Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκλείονται από την ενίσχυση οι κτηνοτρόφοι που δεν πωλούν γάλα

Άδικη χαρακτηρίζουν την πρόταση που προκρίνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δοθεί έκτακτη ενίσχυση σε όσους αιγοπροβατοτρόφους σε όσους έχουν αιτηθεί συνδεδεμένη ενίσχυση για το γάλα, οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜΘ.

«Μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να στηριχτεί με καμιά  λογική τεκμηρίωση και είναι άδικη γιατί αποκλείει αιγοπροβατοτρόφους που δεν πωλούν γάλα κι έχουν έσοδο από την παραγωγή τους μόνο από το κρέας», σημειώνουν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους.

«Κύριε υπουργέ.

Από το απόγευμα της Δευτέρας διαβάζουμε αλλεπάλληλα δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο, για την πρόταση που προκρίνει το ΥΠΑΑΤ ώστε η ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων που είχαν οικονομικές απώλειες στην πώληση των αμνοεριφίων τους, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό, να δοθεί με βάση το αν έχουν αιτηθεί συνδεδεμένη ενίσχυση για το αιγοπρόβειο γάλα.

Το γενικό ποσό της ζημιάς έχει υπολογιστεί σύμφωνα με την τιμή των σφαγείων του Μαρτίου και του Απριλίου, της ζημιάς δηλαδή που υπέστησαν οι αιγοπροβατοτρόφοι που πούλησαν αμνοερίφια την παραπάνω περίοδο.

Μέχρι το σημείο αυτό εφαρμόζεται η κοινή λογική. Ο τρόπος κατανομής του ποσού είναι το επόμενο βήμα. Προκρίνεται λοιπόν, να κατανεμηθεί το πόσο της ζημιάς, που υπολογίστηκε στοχευμένα την περίοδο των μέτρων για τον κορονοϊό, στο κρέας των αμνοεριφίων που πούλησαν συγκεκριμένοι κτηνοτρόφοι, σε όσους έχουν αιτηθεί συνδεδεμένη ενίσχυση για το γάλα, με τη μορφή της οριζόντιας ενίσχυσης. Γνωρίζετε φυσικά ότι πολλοί κτηνοτρόφοι δεν παραδίδουν γάλα,  άρα αποκλείονται από την ενίσχυση με αυτό τον τρόπο. Ταυτόχρονα γνωρίζετε ότι το πόσο που αντιστοιχεί στο κάθε ζώο θα είναι κάτω από 4 ευρώ, αφού την ενίσχυση αυτή τη μοιράζονται πολλαπλάσια ζώα και δικαιούχοι από αυτούς που είχε πληγεί το προϊόν τους και που υπολογίστηκε η ζημιά.

Θεωρούμε ότι μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να στηριχτεί με καμιά  λογική τεκμηρίωση και είναι άδικη γιατί αποκλείει αιγοπροβατοτρόφους που δεν πωλούν γάλα κι έχουν έσοδο από την παραγωγή τους μόνο από το κρέας και γιατί η οικονομική ζημιά των εκμεταλλεύσεων συγκεκριμένων κτηνοτροφών, δεν είναι δυνατό να μοιράζεται ως ενίσχυση σε κτηνοτρόφους που πολλοί από αυτούς, δεν έχουν καμιά οικονομική ζημιά την περίοδο αναφοράς, από τα μετρά για τον κορονοϊο. Οι αιγοπροβατοτρόφοι που αποκλείονται, είναι κυρίως κάτοικοι νησιωτικών, παραμεθόριων περιοχών αλλά και περιοχών που βρίσκονται εκτός διαδρομής εσκομισης των μεταποιητών γάλακτος.

Ταυτόχρονα η πραγματική οικονομική ενίσχυση που είχαν ανάγκη όσοι επλήγησαν, για να αποσβέσουν μέρος της ζημιάς που υπέστησαν, θα θυμίσει επιδοματικής βοήθεια.

Με έγγραφό μας από τις 25 Μαρτίου σας είχαμε προτείνει τη στοχευόμενη ενίσχυση των πληττόμενων κτηνοτρόφων με βάση την τιμή και τα κιλά των τιμολογίων πώλησης των αμνοεριφίων, αλλά κι άλλα μέτρα.

Δε γνωρίζουμε αν τελικά ο συγκεκριμένος τρόπος ενίσχυσης που προτείναμε προσκρούει σε περιορισμούς στον κανονισμό. Στην περίπτωση που αυτό ισχύει και υπάρχει ο κίνδυνος καταλογισμών, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι κατανομής της ενίσχυσης.

Μπορούν να ενισχυθούν τα σφάγια κατά κεφαλή με ένα ποσό που θα είναι το πηλίκο της διαίρεσης του γενικού ποσού της ζημιάς, με τον αριθμό των σφαγίων που αυτή έχει υπολογιστεί.

Με αυτό τον τρόπο θα πληρωθούν όλοι όσοι πούλησαν αμνοερίφια την περίοδο αναφοράς, θα ευνοηθούν τα ελαφριά σφάγια, θα αδικηθούν τα βαριά σφάγια και θα πληρωθούν δίκαια όσα σφάγια ήταν κοντά στο μέσο όρο. Κάτι παραπλήσιο με αυτό που έκαναν οι Ισπανοί.

