Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά συνταξιούχων | Προς παράταση η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων χωρίς πρόστιμο

image_print

Οι λογιστές ζητούν παράταση δυο μηνών για την υποβολή χειρόγραφων και ηλεκτρονικών τροποποιητικών δηλώσεων που αφορούν αναδρομικές αποδοχές συνταξιούχων και αγροτικές αποζημιώσεις μετά τα προβλήματα που παρατηρούνται με τις βεβαιώσεις αποδοχών.

Ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος ζητά τρίμηνη παράταση στο χρόνο έναρξης αποπληρωμής των χρεών της πανδημίας σε 36-72 δόσεις ενώ πάντα στο τραπέζι βρίσκεται το αίτημα για παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο δέχεται βροχή αιτημάτων για χρονικές ανάσες στην εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων που λήγουν στο τέλος του μήνα χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να ικανοποιηθούν τα αιτήματα στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι όντως υπάρχει πρόβλημα και οι φορολογούμενοι κινδυνεύουν με έξτρα χρεώσεις.

Ειδικά για τα αναδρομικά των συνταξιούχων όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) σε επιστολή της προς τους Χρήστο Σταϊκούρα, Απόστολο Βεσυρόπουλο και Γιώργο Πιτσιλή έχει παρατηρηθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις «είχε φορτωθεί νέο αρχείο βεβαίωσης αναδρομικών για παρελθόντα έτη, με διαφορετικά ποσά εισοδημάτων, με αποτέλεσμα να απαιτείται από τους φορολογούμενους να υποβάλλουν εκ νέου τροποποιητική δήλωση». Η δήλωση αυτή, όπως επισημαίνουν οι λογιστές χαρακτηρίζεται εκπρόθεσμη, συνοδεύεται με πρόστιμο 100 ευρώ και αποτελεί προϋπόθεση για να αποσταλεί η νέα τροποποιητική δήλωση που αφορά τα αναδρομικά συντάξεων του 2020. Για αυτές τις περιπτώσεις έχει υποβληθεί αίτημα στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να μην θεωρηθούν εκπρόθεσμες, εφόσον η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα, και να μην επιβληθεί κανένα πρόστιμο.

Μετά τις αντιδράσεις των συνταξιούχων οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου 100 ευρώ για εκπρόθεσμη δήλωση αναδρομικών τα οποία, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν γνώριζαν ότι είχαν λάβει καθώς δεν είχαν καμία ενημέρωση από το φορέα πληρωμής, η ΑΑΔΕ, όπως αναφέρουν λογιστές, ζήτησε με σχετικό έγγραφο από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ενημερωθεί για τον τρόπο χορήγησης των βεβαιώσεων αποδοχών στους δικαιούχους των εν λόγω υπηρεσιών, καθώς και τον τρόπο ειδοποίησης αυτών για την τροποποίηση των αποδοχών τους (ιδιαίτερα όταν πρόκειται για αναδρομικές αποδοχές) μετά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τους.

Η ΑΑΔΕ, σύμφωνα με το έγγραφο θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες αυτές προκειμένου να ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τους τρόπους ανάκτησης των εκάστοτε βεβαιώσεων αποδοχών που τους αφορούν, προκειμένου αυτοί να μπορούν να εκπληρώνουν εμπρόθεσμα και χωρίς κυρώσεις τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Όπως έχει διαπιστωθεί πολλοί φορείς είτε δεν χορηγούν έντυπες ετήσιες βεβαιώσεις αποδοχών στους δικαιούχους είτε τροποποιούν τα αναρτημένα στοιχεία αποδοχών που έχουν υποβάλει στην ΑΑΔΕ χωρίς να ειδοποιήσουν τους δικαιούχους, ώστε αυτοί να υποβάλουν εμπρόθεσμα και χωρίς την επιβολή κυρώσεων τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως οφείλουν. Επίσης, ιδιαίτερες δυσκολίες παρουσιάζονται στις περιπτώσεις όπου έχει γίνει νεότερη υποβολή αρχείου αποδοχών, μετά την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικείου έτους ή και μετά την λήξη προθεσμίας υποβολής αυτών, με τους δικαιούχους να ισχυρίζονται πως δεν έχουν ειδοποιηθεί από τον φορέα καταβολής των εν λόγω αποδοχών.

