ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοιχτά όλα τα σενάρια στη σημερινή απόφαση του Αρείου Πάγου για τους Τούρκους αξιωματικούς

Η τύχη των οκτώ Τούρκων, που έφτασαν στη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην γείτονα, κρίνεται σήμερα από τον Άρειο Πάγο. Το Ποινικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινώσει επί έδρας τις αποφάσεις του σχετικά με την έκδοση ή μη των Τούρκων αξιωματικών.

Σε τρία διαφορετικά ποινικά τμήματα, με διαφορετικές συνθέσεις, συζητήθηκαν τα αιτήματα των Τουρκικών αρχών με αποτέλεσμα να αναμένονται τρεις αποφάσεις. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι αποφάσεις να είναι διαφορετικές για τον κάθε αξιωματικό. Άλλωστε, για τους 8 Τούρκους έχουν εκδοθεί αντίθετες αποφάσεις από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας από τρεις διαφορετικές δικαστικές συνθέσεις με αποτέλεσμα το θέμα να φτάσει στον Άρειο Πάγο. Όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι είναι ανοιχτό και το ενδεχόμενο να μην εκδοθούν σήμερα οριστικές αποφάσεις αλλά οι αρεοπαγίτες να ζητήσουν συμπληρωματικά στοιχεία από τις αρχές της Τουρκίας. Σε αυτή την περίπτωση οι 8 θα παραμείνουν κρατούμενοι.

Αν ο Άρειος Πάγος πει «όχι» στην έκδοση των 8 η διαδικασία ολοκληρώνεται. Στην περίπτωση, όμως , που το Ανώτατο Δικαστήριο ανάψει το «πράσινο φως» για την επιστροφή στην πατρίδα τους τότε τον τελευταίο λόγο έχει η Κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή.

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις αντεισαγγελείς των τριών συνθέσεων του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θεοδώρου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης και Νίκος Παντελής τάχθηκαν κατά της έκδοσης των 8 υποστηρίζοντας πως στην περίπτωση που επιστρέψουν στην πατρίδα τους δεν θα έχουν δίκαιη δίκη και κινδυνεύει η ζωή τους.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version