Quantcast
Connect with us

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Αναπληρώτρια γ.γ ΝΑΤΟ | Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο

Με τις αμφικτυονίες που ξεκίνησαν αρχικά με 12 μέλη, “όπως ακριβώς και το ΝΑΤΟ”, ξεκίνησε την ομιλία της η αναπληρωτής Γενική Γραμματέας του ΝΑΤΟ, στην έναρξη των εργασιών του διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στους Δελφούς.

Η κ. Rose Gottemoeller διαβεβαίωσε ότι προτεραιότητα του ΝΑΤΟ είναι η ασφάλεια της παγκόσμιας ειρήνης, ενώ υπογράμμισε ότι η ασφάλεια επιτυγχάνεται όταν τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ παραμένουν ενωμένα.

Για τη μεταναστευτική κρίση σημείωσε πως η συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Ελλάδα και την Τουρκία στο Αιγαίο, κατάφερε να μειώσει τόσο τις μεταναστευτικές ροές όσο και την παράνομη διακίνηση ανθρώπων.

Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον καίριο ρόλο της Ελλάδας για τη σταθερότητα στο χώρο της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε πως στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Βορειοτλαντικής Συμμαχίας θα ληφθούν αποφάσεις για τις δομές διοίκησης και για το ρόλο του ΝΑΤΟ στο σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Αναφέρθηκε στις απειλές των κυβερνοεπιθέσεων και της τρομοκρατίας και στο ότι το ΝΑΤΟ παραμένει μια επιτυχής συμμαχία γιατί καταφέρνει να προσαρμόζεται στις αλλαγές της γεωπολιτικής σκακιέρας.

Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα, στο ρόλο της στο ΝΑΤΟ αλλά και στο γεγονός πως είναι απόλυτα συνεπής στις οικονομικές τις υποχρεώσεις απέναντι στη συμμαχία παρά την οικονομική κρίση που την ταλανίζει τα τελευταία χρόνια. 

Η ανατολική Μεσόγειος παραμένει η πλέον ευαίσθητη περιοχή του κόσμου που δέχεται προσφυγικές ροές από τη Λιβύη έως τη Μέση Ανατολή, σημείωσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης. «Τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αντιληφθεί ότι η σταθερότητα της περιοχής έχει αντίκτυπο στην ασφάλεια της Ευρώπης. Η Ελλάδα αποτελεί θεμέλιο ειρήνης και πόλο σταθερότητας της περιοχής, στη βάση πάντα του διεθνούς δικαίου» τόνισε ο ναύαρχος Αποστολάκης.

Αναφερόμενος στη θέση των ενόπλων δυνάμεων δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ο ρόλος τους είναι θεσμικός στην εγγύηση της ασφάλειας της χώρας. «Καθώς αντιμετωπίζει με σύνεση και ψυχραιμία τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, η χώρα έχει καταφέρει να μετατραπεί σε έναν ισχυρό άξονα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο». Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της ήπιας ισχύος των ενόπλων δυνάμεων τονίζοντας παράλληλα την εξωστρέφεια τους, η οποία αυξάνεται συνεχώς.