Επίσης όπως αναφέρεται, ακόμα και στις περιπτώσεις που χορηγούνται τροποποιητικές βεβαιώσεις αποδοχών στους δικαιούχους, υπάρχουν φαινόμενα που αυτές φέρουν ημερομηνία έκδοσης όμοια με την ημερομηνία που εκδόθηκε η αρχική βεβαίωση αποδοχών (που δεν περιελάμβανε τις αναδρομικές αποδοχές), με αποτέλεσμα ο δικαιούχος να μην έχει κανένα μέσο απόδειξης της εμπρόθεσμης υποβολής της τροποποιητικής του δήλωσης με τις αναδρομικές αποδοχές.

Δηλώσεις

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να υποβληθούν:

Δηλώσεις φορολογικού έτους 2020 σε περίπτωση θανάτου του φορολογούμενου για τις οποίες υπόχρεοι σε υποβολή είναι οι κληρονόμοι του.

Δηλώσεις φορολογούμενων των οποίων έγινε δεκτό το αίτημα μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας στην αλλοδαπή εντός του 2020 ή δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους λόγω του γεγονότος ότι τα δικαιολογητικά που προσκόμισαν εμπρόθεσμα δεν κρίθηκαν επαρκή και ακριβή.

Τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, κ.λ.π. εφόσον οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων εκδόθηκαν εντός του 2021.

Τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, όχι λόγω υπαιτιότητας του δικαιούχου των εισοδημάτων, αλλά εξαιτίας εκπρόθεσμης αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού ηλεκτρονικού αρχείου στην Α.Α.Δ.Ε., μηνιαίου ή ετήσιου, από τον εργοδότη/αρμόδιο φορέα που έχει την υποχρέωση, και οι οποίες θεωρούνται εμπρόθεσμες, εφόσον η βεβαίωση από τον φορέα εκδόθηκε ή τροποποιήθηκε εντός του 2021.

Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων με φορολογικό έτος που λήγει στις 30 Ιουνίου.

Επίσης στο τέλος του έτους λήγει η προθεσμία:

Εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας του 2022 και ψηφιακής κατάθεσης πινακίδων κυκλοφορίας.

Υποβολής αίτησης για την ένταξη των οφειλετών που έχουν πληγεί από την πανδημία στη ρύθμιση των 36 άτοκων δόσεων ή 72 δόσεων με επιτόκιο 2,5%. Σημειώνεται ότι με την υποβολή της αίτησης θα πρέπει η πρώτη δόση να πληρωθεί εντός τριών εργάσιμων ημερών. Για το ενδεχόμενο παράτασης το υπουργείο Οικονομικών κρατά κλειστά τα χαρτιά του περιμένοντας να δει τις επόμενες ημέρες πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Είμαστε υπέρ της δίκαιης «τρέλας» για την καταβολή 13ης σύνταξης

image_print

Η αντικοινωνική ρητορική Μητσοτάκη, για το τάχα δημοσιονομικό ανέφικτο της καταβολής 13ης σύνταξης, αυτής που όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την εισήγαγε στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία την ψήφισε για να την καταργήσει στη συνέχεια, βρίσκει αναμενόμενο σύμμαχο τον Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα.

Ο «ισόβιος» εθνικός τραπεζίτης έκανε λόγο για «τρέλες» σε συνέντευξή του, αναφερόμενος σε παροχές, όπως η 13η σύνταξη, που σύμφωνα με αυτόν δεν έχουν αντίκρισμα παραγωγικότητας και δημοσιονομικού χώρου.

Η απόλυτη διάσταση ανάμεσα στη δεξιά, νεοφιλελεύθερη πολιτική και τα συμφέροντα της πλειοψηφίας της κοινωνίας εμφανίζεται ανάγλυφη για μία ακόμη φορά.

Με τους συνταξιούχους να υφίστανται τις οδυνηρές συνέπειες της ακρίβειας στα τρόφιμα, των υψηλών υγειονομικών δαπανών, της ακριβής ενέργειας και στέγης, η στήριξή τους, έστω με ένα μέρος, από τα υπερπλεονάσματα θεωρείται «τρέλα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δηλώνει υπέρ αυτής της «τρέλας». Έχοντας καταθέσει και σχετική τροπολογία από κοινού με τη Νέα Αριστερά, επαναλαμβάνει τη θέση του για: την επαναφορά της 13ης σύνταξης, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, και την κατάργηση/ενσωμάτωση προσωπικής διαφοράς.

Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού και υπέρ των «αναξιοπαθούντων» μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Γι’ αυτά πάντα θα υπάρχει «δημοσιονομικός χώρος».

