ΚΟΣΜΟΣ

Ανθρωποκυνηγητό για τον τρομοκράτη των Βρυξελλών

Oι αδελφοί Ελ Μπακράουι είναι δύο εκ των καμικάζι που προκάλεσαν το χθεσινό μακελειό στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις βελγικές αρχές.

Τα δύο αδέρφια καταζητούνταν ως τώρα για εγκληματικές αλλά όχι για τρομοκρατικές πράξεις. 

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου επιβεβαίωσε πως οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από τα δύο αδέλφια, προσθέτοντας πως ο Μπραχίμ Ελ Μπακράουι, που πραγματοποίησε την επίθεση στο αεροδρόμιο, είχε αφήσειδιαθήκη στον υπολογιστή του, στην οποία αναφέρει πως είναι φοβισμένος και απελπισμένος.

Ο αδελφός του, Χαλίντ, ανατινάχθηκε σε συρμό του μετρό στον σταθμό Μααλμπέκ.

Ως προς τους δύο άλλους τρομοκράτες που εικονίζονται στη γνωστή φωτογραφία, λίγο πριν από τις δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο, ο ένας εκτιμάται ότι είναι νεκρός, ενώ ο δεύτερος, ο Ναχίμ Λαχράουι, αυτός με τα γυαλιά και το καπέλο, διέφυγε και καταζητείται.

Σημειώνεται ότι η βαλίτσα του διαφυγόντος που τελικώς δεν εξερράγη, περιείχε τη μεγαλύτερη ποσότητα εκρηκτικών, ενώ, αντιθέτως από την εικόνα που υπήρχε ως σήμερα, δεν βρέθηκαν όπλα των καμικάζι στο αεροδρόμιο.

Οι έρευνες θα συνεχιστούν, ανέφεραν οι βελγικές αρχές διευκρινίζοντας ότι οι νεκροί είναι 31 και οι τραυματίες 270, εκ των οποίων πολλοί φέρουν βαριά τραύματα. Ανέφεραν επίσης ότι προς το παρόν δεν έχουν πλήρη εικόνα των ταυτοτήτων των θυμάτων.

Ο Λαχράουι είναι, σύμφωνα με τις αρχές, ο τρίτος από τους δράστες της επίθεσης στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και ήταν ήδη καταζητούμενος από την αστυνομία από τη Δευτέρα. Το DNA του Λαχράουι βρέθηκε σε σπίτια που χρησιμοποιήθηκαν από τους δράστες των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι και ταξίδεψε τον Σεπτέμβριο με τον συλληφθέντα Σαλάχ Αμπντεσλάμ.

Η αστυνομία του Βελγίου εξέδωσε χθες ένταλμα για τον άνδρα με το καπέλο και το ανοιχτόχρωμο σακάκι, ο οποίος φαίνεται σε κάμερα του αεροδρομίου Ζαβεντέμ, λεπτά πριν από την επίθεση να σπρώχνει το καροτσάκι των αποσκευών. 

Βελγικά μέσα ενημέρωσης που νωρίτερα μετέδωσαν ότι συνελήφθη ο καταζητούμενος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες ανακαλούν τα ρεπορτάζ τους και γράφουν ότι οι αρχές έχουν συλλάβει άλλο άτομο. 

Ο Λαχράουι βρίσκεται δίπλα σε δύο μαυροφορεμένα άτομα, τα οποία σύμφωνα με τις αρχές είναι οι καμικάζι αυτοκτονίας που πυροδότησαν τα εκρηκτικά στο αεροδρόμιο και φορούσαν μαύρα γάντια στο αριστερό χέρι τους, προκειμένου να κρύψουν τους πυροκροτητές. 

Οι έρευνες συνεχίζονται σε όλο το Βέλγιο. Όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία, σε μία κατοικία στη συνοικία Σκάαρμπεκ των Βρυξελλών βρέθηκε ένας εκρηκτικός μηχανισμός που περιείχε καρφιά, διάφορες χημικές ουσίες και ένα λάβαρο του Ισλαμικού Κράτους.

Οι επιθέσεις, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, πραγματοποιήθηκαν τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη στις Βρυξέλλες του βασικού υπόπτου για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο, του Σαλάχ Αμπντεσλάμ.

Οι βελγικές αρχές ασφαλείας εκτιμούν ότι οι εκρήξεις στο μετρό είχαν προφανώς σχεδιαστεί και προετοιμαστεί πριν από τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ, την περασμένη Παρασκευή. Δεν έχει επίσης διευκρινιστεί αν ο Αμπντεσλάμ γνώριζε για τις επιθέσεις αυτές, ή αν αυτές έγιναν από τον φόβο πιθανών συνεργών του μη συλληφθούν.

Μετά τις επιθέσεις, ο υπουργός Εσωτερικών με δηλώσεις στο RTL παραδέχθηκε ότι οι αρχές γνώριζαν ότι προετοιμάζεται κάποιου είδους ακραία ενέργεια στην Ευρώπη αλλά αιφνιδιάστηκαν από την κλίμακα των επιθέσεων στις Βρυξέλλες. «Ήταν πάντα πιθανό ότι μπορεί να γίνονταν περισσότερες επιθέσεις, αλλά ποτέ δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε κάτι σε τέτοια κλίμακα. Δεν είχαμε πληροφορίες γι’ αυτό αλλά γνωρίζουμε ότι τα πράγματα κινούνται στην Ευρώπη, σε διαφορετικές χώρες, στη Γαλλία, τη Γερμανία και εδώ», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών.

