Quantcast
Connect with us

ΕΒΡΟΣ

Ανοιχτή Επιστολή του Πρύτανη του ΔΠΘ σχετικά με δημοσίευμα για την σίτιση των φοιτητών

Με αφορμή δημοσίευμα πρωινής εφημερίδας των Αθηνών για την σίτιση των φοιτητών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Ο διαχρονικός εργολάβος σίτισης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης) θεωρώ υποχρέωση μου, για την αποκατάσταση της αλήθειας από τα όσα συκοφαντικά αναγράφονται, να αναφέρω τα εξής:

α. Η εκάστοτε διαδικασία σίτισης των φοιτητών υπόκειται σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο και ελέγχεται από τους αντίστοιχους θεσμικούς φορείς (Ελεγκτικό Συνέδριο, Ελεγκτές Δημοσίου, Δικαιοσύνη κ.λπ.), οι οποίοι κάθε φορά βεβαιώνουν ή μη το σύννομο τόσο των διαγωνιστικών διαδικασιών, όσο και της εκάστοτε εφαρμογής των ισχυουσών διατάξεων για την εκταμίευση των χρημάτων.

β. Το ΔΠΘ, για την ορθότητα εφαρμογής της όλης νομοθεσίας των δαπανών του, αλλά και ειδικότερα για τη σίτιση των φοιτητών του, έχει ελεγχθεί από το 2000 και δεν έχει βρεθεί κάτι το μεμπτό για το οποίο άλλωστε θα είχαν παραπεμθεί οι αρμόδιοι στη δικαιοσύνη. Υπάρχει μάλιστα και σχετικό από το 2011 έγγραφο του τότε Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αντίθετα με τελεσίδικες αποφάσεις των Ελληνικών Δικαστηρίων το ΔΠΘ έχει δικαιωθεί για τις αποφάσεις του στο τομέα της σίτισης, τόσο γιατί το 2005 προέβηκε σε Δημόσιο Διεθνή Διαγωνισμό σύμφωνα με την σχετική απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού συνεδρίου (ΓΣ 2/11/2005), όσο και για την δήθεν ύπαρξη διπλών συμβάσεων σίτισης. Γνωρίζουν άλλωστε οι συκοφάντες την 5614/2014 τελεσίδικη απόφαση του εφετείου Αθηνών όπου αναφέρει ότι για το χρονικό διάστημα 1/9/2005 – 30/11/2005 υπήρχε μόνο μια σύμβαση του ΔΠΘ με τον ιδιώτη ανάδοχο σίτισης, και όχι και με το ΕΙΝ όπως θέλουν να το εμφανίζουν. Συνεπώς η τότε διοίκηση του ΕΙΝ ήταν εκείνη που σιτίζοντας αυθαίρετα και μη σύννομα σε εν τέλει το Ελληνικό Δημόσιο με ένα σημαντικό ποσό και όχι το ΔΠΘ.

γ. Είναι γεγονός επίσης ότι ο προηγούμενος πρύτανης, παρότι εκ του Νόμου δεν είχε την αρμοδιότητα (η αρμοδιότητα ανήκει στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου), προκήρυξε χωρίς έγκριση (μη σύννομα) δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό σίτισης και μάλιστα με όρους οι οποίοι είναι αντίθετοι με τις κείμενες διατάξεις (σελίδα 9 της 36/2015 Πράξης του Ζ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού συνεδρίου). Χωρίς έγκριση από το ανώτατο αρμόδιο όργανο διεκπεραιώθηκαν και οι επόμενες φάσεις του διαγωνισμού (πρακτικά επιτροπής, αποδοχή προσφορών, απόρριψη ενστάσεων κ.λπ.), ο οποίος τον Αύγουστο του 2014 (ΠΡΙΝ την ανάληψη της πρυτανείας από την σημερινή διοίκηση) εστάλη στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον υποχρεωτικό έλεγχο νομιμότητας.

δ. Κατά τον έλεγχο νομιμότητας τον οποίο άσκησε το Ζ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού συνεδρίου (αριθμ. Πράξης 36/2015) διαπιστώθηκε ότι κωλύεται η υπογραφή των υποβληθέντων σχεδίων συμβάσεων του υπόψη διαγωνισμού, λόγω των μη σύννομων διαδικασιών που ακολουθήθηκαν. Στο ίδιο αποτέλεσμα κατέληξε και το VI τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο οποίο προσέφυγε εταιρεία σίτισης για την ανάκληση της ανωτέρω πράξης, και το οποίο με την 2591/2015 (3/4/2015) απόφαση του επικύρωσε την σχετική πράξη του Ζ’ κλιμακίου για την ύπαρξη κωλύματος στην υπογραφή της σύμβασης σίτισης με τους προταθέντες ως αναδόχους.

