Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναλυτικά τα μέτρα που ισχύουν για τον κορονοϊό

image_print

Ο φετινός Αύγουστος θα είναι διαφορετικός, με τον κορονοϊό να «σαρώνει» την Ελλάδα και τα κρούσματα των τελευταίων ημερών να σημαίνουν  συναγερμό σε επιστήμονες και κυβέρνηση. Την Παρασκευή ανακοινώθηκαν νέα μέτρα για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας, τα οποία ισχύουν εδώ και κάποιες ώρες, αλλά τα περισσότερα από αυτά θα εφαρμοστούν πρακτικά από αύριο, Δευτέρα 3 Αυγούστου.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς κάλεσε τον κόσμο για την πιστή εφαρμογή τους, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τις τελευταίες ήμερες παρατηρείται χαλάρωση ως προς την τήρηση των μέτρων, και φαινόμενα συνωστισμού και συγχρωτισμού τα όποια αποτυπώνονται στην αυξητική τάση των κρουσμάτων μας καθημερινά. Σήμερα μόνο ανακοινώθηκαν 78 νέα κρούσματα, γι’ αυτό κρίνονται επιβεβλημένο να ληφθούν νέα μέτρα» επισήμανε ο υφυπουργός.

Πιο συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι:

  • Από αύριο 1/8 έως τις 31/8 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας (εκτός χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα, παιδιά κάτω των 3 ετών).
  • Από αύριο 1/8 έως τις 15/8 ισχύει αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων (πχ γηροκομεία), δομές ευάλωτων ομάδων  (πχ άστεγοι, πρόσφυγες κοκ) και νοσοκομεία.
  • Επιπλέον, όσον αφορά στα νοσοκομεία όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια.
  • Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού (πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή).
  • Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας. Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες έως τις 15/8.
  • Από Δευτέρα 3/8 έως 15/8 θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαφτίσεων, κηδειών με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων.
  • Από Δευτέρα 3/8 έως και Κυριακή 9/8 υπάρχει απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα (μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κοκ), με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.
  • Επιπλέον, παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων έως τις 31/8.
  • Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε παραλίες έως τις 31/8.
  • Παρατείνονται έως τις 31/8 τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.
  • Παράταση έως τις 31/8 υφίσταται και για τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ.
  • Έως τις 31/8 παρατείνεται και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων (ΧΑΜ).
  •  Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι τις 15/8 η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
  •  Έως τις 15/8 παρατείνεται, επίσης, η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις (συνοριακά σημεία εισόδου/αρνητικό pcr τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα), καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ pcr 72 ωρών για τους προερχόμενους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (έως 15/8).
  •  Τέλος, από 1/8 έως και τις 15/8 υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.

Στα 75 τα νέα κρούσματα – Σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα τα περισσότερα

Τα κρούσματα του κορονοϊού που ανακοινώθηκαν σήμερα 2 Αυγούστου στην Ελλάδα από τον ΕΟΔΥ είναι 75. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχει καταγραφεί και δύο νεκροί.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.662, εκ των οποίων το 54,7% αφορά άνδρες. Από αυτούς 1.290 (27,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.308 (49,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επίσης, 12 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 ετών. Δύο (16,7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 66,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Όσο για τους ασθενείς που έχουν εξέλθει από τις ΜΕ, ανέρχονται σε 128.

Τέλος, με τους δύο επιπλέον καταγεγραμμένους θανάτους, οι νεκροί συνολικά στη χώρα ανέρχονται στους 208. Πρόκειται για 67 (32.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι είναι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα NA έτη και το 95,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι τα 4 κρούσματα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, 28 σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα, και 19 στην περιφερειακή ενότητα Αττικής.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής:

  • 4 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • 5 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως,
  • 19 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, τρία εκ των οποίων σχετίζονται με συρροή στην εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης
  • 15 κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, *4 από τα οποία σχετίζονται με τον γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.
  • 13 κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας, * 11 από τα οποία σχετίζονται με συρροή στο εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος.
  • 4 κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας.
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας.
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων.
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς.
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας.
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης.
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας.
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας.
  • 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χανίων.
  • 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης.
  • 2 κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Ξάνθης.
  • 2 κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας.
Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Πίστα Motocross Κρηνίδων: Ολοκληρώνεται το έργο ηλεκτροδότησης

image_print

Σημαντική αναβάθμιση αποκτά η πίστα Motocross των Κρηνίδων, καθώς ολοκληρώνεται το έργο της μόνιμης ηλεκτροδότησής της, δίνοντας τέλος στη χρήση γεννητριών και δημιουργώντας νέες προοπτικές για τη φιλοξενία μεγάλων διοργανώσεων.

