Quantcast
Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΑΜΘ | Πρόγραμμα Βιολογικής Κτηνοτροφίας – Ένα ακόμη φιάσκο και η αδικία συνεχίζεται

Μία ακόμη απογοήτευση προκάλεσε η προκήρυξη και η έναρξη υποβολής αιτήσεων του προγράμματος για τη βιολογική κτηνοτροφία σε μεγάλη μερίδα των κτηνοτρόφων, και συνολικά στους νέους και νεοεισερχόμενους, που για μια ακόμη φορά αντιμετωπίζονται ως «παιδιά ενός κατώτερου Θεού».

Η «αμαρτία» των ιστορικών δικαιωμάτων, η μη άμεση σύγκληση της αξίας των δικαιωμάτων γενικώς και η «τεχνική λύση» στην κατανομή των βοσκοτόπων από ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ το 2015, οδηγεί στον αποκλεισμό και από τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα των «μη προνομιούχων» κτηνοτρόφων της χώρας, αυτών δηλαδή που δεν έχουν «ιστορικά» δικαιώματα αλλά παράγουν πραγματικά.

Η χρήση των όρων επιλεξιμότητας της «βασικής ενίσχυσης» και για τη βιολογική, επεκτείνει την κατάφωρη αδικία έναντι όλων εκείνων που δεν διαθέτουν «ιστορικά» δικαιώματα. Για παράδειγμα, ένας κτηνοτρόφος με 200 Ζωικές Μονάδες, που με την κατανομή βοσκοτόπου του 2015, επειδή είχε ελάχιστα ή καθόλου δικαιώματα από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, του δόθηκαν 300 στρέμματα επιλέξιμου βοσκότοπου, μπορεί να εντάξει στη βιολογική περίπου 30 από τα 200 ζώα του. Φυσικά, την ίδια στιγμή, η πιστοποίηση δεν μπορεί να αφορά μέρος του κοπαδιού. Αν επιμένει να ενταχθεί στο πρόγραμμα, θα πρέπει να πληρώνει τον οργανισμό πιστοποίησης και να αγοράζει βιολογικές ζωοτροφές και για τα 200 ζώα, όταν η ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος ή το αυξημένο κόστος (σε σχέση με τη συμβατική εκτροφή) θα αφορά μόνο τα 30!

Επίσης, σημαντικό πρόβλημα φαίνεται πως θα δημιουργηθεί και μεταξύ των Χωρικών Ενοτήτων (ΧΕ) στις οποίες είναι χωρισμένη η χώρα, λόγο της διαφορετικής (θεωρητικά) Πυκνότητας Βόσκησης της κάθε περιοχής. Είναι πολύ πιθανό, κτηνοτρόφοι με τις ίδιες ζωικές μονάδες να τύχουν πληρωμών με τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ τους (έως και 7 φορές)! Και αυτό γιατί και στις ΧΕ – της ίδιας πάντα χώρας που λέγεται Ελλάδα –  υπάρχουν ευνοημένες και κατώτερες…

Η απαίτηση επίσης για «Άδεια κτηνοτροφικής εγκατάστασης ή προέγκριση αυτής» ως προαπαιτούμενο για την ένταξη, αποκλείει ένα μεγάλο μέρος των κτηνοτρόφων (περίπου 80%) που λόγω των παλινωδιών για το θέμα από το 2012 (Ν.4056) και μετά, δεν κατάφεραν να εκδώσουν άδεια. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα εκείνων που πληρούν τις προϋποθέσεις για έκδοση άδειας διατήρησης υφιστάμενων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με τη νομοθετική επίλυση του προβλήματος εδώ και 14 μήνες (Άρθρο 12, Ν.4351/4-12-15), αλλά οι κατά τόπους ΔΑΟΚ δεν δέχονται αιτήσεις τους γιατί δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι αναγκαίες ερμηνευτικές/εφαρμοστικές εγκύκλιοι!

Και αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες (και, με βεβαιότητα, και οι επόμενες), θεωρητικώς κόπτεται για την ποιοτική αναβάθμιση της παραγωγής και για την ηλικιακή ανανέωση του γηρασμένου αγροτικού πληθυσμού. Στην πράξη όμως κάνει ακριβώς το αντίθετο. Χαρίζει το 80% από τα περίπου 2 δις € των ενισχύσεων στο 20% των αγροτών, αδιαφορώντας αν αυτοί εξακολουθούν να παράγουν ή όχι, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και αδικώντας κατάφωρα το πιο δυναμικό και παραγωγικό κομμάτι του αγροτικού πληθυσμού. Γι’ αυτό εδώ και καιρό υποστηρίζουμε ότι στην Ελλάδα, με τις μεγάλες προοπτικές για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και τη δυνατότητα να γίνει το μεγάλο «βιολογικό περιβόλι» της Ευρώπης, το γεωργο-κτηνοτροφικό επάγγελμα παραμένει «κλειστό».

