Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αναταραχή στη ΝΔ από τους «τζάμπα μάγκες»

image_print

Ταραχή στη Νέα Δημοκρατία προκάλεσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ο οποίος πήρε ξεκάθαρες αποστάσεις από τη γραμμή της ηγεσίας της ΝΔ, σε ό,τι αφορά τη στάση του κόμματος όταν έρθει στη Βουλή η συμφωνία.

Συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μαγκιές εκ του ασφαλούς στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει την πλειοψηφία και οι συνθήκες είναι διαφορετικές σε σχέση με το 2015, επιμένοντας όπως και το 2015 στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης.

Μία μέρα μετά τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΑΝΤ1, στην οποία ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει τα μέτρα, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες παρατήρησε με αιχμηρό τρόπο ότι «τα εκ του ασφαλούς «δεν ψηφίζω» είναι τσάμπα μαγκιές» και επανέλαβε ότι είναι υπέρ της εθνικής συνεννόησης σε βασικά ζητήματα.

Ο κ. Μεϊμαράκης, επισήμανε εξάλλου, ότι η ψήφιση της Συμφωνίας του καλοκαιριού του 2015, από την ΝΔ, προκρίθηκε επειδή ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ είχε χάσει αρκετούς βουλευτές με κίνδυνο η Συμφωνία να καταψηφιστεί και η χώρα να οδηγηθεί εκτός της Ευρωζώνης.

Ταυτοχρόνως όμως, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, επέκρινε και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, επειδή δεν αναλαμβάνει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και δεν δημιουργεί τις συνθήκες για πολιτική συνεννόηση.

Χαρακτήρισε, ακόμη, «άποψη εκ του ασφαλούς» την πρόταση του Ανδρέα Λοβέρδου για αποχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης από την επικείμενη ψηφοφορία, διότι σε μια τέτοια περίπτωση, τα μέτρα θα ψηφιστούν με την απλή πλειοψηφία των παρόντων και άρα δεν θα υπάρξει θέμα καταψήφισής τους.

Ο κ. Μεϊμαράκης, επικαλέστηκε μάλιστα την περίοδο που ήταν πρόεδρος της Βουλής: «Κι εγώ στον Σαμαρά τηλεφωνούσα πριν αναλάβει ο Τσίπρας, για να υπάρξει εθνική συνεννόηση. Δεν έχουμε μια περίοδο ευμάρειας, πλούτου και γκλαμουριάς, αλλά είμαστε σε περίοδο κρίσης, φτώχιας, δυστυχίας. Δεν πρέπει να αναζητούμε την εθνική συνεννόηση; Αφού έριξε ο Παπανδρέου τον Καραμανλή και έριξε ο Σαμαράς τον Παπαδήμο, και έριξε ο Τσίπρας τον Σαμαρά και πάει λέγοντας, τί γίνεται τώρα; Εσείς πιστεύετε ότι έχει διαφορά η πολιτική Τσίπρα από την πολιτική Σαμαρά, ή η πολιτική Μητσοτάκη, αν έρθει; Εγώ λοιπόν έλεγα, «πάμε παρέα, να καταλάβουν και οι ξένοι ότι μέχρι εδώ είναι, να καταλάβει και ο λαός ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε κάποιοι».

Επανέλαβε τη θέση του για την ανάγκη δημιουργίας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας ότι η πολιτική συνεννόηση γι’ αυτόν δεν είναι μία ευκαιριακή άποψη, πολύ περισσότερο, που αυτό έγινε σε άλλες χώρες, οι οποίες και κατάφεραν να βγουν από την κρίση αν και στην Ελλάδα οι δανειστές θέλουν να επιβάλλουν μέτρα μέχρι και μετά το 2020.

Αυτό που είχε προηγηθεί ήτα παρέμβαση του Μάκη Βορίδη ο οποίος είχε αναφέρει ότι έκανε λάθος η ΝΔ που ψήφισε το τρίτο μνημόνιο. Κατά πληροφορίες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και πηγές της ΝΔ έλεγαν ότι δεν υπάρχει θέμα.

