Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναγκαία η συνέχιση του lockdown όσο χρειαστεί

Σε συνέντευξη στο enanews.gr προχώρησε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθ. Εξαδάκτυλος

Πόσο αναγκαίο είναι το lockdown;

Υπάρχει αναγκαιότητα το lockdown να συνεχιστεί, διότι δεν έχουμε την απόδοση που θα θέλαμε να έχουμε. Αποτρέψαμε την εξέλιξη των αριθμών που θα ήτανε τραγικοί. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή, επειδή πολλοί λένε ότι δεν πετυχαίνουμε και πολλά πράγματα, αν δεν είχαμε συνθήκες lockdown, σήμερα θα είχαμε 5ψήφιο αριθμό κρουσμάτων και 4ψηφιο αριθμό ατόμων στη ΜΕΘ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Θα πρέπει όμως να αντιληφθούμε ότι υπάρχουν και κάποιες απολύτως δικαιολογημένες και ειδικές ανάγκες της κοινωνίας, οι οποίες εφόσον ικανοποιηθούν δεν θα επηρεάσουν την συνολικότερη εξέλιξη των πραγμάτων. Αν ζούσαμε σε μία άλλη εποχή, θα ήταν λογικό ενδεχομένως να γίνει αυστηρότερο το lockdown, αλλα ορισμένες εποχικές δραστηριότητες π.χ. οι άνθρωποι που πουλάνε έλατα δεν μπορούν να τα πουλήσουν σε καμία άλλη χρονική στιγμή, θα πρέπει να επιτραπούν για να αισθανθούμε και εμείς ψυχολογικά ότι η περιόδος που έρχεται είναι περίοδος γιορτών, διαφορετικών, αλλά εν πάση περιπτώσει γιορτών. Θα πρέπει όσοι θα βγούμε σε αυτό το πλαίσιο να είμαστε δεκαπλά προσεκτικοί και να φροντίσουμε στον υπόλοιπο χρόνο, αυτά τα οποία ζητούνται από πλευράς περιορισμών να τα εφαρμόζουμε καθ’ υπερβολή, έτσι ώστε αυτές οι δραστηριότητες να μην επιδράσουν αρνητικά στην εξέλιξη της πανδημίας.

Η Γερμανία που έχει σύστημα υγείας, το οποίο είναι μακράν το καλύτερο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενδεχομένως και παγκοσμίως ανακοίνωσε την παράταση του lockdown έως τις 10 Ιανουαρίου. Η Βρετανία δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση, ανα δει κανείς τους αριθμούς και έχει και εμπειρία του τι ακριβώς συμβαίνει εκεί, δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση. Είναι η χώρα, η οποία έχει πολύ κακές επιδόσεις, έχει πολύ ακριβές υπηρεσίες και τις οποίες δεν βρίσκουν οι άνθρωποι εκεί και θα έλεγα ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συγκριθούμε με την Βρετανία. Άλλωστε, στην Βρετανία αρχίζει και ο εμβολιασμός, καθώς η Βρετανία δεν είναι και στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Γιατί να ανοίξουν τα εποχικά καταστήματα και τι είναι αρνητικό για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις;

Κοιτάξτε αν θα με ρώταγε εμένα κανείς να πάρω την απόφαση, βεβαίως σας επαναλαμβάνω δεν υπάρχει δραστηριότητα και δεν θα συμβάλλει και στο μέτρο της δραστηριότητας στη διασπορά του ιου. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πολύ μεγάλο περιορισμό των δραστηριοτήτων και καταφέρνουμε με το ζόρι να τιθασεύουμε τους αριθμούς, έχουμε 615 ανθρώπους στην εντατική και αυτός ο αριθμός είναι πολύ εύκολο να εκτιναχθεί σε αριθμό που δεν θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με κανένα τρόπο και αυτό που ζούμε τώρα να μετατραπεί σε μια κοινωνική, οικονομική και υγειονομική έκρηξη. Άρα κάποιες δραστηριότητες, βεβαίως θα δούμε πως και πότε θα επιτραπούν και με ποιον τρόπο, απολύτως αναγκαίες, αλλά δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί μια τεράστια πίεση να θέλουν όλοι να ανοίξουν, διότι αν φτάσουμε σε αυτό το σήμειο θα γνωρίζουμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια και θα πρέπει να προετοιμαστούμε να δούμε έξω από τα νοσοκομεία μας ταμπέλα που θα λέει ότι αν είστε πάνω από μία ηλικία, ντεπόν και στο σπίτι σας. Πράγμα που ούτε ως γιατροί το εισηγούμαστε, ούτε το αποδεχόμαστε και θα το επιτρέψουμε, ούτε ως πολιτεία και ορθώς έχει αποφασίσει να πάει σε αυτό το δρόμο, ούτε ως κοινωνία θα μπορούμε να το ανεχθούμε Υπάρχει μία επιφύλαξη για το εμβόλιο.

