Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Απαντήσεις απο τον Σύλ. Εκπαιδευτ. Α’Βάθμιας εκπαίδευσης για την υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση (video)

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας ρίχνει φως στα όσα έχουν ακουστεί για το θέμα της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, συνεχίζοντας τις βολές προς τους δημάρχους του Νομού.

Την επίσημη θέση των δασκάλων και των νηπιαγωγών της Καβάλαςγια το θέμα της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσηςκατέθεσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας και ο πρόεδρός του Απόστολος Μουμτσάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου η οποία παραχωρήθηκε από τα γραφεία του Συλλόγου.

«Νιώθω πραγματικά ότι εξαπατήθηκα  από τη στάση και τα πισωγυρίσματα των δημάρχων της ΠΕ Καβάλας, με μοναδική εξαίρεση τον δήμαρχο Θάσου ο οποίος παρουσίασε τα γεγονότα όπως αυτά πραγματικά έγιναν», σχολίασε αντί προλόγου ο κ. Μουμτσάκης, διευκρινίζοντας ότι «πραγματικά δεν έχω τη δύναμη αλλά ούτε και τη θέληση να παραπλανήσω δημάρχους. Τους δημάρχους τους χρειαζόμαστε συνοδοιπόρους και όχι απέναντί μας, στο δύσκολο έργο μας που είναι σωστή και πολύπλευρη εκπαίδευση αυτών των παιδιών που κάποια μέρα θα βγάλουν τη χώρα μας από την κρίση. Έτσι σκεφτόμαστε εμείς οι εκπαιδευτικοί. Κάποιοι άλλοι προτιμούν τα εξώδικα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Προσπαθούν να  χαράξουν οι ίδιοι την εκπαιδευτική πολιτική που θα ακολουθήσει το υπουργείο Παιδείας».

 

 

«Κανείς δήμαρχος δεν ήταν κάθετα αντίθετος στο μέτρο»

Ο κ. Μουμτσάκης σχολίασε ότι κανένας από τους 4 δημάρχους του Νομού Καβάλας δεν αρνήθηκε κάθετα την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης των νηπίων στα δημόσια νηπιαγωγεία. «Στο ερώτημα αν υφίστανται οι απαραίτητες υποδομές για την υλοποίηση της υποχρεωτικής φοίτησης, εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για κάποια κτίρια και ζήτησαν να συμπεριληφθούν αυτοί οι προβληματισμοί στην έκθεση της επιτροπής προς το υπουργείο, πράγμα που έγινε. Μάλιστα, πριν ο διευθυντής εκπαίδευσης στείλει την απάντηση στο υπουργείο, από ό,τι μου είπε, επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τους 4 δημάρχους για να τους γνωστοποιήσει το περιεχόμενό της, χωρίς να υπάρχει διαφωνία από μέρους τους. Επαναλαμβάνω ότι η  επιτροπή δεν πήρε αποφάσεις. Δεν προβλέπονταν πρακτικά και υπογραφές».

Τελικά θα χάσουν χρήματα οι δήμοι;

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, στο ερώτημα αν θα χαθούν από τους  δήμους χρήματα, σε περίπτωση που τα νήπια θα φοιτούν στα νηπιαγωγεία, σχολίασε ότι «αυτό είναι το κεντρικό επιχείρημα της ΚΕΔΕ, από το οποίο αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι η παιδαγωγική διαδικασία δεν αποτελεί το βασικό ενδιαφέρον της. Εμείς οι εκπαιδευτικοί ως φορείς και εκφραστές της εκπαιδευτικής πολιτικής δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι. Μένουμε στα χρήματα λοιπόν. Λυπάμαι πολύ που κανείς δεν κάνει λόγο για την παιδαγωγική διάσταση του θέματος. Είναι δηλαδή πιο σωστό τα παιδιά από τεσσάρων ετών να φοιτούν στα δημόσια νηπιαγωγεία;».

Πρόσθεσε, δε, ότι «αναγνωρίζουμε το έργο που προσφέρουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και το προσωπικό τους τόσα χρόνια. Οι παιδικοί σταθμοί όμως είναι έτσι δομημένοι ώστε να προσφέρουν αγωγή και φροντίδα στα παιδιά. Το νηπιαγωγείο όμως είναι ο φυσικός χώρος για ένα παιδί 4 ετών, με δεδομένο ότι στην ηλικία αυτή το παιδί διαθέτει την ψυχική και  ψυχοσυναισθηματική ωριμότητα να έρθει σε πρώτη επαφή με ένα οργανωμένο περιβάλλον μάθησης, χωρίς αυστηρά δομημένο πρόγραμμα, πρακτικές και μεθόδους, όπως οι άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Στο Νηπιαγωγείο ο τρόπος μάθησης είναι παιγνιώδης, αυθόρμητος, παιδοκεντρικός. Μη ξεχνάτε ότι στα νηπιαγωγεία λειτουργούν τμήματα ένταξης, παράλληλης στήριξης και ότι υπάρχουν και ειδικά νηπιαγωγεία».

