Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Απομάκρυνση αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την παραλία του συνοικισμού Νέας Καρβάλης Καβάλας

Το έτος 1981 κατασκευάστηκε ένας χερσαίος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου συνολικού μήκους 7 χιλιομέτρων, ο οποίος εγκαταστάθηκε στην παραλία εντός του συνοικισμού της Νέας Καρβάλης και σε όλο το μήκος της ακτογραμμής που ενώνει τις χερσαίες εγκαταστάσεις της «Καβάλα Oil Α.Ε.», με τις εγκαταστάσεις της  «E.L.F.E ΑΒΕΕ» οι οποίες βρίσκονται ανατολικά και δυτικά του συνοικισμού αντίστοιχα και σε απόσταση περίπου 1500 μέτρα από αυτόν.

Ένα τμήμα του αγωγού μήκους 1500 μέτρων διέρχεται μέσα από το συνοικισμό της Νέας Καρβάλης σε απόσταση μόλις 4 – 8 μ. από κατοικίες και καταστήματα. Σε όλο το μήκος της διαδρομής του ο αγωγός είναι αφύλακτος, δεν επιτηρείται και δεν προστατεύεται με κανένα σύστημα, ενώ έχουν πρόσβαση σ’ αυτόν ελεύθερα ανά πάσα ώρα και στιγμή άνθρωποι, ζώα και διάφορα μηχανήματα και οχήματα που διέρχονται συχνά από πάνω του.

Ισχυρά κύματα του νοτιά μετακινούν πάνω από τον αγωγό μεγάλες ποσότητες άμμου που τον σκεπάζουν και φέρνουν κάθε τόσο στην επιφάνεια τμήματα του, σε διάφορα σημεία της διαδρομής του, ενώ εκατομμύρια κυβικά θαλασσινού νερού χτυπούν με σφοδρότητα πάνω του.

Τμήμα του αγωγού αυτού, μήκους 250 μέτρων περίπου έχει μετατοπιστεί διαδοχικά, τον Φεβρουάριο του 2010 κατά 150 μέτρα και τον μήνα Μάρτιο του 2013 κατά 100 μέτρα, από το υψηλότερο σημείο του πρανούς της παραλίας, όπου είχε αρχικά εγκατασταθεί το 1981, στον αιγιαλό.

Κατά την αρχική εγκατάσταση του αγωγού δεν έγιναν ειδικές κατασκευές ούτε και τηρήθηκαν οι ζώνες ασφαλείας εκατέρωθεν του άξονά του (απόσταση από κτίσματα) όπως ορίζει το Αμερικάνικο Εθνικό Πρότυπο Ασφαλείας (ANSI) B31.8, σύμφωνα με το οποίο έχει κατασκευαστεί ο συγκεκριμένος αγωγός. Όπως επίσης δεν τηρήθηκαν ποτέ οι διατάξεις των άρθρων 8, 9 και 10 του Τεχνικού Κανονισμού ασφαλείας στον οποίο εντάσσεται και το ANSI- B 31.8, που εξέδωσε το ΥΠΕΚΑ και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β603/5-3-2012 «Συστήματα μεταφοράς Φυσικού Αερίου με Μέγιστη Πίεση Λειτουργίας άνω των 16 bar», ενώ ο συγκεκριμένος αγωγός έχει μέγιστη πίεση λειτουργίας 30 – 40 bar.

Από το 2010 μέχρι και σήμερα οι κάτοικοι της περιοχής της Νέας Καρβάλης έχουν αναδείξει ποικιλοτρόπως το παραπάνω θέμα στέλνοντας σειρά υπομνημάτων στα αρμόδια υπουργεία, με εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης τόσο από την πλευρά των κατοίκων όσο κι από την πλευρά της Καβάλα Oil, με κύριο αίτημα την αλλαγή όδευσης του συγκεκριμένου αγωγού, που αποτελεί μια περιβαλλοντική βόμβα για την ευρύτερη περιοχή.

Οι εγκαταστάσεις των αγωγών ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Υπήρχε σύμβαση παραχώρησης χρήσης, μεταξύ του Ελληνικού κράτους και της Καβάλα Oil από το 1999 μέχρι το 2013 οπότε και σκανδαλωδώς ανανεώθηκε, για άλλα 25 χρόνια,  μέσω του ν.4135/2013 από την προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς ποτέ να ερωτηθεί η άποψη της τοπικής κοινωνίας, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για συνέχιση αυτής της δραστηριότητας στο περιβάλλον της, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 5 και 6, σε συνδυασμό με του άρθρου 2 του Ν. 3422/2005 που κύρωσε την διεθνή σύμβαση της Δανίας, καθώς και με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 28 του Συντάγματος.

