Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απειλητικό μήνυμα από Βρυξέλλες!

Εκτροχιασμό του προγράμματος και απαιτήσεις για περισσότερα μέτρα προαναγγέλλει Ευρωπαίος αξιωματούχος σε περίπτωση καθυστέρησης πέραν του Ιουνίου.

Ανησυχητική προειδοποίηση για πλήρη εκτροχιασμό του ελληνικού προγράμματος διατύπωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, σε περίπτωση καθυστέρησης της αξιολόγησης πέραν του Ιουνίου.

Ενημερώνοντας τους ανταποκριτές στις Βρυξέλλες, ο κοινοτικός αξιωματούχος έπλεξε σενάρια καταστροφής, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν ολοκληρωθούν έγκαιρα, τονίζοντας ότι, ακόμη και αν η ελληνική κυβέρνηση συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια για τις μεγάλες πληρωμές τοκοχρεολυσίων του Ιουλίου, η ζημιά που θα έχει υποστεί η οικονομία θα είναι τόσο σοβαρή, που θα απαιτηθεί νέα διαπραγμάτευση για το πρόγραμμα από πολύ διαφορετική βάση.

Ειδικότερα, σχολιάζοντας τα σενάρια ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να μαζέψει χρήματα για να πληρώσει την δόση του Ιουλίου χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ο αξιωματούχος είπε πως «πρόκειται για σπέκουλα» και εξήγησε ότι αυτό θα ήταν καταστροφικό για την οικονομική, φορολογική, καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

«Ένας λογιστής μπορεί να κάνει εικασίες για το πώς θα βρει τα λεφτά, αλλά αυτό θα ήταν η στενόμυαλη λογική ενός λογιστή, διότι δεν θα λάμβανε υπόψη τις οικονομικές εξελίξεις», τόνισε ο αξιωματούχος. «Είναι αντιπαραγωγική αυτή η σπέκουλα. Η κατάσταση της οικονομίας θα έχει αλλάξει τόσο πολύ, που θα πρέπει να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή».

Σύμφωνα με πληροφορίες, πίσω από αυτές τις αναφορές του Ευρωπαίου αξιωματούχου κρύβεται η σαφής απειλή/προειδοποίηση προς την ελληνική πλευρά ότι, εάν δεν κλείσει τώρα τη συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση και για τα μέτρα της περιόδου μετά το 2018, οι Θεσμοί θα προβούν σε δραματική αναθεώρηση του μακροοικονομικού σεναρίου.

Αυτό θα σημαίνει ότι οι σημερινές εκτιμήσεις, στις οποίες βασίζεται το πρόγραμμα, για ανάπτυξη με ρυθμό κοντά στο 3% φέτος, θα αναθεωρηθούν προς το χειρότερο, για να αποτυπωθούν οι συνέπειες της αναταραχής που θα προκληθεί στην οικονομία από την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων, και θα συμπαρασύρουν τις προβλέψεις για την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων, με προφανή συνέπεια να απαιτηθούν από την ελληνική πλευρά πρόσθετα διορθωτικά μέτρα.

Παιχνίδι πιέσεων

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αυτές οι προειδοποιήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας των δανειστών να μεγιστοποιήσουν την πολιτική πίεση στην Αθήνα, ώστε να δεχθεί μείωση αφορολόγητου ορίου και συντάξεων το 2019, παρότι η ελληνική πλευρά κομίζει σήμερα στις Βρυξέλλες μια νέα πρόταση, που παραμένει μυστική, για τη σταδιακή μείωση των συντάξεων, ώστε να μην πέσει όλο το βάρος στο εκλογικό έτος 2019.

Ο ίδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η πλευρά των δανειστών δεν εξετάζει το ενδεχόμενο υποχωρήσεων σε αυτό το θέμα, αλλά θεωρεί ότι πρόκειται για πολιτικές αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν από την Αθήνα, έστω και αν έχουν υψηλό πολιτικό κόστος.

Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, «οι Θεσμοί μπορούν να ολοκληρώσουν την τεχνική συγγραφή της συμφωνίας εξαιρετικά γρήγορα, όμως οι πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν είναι που δημιουργούν όλη τη δυσκολία».

