ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αμετακίνητη η ανατολική Ευρώπη στο ζήτημα των ποσοστώσεων των προσφύγων

Αρκετές χώρες έχουν ήδη αλλάξει τη στάση τους σχετικά με τις ποσοστώσεις των προσφύγων, ωστόσο η Ανατολική Ευρώπη παραμένει εχθρική απέναντι στην πρόταση του Γιούνκερ.

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη (9 Σεπτεμβρίου) ότι θα αποδεχθεί την ποσόστωση των προσφύγων από τη Συρία που της ανέθεσε η τν Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η Ισπανία θα λάβει τους πρόσφυγες που ζήτησε η Κομισιόν», είπε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Σοράγια Σάενθ.

Η κλιμάκωση της κρίσης των προσφύγων κατά τις τελευταίες εβδομάδες έχει αναγκάσει πολλές πρωτεύουσες της ΕΕ να μαλακώσουν τη θέση τους και να ταχθούν υπέρ του σχεδίου διανομής 160.000 προσφύγων, που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Πολωνία θα δεχθεί 160.000 πρόσφυγες.

Η Πολωνή πρωθυπουργός, Εύα Κόπατς, είπε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τους πρόσφυγες που θα υποδεχθεί η χώρα της αλλά η κυβέρνηση ζήτησε από την Κομισιόν την εξουσία να επιλέγει ποιός θα λαμβάνει καθεστώς πρόσφυγα.

Στην Ανατολική Ευρώπη, ορισμένες κυβερνήσεις εξακολουθούν να είναι απρόθυμες να συζητήσουν την κατανομή των προσφύγων.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται κανένα νέο σχέδιο για την επίλυση αυτής της κρίσης», δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας, Bohuslav Sobotka, επιβεβαιώνοντας την αντίθεσή του στις ποσοστώσεις.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίκο, αρνήθηκε εκ νέου την πρόταση της Κομισιόν και είπε ότι δεν θα υποκύψει σε Γερμανία και Γαλλία.

«Όταν Γερμανία ή Γαλλία λένε κάτι, δεν θα πρέπει να υποτασσόμαστε μπροστά τους και επαναλαμβάνουμε το ίδιο πράγμα. Έχουμε επίσης και τη δική μας γνώμη».

«Η σλοβακική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβάλει στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είτε πρόκειται για χρηματοδότηση ή στρατιωτική δύναμη, ή κάποια άλλη βοήθεια», είπε.

Ασκούνται πιέσεις

Όμως, η αυξανόμενη πολιτική πίεση μπορεί να αναγκάσει τις χώρες του Visegard (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία και Σλοβακία) να ενδώσουν και να διαδραματίσουν έναν εποικοδομητικό ρόλο σε μια κοινή λύση για την κρίση.

«Δεν βλέπω πώς οι χώρες της ομάδας Visegard θα καταφέρουν να αντισταθούν στην απίστευτη πολιτική πίεση από την υπόλοιπη Ευρώπη για πολύ καιρό ακόμη, ιδιαίτερα από τη Γερμανία», δήλωσε ο Γάλλος ευρωβουλευτής Άλαν Λαμασούκρ μετά την ομιλία του Γιούνκερ. «Ειδικά η Πολωνία έχει ήδη χαλαρώσει τη θέση της», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος θεωρεί ότι τελικά αυτές οι χώρες θα στηρίξουν την κοινή προσπάθεια.

EurActiv Γαλλίας

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version