Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αναγκάστηκε να πάρει πίσω την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» ο Κοντονής

image_print

Για «εθνικά επικίνδυνη» πρωτοβουλία μιλούν οι ΑΝΕΛ – Αρνήθηκε να ψηφίσει και η Νίνα Κασσιμάτη – Απέσυρε την επίμαχη τροπολογία ο υπουργός Δικαιοσύνης όταν είδε πως δεν έχει τύχη να υπερψηφιστεί.

Ισχυρές αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προκάλεσε η τροπολογία που όπως αποκάλυψε το «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής ανοίγει το δρόμο για αναγνώριση της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» με αποτέλεσμα ο Σταύρος Κοντονής να την αποσύρει.

Ωστόσο, η διαδικασία αφήνει τον ΣΥΡΙΖΑ εκτεθειμένο καθώς εμφανίστηκε «απελπιστικά απομονωμένος» να υποστηρίζει μια ρύθμιση που και κατά τον κυβερνητικό του εταίρο είναι «εθνικά επικίνδυνη». Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Καμμένος είχε δηλώσει μετά το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» πως «αναμένω την απόσυρση αυτής της Εθνικά Επικίνδυνης “πρωτοβουλίας”… Θυμίζω ότι υπάρχει αρνητική εισήγηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την “Τουρκική Ένωση Ξάνθης”! Ελπίζω οι υπεύθυνοι εισηγητές να ανακαλέσουν. Να αποσύρουν αυτή την Εθνικά επιζήμια τροπολογία».

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι κλυδωνισμοί φαίνεται πως πέρασαν και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ορισμένοι βουλευτές, όπως η κυρία Νίνα Κασιμάτη, εξέφραζαν δυσφορία για την προωθούμενη ρύθμιση και απροθυμία να την στηρίξουν.

Παράλληλα, η νέα διάσταση απόψεων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων που προκάλεσε η τροπολογία δημιούργησε νέα πολιτικά και κοινοβουλευτικά δεδομένα με την Νέα Δημοκρατία και την Δημοκρατική Συμπαράταξη να ξεκαθαρίζουν πως νομοσχέδια που δεν εξασφαλίζουν την δεδηλωμένη δεν θα λαμβάνουν την δική τους στήριξη ανεξάρτητα αν συμφωνούν με το περιεχόμενό τους. Υπενθύμισαν μάλιστα πως οι ίδιοι στο παρελθόν «έβαλαν πλάτη» για την ψήφιση διατάξεων που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα όπως το σύμφωνο συμβίωσης ή το ισλαμικό τέμενος καθώς δεν εξασφάλιζαν την κυβερνητική πλειοψηφία και πρόσθεσαν πως «από δω και στο εξής δεν θα βάζουμε πλάτη για να κάνει ο κάθε κυβερνητικός εταίρος μικροπολιτικά παιχνίδια».

Σε κάθε περίπτωση μετά την σφοδρή αντίδραση του συνόλου των κοινοβουλευτικών πτερύγων – εκτός ΣΥΡΙΖΑ – ο κ. Κοντονής απέσυρε τις επίμαχες διατάξεις προκειμένου όπως είπε να υπάρξει ενημέρωση προς της κοινοβουλευτικές ομάδες για το ακριβές περιεχόμενό τους.

«Έχουν βάση οι γελοιότητες που ακούστηκαν από τους φασίστες ότι με αυτό τον τρόπο επιβάλλουμε αναγνώριση τουρκικών συλλόγων;» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός για να προσθέσει: «Η διάταξη εγκαθιδρύει δικαίωμα σε αυτόν που έχει πετύχει θετική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να επανεξεταστεί η υπόθεσή του από τα ελληνικά δικαστήρια τα οποία κυρίαρχα θα αποφασίσουν. Επομένως εγκαθιδρύεται δικαίωμα επανεξετάσεως χωρίς τίποτε άλλο. Τα δικαστήριά μας θα αποφασίσουν χωρίς τίποτε άλλο. Ολες αυτές οι ερμηνείες το μόνο που κάνουν είναι να προσφέρουν κακές υπηρεσίες στον τόπο και την πατρίδα. Ανοίγετε εσείς θέματα εκεί που δεν υπάρχουν στην διάταξη. Γι αυτό και οι νεοναζί έλεγαν αυτά που έλεγαν. Σε αυτό το φασιστικό παραλήρημα ποιος απαντά; Η κυβέρνηση απαντά. Προς όλους λεει η κυβέρνηση πως το ΕΔΑΔ έχει εκδώσει και άλλες αποφάσεις τις οποίες η χώρες τις κάνει σημαία. Με αυτές τις αποφάσεις που κατά συνθήκη μπορεί να μην βολεύουν την Ελλάδα τι θα κάνουμε; Θα συμπεριφερθούμε όπως η χούντα το ’68 που αποβλήθηκε; Λέμε ότι η χώρα θα πρέπει να είναι συνεπής στις διεθνείς υποχρεώσεις της να σέβεται ότι πρέπει να μετέχει στα όργανα και να σέβεται τις αποφάσεις τους και να δίνει δικαίωμα στους έλληνες πολίτες επανεξέτασης της υπόθεσης όταν πετυχαίνουν θετική απόφαση από το ΕΔΑΔ. Που είναι όλα αυτά για τα τουρκικά σωματεία;». Προκειμένου δε να υποστηρίξει την απόσυρση των διατάξεων είπε: «Ενημερώθηκα από τον εκπρόσωπο της χώρας στο συμβούλιο της Ευρώπης τον κ. Περάκη ότι αναβλήθηκε σήμερα η συζήτηση ενώπιον του Συμβουλίου Αντιπροσώπων και μας δίνεται το δικαίωμα να ενημερωθούν τα κόμματα καλύτερα για το τι ακριβώς λέει και επιδιώκει η διάταξη. Επαναλαμβάνω. Μην προσφέρετε κακές υπηρεσίες στην χώρα.  Ανταποκρινόμενος και στο αίτημα του εισηγητή των ΑΝΕΛ κ. Παπαχριστόπουλο να δοθεί χρόνος μιας εβδομάδας – 10 ημερών. Θα αποσυρθούν οι διατάξεις και θα έρθουν σε άλλο νομοσχέδιο. Αυτά τα λέω γιατί έγινε η αναβολή της συζήτησης της υπόθεσης. Αν δεν γινόταν δεν θα τις απέσυρα». Σε άλλο σημείο δε είπε προκειμένου να εξηγήσει την άρνηση των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν την τροπολογία του «Προ 2,5 ετών είχαμε μια άλλη κυβέρνηση συνεργασίας. Συμφωνούσαν τα κόμματα που την στήριζαν σε όλα τα νομοσχέδια;» και συνέχισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έφερε ο κ. Ρουπακιώτης νομοσχέδια για ναρκωτικά εμείς το στηρίξαμε. Δεν κάναμε τα καραγκιοζιλίκια που εσείς κάνετε σήμερα. Τι είστε; Πολιτικά σχιζοφρενείς; Δηλαδή λέτε “συμφωνούμε με αυτά που φέρνει η κυβέρνηση αλλά δεν τα ψηφίζουμε για να δημιουργηθεί πολιτικό θέμα”. Εμείς τότε τα υπερψηφίσαμε όσα συμφωνούσαμε. Όπου εμείς συμφωνούσαμε με κάτι καλό το ψηφίζαμε».