Η αμυντική διπλωματία προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει τις παραδοσιακά καλές σχέσεις της χώρας με τον αραβικό κόσμο, είπε, κάτι που κατέστη σαφές και κατά την κοινή αεροπορική άσκηση στην οποία συμμετείχαν ένοπλες δυνάμεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε έναν πολιτικό σεισμό όχι μόνο λόγο του brexit, αλλά και λόγω της προσφυγικής κρίσης και της οικονομικής αστάθειας, δήλωσε ο κ. Χρίστος Στυλιανίδης Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων. Αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί η Ευρώπη σε ένα σταυροδρόμι. Το δίλημμα ήταν σαφές και αφορούσε στο εάν η Ευρώπη θα συνέχιζε ενωμένη ή χωριστά. «Η ομάδα Γιούνκερ αποφάσισε ότι πρέπει να κινηθεί ενωμένη και κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση» τόνισε ο κ. Στυλιανίδης εξηγώντας ότι υπερασπίζεται το ηθικό πλαίσιο της Ε.Ε. μέσω συγκεκριμένων πολιτικών πρωτοβουλιών. Παραδέχθηκε ότι μπορεί να μην έχουν λυθεί τα δομικά προβλήματα της Ε.Ε., ωστόσο, οι λαοί στηρίζουν απολύτως το οικοδόμημα. Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η προσφυγική κρίση δίχασε την Ευρώπη, αναδεικνύοντας παράλληλα την Ελλάδα ως μεγαλύτερο χορηγό ανθρωπιστικής βοήθειας σε αυτή την κρίση. Κλείνοντας αναφέρθηκε στη σχέση της Ε.Ε. με τους πολίτες, υποστηρίζοντας ότι δεν θα πρέπει να μένει εγκλωβισμένη σε έναν θεσμικό αυτισμό και να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ Βρυξελλών και Ευρωπαίων πολιτών.

Η ετήσια συνδιάσκεψη διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Αυτού Εξοχότητας, Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία «Οικονομικό Φόρουμ Δελφών». Η διοργάνωση πραγματοποιείται, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Δελφών.

sofokleousin.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Διώρυγα του Σουέζ: Το νέο μέτωπο του πολέμου, που αλλάζει τον χάρτη του εμπορίου

Όταν οι Χούθι επιτέθηκαν στο εμπορικό σκάφος Galaxy Leader που συνδέεται με το Ισραήλ στις 19 Νοεμβρίου, ήταν σαφές ότι η ναυτιλία είχε εισέλθει σε μια νέα και επικίνδυνη φάση. Δεν κατέλαβαν απλώς ένα μεγάλο δεξαμενόπλοιο που έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά κατέγραψαν σε βίντεο την επίθεσή τους, προσελκύοντας παγόσμια προσοχή. Έκτοτε, οι επιθέσεις έχουν επιταχυνθεί με τόσο εκπληκτικό ρυθμό που οι μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου δήλωσαν ότι δεν θα διασχίζουν πλέον την Ερυθρά Θάλασσα.

Αυτό σημαίνει δραστική μείωση της κυκλοφορίας μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, ισχυρό πλήγμα στην οικονομία της Αιγύπτου, αλλά και σοβαρότατες επιπλοκές στη διεθνή ναυτιλία και το παγκόσμιο εμπόριο. Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα από την εποχή των lockdown της πανδημίας και θα μπορούσε να καταστρέψει τις γιορτές των Χριστουγέννων, τις οποίες περιμένουν οι έμποροι ανά τον κόσμο για να δουν την κατανάλωση και τον τζίρο τους να απογειώνεται.

Continue Reading

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Διπλωματικές πηγές: Γιατί η Ελλάδα επέλεξε την αποχή στο ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Γάζα -Αντιδρούν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Την στάση της Ελλάδας στη ψηφοφορία για την έγκριση σχεδίου ψηφίσματος αραβικών χωρών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξηγούν διπλωματικές πηγές.

«Η Ελλάδα παραμένει συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών. Από την πρώτη στιγμή της κρίσης στη Μέση Ανατολή τήρησε ισόρροπη στάση, σεβόμενη τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου, ως δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας την υποχρέωση προστασίας των αμάχων και της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρομών. Με το σκεπτικό αυτό απείχε από την ψηφοφορία για την έγκριση σχετικού σχεδίου ψηφίσματος αραβικών χωρών στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σχετικά με την ψηφοφορία στον ΟΗΕ επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Η αποχή στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με καταψήφιση. Αντιθέτως, είναι δημιουργική, υπό την έννοια ότι η χώρα δεν προσμετράται στους παρόντες και άρα διευκολύνεται η επίτευξη ειδικής πλειοψηφίας των δύο τρίτων.

Η Ελλάδα συντάχθηκε με την πλειονότητα των χωρών της

Ευρωπαϊκής Ένωσης: 15 χώρες απείχαν έναντι 8 που υπερψήφισαν και 4 που καταψήφισαν.

