ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αποκάλυψη | Μας είχαν προτείνει το 2009 σχέδιο διάσωσης χωρίς εμπλοκή ΔΝΤ

Το Διευθυντήριο των Βρυξελλών είχε ετοιμάσει σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας στα τέλη του 2009,  μόλις ανέλαβε η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου και πριν ακόμη αποκαλυφθεί το μέγεθος του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας. Το σχέδιο – που είχε μορφή μινι Μνημονίου και δεν προέβλεπε συμμετοχή του ΔΝΤ στο εγχείρημα – γνωστοποιήθηκε στον τότε ΥΠΟΙΚ Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο. Μέσω αυτών διαβιβάστηκε στον τότε πρωθυπουργό. Ομως από ελληνικής πλευράς δεν δόθηκε καμία απάντηση, ούτε τέθηκε προς συζήτηση. Στοιχεία αυτής της υπόθεσης αποκάλυψε  αξιωματούχος του Eurogroup στον δημοσιογράφο  Μιχάλη Ιγνατίου, ο οποίος τα παρουσιάζει στο υπό έκδοση βιβλίο του με τίτλο “Τρόικα, ο Δρόμος προς την Καταστροφή”.

Οπως αναφέρεται στο βιβλίο με βάση τις αποκαλύψεις του αξιωματούχου της ΕΕ, τον Νοέμβριο του 2009 στο Λουξεμβούργο έγινε μια ανεπίσημη μυστική συνάντηση για το ελληνικό πρόβλημα, το οποίο δεν ήταν ακόμη  ευρέως γνωστό. στο γραφείο του Ζ. Κ. Γιούνκερ – που ήταν τότε πρόεδρος του Eurogroup – προσήλθαν με άκρα μυστικότητα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια, ο τότε ΥΠΟΙΚ Γ. Παπακωνσταντίνου  και ο Διοικτηής της ΤτΕ Γ. Προβόπολυλος.

Μετά από τρίωρη διεξοδική συζήτηση για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, στους δυο Ελληνες αξιωματούχους δόθηκε ένα σχέδιο μίνι – μνημονίου που είχαν ετοιμάσει οι Γιούνκερ-Τρισέ-Αλμούνια. Το έγγραφο δεν είχε σφραγίδες  και υπογραφές, ούτε αποστολέα ή παραλήπτη. Από τους κ. Παπακωνσταντίνου και Γ, Προβόπουλο ζητήθηκε να το διαβιβάσουν με μυστικότητα στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Οπως αφηγήθηκε ο αξιωματούχος του Eurogroup στον Μιχ. Ιγνατίου, ” ο Ζ. Κ. Γιούνκερ έδωσε στον Γ. Παπακωνσταντίνου το κείμενο πέντε σελίδων που είχε ετοιμάσει η Διεύθυνση DG ECFIN και το οποίο δεν έφερε καμία σφραγίδα. Επικεφαλής της ομάδας που το συνέγραψε ήταν ο Κάρλος Μαρτίνεζ. Το κείμενο ειχε συμφωνηθεί μεταξύ Κομισιον-ΕΚΤ και εγκρίθηκε από τη Γερμανία και τη Γαλλία. Πρόσφερε λύσεις και απέκλειε εξωτερικούς παράγοντες – όπως το ΔΝΤ, που προέκυψε αργότερα. Ήταν ένα manual διαχείρισης και συνολικής αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης. Πιστεύαμε πολύ σ’αυτό, διότι ήταν αντικείμενο πολυήμερης μελέτης και είχε εγκριθεί από την Κομισιόν και την ΕΚΤ και είχαν ενημερωθεί οι Γερμανοί και οι Γάλλοι, που συμφωνούσαν”.