Η σημερινή συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου, της υπουργού Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη με τους πολιτικούς προϊσταμένους των ευρωπαϊκών θεσμών (Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί, Κερέ) «ίσως να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα αλλά δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επίσης, κατέβασε πολύ τον πήχη των προσδοκιών για τη συνεδρίαση του Eurogroup, την Παρασκευή, υπογραμμίζοντας ότι θα γίνει μόνο μια συνοπτική ενημέρωση των υπουργών για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Μυστήριο με Τόμσεν

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα μετάσχει εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην αποψινή συνάντηση. Κανονικά θα έπρεπε να εκπροσωπηθεί το Ταμείο από τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα, Πόουλ Τόμσεν, αφού η διαπραγμάτευση έχει πολιτικό χαρακτήρα.

Το ερώτημα είναι αν οι εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς θα καταφέρουν να πείσουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την ορθότητα των νέων προτάσεων που θα αναπτύξουν, ώστε να γίνει μια κοινή προσπάθεια να πιεσθεί το ΔΝΤ για υποχώρηση από τις άκαμπτες θέσεις του, ή αν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πουν απλώς «βρείτε τα με το Ταμείο», αποφεύγοντας να υποστηρίξουν τις ελληνικές θέσεις.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Υπερψηφίστηκε το σχέδιο νόμου για την Κύρωση της Σύμβασης Υπο-Παραχώρησης Λιμένος Καβάλας

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Κύρωση της από 23 Νοεμβρίου 2023 Σύμβασης Υπο-Παραχώρησης μεταξύ αφενός του Ελληνικού Δημοσίου, της εταιρείας «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.» και της εταιρείας «Οργανισμός Λιμένος Καβάλας Α.Ε.», και αφετέρου της εταιρείας «ΣΑΡΙΣΑ Υπο-Παραχώρηση Λιμένος Καβάλας Φίλιππος ΙΙ Ανώνυμη Εταιρεία», της εταιρείας «Blacksummit Financial Group Inc», της εταιρείας «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών Ακινήτων Κατασκευών» και της εταιρείας «Ευρωπαϊκές Επενδύσεις και Επιχειρήσεις Αεροδιαστημικής Μονοπρόσωπη Ανώνυμος Εταιρεία».

Υπέρ τάχθηκε η ΝΔ, καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η Ελληνική Λύση, η «Νίκη», οι «Σπαρτιάτες», η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, δήλωσαν επιφύλαξη για την Ολομέλεια.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άλλες τιμές σε κάθε χώρα για το ίδιο προϊόν!

Σε χαμηλότερα επίπεδα εξακολουθούν να κυμαίνονται οι τιμές του τυπικού καλαθιού του νοικοκυριού στα ελληνικά σουπερμάρκετ σε σύγκριση με τα αντίστοιχα καταστήματα λιανεμπορίου σε Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία και Ρουμανία, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Η συγκεκριμένη οργανωμένη έρευνα παρουσιάζει τα αποτελέσματα σύγκρισης τιμών (που βασίζονται σε στοιχεία από πλατφόρμες σύγκρισης τιμών σε κάθε χώρα, αλλά και σε τιμοληψίες από αλυσίδες σουπερμάρκετ) σε τυπικό καλάθι προϊόντων του νοικοκυριού του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (σουπερμάρκετ) στην Ελλάδα τον Μάρτιο 2024 και αντίστοιχα στην Γαλλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, στη Γερμανία και στη Ρουμανία. Η σύγκριση τιμών γίνεται με και χωρίς την αξία του ΦΠΑ, ο οποίος διαφέρει σε κάθε χώρα.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκρέκας: Τα μέτρα για τον πληθωρισμό αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας

Με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα να τονίζει ότι «τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός, είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας και ήδη αποδίδουν» και την αντιπολίτευση να τα χαρακτηρίζει «ημίμετρα και αποσπασματικά, που βοηθούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά όχι τους καταναλωτές», ξεκίνησαν οι διεργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στην Κεφαλονιά.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en