Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Αναβίωση του εθίμου των Αράπηδων στον δήμο Παγγαίου

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθος επισκεπτών αναβίωσε για ακόμα μια χρονιά το πανάρχαιο έθιμο των Αράπηδων στην έδρα της Δημοτικής Ενότητας Παγγαίου τη Νικήσιανη, χθες 6 Ιανουαρίου 2016, ανήμερα των Θεοφανείων, με την αθρόα συμμετοχή μεταμφιεσμένων ανδρών κάθε ηλικίας και μικρών παιδιών  καθώς και γυναικών και κοριτσιών με παραδοσιακές φορεσιές, οι οποίες έλαβαν μέρος στα χορευτικά τμήματα, αλλά και στην προετοιμασία και το σερβίρισμα εδεσμάτων και κρασιού/τσίπουρου στη διάρκεια της εκδήλωσης.

 Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών και την πρόσφατη χιονόπτωση, η φυσιολογική , για την εποχή, θερμοκρασία οδήγησε εκατοντάδες επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή και πιο συγκεκριμένα από Καβάλα, Αθήνα,  Πειραιά,  Χαλκιδική καθώς και από τους όμορους νομούς στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου,  όπου μαζί με τους κατοίκους της περιοχής απόλαυσαν το πιο χαρακτηριστικό έθιμο της Νικήσιανης, που οργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Νικήσιανης «Ο ΑΡΑΠΗΣ», πάντοτε με τη στήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Παγγαίου.

 Λίγα λόγια για το έθιμο

Κάθε χρόνο, κατά την έναρξη του νέου έτους, στην καρδιά του Παγγαίου όρους, όλες οι ομάδες των «Αράπηδων», κάνουν κοινή παρέλαση στους δρόμους της Νικήσιανης, κάτω από τους εκκωφαντικούς ήχους των κουδουνιών τους. Δύο αρχηγοί ομάδων παλεύουν, μέχρι την τελική πτώση του ενός. Ακολούθως, γύρω από τον πεσμένο αρχηγό, μαζεύονται όλοι, σε μια μυσταγωγία, που τελειώνει με την ανάσταση του νεκρού και τον ιδιόρρυθμο ξέφρενο χορό όλων, που ακολουθεί.

Το έθιμο των «Αράπηδων», το οποίο αναβιώνει κάθε χρόνο, στο τέλος του Δωδεκαημέρου των Χριστουγέννων, στη Νικήσιανη, από τα μέλη του Παραδοσιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Νικήσιανης «ο Αράπης», είναι ένα από τα πιο σημαντικά έθιμα στη Βαλκανική, το οποίο  αναπαριστά την μάχη της ζωής και του θανάτου.

Τα τελευταία χρόνια, το έθιμο του «Αράπη» οργανώνεται από τον ομώνυμο Πολιτιστικό-Παραδοσιακό Σύλλογο της Νικήσιανη, και την αυθόρμητη και δυναμική συμμετοχή όλων των κατοίκων, ανήμερα των Θεοφανείων.

«Αράπηδες» ντύνονται οι άνδρες, σκεπάζοντας όλο το σώμα τους με προβιές ζώων ή κάπα. Στην πλάτη τους δημιουργείται καμπούρα με γέμισμα φύλλων καλαμποκιού ή χόρτου. Στη μέση τους «περιζώνουν» τρία μεγάλα κουδούνια τα «τσιάνια» και ένα άλλο ιδιόμορφο κουδούνι, το «μπατάλη». Τις κνήμες τους ζώνουν με μάλλινα κομμάτια υφάσματος, τα «καλτσιούνια». Αντί για παπούτσια φορούν τα «τσιρβούλια», που κατασκευάζονται από ακατέργαστο χοιρινό δέρμα. Οι «λαπάρες» είναι δερμάτινα σχοινιά, που συγκρατούν τα «τσιρβούλια» και τα «καλτσιούνια» στις κνήμες, μέχρι το γόνατο. «Μπαρμπότα» είναι το επιβλητικό κάλυμμα της κεφαλής, συχνά στολισμένο με κεντημένο μαντήλι, που αποτελείται από ακατέργαστο δέρμα τράγου, γεμάτο με χόρτο.

Σύμφωνα με την παράδοση, την εποχή της τουρκοκρατίας, στον εξοπλισμό του «Αράπη» προστέθηκε και ένα ξύλινο σπαθί, η «μαχαίρα».

Την  χθεσινή αναβίωση του εθίμου, παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κώστας Γάκης, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι, καθώς και δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του δήμου Παγγαίου.

d1b3e8c0-1e25-4f7a-804d-d3bbf18fc484

0071b492-3fd4-44db-81b3-d3c5684b6955

2b3d1281-089c-4a19-879a-14e81112ae25

c7071789-acf1-4791-adac-a5d4507da278

 

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Την Καβάλα επισκέφθηκε η Υφυπουργός Μεταφορών & Υποδομών Χριστίνα Αλεξοπούλου

Την Καβάλα επισκέφθηκε η Υφυπουργός Μεταφορών & Υποδομών Χριστίνα Αλεξοπούλου το πρωί της Τρίτης 14 Μαϊου, η οποία περιόδευσε στην πόλη και συζήτησε με αρμόδιους για τα θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες στον κλάδο των μεταφορών

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Ελευθέρια 2024 στο Δήμο Αλεξανδρούπολης

Με πληθώρα πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων ο Δήμος Αλεξανδρούπολης εορτάζει τα Ελευθέρια, τιμώντας της 104η επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης και της ενσωμάτωσής της στον εθνικό κορμό.

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Ελευθέρια 2024 | Η Αλεξανδρούπολη γιορτάζει τα 104 χρόνια από την απελευθέρωσή της

Η Αλεξανδρούπολη γιορτάζει σήμερα Τρίτη 14 Μαΐου 2024 τα 104 χρόνια από την απελευθέρωσή της, με τα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2024», που περιλαμβάνουν πολλές εκδηλώσεις.

Παρουσία του Αρχειπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου, που θα αναγορευθεί μάλιστα σε Επίτιμο Δημότη του δήμου Αλεξανδρούπολης, του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης και του βουλευτή Έβρου Χρήστου Δερμεντζόπουλου ως εκπροσώπου της Βουλής, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης θα πραγματοποιήσει εορταστικές εκδηλώσεις για να τιμήσει την Επέτειο της 14ης Μαΐου. Φυσικά δεσπόζει η μεγάλη στρατιωτική, μαθητική αλλά και πολιτιστική παρέλαση, που θα πραγματοποιηθεί στην παραλιακή οδό Βασ. Αλεξάνδρου. Κατά την διάρκεια της, όπως και πέρυσι, αναμένεται να γίνουν πτήσεις ελληνικών μαχητικών αεροπλάνων πάνω από τον χώρο της παρέλασης.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en