Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απελευθέρωσε την κρυμμένη σου μεγαλοφυΐα

Όταν αποτιμάμε τις δικές μας ικανότητες, οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε ότι είμαστε καλύτεροι του μέσου όρου στο περιβάλλον μας, όπως δείχνουν έρευνες. Η ειρωνεία είναι όμως ότι, στο βάθος οι περισσότεροι δεν πιστεύουμε ότι έχουμε μοναδικές και ξεχωριστές ικανότητες ή μάλλον δυσκολευόμαστε να αναγνωρίσουμε ποιες είναι αυτές, σε τι είμαστε πραγματικά μεγαλοφυείς.

Για να εξηγούμαστε, όταν λέμε «μεγαλοφυείς», δεν εννοούμε ότι όλοι έχουμε το IQ του Άλμπερτ Αϊνστάιν. Όμως, όλοι έχουμε έναν μοναδικό τρόπο με τον οποίο επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες, τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Κάτι έμφυτο και εξαιρετικό. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι δεν το βλέπουμε αυτό και η αποτυχία να το αναγνωρίσουμε τελικά μας κρατάει πίσω στη ζωή μας σε όλα τα επίπεδα.

Κρατώντας αυτό κατά νου, ορίστε τρία κοινά εμπόδια που αντιμετωπίζουμε στην αναγνώριση της «εσωτερικής μας μεγαλοφυϊας» και τρεις τρόποι για να τα ξεπεράσουμε:

Πρόβλημα: Δε μπορούμε να δούμε ποια είναι η μεγαλύτερη δύναμή μας

Γιατί το να ακούμε κάποιον να μιλάει για εμάς είναι τόσο γοητευτικό; Διότι δε μπορούμε να είμαστε αντικειμενικοί για τον εαυτό μας. Έτσι, απουσία της δυνατότητας να δούμε το μεγάλο ταλέντο ή την «μεγαλοφυϊα» μας στον καθρέφτη, δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει.

Λύση: 

Ζήτα τη γνώμη ανθρώπων του περιβάλλοντός σου. Για παράδειγμα στη δουλειά, ρώτα συναδέλφους σου να σου πουν σε τι πιστεύουν ότι είσαι καλύτερος/η και να γίνουν συγκεκριμένοι, ποια είναι η μοναδική προσέγγιση που φέρνεις στη δουλειά που κάνεις. Ρώτα αρκετούς ανθρώπους και αναζήτησε μοτίβα -κοινά σημεία- στις απαντήσεις τους. Μετά δες αν υπάρχει συσχετισμός με τις δουλειές που προτιμάς εσύ να κάνεις.

Πρόβλημα: Ο νους μας τείνει να πηγαίνει αυτόματα στο αρνητικό, ενώ το θετικό απαιτεί επιλογή

 Ο εγκέφαλός μας είναι έτσι «καλωδιωμένος», ώστε να δίνει άμεσα προσοχή στα αρνητικά. Είναι μία βιολογική λειτουργία για να προστατευόμαστε από κινδύνους. Ωστόσο, απουσία ενός πεινασμένου τίγρη που παραμονεύει στη γωνία, αυτό καταλήγει να πλήττει τη δυνατότητά μας να είμαστε ο καλύτερος εαυτός μας στην καθημερινότητά μας.

Λύση:

Παρατήρησε προσεκτικά τα αρνητικά μηνύματα που σου δίνει το μυαλό σου. Σε εξυπηρετούν; Εάν όχι, θυμήσου ότι ο αρνητικός εσωτερικός μονόλογός σου δεν είναι απαραιτήτως η αλήθεια. Εξασκήσου στην αντιστροφή κάποιων τέτοιων μηνυμάτων σε κάτι πιο θετικό. Παρατήρησε πώς αυτό επηρεάζει την απόδοσή σου.