ε. Με βάση τα παραπάνω η Σύγκλητος του ΔΠΘ ομόφωνα έκανε αποδεκτή την εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας του (τμήμα προμηθειών) να μην επικυρώσει εκ των υστέρων την διαγωνιστική διαδικασία αυτή, αφού διαπίστωσε ότι η διαγωνιστική διαδικασία παρουσιάζει και ουσιαστικά προβλήματα αλλά και ουσιαστικές διαφοροποιήσεις συγκριτικά με προγενέστερες ιδίου αντικειμένου διακηρύξεις διαγωνισμών σίτισης… και μάλιστα κάποιες από αυτές… είναι αντίθετες με το Νόμο. Επιπλέον αποφάσισε ομόφωνα εφ’ όσον και όταν καταστεί οριστικός ο έλεγχος εκ μέρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου και μετά την εκδίκαση αιτήσεων ανάκλησης της απόφασης του Ζ’ κλιμακίου, εφ’ όσον συνεχίζει να κωλύεται η υπογραφή της σίτισης, να εγκρίνει σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού.

στ. Τα του δημοσιεύματος περί συμμετοχής προηγουμένων πρυτάνεων και μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας σε εταιρείες φωτοβολταϊκών δεν νομίζω ότι θα πρέπει να απαντηθούν από εμένα. Εάν και εφ’όσον είναι αλήθεια θα απαντηθούν πιστεύω από τους αναφερόμενους στο δημοσίευμα.

Αντιλαμβανόμαστε την απογοήτευση και οργή ορισμένων εμπόρων σίτισης, οι οποίοι επένδυσαν σε μία μη σύννομη διαγωνιστική διαδικασία με σκοπό καθαρά το κέρδος. Δεν αντιλαμβανόμαστε όμως τον δημοσιογράφο ο οποίος, ενώ του παρασχέθηκαν όλα τα στοιχεία, αυτός εξυπηρετώντας σκοπιμότητες, σπιλώνει ένα από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια της χώρας προκειμένου να εξυπηρετήσει συμφέροντα και μάλιστα επικαλούμενος δήθεν ‘(νέο) φιλελεύθερες κατηγορίες’! Άλλωστε ανατρέχοντας στο παρελθόν μοιάζει να επιχαίρει που οι ‘Λεγεωνάριοι – Κουρσάροι’ (το όνομα της φοιτητικής παράταξης) έχτισαν, προπηλάκισαν και χτύπησαν τον καθηγητή τους (σημερινό πρύτανη), αλλά και άλλους συμφοιτητές τους, επειδή το 2005 υπάκουσε στις εντολές του Ανώτατου Δικαστηρίου, της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και διενήργησε δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για την σίτιση μη υπακούοντας στις δικές τους εντολές, που ήθελαν την απευθείας ανάθεση χωρίς διαγωνισμό, σε συγκεκριμένο πάροχο σίτισης της αρεσκείας τους. Και δεν αναρωτιέται ο δημοσιογράφος, γιατί άραγε όλες οι δικαστικές αποφάσεις σε όλους τους βαθμούς δικαίωσαν τις επιλογές της διοίκησης του ΔΠΘ;

Είναι αλήθεια ότι το Πανεπιστήμιο μας από τον Σεπτέμβριο του 2014 έχει αλλάξει, έχει συσπειρωθεί γύρω από τη σημερινή του διοίκηση αναλαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις τόσο εντός της χώρας όσο και εκτός αυτής, συμμετέχει στα κοινά, και αναπτύσσεται περαιτέρω (Αγγλόφωνο προπτυχιακό τμήμα Ελληνικών σπουδών, παραμονή των εισαγομένων φοιτητών στη Θράκη, συνεργασίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού, μνημόνια συνεργασίας, θερινά σχολεία, διεθνείς ερευνητικές δράσεις, σύνδεση με την τοπική κοινωνία κ.λπ.). Είναι επίσης αλήθεια ότι η εικόνα αυτή ενοχλεί έντονα ορισμένους, μια ισχνή μειοψηφία, που θέλουν το πανεπιστήμιο της Θράκης να επαιτεί, οδηγούμενο σε μαρασμό, να συρρικνώνεται και τελικά να κλείνει, ανεξάρτητα από το τι θα σήμαινε αυτό για την περιφέρεια για την χώρα και την ευρύτερη περιοχή. Είναι αυτοί που κατά καιρούς, αφήνοντας υπονοούμενα όπως και τώρα για δήθεν ατασθαλίες (ειδικά στον τομέα της σίτισης), προσπαθούν να λασπολογήσουν σε βάρος του Πανεπιστημίου μας και υπέρ άλλων ατόμων η φορέων, ωθούμενοι από αδιαφανή κίνητρα. Είναι αυτοί που θέλουν να αποφασίζουν για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αλλά και για τη Θράκη, ζώντας και δραστηριοποιούμενοι στη σιγουριά του κέντρου. Εντέλει είναι οι διαχρονικοί εφιάλτες της όποιας θετικής προσπάθειας.

