Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αλλαγές στη Σαρία ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός “Μετατρέπουμε τα δεσμά σε δικαίωμα” (video)

“Μετατρέπουμε τα δεσμά σε δικαίωμα” ανέφερε από το βήμα του αναπτυξιακού συνεδρίου ο Αλέξης Τσίπρας.

Μία εξαιρετικά σημαντική είδηση έδωσε από την ομιλία του στην Κομοτηνή και τη λήξη του 6ου Περιφερειακού Συνεδρίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,  ο οποίος αναφέρθηκε στις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση και σχετίζονται με την εφαρμογή της σαρία στη Θράκη.

 
«Σήμερα οι Έλληνες πολίτες που είναι μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας,  δεν έχουν το δικαίωμα να πάνε στα αστικά δικαστήρια για θέματα προσωπικού και κληρονομικού δικαίου» είπε ο κος Τσίπρας και συνέχισε: «Γνωρίζετε όλοι τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου οι οποίες αναφέρουν ότι τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας για τις κληρονομικές τους υποθέσεις,  δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν διαθήκες, όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες πολίτες.
Εμείς σήμερα σπάμε τα δεσμά του παρελθόντος.

 
Ανοίγουμε το δρόμο του μέλλοντος καταργώντας την υποχρέωση και δίνοντας το δικαίωμα της επιλογής.
Μετατρέπουμε τα δεσμά σε δικαίωμα.

 
Ένα δικαίωμα, ένα προνόμιο, που βασίζεται στο σεβασμό μας προς την ιδιαίτερη θρησκευτική και πολιτιστική ταυτότητα της μουσουλμανικής μειονότητας».

 
Σε αυτό το σημείο ο κος Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση προωθεί νομοθετική ρύθμιση με βάση η οποία θα κινείται σε πέντε άξονες, τους οποίους περιέγραψε ως εξής:

 
«Πρώτον, θα καθιστά, ρητά και σαφώς, την δικαιοδοσία του Μουφτή προαιρετική και υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

 
Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν δεν συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, η υπόθεση θα υπάγεται στα αστικά δικαστήρια.

 
Δεύτερον, θα ορίζει σαφώς, για πρώτη φορά, ότι τα αστικά δικαστήρια έχουν το τεκμήριο δικαιοδοσίας.

 
Τρίτον, θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα οι αναγκαίοι δικονομικοί κανόνες ώστε ο Μουφτής να ασκεί τις αρμοδιότητές του μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο θα προστατεύει απολύτως τα δικαιώματα των διαδίκων.

 
Τέταρτον θα διατυπώνεται ρητά ότι οι κληρονομικές σχέσεις των μελών της μειονότητας,  καθορίζονται από τον αστικό κώδικα και όχι από τον ισλαμικό νόμο, εκτός αν κάποιος επιλέγει εγγράφως το αντίθετο.

 
Βεβαίως, οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει, θα μπορεί να αλλάξει την δήλωσή του,  ή απλώς να συντάξει μια διαθήκη κατά τον αστικό κώδικα οπότε και μόνο αυτή θα ισχύει.

 
Και πέμπτον, θα διασφαλίζει ότι όλες οι δημόσιες διαθήκες που έχουν συνταχθεί μέχρι σήμερα, είναι ισχυρές και εφαρμόζονται».

 
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές δεν αφορούν μόνο την μειονότητα, αλλά εν τέλει όλους,  αφού είναι αλλαγές αξιακού χαρακτήρα που συνδράμουν τελικά στην καλύτερη συμβίωση των πληθυσμιακών ομάδων της περιοχής και άρα της καλύτερης αναπτυξιακής του πορείας».

 
Στη μεγάλη εικόνα της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός σκιαγράφησε το προφίλ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ ομαδοποιώντας τις εξαγγελίες του σε τομείς αρχής γενομένης από τον Πρωτογενή Τομέα και καταλήγοντας στην Υγεία.

 
Άξιο αναφοράς το σχόλιο του κου Τσίπρα για την ΕΝΚΛΩ, αφού είπε: «Η διέξοδος για το θέμα της πρώην ΕΝ.ΚΛΩ είναι να οδηγηθούμε στην μόνη νόμιμη και καθαρή λύση: την άμεση πτωχευτική διαδικασία και τους ανοικτούς δημόσιους πλειστηριασμούς. Έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα επαναλειτουργίας κάποιων από τα εργοστάσια με βάση το σχέδιο των εργαζομένων και φυσικά  με την συμβολή  των επενδυτικών σχημάτων που θα προκριθούν».

 
Σε ότι αφορά την λατομική και εξορυκτική δραστηριότητα ανέφερε, «εκσυγχρονίζουμε το θεσμικό πλαίσιο αλλάζοντας την υφιστάμενη απαρχαιωμένη, πολύπλοκη και αποσπασματική λατομική νομοθεσία των τελευταίων 30-40 χρόνων»,  ενώ από το βήμα αστειεύτηκε και με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, που είναι γνωστός για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στους αγώνες κατά των χρυσωρυχείων διαχρονικά.

 
«Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα, όλων των κοινωνικών εταίρων που σχετίζονται με τον εξορυκτικό κλάδο.

 
Ώστε να διασφαλιστεί η δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού κλίματος, αλλά παράλληλα και η προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και η προάσπιση της ασφάλειας και της δημόσιας υγείας.