Επειδή πλέον έχουν ξεπεραστεί όλα τα όρια, καλούμε όλους εκείνους τους «μαθητευόμενους μάγους» που ρυθμίζουν το μέλλον του πρωτογενούς τομέα και κατά συνέπεια της χώρας,  αποφασίζοντας «ελαφρά τη καρδία» ποιος θα επιβιώσει και ποιος θα καταστραφεί, να αλλάξουν ρότα. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα (κατανομή δικαιωμάτων, εξισωτική, αγροπεριβαλλοντικά κ.λπ.) δείχνουν ότι είτε δεν ξέρουν, είτε δεν θέλουν ή δεν μπορούν. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να πιστέψουμε ότι μπορεί να «εξυπηρετούνται» κάποιοι από αυτό το απίστευτο αλαλούμ. Σε κάθε περίπτωση ας σταματήσουν το καταστροφικό τους έργο τώρα!

Οι υπογράφοντες το παρόν έχουν επανειλημμένως τονίσει τις αδικίες που δημιούργησαν οι στρεβλές αποφάσεις για την εφαρμογή της ΚΑΠ και για τις ντόμινο-επιπτώσεις που επιφέρουν στην πράξη (βλ. βιολογικά, και εξισωτική). Αξιώνουμε άμεσα άρση των αδικιών για το πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας με:

  • Χρήση ως επιλέξιμου, του πραγματικού βοσκότοπου που καλύπτει το σύνολο του ζωικού κεφαλαίου της κάθε εκτροφής.
  • Χρήση της παράτασης για την έκδοση άδειας κτηνοτροφικής εγκατάστασης όπως αυτή προβλέπεται (Άρθρο 4, Ν. 4424/2016, ΦΕΚ Α΄ 183).
  • Αποδέσμευση επιλέξιμων βοσκοτόπων από τις σταβλισμένες εκτροφές.
  • Χρήση ενιαίας πυκνότητας βόσκησης για όλη την επικράτεια.
  • Ένταξη και της χοιροτροφίας, τουλάχιστον για τον αυτόχθονο ελληνικό χοίρο,   στο μέτρο της βιολογικής και
  • άμεση διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων από πλευράς Πολιτείας, ώστε να μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία (μεταξύ άλλων, να διερευνηθεί και το αν τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα για την κτηνοτροφία μπορούν να βασίζονται στις ζωικές μονάδες και όχι στην έκταση του βοσκότοπου, όπως αναφέρθηκε από υπηρεσιακούς παράγοντες).

    Οι Συλλογικοί Φορείς που συνυπογράφουν:

  1. Ένωση Νέων Αγροτών Ν. Θεσσαλονίκης
  2. Ένωση Νέων Αγροτών Ν. Κιλκίς
  3. Ένωση Νέων Αγροτών Ν. Λακωνίας
  4. Ένωση Νέων Αγροτών Ν. Ημαθίας
  5. Ένωση Νέων Αγροτών Ν. Χαλκιδικής
  6. Ένωση Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών
  7. Σύλλογος Κτηνοτρόφων Αργιθέας
  8. Σύλλογος Αγελαδοτρόφων Ελευθέρας Βοσκής Ν. Καρδίτσας
  9. Κτηνοτροφικός Σύλλογος Γρεβενών
  10. Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χασίων
  11. Πανελλήνια Ένωση Εκτροφέων Αυτόχθονου Χοίρου
  12. Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτροφίας περιοχής Αμυνταίου
  13. ΕΑΣ Καλαμπάκας «Τα Μετέωρα»
  14. Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων
  15. Κτηνοτροφικός Σύλλογος Επαρχίας Καλαμπάκας
  16. Σύλλογος Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας
  17. Αγροτικός Συνεταιρισμός Προβατοτρόφων Καραγκούνικων Προβάτων
  18. Κτηνοτροφικός Σύλλογος Δήμου Κάτω Νευροκοπίου
  19. Κτηνοτροφικός Σύλλογος Δήμου Προσοτσάνης
  20. Κτηνοτροφικός Σύλλογος Νομού Καβάλας
  21. Κτηνοτροφικός Σύλλογος Νομού Ξάνθης
  22. Κτηνοτροφικός Σύλλογος Δήμου Ιάσμου
  23. Κτηνοτροφικός Σύλλογος Νομού Ροδόπης
  24. Κτηνοτροφικός Σύλλογος Δήμου Αλεξανδρούπολης
  25. Συνεταιρισμός Θρακών Αμνός
  26. Πανελλήνια Ένωση Εκτροφέων Αυτόχθονων Φυλών Αγροτικών Ζώων
  27. Ένωση Εκτροφέων Καλαρρύτικου Προβάτου
  28. Πανελλήνια Ένωση Αυτόχθονων Βοοειδών

 

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΥΠΑΑΤ | Πρόγραμμα 135 εκατ. ευρώ για στήριξη της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων

Την ανάρτηση της προδημοσίευσης της 1ης πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στην παρέμβαση «Π3-73-2.3 – Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023-2027, ύψους 135 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, κι ο αρμόδιος υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης, σε συνεργασία με τον γενικό γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη.