Ο Πρύτανης
Καθηγητής Αθανάσιος Καραμπίνης

Επισυνάπτονται τα παρακάτω έγγραφα:

Click to comment

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

150 δέματα σε άπορες οικογένειες από τη Μητρόπολη Διδυμοτείχου

Η επί του Σταυρού Θυσία του Θεανθρώπου για την σωτηρία των ανθρώπων υπήρξε διαχρονικά πηγή έμπνευσης των χριστιανών για έργα ευποιΐας, φιλανθρωπίας και αλληλεγγύης.

Ακολουθώντας τα ίχνη του Κυρίου μας η Εκκλησία, με τις προνοιακές και κοινωνικές δομές της, σε κάθε ευκαιρία εκδηλώνει την αγάπη Της, το ενδιαφέρον και την συμπαράστασή Της στους αναγκεμένους αδελφούς μας στηρίζοντας άπορες, πολύτεκνες και εμπερίστατες οικογένειες ή και μοναχικά πρόσωπα, που έχουν ανάγκη μιας ιδιαίτερης φροντίδας.

Εν όψει, λοιπόν, των εορτών του Αγίου Πάσχα, την Μεγάλη Δευτέρα, 29η του μηνός Απριλίου ε.έ. παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, προνοία της Ιεράς Μητροπόλεως και σε συνεργασία με τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ʺΑποστολήʺ και την υπεραγορά ʺΜασούτηʺ διενεμήθησαν 150 δέματα σε ισάριθμες άπορες οικογένειες. Προνοία ωσαύτως της Ιεράς Μητροπόλεως και σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών ʺΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣʺ διενεμήθησαν άλλα 50 δέματα σε πολύτεκνες οικογένειες και μοναχικά πρόσωπα που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα. Τέλος, επιδόθησαν από τον Σεβασμιώτατο προσωπικά σε 105 δικαιούχους τα επιδόματα, που χορηγεί η Εκκλησία της Ελλάδος στις τρίτεκνες χριστιανικές οικογένειες της Θράκης.

Ο Σεβασμιώτατος αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για την αμέριστη και ανύστακτη φροντίδα του για την ακριτική Θράκη, και τους χορηγούς των δράσεων, ευχήθηκε στους ευεργετουμένους το ανέσπερο Φως της Αναστάσεως να πλημμυρίζει τη ζωή τους και των οικογενειών τους.

evros24.gr

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Κόμαρα Τριγωνου | Στολισμός Επιταφίου από τον Σύλλογο Γυναικών Κομάρων

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Αλεξανδρούπολη | Εγκρίθηκε η αγορά του κτιρίου-φιλέτο της Τράπεζας Ελλάδος απ’ τον Δήμο

Εγκρίθηκε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, η αγορά του κτιρίου-φιλέτο του πρώην υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος που βρίσκεται στην παραλιακή οδό, από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Με ψήφους 21 ΥΠΕΡ, 5 ΚΑΤΑ και 2 ΛΕΥΚΑ, καλύφθηκε άνετα και το ποσοστό των 2/3 που απαιτείται να συναινεί για μια τέτοια απόφαση και μάλιστα παρ’ ότι απουσίαζαν και δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας. Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης αποκτάει έτσι σε εξαιρετικά προνομιακή τιμή και συγκεκριμένα 1.340.000 ευρώ, ένα κτίριο 1.012 τετραγωνικών, με δικαίωμα να κτιστούν άλλα 1.000 τετραγωνικά, στην καλύτερη και πιο ακριβή περιοχή της πόλης. Εκεί όπου με βάση τις εμπορικές αξίες οι οποίες υπάρχουν, αυτό κοστίζει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τρεις φορές περισσότερο. Έτσι, ακόμα και αν και όποτε αποφασίσει κάποια μελλοντική δημοτική αρχή να το πουλήσει, το κέρδος θα είναι πολύ μεγάλο για τα ταμεία του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Είναι άλλωστε γνωστό και έχει γραφτεί παλαιότερα, ότι αλυσίδες κορυφαίων επιχειρήσεων της Αθήνας ενδιαφέρθηκαν για την αγορά του (π.χ. η PUBLIC), προσφέροντας τιμές ακόμα και πέντε φορές μεγαλύτερες από το τίμημα με το οποίο το αποκτάει ο Δήμος.