Ο Μάκης Βορίδης από την πλευρά του δήλωσε ότι ο κ. Μεϊμαράκης δεν αμφισβήτησε κεντρικές επιλογές και την στρατηγική της ΝΔ.

«Το μείζον είναι το 2017 και όχι το 2015 – που μπορούμε να κάνουμε συζήτηση για την ιστορία – όπου η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα, ακόμα και αν η κυβέρνηση χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία» είπε ο κ. Βορίδης, απαντώντας εμμέσως και στις διαρροές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο κ. Μεϊμαράκης αναφερόταν στη δική του διαφωνία με την υπερψήφιση των μέτρων το 2015.

Ο κ. Βορίδης είπε πως οι σημερινές πολιτικές συνθήκες διαφέρουν σε σχέση με εκείνες του 2015, σημειώνοντας πως «τώρα θα ρίχναμε την κυβέρνηση, καθώς θα οδηγούσε σε αυτό που ζητάμε εδώ και καιρό, τις εκλογές. Και σε αυτό συμφωνεί ο κ. Μεϊμαράκης».

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πως βλέπουν οι πολίτες την δημιουργία νέων κομμάτων;

image_print

Η συζήτηση γύρω από τη δημιουργία νέων πολιτικών κομμάτων παραμένει έντονη, με τις απόψεις των πολιτών να ποικίλλουν.

Για αρκετούς, η εμφάνιση νέων πολιτικών σχηματισμών αποτελεί μια ευκαιρία ανανέωσης του πολιτικού σκηνικού και έκφρασης διαφορετικών προτάσεων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου αρκετοί δηλώνουν απογοητευμένοι από τα υπάρχοντα κόμματα.

Άλλοι, ωστόσο, εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί, εκφράζοντας την άποψη ότι η δημιουργία νέων κομμάτων από μόνη της δεν αρκεί για να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές. Όπως υποστηρίζουν, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η αξιοπιστία των προσώπων, η σαφήνεια των προγραμμάτων και η δυνατότητα υλοποίησης των δεσμεύσεων που αναλαμβάνονται.

Δεν λείπουν και εκείνοι που θεωρούν ότι η πολυδιάσπαση του πολιτικού σκηνικού μπορεί να δυσκολέψει τη διαμόρφωση σταθερών κυβερνήσεων και να δημιουργήσει μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Από την άλλη πλευρά, αρκετοί πολίτες εκτιμούν ότι ο πολιτικός ανταγωνισμός μπορεί να λειτουργήσει θετικά, ωθώντας όλα τα κόμματα να παρουσιάσουν πιο ουσιαστικές προτάσεις και να βρίσκονται πιο κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η δημόσια συζήτηση γύρω από την ίδρυση νέων πολιτικών σχηματισμών συνεχίζεται, με τους πολίτες να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να αξιολογούν τις νέες πρωτοβουλίες με βάση τις θέσεις, τις προτάσεις και την αξιοπιστία τους.

DNews Widget
Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ρένα Δούρου: Νέα πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

image_print

Η Ρένα Δούρου αναλαμβάνει την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη σχετική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, έχοντας μείνει η μοναδική υποψήφια για τη θέση.

Η εκλογή της πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το κόμμα, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία ανασύνταξης και αναζήτησης της επόμενης πολιτικής του πορείας.

Μετά την ανάδειξή της στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ακολούθησε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με βασικό αντικείμενο τις πολιτικές εξελίξεις, την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος και τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων ενόψει της προεκλογικής περιόδου.

Κατά τη συνεδρίαση αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι προτεραιότητες της επόμενης ημέρας, καθώς και οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το κόμμα το προσεχές διάστημα, με στόχο την ενίσχυση της πολιτικής του παρουσίας και τη διαμόρφωση της εκλογικής του στρατηγικής.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Γιατί αποπέμφθηκε ο Φεντόροφ

image_print

Σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ουκρανία η απόφαση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απομακρύνει τον Μιχαΐλο Φεντόροφ από τη θέση του υπουργού Άμυνας, παρά το γεγονός ότι θεωρείται ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες των μεταρρυθμίσεων που ενίσχυσαν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μέσα στο 2026.