Πάντως, πριν την τοποθέτηση του κ. Κοντονή είχε διαφανεί από τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων πως η τροπολογία δεν θα έχει τύχη και πως τα μόνα πιθανά ενδεχόμενα ήταν είτε η καταψήφιση είτε η απόσυρση.

Μετά την ξεκάθαρη στάση της αντιπολίτευσης, αλλά και των ΑΝΕΛ, ότι θα καταψηφίσουν την διάταξη, οι 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «απομονώθηκαν» και δεν επαρκούσαν για τον σχηματισμό  ικανής πλειοψηφίας.

Η ΝΔ ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει. Σε μη θετική ψήφο προσανατολίστηκε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ το ΚΚΕ επέλεξε το «παρών», σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «τα ζητήματα αυτά δεν λύνονται με νομικές διατάξεις. Έχουν λυθεί με Διεθνείς Συνθήκες».

Επίσης, στην αρνητική ψήφο τοποθετήθηκαν  Χ.Α. και Ένωση Κεντρώων, ενώ το Ποτάμι ανέμενε εξηγήσεις από τον υπουργό.

Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας, με αφορμή και την στάση των ΑΝΕΛ να καταψηφίσουν την ρύθμιση, σχολίασε: «Αυτή η κυβέρνηση έχει φθάσει στα 2/3 του βίου της και έχουμε εξακολουθούμε να είμαστε μάρτυρες της περίεργης ισορροπίας των κυβερνητικών εταίρων. Τραγελαφικές και απερίγραπτες καταστάσεις. Συμφωνούν γενικά και διαφωνούν αλά καρτ και κατά περίπτωση. Διαφωνούμε εντελώς με αυτή την πολιτική και πρακτική. Ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και από εδώ και στο εξής, κάθε φορά που οι κυβερνητικοί εταίροι διαφωνούν, εμείς δεν θα στηρίζουμε, ασχέτως αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Δεν μπορείτε να έρχεστε πατώντας σε δύο βάρκες. Εμείς σε κάθε τροπολογία και νομοσχέδιο θα έχουμε στάση αρνητική, αν δεν τα έχετε βρει μεταξύ σας. Δεν μπορεί να εμφανίζεστε με δύο γραμμές, αλλά κατά τα άλλα να είστε αδιατάρακτοι».

«Ξέρετε τι λέει το άρθρο επί της ουσίας; Έχει εθνικές προεκτάσεις και δεν μπορούμε να το περάσουμε έτσι. Εμείς επί της ουσίας θα τοποθετηθούμε στην συζήτηση και θα σας τα εξηγήσουμε όλα» προσέθεσε.

Σύμφωνα, δε, με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η τροπολογία έχει εθνικές προεκτάσεις και εκτιμούμε ότι δεν μελετήθηκε σοβαρά το θέμα από το συγκεκριμένο υπουργείο».

Από την πτέρυγα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο εισηγητής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είπε πως, αν και συμφωνεί με το περιεχόμενο της ρύθμισης, θα καταψηφίσει τα άρθρα.

«Η ΔΗΣΥ έχει αποδείξει ότι υπερασπίζεται το ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σέβεται τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχουν συμβάλει στην εμπέδωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπό αυτή την έννοια συμφωνούμε στην εφαρμογή της οριστικής απόφασης του ΕΔΑΔ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθεοδώρου, για να συνεχίσει: «Είναι αυτονόητη η στάση για μια παράταξη που αγωνίστηκε για την αναγνώριση του νομικού κεκτημένου και πρέπει να βάλουμε τέλος στο επικοινωνιακό παιχνίδι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να κυβερνά με τους ΑΝΕΛ για το μνημόνιο και την περικοπή συντάξεων και να απευθύνεται σε εμάς για να ψηφίζονται νομοσχέδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για το τζαμί και το σύμφωνο συμβίωσης. Αυτό τέλος. Δεν δίνουμε άλλοθι. Αν στα επίμαχα άρθρα δεν έχετε την απαιτούμενη πλειοψηφία, σε εμάς δεν θα βρείτε στήριξη για να συνεχίσετε την ετερόκλητη συμμαχία. Αποσύρετε τις ρυθμίσεις και πείστε τους εταίρους σας να τις υπερψηφίσουν και τότε θα τις ψηφίσουμε και εμείς. Αντίθετα με τους εταίρους σας, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ψηφιστούν οι ρυθμίσεις. Δεν γίνεται αλά καρτ συμφωνία. Από την στιγμή που έχετε έντιμη συμφωνία, εμείς περιμένουμε να το διαπιστώσουμε».

Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Παπαηλιού, έσπευσε να υποστηρίξει πως «επειδή έχουν γραφτεί και λεχθεί κάποια πράγματα, πρέπει να πούμε ότι έχουν εκδοθεί κάποιες αποφάσεις εις βάρος της χώρας μας. Ανήκουμε στην διεθνή κοινότητα, επικαλούμαστε αποφάσεις του διεθνούς δικαστηρίου για την Τουρκία και πρέπει να υπάρχει και εκ μέρους μας συμμόρφωση στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών μεταξύ αυτών και της Συνθήκης της Λωζάννης. Με την τροπολογία δεν αναγνωρίζεται τουρκική μειονότητα. Η Συνθήκη Λωζάννης αναγνωρίζεται και από εμάς και το ίδιο πρέπει να κάνει και η Τουρκία. Με την τροπολογία δύνεται η δυνατότητα να προσφύγουν και πάλι στα δικαστήρια. Τα ελληνικά δικαστήρια θα επανεξετάσουν τις υποθέσεις και θα κρίνουν κυριαρχικά βάσει των Διεθνών Συνθηκών μεταξύ των οποίων και της Συνθήκης της Λωζάννης».