DNews Widget
Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: Έργα υγείας και επενδύσεις στη Δυτική Μακεδονία

Ο Νίκος Παπαθανάσης κατά την επίσκεψή του σε έργα και επενδύσεις στη Δυτική Μακεδονία.
image_print

Τη σύνδεση της αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας με τη στήριξη της κοινωνίας, της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, κατά την επίσκεψή του στη Δυτική Μακεδονία μαζί με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κατά την περιοδεία παρουσιάστηκε η πορεία έργων στους τομείς της υγείας, των υποδομών, των επενδύσεων και της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Έργα άνω των 3 εκατ. ευρώ σε Κοζάνη και Σέρβια

Στο πλαίσιο της επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης και του Κέντρου Υγείας Σερβίων.

Τα έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό άνω των 3 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκαν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η κατασκευή νέας πτέρυγας στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, στην οποία θα στεγαστεί Ογκολογική Κλινική. Η παρέμβαση, μαζί με την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 27 εκατ. ευρώ.

Ο Νίκος Παπαθανάσης συνεχάρη τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, τους οποίους χαρακτήρισε «πυλώνες του ΕΣΥ», ενώ ανέφερε ότι σε ολόκληρη τη χώρα ανακαινίζονται 93 νοσοκομεία και 156 Κέντρα Υγείας με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και εθνική χρηματοδότηση.

Όπως υποστήριξε, η υλοποίηση έργων υγείας και υποδομών αποτελεί αποτέλεσμα της πορείας της οικονομίας και της αξιοποίησης των διαθέσιμων ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων.

Πόροι 1,4 δισ. ευρώ για τη Δυτική Μακεδονία

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Δημαρχείο Εορδαίας παρουσιάστηκε και η πορεία του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός, από τον Ιούνιο του 2022 έχουν διασφαλιστεί περίπου 2,35 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους για ιδιωτικές επενδύσεις, έργα υποδομής και καινοτομίας, καθώς και δράσεις ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Από το συνολικό ποσό, περίπου 1,4 δισ. ευρώ έχουν δεσμευτεί για έργα στη Δυτική Μακεδονία, τα οποία, σύμφωνα με το υπουργείο, συνδέονται με τη δημιουργία περισσότερων από 3.500 θέσεων εργασίας.

Επένδυση 127 εκατ. ευρώ της WONDERPLANT

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην επένδυση της WONDERPLANT για την ανάπτυξη σύγχρονων υδροπονικών θερμοκηπίων και μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας ισχύος 30 MW.

Η συνολική επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 127 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, να δημιουργήσει περίπου 300 νέες θέσεις εργασίας.

Παρουσιάστηκε επίσης η πρόσκληση ύψους 25 εκατ. ευρώ για την περιβαλλοντική εξυγίανση έκτασης 506 στρεμμάτων του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος αζωτούχων λιπασμάτων της ΑΕΒΑΛ. Στόχος είναι η αξιοποίηση της περιοχής για την ανάπτυξη του Βιοτεχνικού Πάρκου Πτολεμαΐδας.

Στις παρεμβάσεις περιλαμβάνεται και το έργο για το Πράσινο Υδρογόνο που υλοποιείται από το ΕΚΕΤΑ Πτολεμαΐδας, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, με σκοπό την ενίσχυση της έρευνας, της καινοτομίας και της Ζώνης Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας.

«Υπερδιπλασιάσαμε τους πόρους προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την ενεργειακή μετάβαση, να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας», ανέφερε ο Νίκος Παπαθανάσης.

Κατά την περιοδεία πραγματοποιήθηκαν ακόμη τα εγκαίνια της επένδυσης της WONDERPLANT, επισκέψεις στην ΑΕΒΑΛ – Κόμβο Υδρογόνου και στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός παρέστη και στα εγκαίνια του νέου οδικού άξονα Ε65.

Φωτογραφικό υλικό:

DNews Widget
Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΚΚΕ: Να αποζημιωθούν πλήρως οι πυρόπληκτοι ελαιοπαραγωγοί του Έβρου

Καμένες ελιές και αγροτική έκταση στον Έβρο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.
image_print

Το ζήτημα των αποζημιώσεων των ελαιοπαραγωγών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2023 στον Έβρο φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητούν, μεταξύ άλλων, να μην επιστραφούν οι προκαταβολές που είχαν χορηγηθεί στους πληγέντες, να αναθεωρηθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και να αποζημιωθούν πλήρως οι παραγωγοί για την απώλεια φυτικού κεφαλαίου, παραγωγής και εισοδήματος.