 Η Καβάλα Oil παρότι εκμεταλλεύεται τον αγωγό δεν αναλαμβάνει το κόστος της αλλαγής όδευσής του, αναφέροντας πως η κυριότητα του αγωγού όσο και η υποχρέωση αποκατάστασης του περιβάλλοντος παραμένουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Επειδή δεν έχουν τηρηθεί οι αποστάσεις ασφαλείας από κατοικίες και καταστήματα.

Επειδή το πρόχειρο όσο και προσωρινό έργο του κυματοθραύστη και των πασσαλομπήξεων για την προστασία του τμήματος των 250 μ. έγινε χωρίς μελέτη και χωρίς ειδική αδειοδότηση για παράκτια έργα σύμφωνα με το νόμο περί Αιγιαλού και Παραλίας.

Επειδή το πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής της Κτηματικής Υπηρεσίας Καβάλας και η δικαστική απόφαση για την αποκατάσταση του αιγιαλού και της παραλίας με την απομάκρυνση όλων των υλικών του προσωρινού, πρόχειρου και αυθαίρετου έργου, εξακολουθούν να μην εκτελούνται ούτε από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Επειδή αντισυνταγματικά έγινε η ανανέωση παραχώρησης χρήσης του αγωγού και όλων των εγκαταστάσεων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Καβάλα Oil.

Επειδή ο αγωγός είναι εκτεθειμένος σε όλες τις καιρικές συνθήκες, στα θαλάσσια κύματα και στις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Επειδή η περιοχή της Νέας Καρβάλης είναι μια ιδιαίτερα βεβαρημένη περιβαλλοντικά και βιομηχανικά περιοχή με πλήθος εργοστασίων, αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου και δεξαμενών αποθήκευσης καυσίμων να την περιστοιχίζουν.

Επειδή ο συγκεκριμένος αγωγός αποτελεί μια περιβαλλοντική βόμβα για την ευρύτερη περιοχή.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Προτίθεται το υπουργείο να λάβει υπόψιν του τα αποσταλμένα σε αυτό, υπομνήματα και τις παρατηρήσεις των κατοίκων της Νέας Καρβάλης;
  1. Προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες συνεννόησης με την Καβάλα Oil προκειμένου να βρεθεί μια άμεση λύση στο πρόβλημα των κατοίκων;
  1. Προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αλλαγή όδευσης του παραπάνω αγωγού έτσι ώστε να μην διασχίζει κατοικημένες περιοχές;

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Ιωαννίδης Ηλίας

Εμμανουηλίδης Δημήτρης

Τσανάκα Αλεξάνδρα

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Εφαρμογή στη Σύγχρονη Ορθοπαιδική | Ενημερωτική εκδήλωση για το πλάσμα

Το Κέντρο Υγείας Καβάλας, σε συνεργασία με την 4η Υγειονομική Περιφέρεια, τον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας και τον Δήμο Καβάλας διοργανώνει την Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 στις 19:30 στην αίθουσα της Μεγάλής Λέσχης Καβάλας μια ενδιαφέρουσα, πρωτότυπη ενημερωτική εκδήλωση, με θέμα: <<Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP) Η εφαρμογή στη Σύγχρονη Ορθοπαιδική>>, επίσης θα παρουσιαστεί το Ιατρείο Αναγεννητικής Ιατρικής Μυοσκελετικών  Παθήσεων του Κέντρου Υγείας Καβάλας. Οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης θα είναι ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Καβάλας και ο Σύλλογος Φίλων Κλασσικού Αθλητισμού Καβάλας. 

Η θεραπεία με PRP είναι μια σύγχρονη, βιολογική μορφή θεραπείας μυοσκελετικών παθήσεων, η οποία συνίσταται στην έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια στην πάσχουσα περιοχή. Ενισχύει σημαντικά τη διαδικασία επούλωσης των τραυματισμένων ιστών (τενόντων, χόνδρων, οστών και μυών), με φυσικό τρόπο και χωρίς να εμπεριέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο. Η θεραπεία με PRP χρησιμοποιείται με πολύ καλά αποτελέσματα σε αρκετές μυοσκελετικές παθήσεις.

Επίσης θα παρουσιαστεί το Ιατρείο Αναγεννητικής Ιατρικής Μυοσκελετικών  Παθήσεων του Κέντρου Υγείας Καβάλας. Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή σε όλους.

Ο ομιλητής θα είναι ο Ορθοπαιδικός-Χειρουργός, Επιμελητής Κέντρου Υγείας Καβάλας, αρμοδιότητας 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Μαυρόπουλος Ροδίων.