 
Και αφορά ιδιαίτερα την Περιφέρεια όπου η εξόρυξη μαρμάρου και η ανάπτυξη μεταλλευτικών δραστηριοτήτων αποτελούν σημεία αιχμής στην περιοχή» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

 
Μιλώντας για θέματα Υγείας , ο κος Τσίπρας εξήρε τις νεοσύστατες ΤΟΜΥ και αναφέρθηκε γενικά στο νέο μοντέλο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,  χαρακτηρίζοντας το  «πρωτοποριακό» και διαφώνησε με τον κο Μέτιο που είχε ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση αναφορικά με τα θέματα της υγείας νωρίτερα.

 
Συγκεκριμένη αναφορά ο Αλέξης Τσίπρας έκανε και στη δωρεά του Ιδρύματος Στάυρος Νιάρχος για την ανέγερση νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή, λέγοντας ότι και ο ίδιος είχε προτρέψει το ΙΣΝ να στείλει τα χρήματα στην  πόλη μας και όχι σε κάποιο αθηναϊκό νοσοκομείο, μιας και το Σισμανόγλειο «είναι ένα από τα πιο απαρχαιωμένα νοσοκομεία της χώρας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

 
Η ομιλία του κου Τσίπρα ήταν αρκετά μακροσκελής  – γεγονός που παρατήρησε και ο ίδιος, ωστόσο «δικαιολογήθηκε» λέγοντας ότι τα ζητήματα ήταν πολλά και σημαντικά ενώ δήλωσε και ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις συναντήσεις που είχαν με τους τοπικούς φορείς,  τόσο ο ίδιος,  όσο και οι υπουργοί και οι υφυπουργοί που βρέθηκαν στη Θράκη τις δύο προηγούμενες ημέρες.

 
«Θέλουμε οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης να μην είναι κομπάρσοι σε ομιλίες, αλλά συμμέτοχοι στην ανάπτυξη του κάθε τόπου», είπε ο πρωθυπουργός,  φιλοδοξώντας να περικλείσει σε αυτή τη φράση το νόημα που προσδίδει η κυβέρνηση στα «περιφερειακά συνέδρια» – έναν θεσμό που εγκαινίασε η ίδια.

 
Του Αλέξη Τσίπρα προηγήθηκαν στο βήμα ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης –αρκετά λακωνικός- αλλά και ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος που παρουσίασε ενώπιον του κοινού τον περιφερειακό σχεδιασμό που είχε ανακοινώσει προ ολίγων ημερών, αν και η τοποθέτηση του λόγω της διάρκειας της προκάλεσε την δυσαρέσκεια ορισμένων,  που δεν δίστασαν   να την δείξουν με κραυγές ή επιφωνήματα.

 
Τέλος, δημιουργούμε ένα σαφές πλαίσιο πολιτικής για το χωροταξικό σχεδιασμό, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

 
Σταχυολογώντας μερικά από τα σημεία της ομιλίας του κου Τσίπρα, παραθέτουμε:

 
Στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού 334 εκατομμυρίων ευρώ. Από τα οποία έχουν ήδη καταβληθεί περίπου τα 90  εκατ. €.

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Αγώνες ιππικής δεξιοτεχνίας ΒΕ στον ιππικό όμιλο στο Πολύστυλο Καβάλας

Αγώνες ιππικής δεξιοτεχνίας ΒΕ πραγματοποιήθηκαν στον ιππικό όμιλο Καβάλας στο Πολύστυλο την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, με την ημέρα να είναι αφιερωμένη σε όλα τα κορίτσια που θυσιάστηκαν ώστε σήμερα να γίνεται για δεύτερη χρόνια η πραγματοποίηση των αγώνων ιππικής δεξιοτεχνίας στην καβάλα.

Μια ιστορία που γράφτηκε από παλιά με πόνο κόπο και ιδρώτα τόσο για τους αθλητές τους προπονητές και ακόμη περισσότερο για τους γονείς όπου χωρίς εγκαταστάσεις υποδομές -προπονητές –κατέγραφαν πολλά χιλιόμετρα για αρκετά χρόνια σχεδόν σε όλη την Ελλάδα για την καθημερινή τους προπόνηση και την ευζωία των ίππων τους.

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοιχτή συνάντηση από το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” για το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής

Με αφορμή την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ στις αρχές Νοεμβρίου 2023 και πιστό στη δέσμευση να διατηρήσει ανοιχτό τον διάλογο με την τοπική κοινωνία, καθ’ όλη τη διάρκεια εξέλιξης του έργου, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διοργάνωσε μια ακόμη ανοιχτή συνάντηση για το κοινό με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΙΣΝ, του Υπουργείου Υγείας, της ομάδας μελέτης και του αναδόχου κατασκευής – Ομίλου ΑΒΑΞ.

Στη συζήτηση συμμετείχε ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει, μέσω ζωντανής σύνδεσης, ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκρέκας: Τα μέτρα για τον πληθωρισμό αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας

Με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα να τονίζει ότι «τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός, είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας και ήδη αποδίδουν» και την αντιπολίτευση να τα χαρακτηρίζει «ημίμετρα και αποσπασματικά, που βοηθούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά όχι τους καταναλωτές», ξεκίνησαν οι διεργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στην Κεφαλονιά.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en