Από την πλευρά των ΑΝΕΛ, ο ειδικός αγορητής, Θανάσης Παπχριστόπουλος, κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποσύρει την ρύθμιση.

«Δεν διεκδικούμε την αλήθεια ούτε το αλάθητο, αλλά έχουμε μια ευαισθησία στα εθνικά θέματα» είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος, για να συνεχίσει: «Θυμίζω τι έχουμε κάνει και πόσο καλά έχουμε συμπεριφερθεί στις μειονότητες και τους πρόσφυγες. Με πόση αγάπη έχουμε συμπεριφερθεί σε τόσο κόσμο. Πρωτόγνωρη για ένα συντηρητικό κόμμα. Παρακαλώ τον υπουργό αυτό το θέμα να το ξαναδεί. Έχουμε ευαισθησία πιστεύουμε ότι αγγίζει κάποια εθνικά θέματα. Είναι παράκληση αγάπης να ξαναδεί την τροπολογία και θα μας δώσει και εμάς την δυνατότητα να το δούμε με ποιο ώριμο μάτι. Να είστε σίγουροι όμως ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πέσει».

Επισης απο την ΝΔ ο κ Γιώργος Κουμουτσάκος εξήγησε πως «πρόκειται για τροπολογία με σοβαρότατες εθνικές προεκτάσεις και διαστάσεις που εντοπίζονται στη Θράκη. Η σοβαρότητα και το αίσθημα εθνικής ευθύνης μου επιβάλλει να μην επεκταθώ περισσότερο στο πώς και με ποιον τρόπο μπορεί να επηρεάσει. Το ότι η τροπολογία αυτή έχει μείζονες εθνικές προεκτάσεις και διαστάσεις δεν είναι μόνο δική μας ανάγνωση, είναι και του κυβερνητικού σας εταίρου, του οποίου ο εκπρόσωπος εδώ σας πρόσβαλε, κύριε Υπουργέ, κατά πρόσωπο. Διότι τι είπε; “Εμείς δεν το ψηφίζουμε, γιατί έχουμε εθνικές ευαισθησίες”. Εμμέσως, λοιπόν, τι σας είπε; Ότι εσείς το φέρατε, γιατί δεν έχετε εθνικές ευαισθησίες. Και το ανέχεστε! Κύριε Υπουργέ, έχετε την κυβερνητική πλειοψηφία μαζί σας στην τροπολογία αυτή; Είναι η κυβερνητική πλειοψηφία παρούσα; Είναι πίσω από αυτή την τροπολογία; Αν δεν την έχετε, γιατί τη φέρατε; Πού επενδύετε; Επενδύετε στην υπεύθυνη στάση της Αντιπολίτευσης για να παρακάμψετε την ανεύθυνη του κυβερνητικού σας εταίρου; Πού ακούστηκαν αυτά τα πράγματα;»

Απο το ΚΚΕ ο κ Μανώλης Συντυχακης επισήμανε πως «θεωρούμε ότι η ουσία της τροπολογίας σχετικά με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης, μέρος του οποίου αποτελεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, παρ’ όλο που κατά καιρούς έχει πάρει κάποιες θετικές αποφάσεις, όπως για παράδειγμα για την υπόθεση της Μανωλάδας, στην πράξη αυτό το Συμβούλιο αντιδραστικοποιείται όλο και πιο πολύ, κάτι που φαίνεται από μια σειρά αποφάσεις του, όπως για παράδειγμα τη λειτουργία των κομμάτων, την ανατροπή εργασιακών δικαιωμάτων και μια σειρά άλλες αποφάσεις που βάζουν σε αμφισβήτηση δημοκρατικά, κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες. Απ’ αυτή την άποψη εκφράζουμε την ανησυχία για το πού μπορούν να οδηγηθούν τα πράγματα και γι’ αυτόν τον λόγο θα ψηφίζαμε «ΠΑΡΩΝ» για τη συγκεκριμένη τροπολογία. Σε σχέση με το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι αυτό το ζήτημα καθορίζεται από διεθνείς συνθήκες, τη Συνθήκη της Λωζάννης στην προκειμένη περίπτωση και δεν μπορεί να αλλάξει σε καμία των περιπτώσεων με δικαστικές αποφάσεις».

Τελος ο Γιάννης Λαγος της ΧΑ σημείωσε: «εάν περάσει αυτή η τροπολογία, θα σας γράψει η ιστορία ως τους νέους Εφιάλτες και επισήμως, γιατί ανεπισήμως στον ελληνικό λαό έχετε περάσει».

dramini.gr

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Άγκυρα: Αγωνία στην Αθήνα για Τραμπ-Ερντογάν

Άγκυρα - Σύνοδος ΝΑΤΟ με Τραμπ και Ερντογάν - 2026
image_print

Άγκυρα: Αγωνία στην Αθήνα για Τραμπ-Ερντογάν

Με αυξημένη προσοχή παρακολουθεί η Αθήνα τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που ξεκινά στην Άγκυρα, καθώς η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενδέχεται να ανοίξει ξανά τη συζήτηση για την προμήθεια F-35 από την Τουρκία. Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να εμφανιστεί θετικός απέναντι σε τουρκικά αιτήματα, ωστόσο ποντάρει στους περιορισμούς του Κογκρέσου και στις αντιρρήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν για την επιστροφή της Άγκυρας στο πρόγραμμα.

Η Σύνοδος πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία επιχειρεί να αναβαθμίσει τον ρόλο της στο ΝΑΤΟ, αλλά και να αποκτήσει πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες. Παράλληλα, η Ελλάδα προσέρχεται στη συζήτηση προβάλλοντας τη συνέπειά της στις νατοϊκές δεσμεύσεις και τις αυξημένες αμυντικές δαπάνες της.

Το βλέμμα στα F-35 και στο Κογκρέσο

Στην Αθήνα θεωρούν ότι, ακόμη και αν ο Ντόναλντ Τραμπ εκφράσει πολιτική βούληση υπέρ της Τουρκίας, η επιστροφή της Άγκυρας στο πρόγραμμα των F-35 δεν είναι απλή υπόθεση.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, υποστήριξε στη Βουλή ότι δεν υφίσταται, στην παρούσα φάση, ζήτημα άρσης της απαγόρευσης για την προμήθεια των μαχητικών από την Τουρκία.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι οι περιορισμοί που προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία εξακολουθούν να ισχύουν και ότι για οποιαδήποτε αλλαγή απαιτείται νέα απόφαση του Κογκρέσου.