Η Ελλάδα υπήρξε δημιουργική προτείνοντας στο στάδιο των εσωτερικών διαδικασιών ορισμένες σημειακές παρεμβάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν διευκολύνει την ευρύτερη πλειοψηφία.

Η Ελλάδα υπερψήφισε τροπολογία του Καναδά για τη ρητή καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης εκ μέρους της της Χαμάς, με την υιοθέτηση της οποίας θα ήταν δυνατόν να περάσει το ψήφισμα από όλες τις χώρες. Τελικά αν και πλειοψήφισε δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (88 υπέρ 55 κατά).

Σημειώνεται ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την Παρασκευή ψήφισμα να κηρυχθεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία» στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο Ισραήλ και ΗΠΑ την καταψήφισαν επειδή στο κείμενο δεν αναφέρεται η Χαμάς. Υπήρχαν επίσης 45 αποχές, ανάμεσά τους και η Ελλάδα και η Κύπρος.

Η αποχή προκάλεσε αντιδράσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Κασσελάκη, όσο και του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ανδρουλάκη.

Continue Reading

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Ερντογάν: «Η Γάζα ήταν ότι και οι Σαράντα Εκκλησιές για τη Θεσσαλονίκη!»

«Η Γάζα ήταν ό,τι και οι Σαράντα Εκκλησιές για τη Θεσσαλονίκη»

Την έντονη αντίδραση του Ισραήλ προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη υπέρ των Παλαιστινίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ελί Κοέν, έδωσε άμεση εντολή στους διπλωματικούς εκπροσώπους της χώρας, να αποχωρήσουν αμέσως από την Τουρκία, προκειμένου να «επανεξεταστούν οι σχέσεις».

«Με φόντο τις σκληρές δηλώσεις από την Τουρκία, αποφάσισα να επιστρέψω τους εκπροσώπους διπλωμάτες από την Τουρκία για την επανεκτίμηση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X o Έλι Κοέν.

Υπενθυμίζεται πως μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε:

Εεεε Ισραήλ εσύ πως έφτασες στο σημειο αυτό. Είσαι ένας εισβολέας και κατακτητής. Εσύ είσαι μια οργάνωση.

Εεεε Δύση! Απευθύνομαι σε σας. Μήπως εσείς θέλετε να έρθει και πάλι ένας αγώνας Σταυροφορίας με την ημισέληνο; Aν έχετε τέτοιο σκοπό, να ξέρετε πως αυτός ο λαός δεν πέθανε. Αυτός ο λαός είναι όρθιος. Και να ξέρετε ό,τι είμαστε στη Λιβύη, ό,τι είμαστε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αυτό είμαστε και στη Μέση Ανατολή!

Με την αρχή μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα. Εδω είναι ο στρατός! Εδώ ο στρατηγός! Εδώ είναι ο στρατός, εδώ είναι ο στρατηγός

Κι έτσι θα συνεχίσουμε να συνεχίζουμε την πορεία μας στη δική μας γραμμή.

Επαναλαμβάνω πως η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση».

Παράλληλα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στην απώλεια των οθωμανικών εδαφών εξισώνοντας πόλεις της Ελλάδας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Συρίας, του Ιράκ και της Παλαιστίνης με τουρκικές πόλεις που ισχυρίστηκε ότι είχαν αφαιρεθεί «βίαια» από την Τουρκία.

«Πριν από έναν αιώνα, γι’ αυτό το έθνος και αυτή τη χώρα η Γάζα ήταν αυτό που είναι τα Αδανα. Ακριβώς όπως η Αδριανούπολη είναι για τα Σκόπια, οι Σαράντα Εκκλησιές για τη Θεσσαλονίκη, η Μαρντίν για τη Μοσούλη και το Γκαζιαντέπ για το Χαλέπι, η Γάζα ήταν αναπόσπαστο μέρος της επικράτειας της πατρίδας».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en