 

Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ

Έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, κατόπιν αιτήματος του Βελγίου, ανακοίνωσε η ολλανδική Προεδρία στο Twitter. Σύμφωνα με την ανάρτηση, πιθανόν η συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί.

 

Σε φρούριο μετατρέπεται η Ευρώπη

Εν τω μεταξύ, έληξε ο συναγερμός στο αεροδρόμιο της Τουλούζ στη Γαλλία, το οποίο νωρίτερα εκκενώθηκε για λόγους ασφαλείας. Όπως ανέφεραν οι γαλλικές αρχές, το αεροδρόμιο εκκενώθηκε για να γίνει επιθεώρηση για λόγους ασφαλείας, μετά τον εντοπισμό ύποπτου πακέτου.

Ολόκληρη η Ευρώπη έχει μετατραπεί σε φρούριο μετά το διπλό χτύπημα στις Βρυξέλλες. Τα σύνορα οχυρώνονται και τα αεροδρόμια γεμίζουν με στρατιώτες και αστυνομικούς.

Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στο Βέλγιο και έδωσαν σύνθημα για ενότητα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. «Όλη η Ευρώπη μπαίνει στο στόχαστρο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ένιωσε περισσότερο από όλους το σοκ της τρομοκρατίας πριν από λίγους μήνες, όταν 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τους αιμοσταγείς τζιχαντιστές.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά της. «Είναι μια θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη, καθώς η Ευρώπη και η πρωτεύουσά της υποφέρουν από τον ίδιο πόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη γραφική αναπαράσταση που δημοσιεύει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι Αρχές στις περισσότερες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας.

Στο Βέλγιο και το Παρίσι η επιφυλακή είναι στο «κόκκινο», ενώ όπως προκύπτει από τον πίνακα, σε υψηλό επίπεδο προληπτικών μέτρων έχουν τεθεί η Μ. Βρετανία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα.

Στη Γαλλία ανέβηκε αμέσως το επίπεδο συναγερμού, μετά τις χθεσινές επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Αυξημένα μέτρα τέθηκαν σε εφαρμογή στο αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκολ και στον αερολιμένα της Τουλούζης, ενώ αναπτύχθηκαν 1.600 αστυνομικοί στα σύνορα και σε συγκοινωνιακές υποδομές. Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς.

Στην Ολλανδία, ο στρατός ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια της χώρας όπως και στα σύνορα -κυρίως προς τη βελγική πλευρά. Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανέφερε πως η ολλανδική κυβέρνηση «συνιστά να μη γίνουν ταξίδια προς το Βέλγιο».

Έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη συγκάλεσε ο Ντέιβιντ Κάμερον στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στο Γκάτγουικ. Μάλιστα, υπήρξε σύσταση στους πολίτες της χώρας να αποφύγουν να ταξιδέψουν στο Βέλγιο.

Ακόμη, στη Γερμανία τέθηκαν σε εφαρμογή αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα δυτικά σύνορα της χώρας (Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία), ενώ αυξήθηκε η αστυνομική παρουσία σε γερμανικά αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Στην Ιταλία, διατάχθηκε ήδη αύξηση των μέτρων ασφαλείας σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Προτεραιότητα δίνεται στο Fiumicino της Ρώμης, όπου η επιφυλακή αυξήθηκε στο ύψιστο επίπεδο, παρότι ενισχυμένη ήδη μετά τον Νοέμβριο.

H αμερικανική διοίκηση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη ανακοίνωσε σήμερα πως επέβαλε περιορισμούς πραγματοποίησης ανεπίσημων ταξιδιών προς τις Βρυξέλλες για το στρατιωτικό προσωπικό και όσοι πραγματοποιήσουν επίσημη επίσκεψη θα χρειαστούν έγκριση.

«Θα βοηθήσουμε το Βέλγιο με όποιο μέσο οι ένοπλες δυνάμεις μας μπορούν. Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις επιθέσεις και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε πλάι στις χώρες-εταίρους και συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ για να καταπολεμήσουμε αυτούς τους τρομοκράτες που απειλούν τις ελευθερίες μας και τον τρόπο ζωής μας», δήλωσε ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ, σε ανακοίνωσή του.

Η απόφασή μας αφορά «το στρατιωτικό μας προσωπικό, το πολιτικό προσωπικό στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, τους εξωτερικούς συνεργάτες και τους ανεξάρτητους φορείς που συνεργάζονται με τη διοίκηση μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους», αλλά όχι το στρατιωτικό μας προσωπικό που είναι σε διπλωματικές θέσεις στο Βέλγιο, αποσαφηνίζει η ανακοίνωση.

 

Προειδοποίηση του State Department

Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποίησε τους Αμερικανούς πολίτες για τους πιθανούς κινδύνους μετακινήσεων εντός της Ευρώπης, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

«Οι τρομοκρατικές ομάδες συνεχίζουν να σχεδιάζουν βραχυπρόθεσμα επιθέσεις σε όλη την Ευρώπη, στοχοποιώντας αθλητικές συγκεντρώσεις, τουριστικούς χώρους, εστιατόρια και μεταφορικά μέσα», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του.

Προειδοποίησε τους Αμερικανούς πολίτες να είναι σε επιφυλακή όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους ή χρησιμοποιούν τα μαζικά μέσα συγκοινωνίας, να αποφεύγουν πολυπληθή μέρη και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια θρησκευτικών εορτών και σε μεγάλες διοργανώσεις και φεστιβάλ.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version