Quantcast
Connect with us

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Αμείωτο το κυνήγι θησαυρού στη Ροδόπη

Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον των επίδοξων κυνηγών θησαυρού, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πιθανότητες ανεύρεσης του είναι …μηδαμινές. Σε 263 ανέρχονται οι άδειες που έχουν εκδοθεί από την τοπική Κτηματική Υπηρεσία για ανασκαφή θησαυρού από το 1934 μέχρι σήμερα, αλλά μόλις σε δύο αποκαλύφθηκε ο θησαυρός.

Τελευταία περίπτωση ανασκαφής για θησαυρό είναι αυτή που έγινε τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 29 Οκτωβρίου στην περιοχή του αναδασμού Μέγα Πιστού. 

Τρία άτομα, δύο από την Κομοτηνή και ένας από τον Πολύανθο, αιτήθηκαν και έλαβαν την σχετική άδεια ανεύρεσης κρυμμένου θησαυρού, με απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης.

Με την ίδια απόφαση συγκροτήθηκε και η επιτροπή παρακολούθησης και εποπτείας των ερευνών, που παρίσταται στη διάρκεια της ανασκαφής σύμφωνα με την νομοθεσία. 

Σε τεμάχιο αναδασμού του αγροκτήματος Μέγα Πιστού Νομού Ροδόπης έγινε η ανασκαφή, η οποία διήρκησε δύο ώρες. Το αποτέλεσμα αυτής ήταν …άνθρακες. Έτσι οι κυνηγοί χρυσού εγκαταλείψαν την προσπάθεια. 

Η ανασκαφή έγινε για να βρεθεί ο θησαυρός μεγάλης αξίας που, σύμφωνα με τις τοπικές εικασίες, χρονολογείται από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι κυνηγοί χρυσού πιστεύουν ότι εγκαταλείφθηκε στην περιοχή κατά την αποχώρηση του οθωμανικού στρατού. Μάλιστα εικάζεται ότι υπάρχουν λίρες, πλάκες χρυσού ακόμα και διαμάντια. 

Η ανασκαφή που έκαναν οι τρεις δεν είναι η πρώτη στο συγκεκριμένο σημείο, αλλά η τρίτη σε διάρκεια λίγων ετών. Το σημείο είναι γνωστό στους κυνηγούς χρυσού όπως και ο μύθος που το συνοδεύει.

Δύο θησαυροί έχουν αποκαλυφθεί στη Ροδόπη
Οι γνωρίζοντες λένε στον “Χ” ότι η περίπτωση ανεύρεσης θησαυρού είναι μόλις 1%. Τα στοιχεία στο νομό Ροδόπης είναι ενδεικτικά αυτής της μαρτυρίας, αφού σε σύνολο 263 ανασκαφών για ανεύρεση θησαυρού, από το 1934 μέχρι σήμερα, μόλις σε δύο βρέθηκε ο κρυμμένος θησαυρός. Στην πρώτη ανακαλύφθηκαν χρήματα, πεντόλιρα και φλουριά. Καθώς όμως ξεπερνούσαν την εκατονταετία παραδόθηκαν αρμοδίως ως κειμήλια και οι καταδείκτες έλαβαν χρηματική αποζημίωση. Στην δεύτερη περίπτωση, το 1998, ανασκαφή στο νομό μας έφερε στο φως αρχαιολογικά ευρήματα, ανάμεσά τους και μία υδροχόη και άλλα πολύτιμα αντικείμενα. Και τότε τα ευρήματα παραδόθηκαν στην τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων και οι καταδείκτες έλαβαν χρηματική αποζημίωση

Για τις περιπτώσεις αναζήτησης θησαυρών, που είναι συνηθισμένες στο νομό Ροδόπης, για όσες τουλάχιστον διενεργούνται νόμιμα βάσει του νόμου 6.133/1934, υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες: Η πρώτη αφορά τις λίρες και τις ράβδους χρυσού. Σε αυτή την περίπτωση ο καταδείκτης που θα φέρει στο φως τον θησαυρό, αμείβεται με το 50% της αξίας του σε σύγχρονο νόμισμα, και το υπόλοιπο 50% το καρπώνεται το κράτος. Η δεύτερη αφορά τα αρχαία ευρήματα.