Η Αθήνα παρακολουθεί επίσης τη στάση του Ισραήλ, καθώς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να έχει εκφράσει αντιρρήσεις για ενδεχόμενη προμήθεια F-35 από την Τουρκία, εκτιμώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επηρεάσει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή.

Χωρίς συνάντηση Μητσοτάκη με Τραμπ ή Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει προγραμματισμένες διμερείς συναντήσεις ούτε με τον Ντόναλντ Τραμπ ούτε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, μια συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο θα μπορούσε να έχει υψηλό βαθμό απρόβλεπτου, ενώ η παρούσα συγκυρία δεν θεωρείται κατάλληλη ούτε για νέα συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, δεδομένης της έντασης γύρω από τη «Γαλάζια Πατρίδα» και τις κινήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει στους συμμάχους ότι η Ελλάδα παραμένει συνεπής πυλώνας της συλλογικής άμυνας και έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Ελλάδα προβάλλει τις αμυντικές δαπάνες

Κεντρικό θέμα της Συνόδου του ΝΑΤΟ είναι η πρόοδος των κρατών-μελών ως προς τον στόχο για συνολικές αμυντικές δαπάνες ύψους 5% του ΑΕΠ έως το 2035.

Η Ελλάδα εμφανίζεται ως μία από τις χώρες που έχουν ήδη υπερβεί τον στόχο του 3,5% για αμιγώς στρατιωτικές δαπάνες. Για το 2026, οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες εκτιμώνται στο 3,6% του ΑΕΠ, ενώ η κυβέρνηση προβάλλει το δωδεκαετές πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, ύψους 25 δισ. ευρώ.

Η Αθήνα τονίζει ότι η συνέπεια αυτή δεν είναι συγκυριακή, καθώς η Ελλάδα διατηρούσε υψηλές αμυντικές δαπάνες ακόμη και κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης.

Η Τουρκία αναζητά ρόλο και στην άμυνα της ΕΕ

Παράλληλα με το ΝΑΤΟ, η Άγκυρα επιχειρεί να ενισχύσει τη θέση της και στις ευρωπαϊκές αμυντικές συζητήσεις.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει υποστηρίξει ότι η Τουρκία προσφέρει αναντικατάστατη συμβολή στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, προβάλλοντας τη στρατιωτική ισχύ της χώρας του και τον ρόλο της στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας.

Η Αθήνα αντιμετωπίζει με επιφύλαξη αυτές τις κινήσεις, καθώς θεωρεί ότι οποιαδήποτε συμμετοχή τρίτων χωρών σε ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες πρέπει να σέβεται τις αρχές καλής γειτονίας και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της ΕΕ.

Το μήνυμα της Αθήνας για την ευρωπαϊκή άμυνα

Η ελληνική θέση παραμένει ότι μια ισχυρότερη αμυντικά Ευρώπη δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ενισχύει συνολικά το ΝΑΤΟ.

Η Αθήνα ζητά περισσότερες ευρωπαϊκές επενδύσεις στην άμυνα, ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένου του κοινού δανεισμού.

Το μήνυμα που επιδιώκει να περάσει η ελληνική πλευρά είναι ότι η ασφάλεια της Ευρώπης αποτελεί κοινή ευθύνη, αλλά και ότι η συμμετοχή σε αυτή την αρχιτεκτονική πρέπει να συνοδεύεται από σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Παραιτήθηκε ο Κώστας Αντωνιάδης από το Περιφερειακό Συμβούλιο – Αναλαμβάνει ο Χρήστος Γάκης

image_print

Την παραίτησή του από τη θέση του περιφερειακού συμβούλου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπέβαλε ο Κώστας Αντωνιάδης, ο οποίος είχε εκλεγεί με την παράταξη «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση». Με την απόφασή του αυτή ολοκληρώνεται μια μακρά αυτοδιοικητική πορεία που ξεπερνά τα είκοσι χρόνια, κατά τη διάρκεια της οποίας υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίκηση από διάφορες θέσεις ευθύνης, μεταξύ των οποίων και αυτή του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας.

Τη θέση του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναλαμβάνει, σύμφωνα με τη διαδικασία αναπλήρωσης, ο Χρήστος  Γάκης, ο οποίος είναι ο πρώτος επιλαχών της παράταξης στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

Η αποχώρηση του Κώστα Αντωνιάδη σηματοδοτεί το τέλος μιας σημαντικής διαδρομής στα αυτοδιοικητικά δρώμενα της Περιφέρειας, αφήνοντας το δικό του αποτύπωμα μέσα από τη συμμετοχή του στη διοίκηση και στις αποφάσεις που αφορούσαν την ανάπτυξη της περιοχής.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Παραιτήθηκε από Περιφερειακός σύμβουλος ο Κώστας Αντωνιάδης

image_print

Την παραίτησή του από τη θέση του Περιφερειακού Συμβούλου Καβάλας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπέβαλε ο Κώστας Αντωνιάδης.

Στην ανάρτησή του αναφέρει:

«Υπέβαλα την παραίτησή μου από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ. Μια δύσκολη, αλλά επιβεβλημένη απόφαση, διότι όλοι εμείς που υπηρετούμε την κοινωνία από διάφορες θέσεις ευθύνης πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα αξιώματα αυτά δεν είναι μόνιμα και οφείλουμε να αφήνουμε χώρο και στις νεότερες γενιές που έρχονται.

Για είκοσι (20) και πλέον έτη υπηρέτησα τον δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης με ζήλο, αυταπάρνηση, ιδεολογική καθαρότητα και πολιτικό ήθος. Το σημαντικότερο, όμως, που μένει ως παρακαταθήκη από αυτή την περίοδο είναι η αγάπη και η συμπαράσταση του κόσμου, που θα με συντροφεύουν στη μετέπειτα πορεία μου.

