Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατροπή στη Βουλή | Η ΝΔ θα ψηφίσει «παρών»

Να ψηφίσει «παρών» στην κρίσιμη ψηφοφορία για το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου προσανατολίζεται τώρα η ΝΔ, ενώ αρχικά τα στελέχη της είχαν δηλώσει ότι, παρά τις επιφυλάξεις τους για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, θα υπερψήφιζαν τα μέτρα.

Την αλλαγή στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης σηματοδοτεί δήλωση του προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη, από τις Βρυξέλλες, όπου τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Τσίπρας «ακολουθεί τυφλή πορεία» και δεν θα πρέπει «να ψάχνει να βρει συνενόχους».

Στη δήλωσή του, ο κ. Μητσοτάκης κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «παίζει την τύχη της χώρας στα ζάρια» και τον χαρακτηρίζει «ανήθικο και επικίνδυνο», επειδή προχωρεί σε μια εφάπαξ παροχή, την ώρα που δρομολογεί νέες μειώσεις για τους συνταξιούχους και επειδή, όπως αναφέρει, «παραγνωρίζει μια αδήριτη πραγματικότητα. Ότι με βάση το τρίτο Μνημόνιο, το οποίο ο ίδιος υπέγραψε, τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναλαμβάνονται σε συνεννόηση με τους εταίρους μας».

Η στάση της ΝΔ αναμένεται να ανεβάσει σε νέα ύψη τους τόνους της πολιτικής αντιπαραθέσεις, καθώς από κυβερνητικής πλευράς αναμένεται να κατηγορηθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ευθυγραμμίζεται με τους δανειστές, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των ασθενέστερων της ελληνικής κοινωνίας.

Νωρίτερα, το sofokleousin μετέδωσε:

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή επί της τροπολογίας για το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους και τον ΦΠΑ στα νησιά, μοιάζει με κίνηση win-win για τον πρωθυπουργό, ο οποίος επιδιώκει να βγει κοινοβουλευτικά ενισχυμένος από τη σημερινή ψηφοφορία-ενόψει και του ραντεβού με Μέρκελ- ενώ παράλληλα επιθυμεί να «στριμώξει» τη Νέα Δημοκρατία.

Πρόκειται για ενέργεια που έχει προεκλογικό «ορίζοντα» και ουσιαστικά πετάει την «καυτή» πατάτα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνίσει την θέση που θα λάβει, κατά την σημερινή ψηφοφορία. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για αποχή, ωστόσο τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από τη ΝΔ.

Σε δύο άξονες κινείται η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα, ενόψει της σημερινής ονομαστικής ψηφοφορίας. Ο πρώτος σχετίζεται με την υπερψήφιση της τροπολογίας από την πλειοψηφία των κομμάτων, ανάμεσά τους και η ΝΔ. Σ’ αυτή την περίπτωση ο πρωθυπουργός στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στους δανειστές, ότι οι «μονομερείς ενέργειες»- όπως χαρακτήρισαν το μέρισμα στους συνταξιούχους και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, έχουν ευρύτατη πολιτική στήριξη και ως εκ τούτου η διαπραγματευτική του «φαρέτρα» θα ενισχυθεί σημαντικά, ενόψει και του επικείμενου ραντεβού με την Ανγκελα Μέρκελ.

Ο δεύτερος άξονας αφορά αποκλειστικά τη Νέα Δημοκρατία, σχετίζεται με την εσωτερική διαχείριση και θα ενεργοποιηθεί μόνο αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πει όχι στην τροπολογία. Στόχος της κυβέρνησης, όπως έχει διαφανεί και από δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών της, είναι να «απογυμνώσει» το κοινωνικό πρόσωπο της ΝΔ και να καταδείξει ότι συντάσσεται πλήρως με τις προσταγές των Θεσμών, αδιαφορώντας για τους συνταξιούχους και τους νησιώτες.

Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώξει να στριμώξει για τα καλά τη Νέα Δημοκρατία και αναμφίβολα η τελευταία βρίσκεται εν μέσω προβληματισμού και αλλεπάλληλων συσκέψεων προκειμένου να καταλήξει σε οριστική απόφαση.

H στάση της ΝΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους συνεργάτες του και δέχεται εισηγήσεις, αναφορικά με την στάση που θα τηρήσει το κόμμα του στη σημερινή ψηφοφορία. Η πρώτη «τάση» είναι υπέρ της υπερψήφισης της τροπολογίας, εκτιμώντας ότι η ΝΔ πρέπει να εμείνει στην αρχική της τοποθέτηση για την έκτακτη βοήθεια στους συνταξιούχους.

Η δεύτερη τάση υποστηρίζει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρέπει να παγιδευτεί στους τακτικισμούς του πρωθυπουργού και να διαχωρίσει την θέση της από τα πολιτικά «παιχνίδια» που επιχειρεί να παίξει με  αντικείμενο τους συνταξιούχους. «Δεν πρέπει να βγάλουμε την κυβέρνηση από την δύσκολη θέση», αναφέρουν κορυφαία στελέχη της ΝΔ, εξετάζοντας τις τελευταίες ώρες το ενδεχόμενο της αποχής από την ψηφοφορία.

Η επιλογή της αποχής κερδίζει πόντους, ωστόσο τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί οριστικά από τα επίσημα «χείλη» της ΝΔ.

Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τον κατηγορεί ότι «με τους πολιτικούς του τακτικισμούς εγκλωβίζει τη χώρα σε αδιέξοδα και θέτει σε κίνδυνο τις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων πολιτών» και τον καλεί «αν αναζητεί διέξοδο ας το κάνει τουλάχιστον με αξιοπρέπεια και χωρίς να ναρκοθετήσει την πορεία της εξόδου της χώρας από την κρίση».

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Ρεπορτάζ ΕΡΤ | Αισιόδοξα τα μηνύματα στην Καβάλα για την Κρουαζιέρα

Η έρευνα της ΕΡΤ3 για τα λιμάνια της χώρας και την κρουαζιέρα συνεχίζεται, αυτή τη φορά με τη Ζάκυνθο και την Καβάλα.

Στην Καβάλα, τα μηνύματα για την κρουαζιέρα είναι αισιόδοξα. Την φετινή χρονιά αναμένεται να δέσουν στο λιμάνι της πάνω από 40 κρουαζιερόπλοια.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Υποτονική η κίνηση το Σαββάτο πρίν την Μ. Εβδομάδα στην λαϊκή αγορά της Καβάλας

Υποτονική ήταν ηκαταναλωτική κίνηση στην λαϊκή αγορά της Καβάλας, το Σάββατο πριν την μεγάλη εβδομάδα με τις προσδοκίες των επαγγελματίων που περίμεναν αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον να πέφτουν έξω, ωστόσο είναι αισιοδοξοι οτι η καταναλωτική κίνηση θα παρουσιάση άνοδο κατα την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ενω την ίδια ώρα υπάρχει έντονη ανησυχία για την διασύνδεση των μηχανιμάτων POS με τις ταμειακές μηχανές με την προθεσμία να εκπνέει για όλους τους επαγγελαμτίες την Μ. Τρίτη.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Πασχαλινό μπαζάρ απο τον Σύλλογο ΠΝΟΗ

Όπως κάθε έτσι και φέτος ο Σύλλογος ΠΝΟΗ, πραγματοποιήσε το Πασχαλινό του μπαζάρ, στο κέντρο της πόλης, με τους πολίτες της Καβάλας, να αγγαλιάζουν την προσπάθεια του συλλόγου.

Ενω αξίζει να σημειωθεί οτι ο Σύλλογους ΠΝΟΗ, βοηθάει παιδιά και ευαλωτές οικογένειες όλο τον χρόνο και ο καθένας μπορεί να στηρίξει την προσπάθεια του αυτή.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en