Ένας άλλος τρόπος είναι να ενισχυθούν κατά κεφαλή τα θηλυκά αιγοπρόβατα (μάνες) όσων κτηνοτρόφων είχαν σφάγια την περίοδο αναφοράς, με ένα ποσό που θα είναι το πηλίκο της διαίρεσης του γενικού ποσού της ζημιάς, με τον αριθμό των θηλυκών αιγοπροβάτων όλων των εκμεταλλεύσεων που είχαν σφάγια την περίοδο αναφοράς.

Με αυτό τον τρόπο θα πληρωθούν όλοι όσοι πούλησαν αμνοερίφια την περίοδο αναφοράς, θα ευνοηθούν αυτοί που πούλησαν λίγα αμνοερίφια σε σχέση με το ζωικό τους κεφάλαιο και αυτοί που κράτησαν πολλά θηλυκά αναπαραγωγής, λόγω των χαμηλών τιμών και θα αδικηθούν αυτοί που πούλησαν πολλά αμνοερίφια σε σχέση με το ζωικό τους κεφάλαιο. Η ενίσχυση με τον τρόπο αυτό θα είναι πολύ υψηλότερη, αφού θα αποκλειστούν όσοι δεν είχαν καμιά ζημιά από τα μέτρα για τον κορονοϊο.

Να σημειωθεί ότι και με τους δύο παραπάνω  τρόπους, οι κτηνοτρόφοι που πούλησαν ζώντα ζώα για σφαγή ή για πάχυνση, την περίοδο αναφοράς θα είναι επιλέξιμοι για ενίσχυση, αφού ο κωδικός εκμετάλλευσης του κτηνοτρόφου, που γεννήθηκε το σφάγιο στην εκμετάλλευσή του, παραμένει ο ίδιος και στη σφαγή. Άρα επιλέξιμος για να ενισχυθεί δεν μπορεί να είναι ο μεσάζων παχυντής. Αν τελικά προκύψουν διαφορές σίγουρα υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Ελπίζουμε οι μέχρι σήμερα δηλώσεις σας κ.υπουργέ να μη διαψευστούν από τη δική σας τελική απόφαση».

Click to comment

Απάντηση

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Παρατείνεται η άδεια εκμετάλλευσης της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου της «Νότιας Καβάλας»

Μια ακόμη παράταση της διάρκειας της άδειας εκμετάλλευσης της Υπόγειας Αποθήκης Νότιας Καβάλας από την Energean έδωσε το ΥΠΕΝ.

Ειδικότερα, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκη, με ημερομηνία 23 Απριλίου 2024, δίνεται παράταση έως τις 30 Μαΐου 2024.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι «Προκειμένου για την Περιοχή Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου “Νότια Καβάλα”, η διάρκεια της Άδειας Εκμετάλλευσης Νότιας Καβάλας παρατείνεται από τη λήξη της έως την 30η Μάϊου 2024, εκτός εάν επέλθει πρώτη η ημερομηνία της περιόδου β) του άρθρου 2 της Έκτης Τροποποιητικής Σύμβασης (υποπερ. β’ της περ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 6 της Σύμβασης)».

Όπως σημειώνεται επιπλέον, «οι υφιστάμενες σχετικές εγκαταστάσεις παραγωγής ακολουθούν την Άδεια Εκμετάλλευσης Νότιας Καβάλας, κατά τις διατάξεις του άρθρου 27 της Σύμβασης, ως αυτή τροποποιήθηκε με τις Πρώτη, Δεύτερη, Τρίτη, Τέταρτη, Πέμπτη και Έκτη Τροποποιητικές Συμβάσεις».

Για την απόφαση ελήφθησαν υπόψη μεταξύ άλλων οι προηγούμενες σχετικές τροποποιήσεις, η από 22.4.2024 επιστολή της αναδόχου εταιρείας Energean Oil & Gas A.E. με θέμα «Λήξη της άδειας εκμετάλλευσης της Περιοχής Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου «Νότια Καβάλα» με την οποία παρασχέθηκε η έγγραφη σύμφωνη γνώμη της για την αποφασιζόμενη παράταση, κυρίως όμως το γεγονός ότι «δεν έχει επέλθει η ημερομηνία έναρξης παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης, ως χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου, του υπόγειου φυσικού χώρου της Περιοχής Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου “Νότια Καβάλα”, δυνάμει σύμβασης παραχώρησης στον παραχωρησιούχο που θα αναδειχθεί από τη διαγωνιστική διαδικασία, που διεξαγάγει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.», κάτι το οποίο, άλλωστε, δεν πρόκειται να επέλθει, αφού ο σχετικός διαγωνισμός κατέληξε σε «ναυάγιο».