Για αυτή την αγάπη και τη δύναμη που μου δώσατε όλοι εσείς, σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2023, τη θέση του στο Περιφερειακό Συμβούλιο αναμένεται να καταλάβει ο Χρήστος Γάκης, ως πρώτος επιλαχών.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αναγκάστηκε να πάρει πίσω την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» ο Κοντονής

image_print

Για «εθνικά επικίνδυνη» πρωτοβουλία μιλούν οι ΑΝΕΛ – Αρνήθηκε να ψηφίσει και η Νίνα Κασσιμάτη – Απέσυρε την επίμαχη τροπολογία ο υπουργός Δικαιοσύνης όταν είδε πως δεν έχει τύχη να υπερψηφιστεί.

Ισχυρές αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προκάλεσε η τροπολογία που όπως αποκάλυψε το «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής ανοίγει το δρόμο για αναγνώριση της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» με αποτέλεσμα ο Σταύρος Κοντονής να την αποσύρει.

Ωστόσο, η διαδικασία αφήνει τον ΣΥΡΙΖΑ εκτεθειμένο καθώς εμφανίστηκε «απελπιστικά απομονωμένος» να υποστηρίζει μια ρύθμιση που και κατά τον κυβερνητικό του εταίρο είναι «εθνικά επικίνδυνη». Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Καμμένος είχε δηλώσει μετά το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» πως «αναμένω την απόσυρση αυτής της Εθνικά Επικίνδυνης “πρωτοβουλίας”… Θυμίζω ότι υπάρχει αρνητική εισήγηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την “Τουρκική Ένωση Ξάνθης”! Ελπίζω οι υπεύθυνοι εισηγητές να ανακαλέσουν. Να αποσύρουν αυτή την Εθνικά επιζήμια τροπολογία».

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι κλυδωνισμοί φαίνεται πως πέρασαν και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ορισμένοι βουλευτές, όπως η κυρία Νίνα Κασιμάτη, εξέφραζαν δυσφορία για την προωθούμενη ρύθμιση και απροθυμία να την στηρίξουν.

Παράλληλα, η νέα διάσταση απόψεων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων που προκάλεσε η τροπολογία δημιούργησε νέα πολιτικά και κοινοβουλευτικά δεδομένα με την Νέα Δημοκρατία και την Δημοκρατική Συμπαράταξη να ξεκαθαρίζουν πως νομοσχέδια που δεν εξασφαλίζουν την δεδηλωμένη δεν θα λαμβάνουν την δική τους στήριξη ανεξάρτητα αν συμφωνούν με το περιεχόμενό τους. Υπενθύμισαν μάλιστα πως οι ίδιοι στο παρελθόν «έβαλαν πλάτη» για την ψήφιση διατάξεων που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα όπως το σύμφωνο συμβίωσης ή το ισλαμικό τέμενος καθώς δεν εξασφάλιζαν την κυβερνητική πλειοψηφία και πρόσθεσαν πως «από δω και στο εξής δεν θα βάζουμε πλάτη για να κάνει ο κάθε κυβερνητικός εταίρος μικροπολιτικά παιχνίδια».

Σε κάθε περίπτωση μετά την σφοδρή αντίδραση του συνόλου των κοινοβουλευτικών πτερύγων – εκτός ΣΥΡΙΖΑ – ο κ. Κοντονής απέσυρε τις επίμαχες διατάξεις προκειμένου όπως είπε να υπάρξει ενημέρωση προς της κοινοβουλευτικές ομάδες για το ακριβές περιεχόμενό τους.

«Έχουν βάση οι γελοιότητες που ακούστηκαν από τους φασίστες ότι με αυτό τον τρόπο επιβάλλουμε αναγνώριση τουρκικών συλλόγων;» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός για να προσθέσει: «Η διάταξη εγκαθιδρύει δικαίωμα σε αυτόν που έχει πετύχει θετική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να επανεξεταστεί η υπόθεσή του από τα ελληνικά δικαστήρια τα οποία κυρίαρχα θα αποφασίσουν. Επομένως εγκαθιδρύεται δικαίωμα επανεξετάσεως χωρίς τίποτε άλλο. Τα δικαστήριά μας θα αποφασίσουν χωρίς τίποτε άλλο. Ολες αυτές οι ερμηνείες το μόνο που κάνουν είναι να προσφέρουν κακές υπηρεσίες στον τόπο και την πατρίδα. Ανοίγετε εσείς θέματα εκεί που δεν υπάρχουν στην διάταξη. Γι αυτό και οι νεοναζί έλεγαν αυτά που έλεγαν. Σε αυτό το φασιστικό παραλήρημα ποιος απαντά; Η κυβέρνηση απαντά. Προς όλους λεει η κυβέρνηση πως το ΕΔΑΔ έχει εκδώσει και άλλες αποφάσεις τις οποίες η χώρες τις κάνει σημαία. Με αυτές τις αποφάσεις που κατά συνθήκη μπορεί να μην βολεύουν την Ελλάδα τι θα κάνουμε; Θα συμπεριφερθούμε όπως η χούντα το ’68 που αποβλήθηκε; Λέμε ότι η χώρα θα πρέπει να είναι συνεπής στις διεθνείς υποχρεώσεις της να σέβεται ότι πρέπει να μετέχει στα όργανα και να σέβεται τις αποφάσεις τους και να δίνει δικαίωμα στους έλληνες πολίτες επανεξέτασης της υπόθεσης όταν πετυχαίνουν θετική απόφαση από το ΕΔΑΔ. Που είναι όλα αυτά για τα τουρκικά σωματεία;». Προκειμένου δε να υποστηρίξει την απόσυρση των διατάξεων είπε: «Ενημερώθηκα από τον εκπρόσωπο της χώρας στο συμβούλιο της Ευρώπης τον κ. Περάκη ότι αναβλήθηκε σήμερα η συζήτηση ενώπιον του Συμβουλίου Αντιπροσώπων και μας δίνεται το δικαίωμα να ενημερωθούν τα κόμματα καλύτερα για το τι ακριβώς λέει και επιδιώκει η διάταξη. Επαναλαμβάνω. Μην προσφέρετε κακές υπηρεσίες στην χώρα.  Ανταποκρινόμενος και στο αίτημα του εισηγητή των ΑΝΕΛ κ. Παπαχριστόπουλο να δοθεί χρόνος μιας εβδομάδας – 10 ημερών. Θα αποσυρθούν οι διατάξεις και θα έρθουν σε άλλο νομοσχέδιο. Αυτά τα λέω γιατί έγινε η αναβολή της συζήτησης της υπόθεσης. Αν δεν γινόταν δεν θα τις απέσυρα». Σε άλλο σημείο δε είπε προκειμένου να εξηγήσει την άρνηση των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν την τροπολογία του «Προ 2,5 ετών είχαμε μια άλλη κυβέρνηση συνεργασίας. Συμφωνούσαν τα κόμματα που την στήριζαν σε όλα τα νομοσχέδια;» και συνέχισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έφερε ο κ. Ρουπακιώτης νομοσχέδια για ναρκωτικά εμείς το στηρίξαμε. Δεν κάναμε τα καραγκιοζιλίκια που εσείς κάνετε σήμερα. Τι είστε; Πολιτικά σχιζοφρενείς; Δηλαδή λέτε “συμφωνούμε με αυτά που φέρνει η κυβέρνηση αλλά δεν τα ψηφίζουμε για να δημιουργηθεί πολιτικό θέμα”. Εμείς τότε τα υπερψηφίσαμε όσα συμφωνούσαμε. Όπου εμείς συμφωνούσαμε με κάτι καλό το ψηφίζαμε».