Η απόφαση προκάλεσε διήμερες διαδηλώσεις στο Κίεβο, με τη συμμετοχή στρατιωτών, βετεράνων και πολιτών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η απομάκρυνση του 35χρονου υπουργού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πολεμική προσπάθεια της χώρας. Παρά την πρόταση του Ζελένσκι να αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο, ο Φεντόροφ απάντησε ότι μοναδικός του στόχος ήταν η νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο.

Ο άνθρωπος πίσω από την τεχνολογική αναβάθμιση

Ο Φεντόροφ ξεκίνησε την πολιτική του πορεία ως υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού, δημιουργώντας την πλατφόρμα Diia και προωθώντας την ψηφιοποίηση του ουκρανικού κράτους. Μετά τη ρωσική εισβολή ανέλαβε την πρωτοβουλία Army of Drones, η οποία επιτάχυνε τη μαζική παραγωγή και αξιοποίηση μη επανδρωμένων συστημάτων στο πεδίο της μάχης. Όταν μετακινήθηκε στο υπουργείο Άμυνας τον Ιανουάριο του 2026, μετέφερε την ίδια φιλοσοφία αξιοποίησης της τεχνολογίας και των δεδομένων στη στρατιωτική διοίκηση.

Starlink, drones και η πίεση στη Ρωσία

Κατά τη θητεία του, προώθησε τη διακοπή της μη εξουσιοδοτημένης χρήσης του Starlink από τις ρωσικές δυνάμεις στις κατεχόμενες περιοχές, ενώ σχεδίασε την επιχείρηση Logistics Lockdown, η οποία στόχευε στην καταστροφή των ρωσικών γραμμών ανεφοδιασμού με τη χρήση drones μέσου βεληνεκούς.

Η στρατηγική αυτή ενίσχυσε τις ουκρανικές επιθέσεις σε αποθήκες, κέντρα διοίκησης και ενεργειακές υποδομές, ενώ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποδυνάμωση της ρωσικής εφοδιαστικής αλυσίδας, ιδιαίτερα προς την Κριμαία.

Μεταρρυθμίσεις στον στρατό

Ο πρώην υπουργός προώθησε επίσης σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιστράτευσης, νέες συμβάσεις συγκεκριμένης διάρκειας για τους στρατιώτες, αυξήσεις στις αποδοχές του πεζικού, μέτρα αντιμετώπισης των λιποταξιών και εκσυγχρονισμό της αεράμυνας μέσω νέων τεχνολογιών και αξιολόγησης των επιχειρήσεων μετά από κάθε ρωσική επίθεση.

Παράλληλα, είχε επισημάνει δημόσια ότι η επιτυχία της επιστράτευσης προϋποθέτει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο και ουσιαστικές αλλαγές στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η σύγκρουση με τον Σίρσκι

Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα, βασική αιτία της αποπομπής του ήταν η παρατεταμένη σύγκρουσή του με τον αρχηγό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ολεξάντρ Σίρσκι. Οι δύο άνδρες εκπροσωπούσαν διαφορετικές αντιλήψεις για τη διοίκηση του στρατού, με τον Φεντόροφ να πιέζει για μεγαλύτερη ευελιξία, ψηφιοποίηση και ταχύτερες μεταρρυθμίσεις.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι είχε εισηγηθεί στον Ζελένσκι την αντικατάσταση του Σίρσκι, υποστηρίζοντας πως πολλές πρωτοβουλίες του υπουργείου μπλοκάρονταν και ότι ο αρχιστράτηγος δεν είχε προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του σύγχρονου πολέμου.

Αντιδράσεις στις τάξεις του στρατού

Η απομάκρυνση του Φεντόροφ προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια σε στρατιωτικούς και βετεράνους, οι οποίοι θεωρούν ότι οι μεταρρυθμίσεις του είχαν ήδη αρχίσει να αποδίδουν. Αρκετοί υποστήριξαν ότι η αντικατάσταση θα έπρεπε να αφορά τον αρχιστράτηγο Σίρσκι και όχι τον υπουργό Άμυνας, εκφράζοντας φόβους ότι η αλλαγή ηγεσίας θα επιβραδύνει τον εκσυγχρονισμό του ουκρανικού στρατού.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en