Στόχος της παρέμβασης «Π3-73-2.3 – Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/ εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, με στόχο την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε μεταποιημένα ποιοτικά προϊόντα αλλά και την αύξηση των δυνατοτήτων διείσδυσης στις διεθνείς αγορές, μέσω της αξιοποίησης της πρώτης ύλης της πρωτογενούς παραγωγής, της ενσωμάτωσης της καινοτομίας, της ανάπτυξης μεθόδων και διαδικασιών προστασίας του περιβάλλοντος που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, καθοριστική σημασία για τη στήριξη των επενδύσεων έχει τόσο η διατήρηση, όσο και η δημιουργία θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας στην κοινωνική σταθερότητα και στην οικονομική ανάπτυξη τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο καθώς και η προστασία της ανθρώπινης υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό χορηγείται στήριξη σε επιχειρήσεις μεταποίησης γεωργικών προϊόντων όταν το αποτέλεσμα της επεξεργασίας τους είναι επίσης γεωργικό, σε επιχειρήσεις τυποποίησης γεωργικών προϊόντων με σήμανση (Εθνικά και Ενωσιακά Πρότυπα) καθώς και σε επιχειρήσεις που μετέχουν σε σχήματα συμβολαιακής γεωργίας.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε σχετικά: «Μέλημά μας είναι η προσαρμογή των προϊόντων αγροδιατροφής στις νέες συνθήκες παραγωγής ώστε να αξιοποιείται κάθε τεχνολογική δυνατότητα, προσαρμοσμένη, όμως, στις σύγχρονες περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Δίνουμε προστιθέμενη αξία στα ελληνικά προϊόντα κατά τρόπο ώστε να είναι πιο ελκυστικά στις διεθνείς αγορές και στην προσπάθεια αυτή μας ενισχύει η μοναδική ποιότητα των ελληνικών προϊόντων. Ενισχύοντας τον πρωτογενή τομέα, δημιουργούμε θέσεις εργασίας που  δίνουν  ζωή στην ελληνική περιφέρεια. Και για την υλοποίηση αυτού του στόχου αξιοποιούμε κάθε εθνική και ευρωπαϊκό πόρο».

Η παρέμβαση αφορά αιτήσεις στήριξης με αιτούμενο προϋπολογισμό από 400.001,00 ευρώ μέχρι 5.000.000,00 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης – Ε.Γ.Τ.Α.Α.) και από το Ελληνικό Δημόσιο (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – Π.Δ.Ε.) και εφαρμόζεται σε ολόκληρη τη χώρα. Το συνολικό ποσό που προβλέπεται για τη χρηματοδότηση της Παρέμβασης ανέρχεται σε 135.000.000,00 ευρώ,

Η προδημοσίευση περιλαμβάνει πληροφοριακά στοιχεία σχετικά με τη δημοσιοποίηση της Παρέμβασης, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και επιλογής, τις επιλέξιμες και μη επιλέξιμες δαπάνες, την ένταση στήριξης καθώς και τη διαδικασία ένταξης των πράξεων στην Παρέμβαση.

Οι σημαντικότερες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούν οι υποψήφιοι είναι οι εξής:

  • Να μην είναι προβληματικές επιχειρήσεις.
  • Να δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση / τυποποίηση γεωργικών προϊόντων.
  • Να υποβάλλουν εμπρόθεσμη αίτηση στήριξης μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), εντός των προθεσμιών που θα οριστούν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Πηγή: naftemporiki.gr

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Η νέα Κ.Α.Π και ο πρωτογενής τομέας στην ατζέντα του “East Macedonia & Thrace Forum II”

Με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής, την αντιμετώπιση της υφαλμύρωσης και της λειψυδρίας, την αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων και κατά συνέπεια της παραγωγικότητας και του εισοδήματος των αγροτών, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρεί σε μια σειρά μεγάλων και μικρών αρδευτικών έργων στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ύψους άνω των 240 εκατ. ευρώ, τόνισε o αρμόδιος υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης στο East Macedonia and Trace Forum II στην Αλεξανδρούπολη, που διοργανώνει διοργάνωσε το City Hub Events.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η παρουσία του στην Αλεξανδρούπολη, όπως και άλλων υπουργών δείχνει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την περιοχή. Τόνισε ότι ο ΕΛΓΑ έχει προχωρήσει σε αποζημιώσεις της παραγωγής που χάθηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο και η Κρατική Αρωγή συνεχίζει να αποζημιώνει το φυτικό κεφάλαιο, επισημαίνοντας ότι η ενίσχυση της συνεργασίας με την περιφέρεια θα συμβάλλει στο να κλείσουν ταχύτερα οι πληγές.