Πάντως, πριν την τοποθέτηση του κ. Κοντονή είχε διαφανεί από τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων πως η τροπολογία δεν θα έχει τύχη και πως τα μόνα πιθανά ενδεχόμενα ήταν είτε η καταψήφιση είτε η απόσυρση.

Μετά την ξεκάθαρη στάση της αντιπολίτευσης, αλλά και των ΑΝΕΛ, ότι θα καταψηφίσουν την διάταξη, οι 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «απομονώθηκαν» και δεν επαρκούσαν για τον σχηματισμό  ικανής πλειοψηφίας.

Η ΝΔ ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει. Σε μη θετική ψήφο προσανατολίστηκε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ το ΚΚΕ επέλεξε το «παρών», σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «τα ζητήματα αυτά δεν λύνονται με νομικές διατάξεις. Έχουν λυθεί με Διεθνείς Συνθήκες».

Επίσης, στην αρνητική ψήφο τοποθετήθηκαν  Χ.Α. και Ένωση Κεντρώων, ενώ το Ποτάμι ανέμενε εξηγήσεις από τον υπουργό.

Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας, με αφορμή και την στάση των ΑΝΕΛ να καταψηφίσουν την ρύθμιση, σχολίασε: «Αυτή η κυβέρνηση έχει φθάσει στα 2/3 του βίου της και έχουμε εξακολουθούμε να είμαστε μάρτυρες της περίεργης ισορροπίας των κυβερνητικών εταίρων. Τραγελαφικές και απερίγραπτες καταστάσεις. Συμφωνούν γενικά και διαφωνούν αλά καρτ και κατά περίπτωση. Διαφωνούμε εντελώς με αυτή την πολιτική και πρακτική. Ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και από εδώ και στο εξής, κάθε φορά που οι κυβερνητικοί εταίροι διαφωνούν, εμείς δεν θα στηρίζουμε, ασχέτως αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Δεν μπορείτε να έρχεστε πατώντας σε δύο βάρκες. Εμείς σε κάθε τροπολογία και νομοσχέδιο θα έχουμε στάση αρνητική, αν δεν τα έχετε βρει μεταξύ σας. Δεν μπορεί να εμφανίζεστε με δύο γραμμές, αλλά κατά τα άλλα να είστε αδιατάρακτοι».

«Ξέρετε τι λέει το άρθρο επί της ουσίας; Έχει εθνικές προεκτάσεις και δεν μπορούμε να το περάσουμε έτσι. Εμείς επί της ουσίας θα τοποθετηθούμε στην συζήτηση και θα σας τα εξηγήσουμε όλα» προσέθεσε.

Σύμφωνα, δε, με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η τροπολογία έχει εθνικές προεκτάσεις και εκτιμούμε ότι δεν μελετήθηκε σοβαρά το θέμα από το συγκεκριμένο υπουργείο».

Από την πτέρυγα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο εισηγητής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είπε πως, αν και συμφωνεί με το περιεχόμενο της ρύθμισης, θα καταψηφίσει τα άρθρα.

«Η ΔΗΣΥ έχει αποδείξει ότι υπερασπίζεται το ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σέβεται τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχουν συμβάλει στην εμπέδωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπό αυτή την έννοια συμφωνούμε στην εφαρμογή της οριστικής απόφασης του ΕΔΑΔ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθεοδώρου, για να συνεχίσει: «Είναι αυτονόητη η στάση για μια παράταξη που αγωνίστηκε για την αναγνώριση του νομικού κεκτημένου και πρέπει να βάλουμε τέλος στο επικοινωνιακό παιχνίδι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να κυβερνά με τους ΑΝΕΛ για το μνημόνιο και την περικοπή συντάξεων και να απευθύνεται σε εμάς για να ψηφίζονται νομοσχέδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για το τζαμί και το σύμφωνο συμβίωσης. Αυτό τέλος. Δεν δίνουμε άλλοθι. Αν στα επίμαχα άρθρα δεν έχετε την απαιτούμενη πλειοψηφία, σε εμάς δεν θα βρείτε στήριξη για να συνεχίσετε την ετερόκλητη συμμαχία. Αποσύρετε τις ρυθμίσεις και πείστε τους εταίρους σας να τις υπερψηφίσουν και τότε θα τις ψηφίσουμε και εμείς. Αντίθετα με τους εταίρους σας, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ψηφιστούν οι ρυθμίσεις. Δεν γίνεται αλά καρτ συμφωνία. Από την στιγμή που έχετε έντιμη συμφωνία, εμείς περιμένουμε να το διαπιστώσουμε».

Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Παπαηλιού, έσπευσε να υποστηρίξει πως «επειδή έχουν γραφτεί και λεχθεί κάποια πράγματα, πρέπει να πούμε ότι έχουν εκδοθεί κάποιες αποφάσεις εις βάρος της χώρας μας. Ανήκουμε στην διεθνή κοινότητα, επικαλούμαστε αποφάσεις του διεθνούς δικαστηρίου για την Τουρκία και πρέπει να υπάρχει και εκ μέρους μας συμμόρφωση στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών μεταξύ αυτών και της Συνθήκης της Λωζάννης. Με την τροπολογία δεν αναγνωρίζεται τουρκική μειονότητα. Η Συνθήκη Λωζάννης αναγνωρίζεται και από εμάς και το ίδιο πρέπει να κάνει και η Τουρκία. Με την τροπολογία δύνεται η δυνατότητα να προσφύγουν και πάλι στα δικαστήρια. Τα ελληνικά δικαστήρια θα επανεξετάσουν τις υποθέσεις και θα κρίνουν κυριαρχικά βάσει των Διεθνών Συνθηκών μεταξύ των οποίων και της Συνθήκης της Λωζάννης».