Πρόβλημα:  Όλοι έχουμε ψυχολογικό φορτίο, που μας εμποδίζει να αξιοποιήσουμε τις δυνατές μας ποιότητες

 Όλοι κουβαλάμε «αποσκευές» – είναι η φύση του να έχουμε μεγαλώσει σε περιβάλλοντα που δεν επιλέξαμε. Ο καθένας είναι διαφορετικός, αλλά συλλογικά, οι «αποσκευές» γενικότερα μπορούν να μας εμποδίσουν να αποδεχθούμε το μεγαλέιο μας και να δράσουμε μέσα από αυτό.

Λύση:

Πάρε υποστήριξη. Το να δεις τις ψυχολογικές «αποσκευές» που κουβαλάς είναι δύσκολο. Μπορεί να είσαι ένας από τους λίγους τυχερούς που οι αποσκευές τους δεν τους δημιουργούν εμφανή προβλήματα. Για όλους του υπόλοιπους όμως, που αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, ίσως είναι βοηθητικό να πάρουμε την υποστήριξη ενός ειδικού, που θα μας βοηθήσει να «σκάψουμε» βαθύτερα μέσα στις τωρινές μας προκλήσεις και να δούμε εάν κάποιες από αυτές πηγάζουν από τις «αποσκευές» μας. Και εάν αυτό όντως συμβαίνει, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να «επανα-καλωδιώνεις» το μυαλό και το σώμα σου, έτσι ώστε να μπορέσεις να βιώσεις αυτό που πραγματικά είσαι –και άρα να ξεδιπλώσεις και να φέρεις έξω στον κόσμο την πιο δυνατή σου ποιότητα.

Εν κατακλείδι, όλοι μας έχουμε κάτι μοναδικό και ξεχωριστό. Δεν βλέπω κανένα λόγο να μην αναγνωρίσουμε τι είναι αυτό, να το κάνουμε πραγματικά δικό μας και να είμαστε σε θέση να το αξιοποιήσουμε, έτσι ώστε ο καθένας μας να ζήσει τη ζωή που θέλει και να δώσει τον καλύτερο εαυτό του στον κόσμο.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Αγώνες ιππικής δεξιοτεχνίας ΒΕ στον ιππικό όμιλο στο Πολύστυλο Καβάλας

Αγώνες ιππικής δεξιοτεχνίας ΒΕ πραγματοποιήθηκαν στον ιππικό όμιλο Καβάλας στο Πολύστυλο την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, με την ημέρα να είναι αφιερωμένη σε όλα τα κορίτσια που θυσιάστηκαν ώστε σήμερα να γίνεται για δεύτερη χρόνια η πραγματοποίηση των αγώνων ιππικής δεξιοτεχνίας στην καβάλα.

Μια ιστορία που γράφτηκε από παλιά με πόνο κόπο και ιδρώτα τόσο για τους αθλητές τους προπονητές και ακόμη περισσότερο για τους γονείς όπου χωρίς εγκαταστάσεις υποδομές -προπονητές –κατέγραφαν πολλά χιλιόμετρα για αρκετά χρόνια σχεδόν σε όλη την Ελλάδα για την καθημερινή τους προπόνηση και την ευζωία των ίππων τους.

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοιχτή συνάντηση από το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” για το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής

Με αφορμή την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ στις αρχές Νοεμβρίου 2023 και πιστό στη δέσμευση να διατηρήσει ανοιχτό τον διάλογο με την τοπική κοινωνία, καθ’ όλη τη διάρκεια εξέλιξης του έργου, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διοργάνωσε μια ακόμη ανοιχτή συνάντηση για το κοινό με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΙΣΝ, του Υπουργείου Υγείας, της ομάδας μελέτης και του αναδόχου κατασκευής – Ομίλου ΑΒΑΞ.

Στη συζήτηση συμμετείχε ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει, μέσω ζωντανής σύνδεσης, ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκρέκας: Τα μέτρα για τον πληθωρισμό αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας

Με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα να τονίζει ότι «τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός, είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας και ήδη αποδίδουν» και την αντιπολίτευση να τα χαρακτηρίζει «ημίμετρα και αποσπασματικά, που βοηθούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά όχι τους καταναλωτές», ξεκίνησαν οι διεργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στην Κεφαλονιά.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en