 

 

Θα υπάρξει υποβάθμιση του παιδαγωγικού ρόλου των Βρεφονηπιοκόμων;

«Αυτό το επιχείρημα είναι ανυπόστατο, αφού στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ιδρύεται και λειτουργεί από φέτος, το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία που θα εκπαιδεύει Βρεφονηπιοκόμους σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Για αγωγή και φροντίδα παιδιών έως την ηλικία των τεσσάρων ετών», απάντησε ο κ. Μουμτσάκης, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, το 2017-18 έμειναν εκτός δημοτικών δομών 19.698 παιδιά 0-5 ετών και η υποχρεωτική ένταξη των παιδιών ηλικίας 4-5 ετών στο Νηπιαγωγείο, όπως είπε, θα πρόσφερε 9.370 θέσεις παιδιών σε Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς για το 2017-18.

Θα συρρικνωθούν οι παιδικοί σταθμοί;

«Με την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, παρά το γεγονός ότι θα αδειάσουν οι θέσεις των παιδιών 4-5 ετών στους παιδικούς σταθμούς, οι παιδικοί σταθμοί όχι μόνο δε θα συρρικνωθούν αλλά χρειάζεται, σύμφωνα με τα στοιχεία, να ιδρυθούν και νέοι για να καλύψουν τη ζήτηση. Τώρα πια δε θα μένουν εκτός δομών τα βρέφη. Και σας ενημερώνω ότι όχι μόνο δε θα χρειαστεί να γίνουν απολύσεις αλλά θα γίνουν και προσλήψεις. Γιατί άραγε κρύβουν την αλήθεια; Πώς κάποιοι σήμερα ζητούν από τους γονείς να παρανομήσουν; Κι αν αυτοί παρανομήσουν ποιος θα τους καλύψει;», ανέφερε ο κ. Μουμτσάκης.

Θα εξυπηρετούνται οι γονείς από το ωράριο εργασίας του Νηπιαγωγείου;

Όσον αφορά την εξυπηρέτηση των γονέων, ο κ. Μουμτσάκης τόνισε ότι «η εκπαιδευτική διαδικασία δεν μπορεί να είναι συνεχής για 12 μήνες το χρόνο. Σε όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα του κόσμου προβλέπεται περίοδος διακοπών. Εμείς θα το παραβλέψουμε κι αυτό; Το ωράριο λειτουργίας  των Παιδικών Σταθμών δεν έχει σημαντική απόκλιση από το ωράριο λειτουργίας του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου και του Ολοήμερου Δημοτικού. Το βασικό όμως για εμένα είναι ότι θεωρώ πως  η πολιτεία οφείλει να δώσει στο γονέα τη δυνατότητα να είναι με το παιδί του όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο και όχι να αυξάνει το χρόνο λειτουργίας των δομών».

 

 

Το θέμα των κτιριακών εγκαταστάσεων

«Είναι αλήθεια ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις δεν είναι και στην καλύτερή τους κατάσταση. Ως Σύλλογος το φωνάζουμε καθημερινά. Αυτό όμως είναι θέμα προτεραιότητας των δημάρχων. Προτίμησαν οι περισσότεροι να χτίζουν παιδικούς σταθμούς και όχι σύγχρονα νηπιαγωγεία. Προσωπική μου άποψη είναι ότι κακώς το κράτος μετέφερε την υποχρέωση της συντήρησης των σχολικών κτιρίων στους δήμους. Δική του είναι η υποχρέωση. Έχουν δίκιο ο δήμαρχοι που φωνάζουν ότι τα χρήματα που έρχονται από το υπουργείο είναι λίγα. Είμαστε μαζί τους για να παλέψουμε και να απαιτήσουμε από κοινού περισσότερα χρήματα για υλικοτεχνικές υποδομές. Στην πόλη μας τα σχολικά κτίρια, αν και γερασμένα, βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από ότι σε άλλους δήμους. Αυτό όμως δε μας λέει τίποτα», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου των δασκάλων και των νηπιαγωγών.