Ακολουθεί η ερώτηση:

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Να αποζημιωθούν πλήρως οι πυρόπληκτοι ελαιοπαραγωγοί του Έβρου

Σχεδόν τρία χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2023 στον Έβρο, η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση της ΚΥΑ υπ’ αριθμ. 144758/05-06-2026 (ΦΕΚ Β’ 3262/09-06-2026) για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων ελαιοπαραγωγών του Έβρου. Αντί όμως να αποκαθιστά τις ζημιές και να στηρίζει το εισόδημα των πληγέντων, η ΚΥΑ δημιουργεί νέα, σοβαρά προβλήματα.

Με βάση την παραπάνω ΚΥΑ, σημαντικός αριθμός παραγωγών καλούνται να επιστρέψουν, μάλιστα με τόκους από την ημερομηνία καταβολής της προκαταβολής, ποσά που έλαβαν ως πρώτη ενίσχυση. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση οφείλεται στον διαφορετικό τρόπο υπολογισμού: η αρχική προκαταβολή δόθηκε οριζόντια και μαζικά (βάσει της ΚΥΑ υπ’ αριθμ. 23205/2024, ΦΕΚ Β’ 1891/26-03-2024) υπολογιζόμενη κατά προσέγγιση ανά στρέμμα μέσω ψηφιακών και δορυφορικών δεδομένων (όπως το Copernicus), ενώ η τελική εκκαθάριση της νέας ΚΥΑ υπολογίζεται εξατομικευμένα ανά δέντρο κατόπιν ελέγχων του ΕΛΓΑ.

Επιπλέον, η τελική ΚΥΑ ενσωματώνει μια βαθιά άδικη μεταχείριση εναντίον των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, καθώς προβλέπει δραστικά μειωμένα ποσοστά ενίσχυσης (για παράδειγμα, 35% επί της βάσης σε ολική καταστροφή έναντι 70% που λαμβάνουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τα νομικά πρόσωπα), αφήνοντας απροστάτευτη μια τεράστια μερίδα μικροκαλλιεργητών που εξαρτούν επίσης το εισόδημά τους από τον ελαιώνα.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αθετεί τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει απέναντι στους πυρόπληκτους παραγωγούς. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί για τριετή αποζημίωση λόγω απώλειας εισοδήματος. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση επικαλέστηκε ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από το ευρωπαϊκό πλαίσιο και διαβεβαίωνε ότι οι ελαιοπαραγωγοί θα αποζημιωθούν μέσω του Μέτρου 23. Τελικά, οι ελαιοπαραγωγοί αποκλείστηκαν και από το συγκεκριμένο μέτρο, με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να επικαλείται ότι η ελιά δεν μπορούσε να ενταχθεί λόγω του μεγάλου αριθμού των δέντρων που κάηκαν.

Έτσι, οι πληγέντες παραγωγοί βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο όχι μόνο να μη λάβουν ουσιαστική αποζημίωση για την καταστροφή που υπέστησαν, αλλά ακόμη και να επιστρέψουν χρήματα που είχαν λάβει ως προκαταβολή.

Την ίδια στιγμή ελαιοπαραγωγοί που δεν κάνουν δήλωση καλλιέργειας δεν έχουν αποζημιωθεί. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τί μέτρα θα πάρει ώστε:

– Να μην υποχρεωθεί κανένας πυρόπληκτος ελαιοπαραγωγός να επιστρέψει τις προκαταβολές που έλαβε, ούτε να επιβαρυνθεί με τόκους.

– Να αναθεωρηθεί η ΚΥΑ 144758/2026 (ΦΕΚ Β’ 3262/2026), ώστε να αρθούν οι διακρίσεις και οι αδικίες σε βάρος των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, αποδίδοντάς τους δίκαια ποσοστά ενίσχυσης.

– Να προσαρμοστούν οι αποζημιώσεις για να ανταποκρίνονται στο πραγματικό κόστος αποκατάστασης των κατεστραμμένων ελαιώνων.

– Να αποζημιωθούν πλήρως οι πυρόπληκτοι ελαιοπαραγωγοί για την απώλεια του φυτικού κεφαλαίου, της παραγωγής και του εισοδήματός τους για όλο το διάστημα μέχρι την πλήρη επαναφορά των καλλιεργειών στην παραγωγική τους κατάσταση.

–  Να βρεθεί λύση για τους ελαιοπαραγωγούς που κάηκαν τα δέντρα τους και δεν έχουν αποζημιωθεί λόγω του ότι δεν έκαναν δήλωση καλλιέργειας.

– Να υλοποιηθούν, έστω και τώρα, οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για ουσιαστική στήριξη των πυρόπληκτων παραγωγών.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en