Από την πλευρά των ΑΝΕΛ, ο ειδικός αγορητής, Θανάσης Παπχριστόπουλος, κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποσύρει την ρύθμιση.

«Δεν διεκδικούμε την αλήθεια ούτε το αλάθητο, αλλά έχουμε μια ευαισθησία στα εθνικά θέματα» είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος, για να συνεχίσει: «Θυμίζω τι έχουμε κάνει και πόσο καλά έχουμε συμπεριφερθεί στις μειονότητες και τους πρόσφυγες. Με πόση αγάπη έχουμε συμπεριφερθεί σε τόσο κόσμο. Πρωτόγνωρη για ένα συντηρητικό κόμμα. Παρακαλώ τον υπουργό αυτό το θέμα να το ξαναδεί. Έχουμε ευαισθησία πιστεύουμε ότι αγγίζει κάποια εθνικά θέματα. Είναι παράκληση αγάπης να ξαναδεί την τροπολογία και θα μας δώσει και εμάς την δυνατότητα να το δούμε με ποιο ώριμο μάτι. Να είστε σίγουροι όμως ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πέσει».

Επισης απο την ΝΔ ο κ Γιώργος Κουμουτσάκος εξήγησε πως «πρόκειται για τροπολογία με σοβαρότατες εθνικές προεκτάσεις και διαστάσεις που εντοπίζονται στη Θράκη. Η σοβαρότητα και το αίσθημα εθνικής ευθύνης μου επιβάλλει να μην επεκταθώ περισσότερο στο πώς και με ποιον τρόπο μπορεί να επηρεάσει. Το ότι η τροπολογία αυτή έχει μείζονες εθνικές προεκτάσεις και διαστάσεις δεν είναι μόνο δική μας ανάγνωση, είναι και του κυβερνητικού σας εταίρου, του οποίου ο εκπρόσωπος εδώ σας πρόσβαλε, κύριε Υπουργέ, κατά πρόσωπο. Διότι τι είπε; “Εμείς δεν το ψηφίζουμε, γιατί έχουμε εθνικές ευαισθησίες”. Εμμέσως, λοιπόν, τι σας είπε; Ότι εσείς το φέρατε, γιατί δεν έχετε εθνικές ευαισθησίες. Και το ανέχεστε! Κύριε Υπουργέ, έχετε την κυβερνητική πλειοψηφία μαζί σας στην τροπολογία αυτή; Είναι η κυβερνητική πλειοψηφία παρούσα; Είναι πίσω από αυτή την τροπολογία; Αν δεν την έχετε, γιατί τη φέρατε; Πού επενδύετε; Επενδύετε στην υπεύθυνη στάση της Αντιπολίτευσης για να παρακάμψετε την ανεύθυνη του κυβερνητικού σας εταίρου; Πού ακούστηκαν αυτά τα πράγματα;»

Απο το ΚΚΕ ο κ Μανώλης Συντυχακης επισήμανε πως «θεωρούμε ότι η ουσία της τροπολογίας σχετικά με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης, μέρος του οποίου αποτελεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, παρ’ όλο που κατά καιρούς έχει πάρει κάποιες θετικές αποφάσεις, όπως για παράδειγμα για την υπόθεση της Μανωλάδας, στην πράξη αυτό το Συμβούλιο αντιδραστικοποιείται όλο και πιο πολύ, κάτι που φαίνεται από μια σειρά αποφάσεις του, όπως για παράδειγμα τη λειτουργία των κομμάτων, την ανατροπή εργασιακών δικαιωμάτων και μια σειρά άλλες αποφάσεις που βάζουν σε αμφισβήτηση δημοκρατικά, κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες. Απ’ αυτή την άποψη εκφράζουμε την ανησυχία για το πού μπορούν να οδηγηθούν τα πράγματα και γι’ αυτόν τον λόγο θα ψηφίζαμε «ΠΑΡΩΝ» για τη συγκεκριμένη τροπολογία. Σε σχέση με το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι αυτό το ζήτημα καθορίζεται από διεθνείς συνθήκες, τη Συνθήκη της Λωζάννης στην προκειμένη περίπτωση και δεν μπορεί να αλλάξει σε καμία των περιπτώσεων με δικαστικές αποφάσεις».

Τελος ο Γιάννης Λαγος της ΧΑ σημείωσε: «εάν περάσει αυτή η τροπολογία, θα σας γράψει η ιστορία ως τους νέους Εφιάλτες και επισήμως, γιατί ανεπισήμως στον ελληνικό λαό έχετε περάσει».

dramini.gr

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Άγκυρα: Αγωνία στην Αθήνα για Τραμπ-Ερντογάν

Άγκυρα - Σύνοδος ΝΑΤΟ με Τραμπ και Ερντογάν - 2026
image_print

Άγκυρα: Αγωνία στην Αθήνα για Τραμπ-Ερντογάν

Με αυξημένη προσοχή παρακολουθεί η Αθήνα τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που ξεκινά στην Άγκυρα, καθώς η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενδέχεται να ανοίξει ξανά τη συζήτηση για την προμήθεια F-35 από την Τουρκία. Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να εμφανιστεί θετικός απέναντι σε τουρκικά αιτήματα, ωστόσο ποντάρει στους περιορισμούς του Κογκρέσου και στις αντιρρήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν για την επιστροφή της Άγκυρας στο πρόγραμμα.

Η Σύνοδος πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία επιχειρεί να αναβαθμίσει τον ρόλο της στο ΝΑΤΟ, αλλά και να αποκτήσει πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες. Παράλληλα, η Ελλάδα προσέρχεται στη συζήτηση προβάλλοντας τη συνέπειά της στις νατοϊκές δεσμεύσεις και τις αυξημένες αμυντικές δαπάνες της.

Το βλέμμα στα F-35 και στο Κογκρέσο

Στην Αθήνα θεωρούν ότι, ακόμη και αν ο Ντόναλντ Τραμπ εκφράσει πολιτική βούληση υπέρ της Τουρκίας, η επιστροφή της Άγκυρας στο πρόγραμμα των F-35 δεν είναι απλή υπόθεση.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, υποστήριξε στη Βουλή ότι δεν υφίσταται, στην παρούσα φάση, ζήτημα άρσης της απαγόρευσης για την προμήθεια των μαχητικών από την Τουρκία.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι οι περιορισμοί που προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία εξακολουθούν να ισχύουν και ότι για οποιαδήποτε αλλαγή απαιτείται νέα απόφαση του Κογκρέσου.