Σύμφωνα με την ανώνυμη πηγή το κείμενο αυτό ήταν η ανεπίσημη “χείρα βοηθείας” που αναζητούσε ο κ. Παπανδρέου. Θα μετατρεπόταν σε επίσημη βοήθεια, μόλις το αποδεχόταν η ελληνική κυβέρνηση.
Όπως λέει χαρακτηριστικά η πηγή του Eurogroup: “Ο κ. Προβόπουλος ήταν θετικότατος. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν θετικός. Αλλά δεν έπαιρναν αυτοί οι δυο τις αποφάσεις”.
“Ο κ. Παπακωνσταντίνου μας απάντησε ότι θα παραδώσει το κείμενο στον πρωθυπουργό και θα το μελετήσουν, θα δουν εάν οι αριθμοί έχουν λογική. Μας είπε ότι θα ζητούσε από τον κ. Παπανδρέου να μας απαντήσει. Περιμέναμε δεκαπέντε μέρες, αλλά η απάντηση δεν ήρθε ποτέ. Μάλλον θα έλεγα πως μας απάντησε από το Ζάππειο, όπου “μοίρασε λεφτά”.
Όταν το ψάξαμε με τους ανθρώπους μας στην Αθήνα, πληροφορηθήκαμε ότι ο πρωθυπουργός δεν επέτρεψε στον υπουργό του να μας απαντήσει. Αρχικά τον άφησε εκτεθειμένο απέναντί μας, αλλά εμείς γνωρίζαμε την αλήθεια. Πιστεύουμε ότι εκείνη τη μέρα χάθηκε η παρτίδα. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι η άρνηση απάντησης στο κείμενο του Λουξεμβούργου ήταν η αφετηρία του ναυαγίου της Ελλάδας. Πιστεύω ότι η χώρα σας έχασε μια μοναδική ευκαιρία και τολμώ να υποστηρίξω ότι ήταν η τελευταία ευκαιρία να αποφύγει την κρίση χωρίς περιπέτειες”, τόνισε  ο αξιωματούχος του Eurogroup στον Μιχ. Ιγνατίου.

Η πηγή υποστηρίζει ότι θα είχαν αποφευχθεί πολλά από όσα ακολούθησαν εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός αποδεχόταν την πρόταση.

“Προσωπικά πιστεύω ότι θα αποφεύγαμε όλα όσα ακολούθησαν εάν γινόταν δεκτό το έγγραφο. Όταν δεν μας απάντησαν, συζητήσαμε και συμφωνήσαμε ότι η Ελλάδα θα εξελιχθεί σε σοβαρότατο πρόβλημα”, σημείωσε.

Ο πρώην Διοκητής της  ΤτΕ Γ. Προβόπουλος δε θέλησε να μιλήσει για τη μυστική συνάντηση του Λουξεμβούργου, αλλά ένας συνεργάτης του επιβεβαίωσε στο Μιχάλη Ιγνατίου ότι συμμετείχε και ότι έλαβε και ο ίδιος το έγγραφο που εστάλη στον κ. Παπανδρέου.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε στο Μιχάλη Ιγνατίου τη συνάντηση, λέγοντας ότι στη διάρκειά της ζητήθηκαν μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος του 2010, πράγμα που τελικά η ελληνική κυβέρνηση έπραξε.

Στο βιβλίο του ο Μιχάλης Ιγνατίου αποκαλύπτει επίσης το προσωπικό μήνυμα του Τρισέ προς τον Γιώργο Παπανδρέου, το οποίο μετέφερε ο τότε αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος, σε μυστική επίσκεψή του στην Αθήνα.
“Θα κλείσουν οι αγορές αν δεν πάρεις τα μέτρα τώρα…”, είπε ο κ. Παπαδήμος στον τότε πρωθυπουργό.

Στο βιβλίο του ο Μιχάλης Ιγνατίου αποκαλύπτει ότι η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του Γιώργου Παπανδρέου με τον τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Κάν, πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την εκλογή του τον Οκτώβριο του 2009.
“Μου τηλεφώνησε τον Οκτώβριο του 2009, μου είπε το πρόβλημα και με ρώτησε τι πρέπει να γίνει. Του απάντησα ότι πρέπει πρώτα να συζητήσεις με τους Ευρωπαίους”, λέει ο κ. Στρος Καν.

Ο Μιχάλης Ιγνατίου αποκαλύπτει επίσης στο βιβλίο του ότι το πρώτο κλιμάκιο μετέπειτα “τρόικας” (-Κομισιόν-ΔΝΤ-ΕΚΤ) ήρθε ανεπίσημα στην Αθήνα στις 3 και 4 Δεκεμβρίου 2009 και όχι την άνοιξη του 2010 όπως οι πάντες πιστεύουν.
Συμμετείχε από την πλευρά του ΔΝΤ ο Μπόμπ Τράα, ο οποίος συνέταξε αργότερα έκθεση στο Ντομινίκ Στρος Καν και περιέγραψε με τραγικούς όρους την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version