Παράλληλα ανέφερε ότι η ένταση και οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης φέρνουν στην επιφάνεια την ανάγκη να αναπτυχθούν πολιτικές σε τομείς που μέχρι τώρα δεν υπήρχε, όπως η διαχείριση του νερού ή να ξεκινήσει συζήτηση για ζητήματα που αποτελούσαν ταμπού, όπως η ανάγκη της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών.

Αναφερόμενος στη σημασία που έχει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την πρωτογενή παραγωγή της χώρας, είπε ότι στην περιοχή υπάρχει:

· Το 49% των ενεργειακών καλλιεργειών της χώρας

· Το 19% των σιτηρών

· Το 5% της καλλιέργειας ρυζιού

· Το 13% της εκτροφής βοοειδών

· Το 7,5% της μελισσοκομίας

Τόνισε δε ότι στόχος είναι να παραμείνει ο κόσμος στον πρωτογενή τομέα και στην υλοποίηση αυτού του στόχου θα βοηθήσει η ενίσχυση της εκπαίδευσης, η οποία θα διευκολυνθεί μέσα από τη λειτουργία του Μητρώου των κατ΄ επάγγελμα Αγροτών στα Τμήματα Αγροτών των Επιμελητηρίων.

Ο υπουργός επεσήμανε την έλλειψη συνεργατικής κουλτούρας που υπάρχει στη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνέβαλε στην ίδρυση της ΕΘΕΑΣ αλλά ενισχύει τον συνεργατισμό με τη λήψη μέτρων που στοχεύουν στη φορολογική ελάφρυνση όσων μετέχουν σε αυτά, με σημαντικότερο τη μείωση κατά 50% της φορολογίας τους για πάντα εφόσον παραδίδει τουλάχιστον το 75% της παραγωγής τους σε αυτούς.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

«Απαιτούμε να γίνουν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας», λέει ο εκπρόσωπος των αγροτών πριν το τετ α τετ με τον Μητσοτάκη

Στις θέσεις με τις οποίες προσέρχονται στη συνάντηση σήμερα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στις 12:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και όσα προσδοκούν από αυτήν εστίασε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤNews ο Σωκράτης Αλειφτήρας εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας των Αγροτικών Συλλόγων της Λάρισας.

Όπως ανέφερε ο κ. Αλειφτήρας «η 15μελής επιτροπή των αγροτών αποτελείται από αγρότες που συμμετείχαμε στις κινητοποιήσεις στα μπλόκα και θα θέσουμε στον πρωθυπουργό το πλαίσιο αιτημάτων που έχουμε για τη Θεσσαλία και για τις πλημμυρισμένες περιοχές με τα φαινόμενα «Daniel» και «Elias».

«Περιμένουμε από τον πρωθυπουργό μετά από 6 μήνες που έχουμε υποστεί την τεράστια αυτή καταστροφή, να σταματήσει πια τα λόγια, να περάσουμε στις πράξεις, να περάσουμε στο πεδίο και να κάνει έργα όλα αυτά που υποσχέθηκε όταν ήρθε στη Θεσσαλία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Θέλουμε αποζημίωση στο φυτικό μας κεφάλαιο αλλά και αποζημίωση στις ζημιές που έχουμε υποστεί στο 100% και όχι στο 70%» επεσήμανε.

«Ζητάμε αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος για όλους αυτούς που έχουν χάσει την παραγωγή τους, αλλά και για τους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους μας που έχουν χάσει τα ζώα και τα μελισσοσμήνη αντίστοιχα και να δούμε τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια με τους παραγωγούς, γιατί δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν ειδικά σε πλημμυρισμένες περιοχές όπως είναι η Κάρλα στην Καρδίτσα αλλά και στα Φάρσαλα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Απαιτούμε από τον πρωθυπουργό να γίνουν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αντιπλημμυρικής θωράκισης έτσι ώστε στο μέλλον, γιατί με την κλιματική αλλαγή τα φαινόμενα θα είναι όλο και συχνότερα και μάλλον και εντονότερα, να θωρακιστούμε και να μη θρηνούμε αθώες ζωές για να μην χάνονται περιουσίες, ολόκληρα χωριά και τα χωράφια μας» τόνισε κλείνοντας.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en