«Γιατί δεν ακούστηκε η άποψη των εκπαιδευτικών στο Δημοτικό Συμβούλιο;»

«Πολύ σωστά στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας άκουσαν την άποψη όλων όσοι εργάζονται στους παιδικούς σταθμούς ( περίπου 130 άτομα). Την άποψη όμως 1.300 εκπαιδευτικών για την υποχρεωτική  φοίτηση των νηπίων, πριν πάρουν την απόφασή τους, δεν έπρεπε να την ακούσουν;», σχολίασε ο κ. Μουμτσάκης.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Βασίλης Ποιμενίδης, δήλωσε ότι για την όλη αναστάτωση, ευθύνη φέρει το ίδιο το υπουργείο Παιδείας κι ότι οι δήμοι δε θα πρέπει να παίρνουν θέση σε θέματα τα οποία άπτονται της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η ταμίας του Συλλόγου Ειρήνη Ασβεστά, σχολίασε από την πλευρά της ότι «πρέπει να σταματήσουν να διαδίδουν ψέματα εις βάρος των γονιών και των παιδιών για μικροπολιτικά οφέλη, όπως το ότι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί έχουν γιατρό, ψέματα τα οποία μπορεί να φοβίσουν τους γονείς και να κάνουν εκπρόθεσμη εγγραφή, στέλνοντας τελικά το παιδί τους σε μια μακρινή σχολική δομή. Γι’ αυτό και οι γονείς θα πρέπει να ρωτάνε το κάθε νηπιαγωγείο, αν έχουν την οποιαδήποτε αμφιβολία». Απαντώντας, δε, στη δήμαρχο Καβάλας ότι θα φύγουν περίπου 300 παιδιά, τόνισε ότι «θα της έφευγαν ούτως ή άλλως περίπου 150 παιδιά, καθώς θα μεγάλωναν και γίνονταν νήπια».

Πάντως, να σημειωθεί ότι πολλοί νηπιαγωγοί εκφράζουν και μια άλλη αγωνία. Όπως λένε, αν απολυθούν,  θεωρούν ότι δε θα μπορούν να συμμετέχουν σε κάποια νέα προκήρυξη δήμων, ενώ φοβούνται ότι θα εξανεμιστεί και η περίπτωση μετάταξης ή μοριοδότησης στη λίστα των νηπιαγωγών, γιατί πρόκειται για διαφορετικά υπουργεία.

Αμέσως μετά η Δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου δίνοντας την δική της απάντηση. Συγκεκριμένα τόνισε πως οι κτηριακές εγκαταστάσεις δεν επαρκούν για τον αριθμό των παιδιών. Ενώ παρουσίασε και δύο πράξεις από δύο διαφορετικούς δήμους όπου τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία και τα πρακτικά της επιτροπής.

Ο Δήμαρχος του Δήμου Παγγαίου τονίζει για άλλη μία φορά στην εκπομπή Αναλυτής ως μέλος της τριμερούς Επιτροπής, ουδέποτε συμφώνησε με την εφαρμογή του μέτρου υποχρεωτικής ένταξης των προνηπίων, που μέχρι σήμερα φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου, στα νηπιαγωγεία.Δεν ήταν παρών στην συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί και ούτε συμμετείχε τηλεφωνικά.

Αντικείμενο της συζήτησης σύμφωνα με τον Δήμαρχο Παγγαίου ήταν μόνο η επάρκεια υποδομών στα νηπιαγωγεία του Δήμου μας σε περίπτωση που το Υπουργείο αποφασίσει την εφαρμογή του Μέτρου και ουδέποτε συζητήθηκε, και κατά συνέπεια ουδέποτε υπήρξε, η σύμφωνη γνώμη μας για την εφαρμογή του Μέτρου.

Ταυτόχρονα O συνδυασμος «Ο Τόπος της Ζωής μας», δελτίο Τύπου αναφέρει:

«Δηλώνουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας στην απόφαση της δημάρχου Καβάλας, Δήμητρας Τσανάκα, να αποστείλει εξώδικη ειδοποίηση προς τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας, για την εφαρμογή του μέτρου της διετούς υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα νηπιαγωγεία. Για ακόμη μία φορά, η κ. Τσανάκα θέλει να φορτώσει τις δικές της ξεκάθαρες ευθύνες σε άλλους, βάζοντας πάνω από όλα όχι τη λύση του ζητήματος, αλλά πώς θα ξεφύγει από την ευθύνη να βρεθεί λύση.

Την ίδια στιγμή το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας αναφέρει σε δελτίο Τύπου για το συγκεκριμένο θέμα μεταξύ άλλων «Πρόσφατα, 184 δήμοι-δήμαρχοι προσήλθαν με θετική και συναινετική διάθεση και άποψη στις τριμερείς επιτροπές, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος από τη νέα σχολική χρονιά. Στους υπόλοιπους θα εφαρμοστεί σε βάθος τριετίας, έως ότου να δοθεί λύση στο κτιριακό πρόβλημα. Στη συνέχεια μια μερίδα Δημάρχων, σ΄ αυτούς συμπεριλαμβάνεται και η κ. Τσανάκα, αναθεώρησαν την αρχική τους θέση.

