ΚΟΣΜΟΣ

Αποκαλύψεις WikiLeaks για το παιχνίδι της Γερμανίας με τα τραπεζικά «τοξικά» και τον EFSF

Τις πρωτοβουλίες της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για την διαφύλαξη των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα τοξικά ομόλογα, αλλά και τις παρεμβάσεις της στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), αποκαλύπτει το WikiLeaks δημοσιεύοντας την Τετάρτη νέα απόρρητα έγγραφα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (National Security Agency).

Τα έγγραφα αυτά αναφέρονται στα έτη 2009 και 2011 και περιλαμβάνουν συνομιλίες της κ. Μέρκελ με στενούς συνεργάτες της στην Καγκελαρία, όπως είναι οι Helge Hassold και Albrecht Morgenstern. 

– Στο πρώτο έγγραφο αποτυπώνεται με σαφήνεια η επιδίωξη του Βερολίνου, ως «βασικό μέλημα», να ελαχιστοποιηθούν τα απομειωμένα περιουσιακά στοιχεία από τους ισολογισμούς των τραπεζών. Η Γερμανίδα Καγκελάριος εμφανίζεται να θέλει να απαλλάξει τις τράπεζες από τα τοξικά ομόλογα, διαχέοντας την ευθύνη και την διαχείριση των βλαπτικών χαρτοφυλακίων στις κυβερνήσεις που εμπλέκονται. Σε άλλο σημείο γίνεται εμφανής αναφορά στην προσπάθεια να ξεφορτωθούν οι γερμανικές τράπεζες τα «ανώνυμα σκουπίδια», όπως χαρακτηρίζει τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και τις εγγυήσεις άλλων χωρών.

– Στο δεύτερο έγγραφο αποκαλύπτονται οι γερμανικές πιέσεις προς τονEFSFπροκειμένου ο φορέας να κινηθεί σύμφωνα με τις επιταγές και τα συμφέροντα του Βερολίνου, καθώς και οι ανησυχίες της κ. Μέρκελ για το γεγονός ότι στα ποσά των εγγυήσεων που χορηγεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας «δεν περιλαμβάνονται τα έξοδα από τόκους που έχουν πλέον αυξηθεί σε σχέση με τα ποσά των συμβάσεων, λόγω των επεκτάσεων του χρέους, που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία».

Η δημοσιοποίηση των διαβαθμισμένων επαφών και κινήσεων της γερμανικής Καγκελαρίας σε σχέση με τα τοξικά τραπεζικά προϊόντα και τα πακέτα χρηματοδοτικής βοήθειας του EFSF προς τις χώρες των μνημονίων, έρχεται λίγες ώρες μετά την επίσημη υποβολή αιτήματος της Ελλάδας προς τον ESM για χορήγηση δανείου και ενώ εντείνονται οι πιέσεις και τα διλημματικά τελεσίγραφα των δανειστών με κλειστές τις ελληνικές τράπεζες.   

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version