Πρέπει οι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο άφοβα ή να έχουν κάποια επιφύλαξη;

Ανυπομονώ την ώρα που θα το κάνω εγώ και όλη μου η οικογένεια. Από την μικρή μου κόρη μέχρι την μητέρα μου, όλοι. Θα πρέπει όταν έρθει η σειρά μας, γιατί θα υπάρχει μια σειρά για τον τρόπο που θα εμβολιαστούμε, να εμβολιαστούμε γνωρίζοντας ότι τα οφέλη του εμβολίου είναι απείρως περισσότερα από τον μη εμβολιασμό και να ξέρετε ότι όλα όσα διακινούνται εναντίον των εμβολίων γενικώς, τα τελευταία χρόνια, διακινούνται με την ασφάλεια που μας έχουν δώσει τα εμβόλια, που εξαφάνισαν μάστιγες της ανθρωπότητας εδώ και 10ετίες. Δεν θα τολμούσε κανείς να διακινεί αυτές τις ανεύθυνες απόψεις που διακινούνται, την εποχή που μάστιζε η πολυομελιτιδά ή η ευλογιά και που άνθρωποι χάνανε τη ζωή τους από αυτές τις ασθένειες, που έχουν εκριζωθεί πλέον από τον πλανήτη ή που άνθρωποι φέροντας τα στίγματά τους και τις αναπηρίες ζούσαν ανάμεσά μας. Έχουν και δεκαετίες εξαφανιστεί και δεν βλέπουμε και τους ανθρώπους πλέον. Άρα να θυμόμαστε ότι τα εμβόλια και το νερό έχουν σώσει τις περισσότερες ζωές στον πλανήτη τις τελευταίες 10ετίες, από όσες έχει σώσει όλη η υπόλοιπη ιατρική μαζί. Είναι τεράστια επιτυχία της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, η οποία διέθεσε άπειρους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους για να παράξει αυτό το εμβόλιο σε αυτό το πολύ τάχιστο χρονικό διάστημα. Δεν έχει υπάρξει καμία έκπτωση στις προαπαιτήσεις ασφαλείας και στις δοκιμασίες και όταν θα έρθει η ώρα, εμείς που κάνουμε τη σύσταση, εμείς θα εμβολιαστούμε πρώτοι και επειδή μπορεί να υπάρχουν και άλλου είδους πονηρές σκέψεις, θα παρακαλούσα οποιονδήποτε δεν το πιστεύει να έρθει να μου το κάνει εμένα για να δει ότι το εμβόλιο που θα κάνουν όλοι θα κάνουμε και εμείς.

Τι θα γίνει με τα καταστήματα εστίασης; Θα πρέπει οι επαγγελματίες να αναμένουν μέχρι να έρθει το εμβόλιο;

Σας παρακαλώ να κατανοήσετε ότι εμείς ως γιατροί μπορούμε να πούμε μόνο ότι ποιες δραστηριότητες επιτείνουν την κυκλοφορία του ιού και συνιστούν ας πούμε εστίες διασποράς. Από εκεί και πέρα, αντιλαμβάνομαι όλο αυτό το πρόβλημα, το οποίο μου περιγράφει η ερώτησή σας, αλλά δεν είναι ένα ερώτημα, στο οποίο ως γιατρός μπορώ να απαντήσω. Εμείς εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μια τεράστια διασπορά, η διασπορά πρέπει οπωσδήποτε να μειωθεί και δεδομένο ότι δεν έχουμε διαθέσιμο το εμβόλιο σήμερα, ο τρόπος για να μειώσουμε τη διασπορά είναι να μειώσουμε τις ανθρώπινες δραστηριότητες και μάλιστα έχοντας κουραστεί έπειτα από πέντε εβδομάδες να μην έχουμε συνολικά τα αποτελέσματα, τα οποία θα θέλαμε. Ενδεχομένως θα έπρεπε σε κάποιους τομείς να γίνουμε πιο αυστηροί. Αν δηλαδή με ρωτούσε κανείς τι θα έπρεπε να κάνουμε σήμερα; Θα έλεγα ότι σε μερικούς τομείς θα έπρεπε να γίνουμε πιο αυστηροί. Πρέπει να υπάρχει αυστηρότερη τήρηση των υπολοίπων μέτρων για να μπορέσουμε κάποια στιγμή να σταματήσουμε αυτή την κατάσταση που βιώνουμε όλοι, η οποία βασανίζει τους πάντες, αλλούς του βασανίζει και με προβλήματα υγείας και όλους τους βασανίζει με οικονομικά προβλήματα. Είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των τέστ που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή ανά την επικράτεια; Αυτή τη στιγμή η χώρα έχει 4πλασιάσει τον αριθμό των τεστ που γινόντουσαν την Άνοιξη. Βέβαια το ιδανικό θα ήταν να κανείς 11 εκατομμύρια τέστ σε όλους τους Έλληνες, αλλά αυτό όπως αντιλαμβάνεστε είναι απολύτως ανέφικτο. Η πραγματικότητα είναι ότι όλοι συμβάλλουν στο μέτρο του δυνατού στη διενέργεια τεστ και γίνεται προσπάθεια ο αριθμός αυτός να μεγαλώσει κατά το δυνατόν, διότι αυτή τη στιμγή τεστ διενεργεί ο ΕΟΔΥ, τεστ διενεργούν τα Νοσοκομεία. Εδώ και λίγους μήνες τεστ διενεργούν, με την τεράστια συμβολή τα Κέντρα Υγείας και σε αστικές και σε μη αστικές περιοχές, τεστ διενεργεί ο ιδιωτικός τομέας. Τεστ, δηλαδή γίνονται παντού. Διαρκώς αυξάνει ο αριθμός των τεστ και διαρκώς γίνεται προσπάθεια να αυξάνει αυτός ο αριθμός. Η χρήση των τεστ είναι να περιοριζόμαστε όταν κάνουμε τεστ, όχι να παίρνουμε ένα αρνητικό τεστ και να λέμε ότι μπορούμε να μην υποκύψουμε στον κορωνοϊο. Όπως γνωρίζεται αυτό που σήμερα είναι αρνητικό, αύριο μπορεί να είναι θετικό.

