ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απάντηση μας έδωσε ο Μ. Μπολάρης σε επίκαιρη ερώτηση του Μ. Τζελέπη

“Το ΥΠΑΑΤ δίνει λύση και χρόνο στους ορυζοπαραγωγούς ώστε και η συνδεδεμένη να πληρωθεί και να μην διακινδυνεύσει η δεύτερη δόση. Δε θα χαθούν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια που δικαιούνται οι παραγωγοί μας”

Απάντηση Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάρκου Μπόλαρη στη επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Σερρών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜ.ΑΡ., κ. Μιχαήλ Τζελέπη, σχετικά με τους όρους επιλεξιμότητας των δικαιούχων της συνδεδεμένης ενίσχυσης ρυζιού.

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, έχετε δίκιο. Και μεγάλη παραγωγή έχουμε και παραγωγή άσπρου ρυζιού έχουμε, το οποίο τις προηγούμενες χρονιές είχε απορροφηθεί εύκολα από γειτονικές χώρες. Φέτος, επειδή έχουν αντιληφθεί ότι υπάρχει μεγάλη ποσότητα, υπάρχει το γνωστό παιχνίδι το οποίο κάνει το εμπόριο προκειμένου να ρίξει την τιμή. Δηλαδή, ποιότητα ρυζιού την οποία πέρσι την απορρόφησαν στην τιμή των 42 λεπτών, φέτος δίνουν 25 λεπτά και φεύγουν.

Η κατάσταση είναι όπως την περιγράψατε. Υπάρχουν πραγματικά τεράστιες ποσότητες αζήτητες. Στην κατεύθυνση αυτή υπάρχει διάλογος για την αντιμετώπιση του ζητήματος, ο οποίος κατέληξε. Είναι σαφές ότι και οι έμποροι όταν γνωρίζουν ότι υπάρχει προθεσμία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, επιχειρούν να εκμαιεύσουν. Ξέρουν ότι αν δεν τιμολογηθούν οι ποσότητες, οι ορυζοπαραγωγοί κινδυνεύουν να χάσουν τη συνδεδεμένη και επομένως έχουν έναν μοχλό πίεσης.

Στην κατεύθυνση αυτή το Υπουργείο σε συνεννόηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, έχει ζητήσει και υπάρχει απόφαση για παράταση ενός μήνα. Θα την δείτε ανηρτημένη αύριο η μεθαύριο. Έχω την αλληλογραφία, θα την δείτε, όμως, επισήμως ανηρτημένη. Αυτό αρχικά. Διότι  θα πρέπει να στείλουμε πρώτα από όλα ένα μήνυμα στην αγορά, στο εμπόριο, ότι δεν θα εκβιάσουν τους παραγωγούς για να πάρουν το ρύζι στα 2/3 της περσινής τιμής.

Ξέρετε ότι υπάρχει και μια άλλη αντικειμενική δυσκολία, η οποία λέει ότι η συνδεδεμένη πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου. Υπάρχει, λοιπόν, ένα ζήτημα το οποίο έχει να κάνει με τις υπηρεσίες, με το κατά πόσο μπορούν να γίνουν οι διασταυρώσεις, οι έλεγχοι για να μπορεί να γίνει και η δεύτερη πληρωμή μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Σε πρώτη φάση, λοιπόν, αυτό το οποίο σας λέω από αυτό το Βήμα είναι ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση για παράταση μέχρι 28 Μαρτίου. Και ελπίζουμε μέσα στο διάστημα αυτό να λυθεί το ζήτημα. Εάν δεν λυθεί, είμαστε εδώ. Το μήνυμα προς αυτούς οι οποίοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την φετινή κατάσταση, πιέζοντας τους παραγωγούς, είναι σαφές.

Ευχαριστώ πολύ.

 

(Δευτερολογία)

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Είναι καταγεγραμμένο το πρόβλημα, λοιπόν, κύριε συνάδελφε, όπως και εσείς είπατε, με ενημέρωση του Υπουργείου από τον ίδιο τον αγροτικό κόσμο, με παρεμβάσεις και συνεργασία με τις μεγάλες οργανώσεις και της Θεσσαλονίκης και των Σερρών και της Αιτωλοακαρνανίας.

Το Υπουργείο κινείται για να δώσει τη λύση στο πρόβλημα, έτσι ώστε και η συνδεδεμένη να πληρωθεί στους αγρότες, να μην είναι έρμαια εκβιασμών και πιέσεων, αλλά και σε καμία περίπτωση να μην διακινδυνεύσουμε την δεύτερη δόση και να χαθούν ευρωπαϊκά λεφτά σίγουρα, τα οποία πηγαίνουν στους ορυζοπαραγωγούς.

Θα πίστευα ότι κλείνοντας θα δείχνατε την καλή θέληση. Διότι βλέπετε ότι το ζήτημα το οποίο έχετε θέσει από πλευράς Υπουργείου είναι ώριμο και έχει δοθεί λύση. Και εάν δεν φτάσει αυτό το χρονικό διάστημα, είμαστε εδώ για να το διαχειριστούμε.

Το μήνυμα, λοιπόν, στους ορυζοπαραγωγούς είναι ότι το Υπουργείο παρεμβαίνει και δίνει τη λύση, εξασφαλίζοντας τη δεύτερη δόση, για να μην διακινδυνεύσουμε σίγουρα χρήματα από τη συνδεδεμένη. Εάν υπάρξει οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη, είμαστε εδώ για την αντιμετωπίσουμε και να δώσουμε λύση, με πολύ ενδιαφέρον και στήριξη και αγωνία στο καθημερινό πρόβλημα που έχει ο παραγωγός στο χωράφι, στη στάνη, στον αμπελώνα, στον ελαιώνα.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.   

 

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version