τη δίαιτα με λίγα λιπαρά

Κάνοντας μια δίαιτα που δίνει προτεραιότητα στην κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων και όχι στον περιορισμό των λιπών και των συνολικών θερμίδων, μπορεί να πετύχει κανείς καλύτερα αποτελέσματα τόσο στην μείωση του βάρους, όσο και στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ. Λίντια Μπατσάνο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τουλέιν της Νέας Ορλεάνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τους «Times» της Νέας Υόρκης, μελέτησαν 150 παχύσαρκους άνδρες και γυναίκες ηλικίας 22 έως 75 ετών.

Οι μισοί (επιλεγμένοι τυχαία) ακολούθησαν επί ένα έτος τη δίαιτα με τα χαμηλά λιπαρά και οι υπόλοιποι, για το ίδιο χρονικό διάστημα, τη δίαιτα με τους χαμηλούς υδατάνθρακες. Οι συμμετέχοντες πήραν οδηγίες να μην αλλάξουν το επίπεδο σωματικής δραστηριότητάς τους και να τρώνε μερίδες φαγητού είτε με λιγότερα λιπαρά, είτε με λιγότερους υδατάνθρακες, αλλά χωρίς να μειώσουν το συνολικό επίπεδο των θερμίδων που κατανάλωναν.

Στη δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες επιτρεπόταν η κατανάλωση κόκκινου και λευκού κρέατος, τυριών, βουτύρου και γενικά πρωτεϊνών και λιπών (κυρίως ακόρεστων, αλλά και κορεσμένων). Συνολικά, τουλάχιστον το 13% των ημερησίων θερμίδων προερχόταν από κορεσμένα λίπη, που θεωρούνται απαγορευμένα στη δίαιτα με χαμηλά λιπαρά, ενώ πάνω από το 40% των θερμίδων της ημέρας προερχόταν από κάθε είδους λίπη (ακόρεστα και κορεσμένα).

Στο τέλος της μελέτης, που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, μετά από ένα έτος, τα άτομα στην ομάδα των χαμηλών υδατανθράκων είχαν χάσει περισσότερο βάρος και πιο πολύ σωματικό λίπος σε σχέση με την ομάδα των χαμηλών λιπαρών. Κατά μέσο όρο, η δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες επέφερε μια πρόσθετη απώλεια βάρους σχεδόν τεσσάρων κιλών μέσα στο έτος.

Από την άλλη, δεν παρατηρήθηκε αύξηση στο επίπεδο ολικής ή «κακής» χοληστερόλης (LDL) σε καμία από τις δύο δίαιτες, πράγμα θετικό ιδίως για τη δίαιτα των χαμηλών υδατανθράκων, επειδή μερικοί επιστήμονες πίστευαν ότι θα αύξανε τους σχετικούς δείκτες λιπιδίων στο αίμα. Μάλιστα, τα άτομα που είχαν ακολουθήσει τη δίαιτα των χαμηλών υδατανθράκων, είχαν πλέον χαμηλότερα επίπεδα εσωτερικής φλεγμονής, τριγλυκεριδίων και γενικά λιπιδίων στο αίμα τους, ενώ αντίθετα η «καλή» χοληστερόλη (HDL) τους ήταν πια μεγαλύτερη, παράγοντες που από κοινού μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στο μέλλον.

Για «πολύ εντυπωσιακό εύρημα» έκανε λόγο η Μπατσάνο, αν και, όπως είπε, παραμένει ασαφές γιατί η δίαιτα των χαμηλών υδατανθράκων φαίνεται να υπερτερεί. Ακόμη, ανέφερε πως, προς το παρόν, είναι άγνωστο αν αυτή η υπεροχή έναντι της δίαιτας με χαμηλά λιπαρά έχει ισχύ σε βάθος χρόνου.

Οι δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες και περισσότερα λιπαρά και πρωτεϊνες άρχισαν να γίνονται ευρέως γνωστές στη δεκαετία του ΄70, όταν εμφανίστηκε η σχετική δίαιτα του δρ. Ρόμπερτ ‘Ατκινς, η οποία μέχρι σήμερα έχει πολλούς ‘οπαδούς’. Οι συνήθεις κριτικές εναντίον αυτής της διαιτητικής προσέγγισης είναι ότι κανείς χάνει βάρος κυρίως με την μορφή σωματικών υγρών και όχι σωματικού λίπους, ενώ παράλληλα μπορεί να αντιμετωπίσει αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο λόγω αύξησης της χοληστερόλης εξαιτίας της μεγαλύτερης κατανάλωσης λιπών και πρωτεϊνών.

Όμως η νέα συγκριτική μελέτη φαίνεται να αναιρεί αυτούς τους φόβους. Εξάλλου, όπως αποκάλυψε, τα άτομα της δίαιτας με χαμηλά λιπαρά έχασαν βάρος περισσότερο με την μορφή μυών παρά λίπους, πράγμα που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν θεωρείται καλό από άποψη μεταβολισμού.

Οι υδατάνθρακες υπάρχουν σε πολλές τροφές και περιλαμβάνουν τα σάκχαρα, τις ίνες και τα άμυλα, που δίνουν ενέργεια στο σώμα. Μερικοί υδατάνθρακες, όπως αυτοί στα δημητριακά ολικής άλεσης και στα φρούτα, είναι πιο υγιεινοί από άλλους, όπως εκείνους στο άσπρο ψωμί και στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

 

Click to comment

Απάντηση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Ιατρικοί Σύλλογοι ΑΜΘ: Να διασφαλιστεί το αυτοδιοίκητο του ΠΙΣ

Οι λογότυποι των Ιατρικών Συλλόγων Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου δίπλα σε γιατρό με στηθοσκόπιο.
image_print

Την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση που, όπως υποστηρίζουν, θίγει την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου εκφράζουν με κοινό δελτίο Τύπου οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου επισημαίνουν ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και το ανώτατο αυτοτελές θεσμικό όργανο της ιατρικής κοινότητας, με διοίκηση που εκλέγεται δημοκρατικά από το σύνολο του ιατρικού σώματος.

