Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντιδράσεις στη Μυτιλήνη για την πιθανή δημιουργία νέου hotspot

«Το επικίνδυνα εκρηκτικό κλίμα επιβάλλει την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού» λέει ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός.

Την άμεση αντίδραση του δήμου Μυτιλήνης και της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου έχουν προκαλέσει οι συνεχιζόμενες, εδώ και δύο μέρες, εργασίες διαμόρφωσης σε ένα εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο ιδιοκτησίας του ταμείου Εθνικής Άμυνας, στην περιοχή Λεμονού βόρεια του νησιού. Καταγγέλλουν μάλιστα «εν κρυπτώ και ενάντια στα συμφωνηθέντα δημιουργία ενός ακόμα χοτ σποτ στη Μυτιλήνη».

Στρατιωτικές πηγές στη Λέσβο πάντως δεν επιβεβαίωναν τη χρήση του παλιού στρατοπέδου ως χώρου φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων. Όπως έλεγαν σήμερα μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων «με διαταγή από την Αθήνα προχωρήσαμε με τα μηχανήματα του Στρατού σε εργασίες διαμόρφωσης δυο επιπέδων. Το αν θα χρησιμοποιηθεί ως κέντρο φιλοξενίας ή για ποιον λόγο πραγματοποιούνται οι εργασίες δεν το γνωρίζουμε».

Άμεση ήταν η αντίδραση της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου. Η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία επικοινώνησε με τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζάλα, προχθές το βράδυ, με δήλωση της υποστηρίζει σχετικά με τη δημιουργία νέου χώρου φιλοξενίας ότι «στις αλλεπάλληλες επικοινωνίες που είχαμε με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης για τα θέματα αυτά, ουδέποτε ετέθη τέτοιο ζήτημα. Με αλλεπάλληλες επιστολές, με απόλυτη έμφαση υπογραμμίσαμε την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών και το ότι τα όρια φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου εξαντλείται απολύτως στις δυνατότητες των υφιστάμενων δομών».

Έντονη ήταν η αντίδραση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού. Με επιστολές του στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και στον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, τις οποίες έδωσε στη δημοσιότητα, εξέφρασε «ξεκάθαρα και κατηγορηματικά την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια ή ακόμα και πρόθεση των συναρμόδιων υπουργείων, που έχει να κάνει με τη δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο νησί της Λέσβου».

Όπως σημειώνει ο κ. Γαληνός, «θεωρώ ότι είναι ανεπίτρεπτο να πληροφορούμαστε τις προθέσεις αυτές, από καταγγελίες απλών πολιτών και από φήμες, αντί να υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση και διαβούλευση για ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά τη Λέσβο και τους πολίτες της.

Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζει ο δήμαρχος Λέσβου, το νησί της Λέσβου, μπορεί να φιλοξενήσει στις ήδη υπάρχουσες δομές της Μόριας και του Καρά Τεπέ έως 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτή τη στιγμή, όχι μόνο δεν μπορεί να δημιουργηθεί νέο κέντρο φιλοξενίας αλλά αντίθετα θα πρέπει άμεσα να αποσυμφορηθούν τα ήδη υπάρχοντα με την αναχώρηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού».

Με τις ίδιες αυτές επιστολές, ο κ. Γαληνός ζητά εκτός του να μη λειτουργήσει νέα δομή φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων «το κλείσιμο κάθε μικρότερης δομής που βρίσκεται στη Λέσβο και ο περιορισμός των αιτούντων άσυλο στη Μόρια και στον Καρά Τεπέ».

Ο κ. Γαληνός ζητά να υπάρξει άμεσα έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, των βουλευτών της Λέσβου, εκπροσώπων των αρμόδιων σωμάτων ασφαλείας και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, ώστε να αποφασιστούν από κοινού και να εφαρμοστούν άμεσα οι περαιτέρω ενέργειες σε σχέση με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στη Λέσβο.

«Έχω τονίσει επανειλημμένα σε προηγούμενες επιστολές μου, το επικίνδυνα εκρηκτικό κλίμα που επιβάλλει την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού και δηλώνει ξεκάθαρα την αδυναμία να σηκώσουμε επιπλέον βάρη σε ότι αφορά την διαχείρισή του προσφυγικού. Συνεπώς, παραμένω κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε προοπτική δημιουργίας νέου χώρου φιλοξενίας στο νησί της Λέσβου και απευθύνω για ακόμα μια φορά έκκληση για την από μέρους σας λήψη μέτρων άμεσης αποσυμφόρησης» καταλήγει ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τραυματισμός οδηγού δικύκλου στην Ερυθρού Σταυρού στην Καβάλα

Τραυματίστηκε ένας οδηγός δικύκλου μετά από σύγκρουση του δικύκλου με Ι.Χ όχημα στην οδό Ερυθρού Σταυρού στην Καβάλα το μεσημέρι του Σαββάτου.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι ο οδηγός δικύκλου θέλησε να κάνει αναστροφή στο σημείο, ωστόσο το Ι.Χ όχημα ήρθε με ταχύτητα από πίσω με αποτέλεσμα να συμβεί το τροχαίο.

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο :

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Μεγάλη επιτυχία για το Food Truck Festival στις Κρηνίδες Καβάλας: Γεύσεις, διασκέδαση και πλήθος κόσμου

H έναρξη του Food Truck Festival στις Κρηνίδες Καβάλας σημείωσε τεράστια επιτυχία, συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου που ήρθε να απολαύσει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία και ατέλειωτη διασκέδαση.

Από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής η πλατεία Πελεκανίδη στις Κρηνίδες Καβάλας, γέμισε με ανθρώπους όλων των ηλικιών που ήθελαν να γευτούν τις εκλεκτές λιχουδιές που προσέφεραν τα food trucks.

Η ποικιλία των γεύσεων ήταν εντυπωσιακή, καλύπτοντας όλα τα γούστα και τις προτιμήσεις. Από παραδοσιακές ελληνικές συνταγές και μεσογειακές λιχουδιές, μέχρι εξωτικά πιάτα από την Ασία και την Λατινική Αμερική, το φεστιβάλ κατάφερε να συνδυάσει διαφορετικές κουζίνες και πολιτισμούς, προσφέροντας στους επισκέπτες μια αξέχαστη γαστρονομική περιήγηση.

Η ατμόσφαιρα ήταν ζωντανή και χαρούμενη, με μουσική και διάφορες διασκεδαστικές δραστηριότητες να συμπληρώνουν την εμπειρία.

Οι επισκέπτες δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους για την οργάνωση και την ποικιλία των προσφορών. Τα χαμόγελα και τα θετικά σχόλια ήταν παντού, επιβεβαιώνοντας την επιτυχία της διοργάνωσης.

Το Food Truck Festival στις Κρηνίδες Καβάλας απέδειξε ότι μπορεί να γίνει πλέον θεσμός!

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024: Στην Άλγεβρα εξετάζονται σήμερα οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ

Με το μάθημα των Μαθηματικών (Άλγεβρα) συνεχίζονται σήμερα, Σάββατο, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ.

Πρόκειται για το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας που δίνουν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, καθώς από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Ιουνίου έως και τις 17 Ιουνίου 2024, θα εξετάζονται σε μαθήματα ειδικότητας, με ενδιάμεσο κενό, λόγω των Ευρωεκλογών, μεταξύ 5 και 11 Ιουνίου.

Για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, οι Πανελλαδικές άρχισαν την περασμένη Πέμπτη 31 Μαΐου με την εξέταση στο μάθημα των Νέων Ελληνικών.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en