Υπενθυμίζεται ότι προ ενός έτους, στο τέλος Μαρτίου του 2023 η εν λόγω διαγωνιστική διαδικασία έλαβε τέλος, καθώς κατά τη φάση υποβολής των δεσμευτικών προσφορών από τους δυο αρχικά υποψήφιους, δηλαδή την κοινοπραξία ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ-ΔΕΣΦΑ και την Energean Oil & Gas, δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά.

newmoney.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα γέννησης | Τη Μεγάλη Τρίτη η καταβολή – 58.912 μητέρες θα λάβουν αναδρομικά 36.247.500 ευρώ

Την Τρίτη 30 Απριλίου θα καταβληθεί από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας – μέσω του εποπτευόμενου Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) – το ποσό των αναδρομικών, από την αύξηση του επιδόματος γέννησης για όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν από 1ης 1ου του 2023.

Οι 58.912 γυναίκες που γέννησαν εντός του 2023 και έχουν λάβει ήδη το πλήρες ποσό του επιδόματος ή θα τους καταβληθεί η δεύτερη δόση τώρα τον Απρίλιο, θα λάβουν για τα αναδρομικά, το πόσο των 36.247.500 ευρώ. Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτοί να υποβάλλουν νέα αίτηση ή προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.

Σημειώνεται ότι για την τρέχουσα μηνιαία καταβολή του επιδόματος γέννησης, οι δικαιούχοι λαμβάνουν το αυξημένο ποσό.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος γέννησης για το μήνα Απρίλιο ανέρχονται σε 10.119 και το ποσό τη καταβολής ανέρχεται σε 11.165.950 ευρώ.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε: «Στεκόμαστε με αγωνία και φροντίδα δίπλα στις μαμάδες και δίνουμε μια σημαντική ανάσα στις οικογένειες να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες πρώτες ανάγκες. Περιορίζοντας τις δυσκολίες, μεγαλώνει η χαρά που φέρνει ένα νέο μωρό. Στηρίζουμε εμπράκτως τη μητρότητα με αύξηση στα επιδόματα, την επέκταση των επιδοτούμενων γονικών αδειών. Ενώ εντός του ‘ 24 περισσότερα από 400 εκ. ευρώ κατευθύνονται για να υποστηρίξουμε τις οικογένειες. Ποτέ δεν θα πούμε ότι είναι αρκετά αλλά ποτέ δεν ήταν περισσότεροι οι αντίστοιχοι πόροι»

Οι δικαιούχοι, οι χρόνοι πληρωμής και τα νέα ποσά του επιδόματος γέννησης

Δικαιούχος του επιδόματος, είναι κάθε μητέρα που διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχει ετήσιο ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ.

Στον πίνακα, μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα ποσά των αναδρομικών ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου τον περασμένο Φεβρουάριο, το επίδομα γέννησης αυξήθηκε στις 2.000 ευρώ 2.400 για ένα παιδί και ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών η αύξηση φτάνει τα 1.500 ευρώ έως και το ποσό των 3.500 ευρώ.

Αναλυτικά:

  • 2.400 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το πρώτο τους παιδί: αύξηση 400 ευρώ
  • 2.700 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το δεύτερο παιδί – αύξηση 700 ευρώ
  • 3.000 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το τρίτο παιδί – αύξηση 1.000 ευρώ
  • 3.500 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το τέταρτο παιδί και πάνω- αύξηση 1500 ευρώ.
  • Η 1η δόση χορηγείται τον επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης του παιδιού.
  • Η 2η δόση μετά από 5 μήνες από το μήνα της γέννηση του παιδιού.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΕΗ Ανανεώσιμες | Έναρξη κατασκευής νέου φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 80 MW στη Δυτική Μακεδονία

Αρχίζει η κατασκευή ενός νέου φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 80 MW στη Δυτική Μακεδονία, στη θέση «Ακρινή» της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, σε εξαντλημένα λιγνιτωρυχεία της ΔEH, που θα προστεθεί στην οργανική ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Οι εργασίες για τον νέο φωτοβολταϊκό σταθμό «Ακρινή» έχουν ήδη ξεκινήσει και στην κατασκευή του θα χρησιμοποιηθούν bifacial φωτοβολταϊκά πλαίσια υψηλής απόδοσης, πάνω σε σταθερό σύστημα στήριξης.

Με δεδομένο το πλούσιο ηλιακό δυναμικό της περιοχής, η εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή του σταθμού υπολογίζεται να ανέλθει σε 127 GWh ετησίως.

Με τη λειτουργία του, ο νέος σταθμός αναμένεται να αποτρέψει εκπομπές CO 2 της τάξης των 73.500 τόνων σε ετήσια βάση.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κατασκευάζει αυτή τη στιγμή στην Πτολεμαΐδα νέα έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 800MW. Σε αυτά, εκτός από το έργο «Ακρινή» συμπεριλαμβάνεται και το εμβληματικό φωτοβολταϊκό έργο «Ορυχείο ΔΕΗ Πτολεμαΐδα» ισχύος 550MW που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά έργα στην Ευρώπη.

Με την ολοκλήρωσή τους, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ (εξαιρουμένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών) του Ομίλου ΔΕΗ θα ανέλθει στα 2.300MW.

Πηγή: newsit.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en