Στην ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι η εποπτεία του Υπουργείου Υγείας δεν πρέπει να μετατρέπεται σε παρέμβαση στη δημοκρατική λειτουργία του Συλλόγου και καλούν τον υπουργό Υγείας να αποσύρει κάθε διάταξη που επηρεάζει το αυτοδιοίκητο του ΠΙΣ.

Οι θέσεις και οι χαρακτηρισμοί που περιλαμβάνονται στο κείμενο αποδίδονται στους υπογράφοντες Ιατρικούς Συλλόγους.

Ακολουθεί αυτούσιο το κοινό δελτίο Τύπου των Ιατρικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης:

«Οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, επισημαίνουμε ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και ανώτατο αυτοτελές θεσμικό όργανο της ιατρικής κοινότητας, διαθέτει διοίκηση που εκλέγεται δημοκρατικά από όλη την ιατρική κοινότητα. Η αρχή του αυτοδιοίκητου συνιστά θεμελιώδη εγγύηση για την ανεξάρτητη λειτουργία του και την απρόσκοπτη άσκηση του θεσμικού του ρόλου. Οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση που προσβάλλει την αυτοτέλεια του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου επιτρέποντας τον πολιτικό έλεγχο της διοίκησής του αποτελεί “νοσηρή” θεσμική παρακμή.

Η εποπτεία του Υπουργείου Υγείας δεν νοείται να μετατρέπεται σε παρέμβαση στη δημοκρατική λειτουργία του κορυφαίου και μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας.

Η διοίκηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ανήκει αποκλειστικά στους εκλεγμένους εκπροσώπους του ιατρικού σώματος. Η ανεξαρτησία των επιστημονικών συλλόγων αποτελεί αναγκαία και ικανή συνθήκη διασφάλισης της θεσμικής αξιοπιστίας και διαφάνειας, αλλά και προστασίας του δημοσίου συμφέροντος.

Καλούμε τον Υπουργό Υγείας Ελλάδος, όχι μόνο να αποσύρει κάθε διάταξη που θίγει το αυτοδιοίκητο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αλλά να σέβεται και να διασφαλίζει τη θεσμική του ανεξαρτησία. Η πολιτεία έχει υποχρέωση να ενισχύει τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Ο σεβασμός στο αυτοδιοίκητο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου μεταφράζεται σε σεβασμό στο σύνολο της ιατρικής κοινότητας».

Για τους Ιατρικούς Συλλόγους Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

  • Αναστασία Αντωνίου, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας
  • Γεώργιος Γκιόγκης, αντιπρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Δράμας
  • Ιωάννης Σπανόπουλος, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης
  • Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης
  • Χρήστος Χατζηπαπάς, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Έβρου
Continue Reading

ΞΑΝΘΗ

Ξάνθη: Εθελοντική αιμοδοσία του Συλλόγου «Η Αγάπη» στις 23 Ιουλίου

Αφίσα αιμοδοσίας που διοργανώνει ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης «Η Αγάπη».
image_print

Την 52η εθελοντική αιμοδοσία για το 2026 διοργανώνει ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης «Η Αγάπη», καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν σε μια ακόμη δράση προσφοράς ζωής.

Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2026, από τις 17:00 έως τις 21:00, στα γραφεία του Χορευτικού Ομίλου Ξάνθης (πάνω από το Δημοτικό Πάρκινγκ, απέναντι από τη Δημοτική Αγορά Ξάνθης), με την υποστήριξη του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Με κεντρικό μήνυμα «Και αυτό το καλοκαίρι δηλώνουμε, δρούμε και είμαστε παρόντες», ο Σύλλογος απευθύνει κάλεσμα στους εθελοντές αιμοδότες να ενισχύσουν τα αποθέματα αίματος, συμβάλλοντας στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών των ασθενών κατά τη θερινή περίοδο.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί μια πράξη αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους που χρειάζονται αίμα για να συνεχίσουν τη θεραπεία και τη ζωή τους.

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Αυξημένη προσοχή στις τροφικές δηλητηριάσεις το καλοκαίρι

image_print

Την προσοχή των πολιτών στις τροφικές δηλητηριάσεις που παρουσιάζουν αυξητική τάση κατά τους θερινούς μήνες συνέστησε ο Νομίατρος Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών όταν τα τρόφιμα δεν διαχειρίζονται σωστά.

Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αυξάνεται ο κίνδυνος επιμόλυνσης των τροφίμων, κυρίως λόγω της έκθεσής τους σε υψηλές θερμοκρασίες και της μη σωστής συντήρησής τους. Για τον λόγο αυτό, τόνισε ότι η σωστή διαχείριση των τροφίμων είναι ο σημαντικότερος παράγοντας πρόληψης των τροφικών δηλητηριάσεων.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η προσοχή πρέπει να είναι αυξημένη κατά τη μεταφορά τροφίμων στις παραλίες, στις εκδρομές και σε υπαίθριες εκδηλώσεις, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να αλλοιώσουν γρήγορα τα ευπαθή προϊόντα και να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης τροφικών δηλητηριάσεων.

Ο Νομίατρος Καβάλας κάλεσε τους πολίτες να τηρούν πιστά τις βασικές οδηγίες ασφαλούς διαχείρισης των τροφίμων, τονίζοντας ότι η πρόληψη αποτελεί το αποτελεσματικότερο μέσο προστασίας της δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en