ΘΑΣΟΣ

Αποζημιώσεις πυρόπληκτων ελαιοπαραγωγών και κτηνοτρόφων Θάσου | Άνθρακες ο θησαυρός…

Σχετικά με τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων ελαιοπαραγωγών και κτηνοτρόφων του Σεπτέμβρη 2016, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Θάσου αναφέρει, σε δελτίο Τύπου, τα εξής: «Οι υποσχέσεις του κ. Τσίπρα, των κυβερνητικών στελεχών και των τοπικών παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ, για άμεσες αποζημιώσεις των πυρόπληκτων του 2016 εξανεμίστηκαν, αφού έγκαιρα όπως είχε επισημάνει ο σύλλογός μας, η χρηματοδότηση μέσω των προγραμμάτων της Ε.Ε. (ΠΣΕ) έχει τόσο αυστηρά κριτήρια, που ένα μεγάλο κομμάτι των πυρόπληκτων μικροπαραγωγών θα έμενε απ’ έξω.

Είναι δε τόσο πρόθυμοι οι «νενέκοι» της κυβέρνησης να εναρμονιστούν με τις οδηγίες της Ε.Ε., όπου ο Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων που εκδόθηκε τον Δεκέμβρη του 2016, είναι σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση από παλιότερους.

Με βάση τα κριτήρια, δεν δικαιούνται ενίσχυση όσοι υπερβαίνουν το 70ο έτος της ηλικίας τους, χτυπώντας παραπέρα τους χαμηλοσυνταξιούχους των 300 και 400 ευρώ. Μπαίνουν εισοδηματικά κριτήρια (να μη ξεπερνά τις 7.500 ευρώ εισόδημα από άλλες πηγές) αποκλείοντας όσους μικροκαλλιεργητές κάνουν και άλλες δουλειές, για να μπορέσουν στοιχειωδώς να ζήσουν τις οικογένειες τους. Επίσης, αποκλείονται από τις αποζημιώσεις όσων τα ελαιόδεντρα που κάηκαν είναι μικρότερου του 30% των συνολικών τους ελαιόδεντρων.

Ακόμα, απαιτείται από τους πυρόπληκτους να έχουν κάνει δηλώσεις ΟΣΔΕ, όταν ένα μέρος των μικροκαλλιεργητών δεν κάνει δηλώσεις, είτε γιατί δεν δικαιούται επιδότηση με βάση την ΚΑΠ, είτε γιατί το χαράτσι που πληρώνουν οι αγρότες για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ είναι όσο και η επιδότηση. Αποτέλεσμα, από τους 470 πυρόπληκτους παραγωγούς που κατέθεσαν αρχικά αίτηση και επιβεβαιώθηκε η ζημιά τους, τελικές αιτήσεις να καταθέσουν μόλις 120 παραγωγοί και από αυτούς ακόμα λιγότεροι στο τέλος να αποζημιωθούν.

Η κυβέρνηση και στην προκειμένη περίπτωση ενεργοποιεί τον «κόφτη», για να περικόψει το αγροτικό εισόδημα των μικρών παραγωγών. Η κυβέρνηση θέλει να πετάξει από την αγροτική παραγωγή τους μικρομεσαίους αγρότες, για να συγκεντρώσει τη γη και την παραγωγή σε λιγότερα χέρια, στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις της αγροτικής παραγωγής. Την ίδια περίοδο, δίνει απλόχερα νέα προνόμια (φοροαπαλλαγές, δωρεάν καύσιμα, επιδοτήσεις) σε εφοπλιστές, βιομήχανους, τραπεζίτες.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες του νησιού, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για ταξική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η μόνη λύση, είναι ο αγώνας για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για την ανάκτηση όλων των απωλειών που είχαν όλα αυτά τα χρόνια, η συσπείρωση κάτω από τη σημαία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Θάσου, που είναι ταξικά προσανατολισμένος στην προάσπιση των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς. Απαιτούμε:

– Άμεση αποζημίωση στο 100% της ζημιάς σε όσους επιβεβαιωμένα χτυπήθηκαν από τις φωτιές.

– Ουσιαστικά μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, για να μπορέσουν να καλλιεργούν τα χωράφια τους, να ζήσουν τα ζώα τους, για να μη φύγουν από τον τόπο τους».

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version