Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ανατροπή σε 20 φόρους στα ακίνητα

image_print

Αλλάζουν άμεσα 20 φόροι στα ακίνητα. Τις ανατροπές φέρνουν οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες μέσα στο 2016.

Πρόκειται μεταξύ άλλων για τον φόρο μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών, τα τεκμήρια διαβίωσης, τα ενοίκια, τον ΦΠΑ και το ΤΑΠ, καθώς και τον φόρο υπεραξίας.
Α
Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών μέσα στο 2016 θα οδηγήσει σε αυξήσεις αλλά και μειώσεις ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο.

Η αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές σε όλη την Ελλάδα ξεκίνησε με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου για τη σύσταση επιτροπής για την αναθεώρηση των τιμών στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της με τις νέες τιμές μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να είναι μειωμένες ή και αυξημένες ανάλογα με την περιοχή.

Η αρχή του εγχειρήματος της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών τιμών θα γίνει με τα ακίνητα που βρίσκονται στην Αττική και τη Στερεά Ελλάδα. Μάλιστα, οι νέες αντικειμενικές αξίες για τις περιοχές αυτές θα καθοριστούν από το υπουργείο Οικονομικών εντός του Δεκεμβρίου, οπότε είναι πολύ πιθανό να τεθούν σε ισχύ από την 1η-1-2016.

Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που θα ισχύσουν, θα προκαλέσουν μειώσεις ή αυξήσεις στους φόρους μεταβιβάσεων, δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών ακίνητης περιουσίας στους περισσότερους δήμους των εν λόγω περιφερειών. Επίσης, οι νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες θα προκαλέσουν τη μείωση του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Αντιθέτως, από τις νέες αντικειμενικές δεν αναμένεται να επηρεαστεί το ύψος των επιβαρύνσεων που θα επιβληθούν στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από το νέο φόρο περιουσίας, τον οποίο σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση το επόμενο έτος στη θέση του ΕΝΦΙΑ. Κι αυτό διότι το συνολικό ποσό των φορολογικών εσόδων που θα επιδιώξει να εισπράξει το Δημόσιο από το νέο αυτό φόρο θα είναι το ίδιο με αυτό που προσδοκά να εισπράξει φέτος από τον ΕΝΦΙΑ, δηλαδή περίπου 2,65 δισ. ευρώ.

Οι 20 φόροι που εξαρτώνται από τις αντικειμενικές

1. Τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης κατοικίας – επαγγελματικής στέγης 11-33 %

2. Αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη α’+ β’ κατοικία

3. Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ανά περιουσιακό στοιχείο Κτίσματα:2,50-16,25€/τμ. Οικόπεδα:0,003-9€/τμ

4. Συμπληρωματικός φόρος επί συνόλου περιουσίας με αφορολόγητο ποσό 300.000 ευρώ. Φυσ.πρόσ.:1‰-1%

5. Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) (κτίσματα+οικόπεδα) 0,25-0,35‰

6. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας Υπεράκτιων Εταιριών 15%

7. Φ.Π.Α. στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή 23 %

8. Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων 3 %

9. Φόρος Χρησικτησίας Ακινήτων 3 %

10. Φόρος Ανταλλαγής (- συνένωσης οικοπέδων)     1,5 %

11. Φόρος Διανομής Ακινήτων 0,75%

12. Δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων 3 % επί Φ.Μ.Α.

13. Τέλη υπέρ Ταμείου Νομικών (σύνταξη –μεταγρ. συμβολαίων) 6,50+1,25‰

14. Πρόσθετο Τέλος Μεταγραφής Συμβολαίων 4,5-7,5‰

15. Φόρος Κληρονομιάς ή Γονικής Παροχής ακινήτων

Α’ Κατηγορία: προς τέκνα (γον. παρ.), εγγονούς, συζύγους, γονείς 1-10%

Β’ Κατηγορία: προς κατιόντες, αδελφούς, θείους, παππούδες κλπ. 5-20%

Γ’ Κατηγορία: προς άλλους συγγενείς και ξένους 20-40%

16. Φόρος Δωρεάς ακινήτων

Α’ Κατηγορία: προς εγγονούς, συζύγους, γονείς 1-10%

Β’ Κατηγορία: προς κατιόντες, αδελφούς, θείους, παππούδες κλπ.  5-20%

Γ’ Κατηγορία: προς άλλους συγγενείς και ξένους 20-40%

17. Τέλος Εγγραφής ακινήτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο 1‰ επί αντικ. αξίας

18. Πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων

19. Πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων κλπ.