Πρέπει να συνεχιστεί το lockdown και μετά τις 14 Δεκεμβρίου, κατά τη γνώμη σας;

Όπως είπα και προηγουμένως, αυτή τη στιγμή οι αριθμοί είναι απολύτως αποτρεπτικοί παρ’ όλα αυτά τα Χριστούγεννα επειδή είναι Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι Πρωτοχρονιά και θα πρέπει να καταλάβουμε κάτι από τις γιορτές και για να αντέξουμε ψυχολογικά την κατάσταση, διότι η κατάσταση τώρα δεν έχει μόνο τα προβλήματα του εγκλεισμού, έχει και τα προβλήματα των ανθρώπων που πεθαίνουν κάθε μέρα, όπως και την αγωνία των ανθρώπων που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, όπως και των Χιλιάδων ανθρώπων που πάσχουν από covid και βρίσκονται στο σπίτι τους και ζουν με την αγωνία μήπως χρειαστεί να νοσηλευθούν σε ένα κρεβάτι νοσηλείας, το οποίο θα βρεθεί με δυσκολία. Για το λόγο λοιπόν αυτό, πιστεύω ότι θα πρέπει να δούμε κοντά στα Χριστούγεννα και όχι στις 14 του μηνός, ένα περιορισμένο άνοιγμα με αυστηρότερη τήρηση των μέτρων.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Αγώνες ιππικής δεξιοτεχνίας ΒΕ στον ιππικό όμιλο στο Πολύστυλο Καβάλας

Αγώνες ιππικής δεξιοτεχνίας ΒΕ πραγματοποιήθηκαν στον ιππικό όμιλο Καβάλας στο Πολύστυλο την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, με την ημέρα να είναι αφιερωμένη σε όλα τα κορίτσια που θυσιάστηκαν ώστε σήμερα να γίνεται για δεύτερη χρόνια η πραγματοποίηση των αγώνων ιππικής δεξιοτεχνίας στην καβάλα.

Μια ιστορία που γράφτηκε από παλιά με πόνο κόπο και ιδρώτα τόσο για τους αθλητές τους προπονητές και ακόμη περισσότερο για τους γονείς όπου χωρίς εγκαταστάσεις υποδομές -προπονητές –κατέγραφαν πολλά χιλιόμετρα για αρκετά χρόνια σχεδόν σε όλη την Ελλάδα για την καθημερινή τους προπόνηση και την ευζωία των ίππων τους.

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοιχτή συνάντηση από το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” για το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής

Με αφορμή την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ στις αρχές Νοεμβρίου 2023 και πιστό στη δέσμευση να διατηρήσει ανοιχτό τον διάλογο με την τοπική κοινωνία, καθ’ όλη τη διάρκεια εξέλιξης του έργου, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διοργάνωσε μια ακόμη ανοιχτή συνάντηση για το κοινό με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΙΣΝ, του Υπουργείου Υγείας, της ομάδας μελέτης και του αναδόχου κατασκευής – Ομίλου ΑΒΑΞ.

Στη συζήτηση συμμετείχε ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει, μέσω ζωντανής σύνδεσης, ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκρέκας: Τα μέτρα για τον πληθωρισμό αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας

Με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα να τονίζει ότι «τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός, είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας και ήδη αποδίδουν» και την αντιπολίτευση να τα χαρακτηρίζει «ημίμετρα και αποσπασματικά, που βοηθούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά όχι τους καταναλωτές», ξεκίνησαν οι διεργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στην Κεφαλονιά.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en