Ο δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης που χειρίστηκε εδώ και δυο χρόνια το θέμα, με προσεκτικές και αθόρυβες κινήσεις, κάνοντας συνεχείς συναντήσεις με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα και την διοίκηση και ανταλλάσσοντας 17 επιστολές συνολικά, δεν έκρυψε την ικανοποίηση του κάνοντας την εισήγηση. Όπως ανέφερε, το κτίριο θα αποκτηθεί αντί 1.340.000 ευρώ που θα πληρωθούν σε δυο ισόποσες δόσεις, η πρώτη όταν υπογραφούν τα συμβόλαια και η δεύτερη στο τέλος της χρονιάς. Θα πληρωθεί χωρίς δάνειο από τα ταμεία του Δήμου. Ανέφερε ότι το συγκεκριμένο ακίνητο-φιλέτο που έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία, ήθελαν να αποκτήσουν πολλοί, επιχειρήσεις και ιδιώτες, αλλά εξαρχής η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος είχε αποφασίσει να δοθεί προτεραιότητα στον Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Όπως είπε ο κ.Ζαμπούκης, στόχος είναι το κτίριο αυτό να αποτελέσει:

“Εισηγούμαι την απ’ ευθείας αγορά του ακινήτου για την δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου πολιτισμού, τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας. Αν και είναι μόνο 24 χρόνων, είναι ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και αισθητικής αξίας. Είναι κτίριο ορόσημο που συνδέεται άμεσα με την σύγχρονη ιστορία της πόλης. Στόχος να γίνει ανοικτό προς την τοπική κοινωνία και τους χιλιάδες επισκέπτες που μας κατακλύζουν. Η σκοπιμότητα της αγοράς είναι να αποτελέσει ένα ανοικτό δυναμικό κέντρο δράσεων, διαλόγου και ανταλλαγή ιδεών. Να φιλοξενήσουμε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, επιστημονικές συναντήσεις, συνέδρια, διαλέξεις, σεμινάρια, πολύγλωσσες διασκέψεις, παρουσιάσει βιβλίων και ποιητικών συλλογών. Επίσης να φιλοξενήσουμε μόνιμες εκθέσεις διαφόρων ειδών.

Φιλοξενία περιοδικών εκθέσεων και δράσεων ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, κειμηλίων. Φιλοξενία πολιτιστικών δραστηριοτήτων μουσικής διαφόρων ειδών. Δημιουργία αίθουσας υποδοχής υψηλών προσκεκλημένων από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης. Επίσης να αποτελέσει έναν χώρο φιλοξενίας δράσεων και σπουδαίων παραρτημάτων και διεθνώς αναγνωρισμένων ερευνητικών κέντρων”.

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης θύμισε ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Ιούλιο του 2022 είχε αποφασιστεί η αγορά ή μίσθωση του ακινήτου, αλλά όπως αποδείχθηκε η ενοικίαση θα κοστίσει βάση των αντικειμενικών κριτηρίων 44.00 ευρώ τον μήνα, άρα πάνω από 500.000 ευρώ τον χρόνο και με δεδομένο ότι πρέπει να είναι τουλάχιστον 12ετής η μίσθωση, θα στοιχίσει 6 εκατ. ευρώ, δηλαδή πέντε φορές περισσότερα από την τιμή αγοράς. Τόνισε τέλος, ότι συζητήθηκε με την Οικονομική Υπηρεσία και αποφασίστηκε ότι μπορεί να γίνει η αγορά χωρίς να χρειαστεί δανεισμός του Δήμου, όπως έγινε παλαιότερα για το Δημοτικό Σφαγείο ή τον φωτισμό LED”.

Ο κ.Ζαμπούκης επεσήμανε επίσης ότι οι εργασίες ανακατασκευής και διαμόρφωσης που θα χρειαστούν, μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα LEADER το οποίο θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο και μπορεί να αποφέρει έως 40.000 ευρώ χρηματοδότησης.

evros-news.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en