ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ανδρουλάκης | Κύριε Μητσοτάκη χρειάζονται γρήγορες αποφάσεις για την πανδημία

Συνέντευξη στον ΑΝΑΛΥΤΗ παραχώρησε ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Ποια είναι η δικιά σας άποψη για την διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση;

Η αποψη μου είναι ότι υπήρξε ατολμία από την κυβέρνηση και αυτό φαίνεται διότι, είτε δεν πήρε σωστές αποφάσεις, είτε πήρε σωστές αποφάσεις σε λάθος τάιμινγκ, με διαφορά από την στιγμή που να ληφθούν ώστε να έχουμε μια υγειονομική ασφάλεια και μια ασπίδα για την πανδημία, ιδιαίτερα. Τους μήνες αυτούς που έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας. Ποιες είναι αυτές οι αποφάσεις; Είδαμε το προβλημα των υγειονομικών που δεν εμβολιάζονταν τέλη Φεβρουαρίου, ο Τράγκι στην Ιταλία αρχές άνοιξης έβαλε υποχρεωτικότητα, ο Μητσοτάκης περίμενε να έρθει ο Σεπτέμβριος. Είδαμε στην Γαλλία, όταν είδαν το πρόγραμμα το εμβολιαστικό να φρενάρει να κάνουν το Covid Pass από το καλοκαίρι, εμείς το είδαμε πριν από λίγο καιρό. Η Πορτογαλία έκανε τοπικές καμπάνιες, όπου έβαλε κοινωνίες πολιτων και τοπικά μέσα να τα αναλάβουν και όχι τα κανάλια, για να σπάσουν τον φόβο για τα εμβόλια, ούτε αυτό έγινε στην Ελλάδα. Και φτάσαμε στο σημείο να έχουμε κρούσματα χιλιάδες και παρά πόλους νεκρούς, ενώ αλλά κράτη έχουν πολλές χιλιάδες κρούσματα χωρίς η ελάχιστους νεκρούς, διότι έχουν, π.χ η Πορτογαλία 85% κάλυψη ενώ εμείς 60%, αυτό είναι αποτέλεσμα ατολμίας από την κυβέρνηση και κατά την ταπεινή μου άποψη και αδιανόητης συμπεριφοράς από το ΣΥΡΙΖΑ, διότι όταν ο κυριος Τσιπρας αφήνει υπονοούμενα για τα εμβόλια, εκτός της επιστημονικής πραγματικότητας και αυτό βοήθησε να φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση. Εγώ έχω μια θεωρία, οι άνθρωποι είναι πάνω από το οποιοδήποτε πολιτικό κόστος και πρέπει σήμερα να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις να δούμε τι θα γίνει για να μην συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, διότι δεν μπορεί να υπάρχει άλλη πίεση στα νοσοκομεία,η πίεση αυτή δημιουργεί πολλά προβλήματα και σε ανθρώπους που δεν έχουν αρρωστήσει από Covid. Εμείς πιέζουμε την κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις, η κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσει την επιστήμη και όχι προσπαθώντας να χαϊδέψει κάποια ακροατήρια και να επιλέγει να είναι ευχάριστη και όχι χρήσιμη. Λοιπόν, αυτό είναι το προβλημα η επιλογη κάποιων, είναι ευχάριστη και όχι χρήσιμη.

Τάσσεστε υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού;

Εμένα η άποψη μου είναι ότι θα πρέπει στο δημόσιο να υπάρχει υποχρεωτικότητα καθώς οι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή με πολύ μεγάλα ακροατήρια, με κοινό, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι, εκεί πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικότητα. Η πίεση που υπάρχει στα νοσοκομεία αγγίζει και τους Covid ασθενείς και σε μη Covid ασθενεις με υποκείμενα νοσήματα για αυτό η κυβέρνηση πρέπει να είναι πολύ προσεκτική. Διότι ο Σκερτσος όταν είπε ότι η Πορτογαλία ανήκει στην Δύση αυτό τι υπονοούμενο ηταν; Αδιανόητα υπονοούμενα, αν υπάρχει ένα προβλημα πρέπει να το διαχειριστούμε τώρα. Η Ελλάδα δηλαδή ηταν Δύση όταν στο πρώτο κύμα πήρε γρήγορες αποφάσεις, τωρα που κάνουμε τα λάθη πήγε στην θέση την γεωγραφική της Ανατολής. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα. Πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις που τους προτείνουν οι ειδικοί για να μαζέψουμε η να αντιμετωπίσουμε το προβλημα διότι το προβλημα δεν αντιμετωπίζεται άμεσα, να φρενάρει η επιτάχυνση αυτής της περιπέτειας, διότι σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα μέχρι τα Χριστούγεννα θα γίνουν πολύ δύσκολα.

Προβλέπεται ένα νέο γενικό lockdown;

Δεν είμαι ειδικός,εγώ σαν πολιτικός ακούω τους ειδικούς και στηρίζω τις αποφάσεις τους.

Πολιτικά ένα γενικό lockdown, ποσό θα στοίχισει την κυβέρνηση.

Ακούστε, ούτε αυτό δεν είναι το σωστό. Το σωστό ερώτημα είναι τι πρέπει να κάνουμε για να μην εχουμε νεκρούς, τι πρέπει να κάνουμε και για να εμβολιαστεί ο πληθυσμός και άλλοι άνθρωποι με άλλα νοσήματα ανά κάνουν προληπτικούς ελέγχους και μετά να μας πουν οι ειδικοί τι να κάνουμε και εμείς να τα υλοποιήσουμε. Και να σας πω και κάτι άλλο, εγώ ξέρω ότι το Βέλγιο πέρυσι κράτησε το λιανεμπόριο ανοιχτό, κράτησε κομμάτια της οικονομίας ανοιχτά και έβαλε κάποιους άλλους περιορισμούς για να αντιμετωπίσει την πανδημία. Εγώ δεν θέλω να κλείσω η οικονομία όλη, σε καμία των περιπτώσεων αλλα μπορούν να πάρουν μέτρα υγειονομικής προστασίας τέτοια που και η οικονομία μα λειτουργεί αλλα και εμείς να είμαστε ποιο προσεκτικοί, τηρώντας τα μέτρα αυτά.

Τα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων σας καλύπτουν, διότι υπάρχουν αντιδράσεις από τους επαγγελματίες.

Συγκριτικά με αλλα ευρωπαϊκά κράτη η Ελλάδα έχει πάρει παρά πολλά χρήματα, παρά πολλά χρήματα. Αυτή είναι η αλήθεια, για να είμαστε δίκαιοι. Τώρα, το πως μοιράζονται αυτά τα χρήματα, εγώ έχω πει από πέρυσι ότι θα έπρεπε να πάνε αξιοκρατικά βασει τζίρων προηγούμενων ετών και όχι οριζόντια όπως και έγινε. Έπρεπε δηλαδή να πάρουν τους τζιρους των ετών πριν την πανδημία δυο τρία χρόνια να συγκρίνουμε με την πανδημία και να περνούν οι επιχειρήσεις αναλογικά τα χρήματα, αυτό δεν έγινε.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version