20. Εισφορές σε γη & χρήμα για ένταξη σε σχ. Πόλεων (Ν.1337/83) σε γη έως 60%, σε χρήμα έως 25%

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Θεσσαλονίκη: Πτήση τρόμου προς Γερμανία με σπασμένο παράθυρο

Θεσσαλονίκη - Πτήση τρόμου με σπασμένο παράθυρο - 2026
image_print

Θεσσαλονίκη: Πτήση τρόμου προς Γερμανία με σπασμένο παράθυρο

Στιγμές πανικού έζησαν επιβάτες πτήσης που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης με προορισμό τη Γερμανία, όταν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού έσπασε παράθυρο του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας 60χρονος επιβάτης από τη Σερβία.

Το περιστατικό σημειώθηκε νωρίς το πρωί, περίπου μία ώρα μετά την απογείωση, ενώ το αεροσκάφος εκτελούσε πτήση προς το Μόναχο.

Δυνατός κρότος και πανικός στην καμπίνα

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι επιβάτες άκουσαν έναν δυνατό κρότο και αμέσως επικράτησε αναστάτωση μέσα στην καμπίνα.

Το παράθυρο δίπλα στο οποίο καθόταν ο 60χρονος έσπασε, ενώ ο επιβάτης τραυματίστηκε στον αυχένα. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η κάκωση που υπέστη δεν θεωρείται σοβαρή.

Επέστρεψε με ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη

Ο πιλότος αντέδρασε άμεσα και αποφάσισε την επιστροφή του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε με ασφάλεια, ενώ οι επιβάτες μεταφέρθηκαν αργότερα στον προορισμό τους με άλλο αεροσκάφος της ίδιας εταιρείας.

Μαρτυρίες επιβατών

Επιβάτες της πτήσης περιέγραψαν στιγμές έντονου φόβου, με τις μάσκες οξυγόνου να πέφτουν και τους ταξιδιώτες να προσπαθούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

Σύμφωνα με μαρτυρία επιβάτιδας, όσοι κάθονταν κοντά στον τραυματισμένο άνδρα προσπάθησαν να τον συγκρατήσουν, ενώ μέσα στην καμπίνα επικράτησαν φωνές και πανικός.

Ερευνώνται τα αίτια

Οι αρμόδιες αρχές αναμένεται να εξετάσουν τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το περιστατικό.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, εξετάζεται το ενδεχόμενο θραύσμα από τμήμα του αεροσκάφους να προκάλεσε τη ζημιά στο παράθυρο.

Η υπόθεση διερευνάται, ενώ η ασφαλής επιστροφή του αεροσκάφους στη Θεσσαλονίκη αποδίδεται στην άμεση αντίδραση του πληρώματος.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Νοσοκομείο Σερρών – Οικογένεια παρέλαβε και έθαψε λάθος σορό

image_print

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, δύο άνδρες, ηλικίας 86 και 79 ετών, κατέληξαν στο νοσοκομείο την ίδια ημέρα. Οι συγγενείς του 79χρονου προσήλθαν, αναγνώρισαν τη σορό που τους υπεδείχθη και την παρέλαβαν, προχωρώντας στη συνέχεια στην ταφή της.

Το σοβαρό λάθος αποκαλύφθηκε μία ημέρα αργότερα, όταν οι συγγενείς του 86χρονου μετέβησαν στο νοσοκομείο για να παραλάβουν τη σορό του. Κατά τη διαδικασία της αναγνώρισης διαπίστωσαν ότι ο άνθρωπος που τους παρουσιάστηκε δεν ήταν ο συγγενής τους και ενημέρωσαν άμεσα τις αρμόδιες αρχές.

Σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση του Νοσοκομείου Σερρών αναφέρει ότι επικοινώνησε με την οικογένεια του 79χρονου από την Ξάνθη, η οποία αρχικά υποστήριξε πως είχε αναγνωρίσει σωστά τον συγγενή της, ενώ είχε ήδη πραγματοποιηθεί η κηδεία. Παράλληλα, τους ζητήθηκε να προσέλθουν εκ νέου στο νοσοκομείο για νέα αναγνώριση της σορού που παραμένει στον χώρο του ιδρύματος.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σαμοθράκη : Εντοπίστηκαν 24 μετανάστες μετά από επιχείρηση του Λιμενικού

image_print

Σε επιχείρηση εντοπισμού και μεταφοράς 24 μεταναστών προχώρησε το Λιμενικό Σώμα στη Σαμοθράκη, έπειτα από πληροφορία για την παρουσία φουσκωτής λέμβου στη θαλάσσια περιοχή του Αγκίστρου.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν πλωτό και χερσαίο μέσο του Λιμενικού, με τις αρχές να εντοπίζουν τους αλλοδαπούς σε ημιορεινή περιοχή, κοντά στην παραλία Λαγκαδιώτη. Σύμφωνα με το Λιμενικό, πρόκειται για 24 άτομα, εκ των οποίων έξι άνδρες, επτά γυναίκες και έντεκα ανήλικοι.

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Α΄ Λιμενικό Τμήμα Σαμοθράκης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, το οποίο έχει αναλάβει τη διενέργεια της προανάκρισης για την υπόθεση και τη διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες έφτασαν στο νησί.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en