Σε αυτή την περίπτωση, τα ανευρεθέντα παραδίδονται στις αρχαιολογικές υπηρεσίες, και κατόπιν κοστολόγησής τους από το υπουργείο Πολιτισμού, ο καταδείκτης δικαιούται από το 1/3 έως το 1/2 της αξίας τους. Να διασφαλίσει την υποχρέωση ότι το 50% της αξίας του θησαυρού θα δοθεί  στο κράτος έχει σαν στόχο η παρουσία των μελών της επιτροπής παρακολούθησης.

Το ενδιαφέρον για τους χαμένους θησαυρούς στη Ροδόπη δεν έλειψε ποτέ, ούτε καν σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Οι κυνηγοί δεν φείδονται των χρημάτων που απαιτεί η ανασκαφή για να φέρουν στην επιφάνεια έναν θησαυρό. 

Δεν λείπουν βέβαια και οι παράνομοι χρυσοθήρες στη Ροδόπη, τη δράση των οποίων μαρτυρούν οι κατά καιρούς συλλήψεις αλλά και οι λακκούβες σε βουνό και κάμπο. 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Tον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. o Συλλόγος Τριτέκνων Καβάλας

Τον Σεβασμιότατο μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. κ. Στέφανο, επισκέφθηκε το Δ.Σ. του Συλλόγου της Π.Ε. Καβάλας. Σε εγκάρδιο κλίμα η συζήτηση περιστράφη κυρίως γύρω από το μείζον θέμα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, το δημογραφικό. 

Συζητήθηκαν προτάσεις, για να αποφασίζουν ευκολότερα οι νέοι να κάνουν οικογένεια, αλλά και πως να στηριχθούν περισσότερο οι μεγάλες οικογένειες. Μνημονεύτηκαν οι βασικές προϋποθέσεις γι΄ αυτά, όπως εργασία, στέγη, κοινωνικές υποδομές και ουσιαστική βοήθεια από το κράτος. Ο Σεβασμιότατος ενημερώθηκε αναλυτικά και για το βασικό αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τριτέκνων, για την αναγνώριση της Τρίτεκνης οικογένειας ως Πολύτεκνης, όπως ισχύει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως και γενικότερα για τις δράσεις και τις επιδιώξεις του Συλλόγου μας σε τοπικό επίπεδο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Εκτακτο | Εξαφάνιση άνδρα απο την Καβάλα

Ο 34χρονος χρήστος Θώμος από την καβάλα εξαφανίστηκε στις 27 Μαρτίου με τους συγγενεις του να τον αναζητούν.

Χάθηκε στις 10 π.μ, έχει ύψος 1,90 και φορούσε μαύρη ζακέτα north face με κουκούλα και κάτω φόρμα μαύρη η μπλε. Κουβαλάει ένα σακίδιο πλάτης. Παρακαλείτε όποιος τον έχει δει να επικοινωνήσει με τους οικείους του στο 6974341419 και τον πατέρα του χρήστου Θωμά Θωμο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνάντηση Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια ΑΜΘ, δικηγόρο Κομοτηνής κ. Γιώργο Κυμπαρίδη, υποδέχτηκε στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.

Ο κ. Τοψίδης εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στον κ. Κυμπαρίδη και του ευχήθηκε καλή και παραγωγική θητεία στην νέα του θέση. «Ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης είναι ένας θεσμός που σεβόμαστε και τιμούμε, καθώς η εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της Διοίκησής μας, η οποία έχει σαφή ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό», δήλωσε ο κ. Τοψίδης, επισημαίνοντας ακόμη ότι «στόχος μας είναι οι υποθέσεις που απασχολούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις – σε σχέση πάντα με την Περιφέρεια ΑΜΘ- να επιλύονται άμεσα και με τον ενδεδειγμένο νομικό τρόπο και πιστεύω ότι ο κ. Κυμπαρίδης θα εκπληρώσει εξαιρετικά τις υποχρεώσεις του».

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης εξελέγη Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε ψηφοφορία που έγινε κατά τη διάρκεια της 4 ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Τετάρτη 27/03/2024. Συγκέντρωσε 36 ψήφους σε σύνολο 39 ψηφισάντων Περιφερειακών Συμβούλων, η συνυποψήφια του, δικηγόρος κ. Γιαννούλα Τσιλιφίκα συγκέντρωσε δύο ψήφους και καταμετρήθηκε ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en