Αυτό είναι αποτέλεσμα των πιέσεων και των πιέσεων και της προπαγάνδας της ηγεσίας της ΚΕΔΕ, η οποία δεν θέλει η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση να είναι υποχρέωση του κράτους, αλλά φιλέτο για τις επιδιώξεις της, στο όνομα της αγοράς και του κέρδους.

Τέλος για πληροφόρηση των γονέων πρέπει να τονιστεί ότι είναι υποχρεωτική η εγγραφή προνηπίων-νηπίων στα νηπιαγωγεία,ενώ από τη τη Διεύθυνση Π.Ε. Καβάλας ανακοινώθηκε ότι αλλά φιλέτο για τις επιδιώξεις της, στο όνομα της αγοράς και του κέρδους.

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Δράμα | Εξασφάλιση 15 Εκατομμυρίων Ευρώ για Έργα Υποδομών

O Δήμαρχος Δράμας, Γιώργος Παπαδόπουλος, υποδέχτηκε στο γραφείο του τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος επισκέφθηκε τη Δράμα στο πλαίσιο επίσκεψης στην ευρύτερη περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο έχει εξασφαλίσει ένα ποσό 15 εκατομμυρίων ευρώ για τη Δράμα. Έτσι, μέχρι το τέλος του 2025 αναμένεται να οριστεί ο ανάδοχος του έργου για τον δρόμο Δράμας-Αμφίπολης. Ανακοινώθηκε επίσης ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2026 θα παραδοθεί το τμήμα 8,5 χλμ της οδού Δράμας- Καβάλας.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε αισιοδοξία για την εξέλιξη και δήλωσε: «Η ανάπτυξη των δύο έργων, που αποτελεί σταθερό αίτημα της Δράμας, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κινητικότητα και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή τους, αν και μακροπρόθεσμο. Ωστόσο, αυτό μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης και επενδύσεων στην περιοχή.»

Στη συνάντηση του Δημάρχου Δράμας με τον Υπουργό συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής Συγκοινωνιακών Υποδομών, Δ. Αναγνώπουλος, ο Βουλευτής Δράμας, Δ. Κυριαζίδης και ο Γεν. Γραμματέας του Δήμου Δράμας, Δ. Αμαραντίδης.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Τις πληγές τους μετρούν οι αγρότες σε Παγγαίο και Νέστο | Ανυπολόγιστες καταστροφές σε καλλιέργειες

Τις πληγές τους μετρούν και οι αγρότες στο Οφρυνιο Καβάλας μετά τη θεομηνία που έπληξε για σχεδόν μία ώρα την περιοχή προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές σε καλλιέργειες βερίκοκου.

Όπως λένε αγρότες που καλλιεργούν βερίκοκα «το 95% περίπου της παραγωγής έχει καταστραφεί, έπεσε στο έδαφος και πλέον δεν μπορεί ούτε να πωληθεί ούτε να δοθεί για κομπόστα ή για χυμό».

Μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί και όσοι καλλιεργούν ελιές και σιτηρά, ενώ, περιμένουν το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, που θα πάει να εκτιμήσει την κατάσταση και να αρχίσει η διαδικασία απόδοσης των αποζημιώσεων καθώς όπως λένε τα έξοδα τρέχουν και η χρονιά πλέον είναι χαμένη γι’ αυτούς τους ανθρώπους.

Ολική ζημιά σε ακτινίδια

Σε απόγνωση είναι οι καλλιεργητές ακτινιδίων στο Νέστο. Οι ισχυροί άνεμοι, τη Μεγάλη Παρασκευή, βρήκαν τα φυτά πάνω στην ανθοφορία, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της παραγωγής. Η ζημιά στα ακτινίδια αγγίζει το 80% και θα φανεί περισσότερο τις επόμενες ημέρες.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δωρεάν Προληπτικές Εξετάσεις για το Μελάνωμα από τον Σύλλογο Εθελοντών κατά του Καρκίνου Ν. Καβάλας

Ο Σύλλογος Εθελοντών κατά του καρκίνου Ν. Καβάλας, θα πραγματοποιήσει 50 προληπτικές εξετάσεις για το μελάνωμα ΔΩΡΕΑΝ, στις ημερομηνίες από Τετάρτη 15/5 – Παρασκευή 24/5/2024.

 Το μελάνωμα είναι μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου του δέρματος.

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν μαζί τους το ΑΜΚΑ.

 Προηγούνται οι ανασφάλιστοι και οι οικονομικά ασθενείς συμπολίτες μας.

Τα γραφεία μας βρίσκονται Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 9 (πρώην ΠΙΚΠΑ).

Είμαστε ανοιχτά από Δευτέρα έως  Παρασκευή από τις 10 – 12πμ.

Τηλ. 2510 620 208

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en