ΘΑΣΟΣ

Απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση μετά τη χθεσινή φωτιά

Με αφορμή το χθεσινό περιστατικό δασικής πυρκαγιάς στη Θάσο και το ότι από σήμερα στο νομό μας θα υπάρχει υψηλός δείκτης επικινδυνότητας, ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος αποφάσισε (όπως έχει δικαίωμα) την απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών σε όλες τις δασικές περιοχές. Η απόφαση του ισχύει μέχρι νεοτέρας.

Χθες νωρίς το πρωί στη Θάσο κτηνοτρόφος ενημέρωσε την Π.Υ. του νησιού για εκδήλωση πυρκαγιάς σε δασική περιοχή που όμως ήταν μακριά από χωριά και σπίτια. Το σημείο που η φωτιά άρχισε ονομάζεται «Κρυόνερο». Η κινητοποίηση ήταν άμεση κι η βοήθεια από τον αέρα επίσης. Το περιστατικό έληξε προς το μεσημέρι χθες κι αφού κάηκε ένα στρέμμα δάσος. Την προανάκριση την διενεργεί η Π.Υ. Θάσου. Προσωπικό και οχήματα της Π.Υ. ξεκίνησαν από διάφορα σημεία του Νομού αλλά έφθασαν ως την Κεραμωτή. Εκεί ειδοποιήθηκαν να επιστρέψουν στη βάση τους.

Άμεση κινητοποίηση που είχε θετικό αποτέλεσμα

Άμεση ήταν η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων, νωρίς χθες το πρωί. Μόλις ενημερώθηκαν για εκδήλωση πυρκαγιάς σε δασική έκταση στο Υψάριο, πάνω από την Ποταμιά της Θάσου, υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση. Επειδή η περιοχή ήταν απομακρυσμένη, δεν απειλήθηκαν κατοικίες κι επειδή υπήρχε το προηγούμενο των πυρκαγιών του περσινού Σεπτέμβρη, ειδοποιήθηκαν αμέσως πυροσβεστικά αεροσκάφη. Πέταξαν τα δύο πετζετέλ αλλά κι ένα κάναντερ, που ήταν διαθέσιμο κι έσπευσε αμέσως στο νησί, από τη Θεσσαλονίκη.

Η φωτιά ξεκίνησε από άγνωστη αιτία. Βρίσκονταν σε απόσταση 60 μέτρων, από έναν μακρινό κι ορεινό δρόμο στο Υψάριο. Φέρεται να έκαψε δασική έκταση ενός στρέμματος περίπου, ενώ στις 9 το πρωί τέθηκε υπό έλεγχο.

Έξι οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας από το χερσαίο τμήμα του Νομού κι ένα πεζοπόρο τμήμα ξεκίνησαν το πρωί για τη Θάσο, αλλά τελικά έμειναν στην Κεραμωτή, καθώς εκεί έμαθαν ότι η φωτιά ήταν υπό έλεγχο.

Το περιστατικό ήταν το κυριότερο των τελευταίων ημερών, στην πυροσβεστική υπηρεσία Καβάλας.

Για τη φωτιά της προηγούμενης εβδομάδας στο Χαλκερό, φημολογείται ότι η δικογραφία δείχνει από πού ξεκίνησε. Υπάρχει το ενδεχόμενο να φτάσει η υπόθεση να φτάσει στο δικαστήριο, με κατηγορούμενο, που πάντως έδειξε ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση του προβλήματος που προκάλεσε.

Το Σάββατο στην ίδια πάνω – κάτω περιοχή, υπήρξε περιστατικό απορριμμάτων που καίγονταν μέσα στο έδαφος, γεγονός που πολλούς ξάφνιασε, θεωρώντας εσφαλμένα ότι επρόκειτο για αναζωπύρωση.

Ο Δήμος Θάσου κινητοποιήθηκε επίσης για τη φωτιά στο νησί, χθες το πρωί, όπως και η πολιτική προστασία. Σε όλους «ξύπνησαν» μνήμες από τα περιστατικά των πυρκαγιών τον Σεπτέμβρη του 2016. Ευτυχώς όμως εκείνο το κακό δεν επαναλήφθηκε χθες, ίσως γιατί, το πάθημα έγινε για όλους μάθημα.

Ο Διοικητής της Π.Υ. στη Θάσο

Από τη Θάσο όπου βρισκόταν νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νίκος Μπαλατσούκας μας ενημέρωσε ότι ελεγχόταν πλήρως η φωτιά που ξέσπασε στο Υψάριο. Η φωτιά ήταν προσεγγίσιμη και πλησίον του δρόμου, γεγονός που βοήθησε την υπηρεσία να προχωρήσει άμεσα σε εγκαταστάσεις. Σημαντική ήταν η βοήθεια που προσέφεραν τα δύο εναέρια μέσα πυρόσβεσης που έσπευσαν επί τόπου.

Το ευτύχημα, κατά τα λεγόμενα του διοικητή, ήταν πως δεν είχε καθόλου αέρα το πρωί της Δευτέρας όταν κι εκδηλώθηκε η φωτιά. Ταχύτατη ήταν πάντως και η έλευση της υπηρεσίας στην περιοχή του συμβάντος. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε μία απόσταση εξήντα μέτρων από το δρόμο, σε μία πλαγιά. Εκτίμηση θα υπάρξει όταν ολοκληρωθεί απόλυτα το έργο της κατάσβεσης.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version