 

Continue Reading

ΔΟΞΑΤΟ

Πρόσκληση συμμετοχής ανέργων σε επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης με εκπαιδευτικό επίδομα έως 1.725€

Στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Ολοκληρωμένη Παρέμβαση Συμβουλευτικής Υποστήριξης, Κατάρτισης και Πιστοποίησης για την επαγγελματική́ ενδυνάμωση ανέργων χαμηλών εκπαιδευτικών προσόντων σε θύλακες ανεργίας των περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας»  στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020», ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) ανακοινώνει ότι συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων των δυνητικά ωφελούμενων.

Το πρόγραμμα κατάρτισης έχει συνολική διάρκεια 345 ώρες, εκ των οποίων 270 ώρες θεωρητική κατάρτιση και 75 ώρες πρακτική άσκηση.

Το εκπαιδευτικό επίδομα κάθε ωφελούμενου για κάθε ώρα κατάρτισης, είναι πέντε ευρώ (5€/ώρα) και έως 1.725€ για την πλήρη παρακολούθηση του προγράμματος.  

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε 5 Περιφέρειες, συγκεκριμένα: Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας. 

 

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων που γίνεται μέσω του ακόλουθου

συνδέσμου στο διαδίκτυο: https://sbeanergoi.gr/ 

 

Η συγκεκριμένη πράξη περιλαμβάνει εξατομικευμένη συμβουλευτική καθοδήγηση, θεωρητική κατάρτιση, πρακτική άσκηση και πιστοποίηση των επαγγελματικών γνώσεων για 4.984 άνεργους ανεξαρτήτου ηλικίας, εγγεγραμμένων στην ΔΥΠΑ, που είναι μόνιμοι κάτοικοι των Περιφερειών: Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας.

Δικαιούχοι να συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι άνεργοι, κάτοικοι της περιοχής παρέμβασης, οι οποίοι πληρούν τις κάτωθι γενικές προϋποθέσεις:

  • Να είναι εγγεγραμμένοι/ες άνεργοι/ες στα Μητρώα Ανέργων της ΔΥΠΑ, με κάρτα ανεργίας σε ισχύ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.
  • Να κατοικούν στις 5 επιλέξιμες Περιφέρειες της Πράξης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας.
  • Να έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, ήτοι να είναι Απόφοιτοι Γυμνασίου ή Δημοτικού σχολείου για τους απόφοιτους έως το 1980.
  • Να μην έχουν τη μαθητική, σπουδαστική ή φοιτητική ιδιότητα.  Ειδικά οι απόφοιτοι ΙΕΚ θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις εξετάσεις πιστοποίησης.
  • Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους.

Στη ιστοσελίδα του έργου: sbeanergoi.gr παρέχονται λεπτομερή στοιχεία για το πρόγραμμα και οδηγίες για τη συμπλήρωση της αίτησης.

Η Πράξη περιλαμβάνει τις ακόλουθες δράσεις: 

  1. Την παροχή δεκατριών (13) ατομικών συνεδριών συμβουλευτικής με στόχος την ενίσχυση των ωφελούμενων για τη βέλτιστη χρήση των «αποθεμάτων» και των ικανοτήτων που διαθέτουν, μέσα από την παροχή νέων και καινοτόμων μεθόδων που εξασφαλίζουν την προσωπική τους ανάπτυξη και την επαγγελματική τους ανέλιξη.
  2. Την  υλοποίηση θεωρητικής κατάρτισης σε οριζόντιες (90 ώρες) όσο και εξειδικευμένες γνώσεις (24 προγράμματα διάρκειας 180 ωρών), με στόχο την αναβάθμιση των εργασιακών δεξιοτήτων των ωφελούμενων άνεργων χαμηλών εκπαιδευτικών προσόντων.
  3. Την πρακτική άσκηση διάρκεια εβδομήντα πέντε (75) ωρών, η οποία στοχεύει στην ενδυνάμωση του επαγγελματικού προφίλ του ωφελούμενου μέσω της εμβάθυνσης ή απόκτησης πρακτικών γνώσεων και δεξιοτήτων σε σύνδεση με το προφίλ του κάθε ωφελούμενου
  4. Την πιστοποίηση προσόντων και δεξιοτήτων από διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO/ IEC 17024 ή τον ΕΟΠΠΕΠ ή μέσω διεθνώς αναγνωρισμένων προϊοντικών πιστοποιήσεων, ανάλογα με το περιεχόμενο των προγραμμάτων κατάρτισης που θα παρακολουθήσουν.

Η Πράξη χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» και από εθνικούς πόρους, μέσω του ΠΔΕ.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Πρόσκληση της Egnatia Aviation σε τελετή θεμελίωσης «The Lydia Project by Egnatia Aviation»

Πρόσκληση της Egnatia Aviation σε τελετή θεμελίωσης «The Lydia Project by Egnatia Aviation», που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14 Μαϊου στις 18:00, στο Αεροδρόμιο Λυδία στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας. 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en