Η Αθήνα παρακολουθεί επίσης τη στάση του Ισραήλ, καθώς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να έχει εκφράσει αντιρρήσεις για ενδεχόμενη προμήθεια F-35 από την Τουρκία, εκτιμώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επηρεάσει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή.

Χωρίς συνάντηση Μητσοτάκη με Τραμπ ή Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει προγραμματισμένες διμερείς συναντήσεις ούτε με τον Ντόναλντ Τραμπ ούτε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, μια συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο θα μπορούσε να έχει υψηλό βαθμό απρόβλεπτου, ενώ η παρούσα συγκυρία δεν θεωρείται κατάλληλη ούτε για νέα συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, δεδομένης της έντασης γύρω από τη «Γαλάζια Πατρίδα» και τις κινήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει στους συμμάχους ότι η Ελλάδα παραμένει συνεπής πυλώνας της συλλογικής άμυνας και έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Ελλάδα προβάλλει τις αμυντικές δαπάνες

Κεντρικό θέμα της Συνόδου του ΝΑΤΟ είναι η πρόοδος των κρατών-μελών ως προς τον στόχο για συνολικές αμυντικές δαπάνες ύψους 5% του ΑΕΠ έως το 2035.

Η Ελλάδα εμφανίζεται ως μία από τις χώρες που έχουν ήδη υπερβεί τον στόχο του 3,5% για αμιγώς στρατιωτικές δαπάνες. Για το 2026, οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες εκτιμώνται στο 3,6% του ΑΕΠ, ενώ η κυβέρνηση προβάλλει το δωδεκαετές πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, ύψους 25 δισ. ευρώ.

Η Αθήνα τονίζει ότι η συνέπεια αυτή δεν είναι συγκυριακή, καθώς η Ελλάδα διατηρούσε υψηλές αμυντικές δαπάνες ακόμη και κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης.

Η Τουρκία αναζητά ρόλο και στην άμυνα της ΕΕ

Παράλληλα με το ΝΑΤΟ, η Άγκυρα επιχειρεί να ενισχύσει τη θέση της και στις ευρωπαϊκές αμυντικές συζητήσεις.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει υποστηρίξει ότι η Τουρκία προσφέρει αναντικατάστατη συμβολή στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, προβάλλοντας τη στρατιωτική ισχύ της χώρας του και τον ρόλο της στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας.

Η Αθήνα αντιμετωπίζει με επιφύλαξη αυτές τις κινήσεις, καθώς θεωρεί ότι οποιαδήποτε συμμετοχή τρίτων χωρών σε ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες πρέπει να σέβεται τις αρχές καλής γειτονίας και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της ΕΕ.

Το μήνυμα της Αθήνας για την ευρωπαϊκή άμυνα

Η ελληνική θέση παραμένει ότι μια ισχυρότερη αμυντικά Ευρώπη δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ενισχύει συνολικά το ΝΑΤΟ.

Η Αθήνα ζητά περισσότερες ευρωπαϊκές επενδύσεις στην άμυνα, ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένου του κοινού δανεισμού.

Το μήνυμα που επιδιώκει να περάσει η ελληνική πλευρά είναι ότι η ασφάλεια της Ευρώπης αποτελεί κοινή ευθύνη, αλλά και ότι η συμμετοχή σε αυτή την αρχιτεκτονική πρέπει να συνοδεύεται από σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Παραιτήθηκε ο Κώστας Αντωνιάδης από το Περιφερειακό Συμβούλιο – Αναλαμβάνει ο Χρήστος Γάκης

image_print

Την παραίτησή του από τη θέση του περιφερειακού συμβούλου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπέβαλε ο Κώστας Αντωνιάδης, ο οποίος είχε εκλεγεί με την παράταξη «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση». Με την απόφασή του αυτή ολοκληρώνεται μια μακρά αυτοδιοικητική πορεία που ξεπερνά τα είκοσι χρόνια, κατά τη διάρκεια της οποίας υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίκηση από διάφορες θέσεις ευθύνης, μεταξύ των οποίων και αυτή του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας.

Τη θέση του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναλαμβάνει, σύμφωνα με τη διαδικασία αναπλήρωσης, ο Χρήστος  Γάκης, ο οποίος είναι ο πρώτος επιλαχών της παράταξης στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

Η αποχώρηση του Κώστα Αντωνιάδη σηματοδοτεί το τέλος μιας σημαντικής διαδρομής στα αυτοδιοικητικά δρώμενα της Περιφέρειας, αφήνοντας το δικό του αποτύπωμα μέσα από τη συμμετοχή του στη διοίκηση και στις αποφάσεις που αφορούσαν την ανάπτυξη της περιοχής.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Παραιτήθηκε από Περιφερειακός σύμβουλος ο Κώστας Αντωνιάδης

image_print

Την παραίτησή του από τη θέση του Περιφερειακού Συμβούλου Καβάλας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπέβαλε ο Κώστας Αντωνιάδης.

Στην ανάρτησή του αναφέρει:

«Υπέβαλα την παραίτησή μου από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ. Μια δύσκολη, αλλά επιβεβλημένη απόφαση, διότι όλοι εμείς που υπηρετούμε την κοινωνία από διάφορες θέσεις ευθύνης πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα αξιώματα αυτά δεν είναι μόνιμα και οφείλουμε να αφήνουμε χώρο και στις νεότερες γενιές που έρχονται.

Για είκοσι (20) και πλέον έτη υπηρέτησα τον δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης με ζήλο, αυταπάρνηση, ιδεολογική καθαρότητα και πολιτικό ήθος. Το σημαντικότερο, όμως, που μένει ως παρακαταθήκη από αυτή την περίοδο είναι η αγάπη και η συμπαράσταση του κόσμου, που θα με συντροφεύουν στη μετέπειτα πορεία μου.

Για αυτή την αγάπη και τη δύναμη που μου δώσατε όλοι εσείς, σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2023, τη θέση του στο Περιφερειακό Συμβούλιο αναμένεται να καταλάβει ο Χρήστος Γάκης, ως πρώτος επιλαχών.

DNews Widget
Continue Reading

espa logo

espa_logo_en