ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αποκλειστικό | Τι αλλάζει στον εκλογικό νόμο | Εισήγηση Κουρουμπλή στον Τσίπρα

Σε βαθιές αλλαγές στον ισχύοντα εκλογικό νόμο προσανατολίζεται το Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε στον Πρωθυπουργό ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο Υπουργός Εσωτερικών προτείνει η αλλαγή του εκλογικού νόμου να συνοδευτεί με αναλογικότερο σύστημα αποτύπωσης της λαϊκής βούλησης και δικαιότερης εκλογής αντιπροσώπων, σε συνδυασμό με τη διάσπαση των αχανών εκλογικών περιφερειών (π.χ Β Αθήνας ) σε μικρότερες και πιο ομοιογενείς.

Στις προτάσεις του κ. Κουρουμπλή​, περιλαμβάνεται και αυτή που εν πολλοίς αποτελεί και το κρισιμότερο κομμάτι το αλλαγών για την Κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Η διατήρηση ή όχι του bonus των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Επ’ αυτού προτείνεται να ανοίξει η συζήτηση για το μέγεθος του bonus των 50 εδρών αλλά και του αριθμού των βουλευτών στο Εθνικό Κοινοβούλιο.

Οσον αφορά τον τομέα των δημοψηφισμάτων ο Υπουργός Εσωτερικών εισηγείται τη θέσπιση δυνατότητας δημοψηφίσματος κατόπιν λαικής πρωτοβουλίας τόσο για την ψήφιση η κατάργηση νόμου η την ανάκληση αξιωματούχου,όσο για την αναθεώρηση η τη θέσπιση νέου Συντάγματος.

Τέλος εισηγείται τη διενέργεια δημοψηφισμάτων σε επίπεδο Δήμων ή Περιφέρειας. Μένει τελικά να κριθεί πόσες από τις προτεινόμενες αυτές αλλαγές γίνουν τελικά αποδεκτές από την Κυβέρνηση.

newpost.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version