Το έργο αφορά τη σύνδεση της πίστας με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ και περιλαμβάνει την εγκατάσταση μόνιμης παροχής χαμηλής και μέσης τάσης. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 21.500 ευρώ και χρηματοδοτείται μέσω του Προγράμματος Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Με την ολοκλήρωση του έργου θα καλύπτονται οι ανάγκες φωτισμού της πίστας, των χώρων εξυπηρέτησης και στάθμευσης, ενώ θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του εξοπλισμού χρονομέτρησης, των ανακοινώσεων, των αποδυτηρίων, του ιατρείου και των υπόλοιπων εγκαταστάσεων. Παράλληλα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη διοργάνωση βραδινών αγώνων και ειδικών εκδηλώσεων, αναβαθμίζοντας περαιτέρω τις δυνατότητες της αθλητικής εγκατάστασης.

Η ηλεκτροδότηση της πίστας αποτελούσε διαχρονικό αίτημα του Αθλητικού Μοτοσυκλετιστικού Ομίλου Κρηνίδων, καθώς αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες διεξαγωγής των αγώνων και να ενισχύσει την ελκυστικότητα της περιοχής για πανελλήνιες και διεθνείς διοργανώσεις motocross.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπεράκτια αιολικά «μαμούθ» στο Θρακικό Πέλαγος – Σχέδιο για έργα ισχύος 600 MW

image_print

Το Θρακικό Πέλαγος αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο στον σχεδιασμό της χώρας για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, καθώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά στη δέσμευση ηλεκτρικού χώρου για έργα συνολικής ισχύος 2,35 GW, με τη μεγαλύτερη επιμέρους ισχύ, 600 MW, να προβλέπεται για την περιοχή της Θράκης.

Η σχετική υπουργική απόφαση καθορίζει την κατανομή της διαθέσιμης ισχύος ανά θαλάσσια ζώνη και τα ενδεικτικά σημεία σύνδεσης με το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Για το Θρακικό Πέλαγος, ως σημείο σύνδεσης προτείνεται το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Νέας Σάντας, ενώ η περιοχή προορίζεται να φιλοξενήσει και την πιλοτική εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Η δέσμευση του απαραίτητου ηλεκτρικού χώρου αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε, όταν ολοκληρωθούν οι αδειοδοτήσεις και οι διαγωνιστικές διαδικασίες, τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα να μπορούν να συνδεθούν άμεσα στο δίκτυο. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού, η οποία θα αναλάβει τις ανεμολογικές, βυθομετρικές, γεωτεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες που απαιτούνται για την ωρίμανση των έργων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥΠΕΝ, το Θρακικό Πέλαγος βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των περιοχών ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει τον ενεργειακό ρόλο της Θράκης και να ανοίξει τον δρόμο για σημαντικές επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προστασία από τους πνιγμούς: Η πρόληψη σώζει ζωές

image_print

Με την έναρξη της θερινής περιόδου και την αυξημένη προσέλευση πολιτών στις παραλίες, οι αρμόδιες αρχές απευθύνουν έκκληση για αυξημένη προσοχή, καθώς οι πνιγμοί εξακολουθούν να αποτελούν μία από τις σημαντικότερες αιτίες απώλειας ανθρώπινων ζωών στο υδάτινο περιβάλλον.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η πρόληψη είναι το αποτελεσματικότερο μέσο προστασίας. Η επιλογή οργανωμένων παραλιών με ναυαγοσωστική κάλυψη, η συνεχής επίβλεψη των παιδιών, η αποφυγή κολύμβησης μετά την κατανάλωση αλκοόλ ή βαριού γεύματος, καθώς και η ενημέρωση για τις καιρικές συνθήκες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τα μικρά παιδιά, τα οποία δεν πρέπει να μένουν ποτέ χωρίς επίβλεψη κοντά στο νερό, ακόμη και για λίγα δευτερόλεπτα. Παράλληλα, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προβλήματα υγείας καλούνται να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν από το κολύμπι και να αποφεύγουν την είσοδο στη θάλασσα όταν επικρατούν δυσμενείς συνθήκες.

Οι διασώστες υπενθυμίζουν ότι σε περίπτωση κινδύνου δεν επιχειρούμε διάσωση χωρίς τα κατάλληλα μέσα και εκπαίδευση, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να βρεθεί σε κίνδυνο και ο διασώστης. Η άμεση ειδοποίηση του ναυαγοσώστη ή των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική.

Η ενημέρωση, η υπευθυνότητα και η τήρηση βασικών κανόνων ασφαλείας αποτελούν τα ισχυρότερα «όπλα» για την πρόληψη των πνιγμών. Το καλοκαίρι μπορεί να είναι ασφαλές για όλους, όταν η απόλαυση της θάλασσας συνοδεύεται από προσοχή και σεβασμό στους κανόνες ασφαλείας.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en