Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει η πλατφόρμα για τις 72 έως 120 δόσεις | Οι προϋποθέσεις και η διορία για την ρύθμιση οφειλών στον ΕΦΚΑ

Την Παρασκευή 7 Απριλίου, εκτός απροόπτου, αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για την αναβίωση των 72 έως 120 δόσεων προς τον e-ΕΦΚΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews.

Ειδικότερα όσοι έως 01/02/2023 είχαν απολέσει τις ευνοϊκές ρυθμίσεις ως 120 δόσεις και ως 72 δόσεις θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία του ΚΕΑΟ έως 31 Ιουλίου 2023. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καταβάλλει μέχρι τις 31 Ιουλίου δύο δόσεις αναβιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις ρυθμίσεις.

Αν όμως έχει αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές πέραν αυτών που ενέταξε στις δόσεις, π.χ. απλήρωτες οφειλές από φόρο εισοδήματος 2022 ή ΕΝΦΙΑ 2022 υποχρεούται να τις εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων μέσα σε προθεσμία ενός μηνός από την ημερομηνία επικύρωσης της αναβίωσης της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Η αναβίωση των παλιών ρυθμίσεων θα γίνει υπό τους όρους της αρχικής ρύθμισης για την υπολειπόμενη οφειλή. Οι δόσεις που χάθηκαν θα ενταχθούν στο τέλος της ρύθμισης. Ετσι, εάν κάποιος οφειλέτης δεν έχει πληρώσει για 12 μήνες, η ρύθμιση των 120 δόσεων θα επεκταθεί για επιπλέον 12 μήνες.

Για τη ρύθμιση των 120 δόσεων το επιτόκιο ανέρχεται στο 3%, ενώ για τις δόσεις που αφορούν τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 36 δόσεις δεν υπάρχει τόκος, ενώ για περισσότερες δόσεις το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 2,5%.

Για την πάγια ρύθμιση το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37% για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 12 δόσεις και σε 5,87% για 24 δόσεις. Σημειώνεται ότι για μέχρι 12 μηνιαίες δόσεις ο τόκος υπολογίζεται µε βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ, που δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, πλέον 0,25% και προσαυξάνεται αναλόγως του αριθμού των δόσεων της ρύθμισης. Για περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις, το επιπλέον είναι 1,5%.

Με την ένταξη στη ρύθμιση ο οφειλέτης θα λαμβάνει αποδεικτικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, ενώ αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα, οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και οι ποινικές διώξεις και θα αποδεσμεύεται ο τραπεζικός του λογαριασμός.

Ωστόσο οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου του 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου του 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, έχουν τη δυνατότητα να τις υπαγάγουν και αυτές στην νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων.

Αν την 1η Νοεμβρίου του 2021 είχε ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων η οποία μεταγενέστερα χάθηκε και ταυτόχρονα βεβαιώθηκαν νέες οφειλές, μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021, τότε οι νέες αυτές οφειλές μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 – 72 δόσεων. Ταυτόχρονα, όμως, εντός του μήνα από την υπαγωγή των νέων οφειλών στην ρύθμιση των 36 – 72 δόσεων, τις οφειλές της απολεσθείσας πάγιας να ενταχθούν σε νέα πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.

Με την μη καταβολή δύο συνεχόμενων μηνιαίων δόσεων ή με την καθυστέρηση της καταβολής των 2 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 2 μηνών, η ρύθμιση χάνεται με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπόλοιπου των οφειλών (ισχύει και για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών).

Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ.

 

Πηγή: dikaiologitika.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Επίδομα μητρότητας: Αναδρομικά τη Μεγάλη Τρίτη από 400€ έως 1.500€ σε 58.912 μητέρες

Αναδρομική αύξηση από 400€ έως 1.500€ θα πληρωθούν πάνω από 58.000 μητέρες τη Μεγάλη Τρίτη.

Τα χρήματα του επιδόματος μητρότητας στις μητέρες – δικαιούχους αναμένεται να πιστωθούν μέχρι το τέλος Απριλίου και θα αφορούν όσες γέννησαν από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και ύστερα.

Οι 58.912 γυναίκες που γέννησαν εντός του 2023 και έχουν λάβει ήδη το πλήρες ποσό του παλιού επιδόματος (2.000 ευρώ) ή θα τους καταβληθεί η δεύτερη δόση (1.000 ευρώ) τώρα τον Απρίλιο, θα λάβουν για τα αναδρομικά το συνολικό πόσο των 36.247.500 ευρώ.

Οι πληρωμές θα γίνουν από τον ΟΠΕΚΑ. Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτές να υποβάλουν νέα αίτηση ή προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Το επίδομα γέννησης καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η 1η δόση χορηγείται τον επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στο μήνα της γέννησης του παιδιού και η 2η δόση ύστερα από πέντε μήνες από το μήνα της γέννηση του παιδιού.

Δικαιούχος του επιδόματος είναι κάθε μητέρα που διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 80.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη λίστα των αναδρομικών πληρωμών που θα πραγματοποιηθούν τη Μεγάλη Τρίτη, οι περισσότερες μητέρες θα λάβουν αύξηση της τάξεως των 400 ευρώ και 700 ευρώ στο επίδομα γέννησης καθώς απέκτησαν το πρώτο και δεύτερο παιδί το 2023, ενώ, αύξηση ύψους 1.000 ευρώ και 1.500 ευρώ θα λάβουν περίπου 9.100 μητέρες που απέκτησαν 3ο παιδί ή 4ο και περισσότερα αντίστοιχα.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Στην Ξάνθη ο πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός

Στην Ξάνθη, βρέθηκε την Παρασκευή 26 Απριλίου, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Γιώργος Στασινός, ο οποίος αρχικά συνάντησε φορείς της περιοχής και ενημερώθηκε απο τους ίδιος για θέματα που αφορούν την πόλη της Ξάνθης και γενικότερα για θέματα της θράκης. Ενω στην συνέχεια ο κ. Στασινός, συμμετείχε σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Επιμελητηρίου Ξάνθης, όπου στην εκδήλωση αυτή ενημερώθηκαν οι μηχανικοί του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Θράκης για σημαντικά έργα του Τεχνικού Επιμελητηρίου τόσο Παννελλαδικά όσο σε τοπικό επίπεδο, όπως είναι ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης, ο οποίος θα περιλαμβάνει όλα τα γεωχωρικά δεδομένα που απετούνται για οποιδήποτε αδειοδότηση, ενω στην ενημέρωση τέθηκε και το θέμα του Εθνικού Μητρωόυ Υποδομών, το οποίο θα περιλαμβάνει τα δεδομένα απο όλες τις δημόσιες υποδομές.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Αυξημένη η καταναλωτική κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της Ξάνθης

Ικανοποιήση επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στα εμπορικά καταστήματα της Ξάνθης, με την καταναλωτική κίνηση να εμφανίζει άνοδο, καθώς στην περιοχή απο τις 22 Απριλίου φιλοξενούνται πανω απο 1400 μαθητές μουσικών σχολείων με τους συνοδούς τους και τους καθηγητές τους, στα πλαίσια της εκδήλωσης” Ξάνθη, πόλις Ονείρων”, με την εκδήλωση να ολοκληρώνεται το Σάββατο 27 Απριλίου.

Η αισιοδοξία ωστόσο, απο την πλευρά των επαγγελματιών συνεχίζεται και για τις επόμενες ημέρες καθώς αναμένεται οτι θα υπάρξει αυξημένη καταναώτική κίνηση και κατα την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, με τους καταναλωτές να κάνουν ψώνια και δώρα για τους αγαπημένους τους για το Πάσχα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en